دریاچه سراگاه تالش جایی میان خواب و رویاست، یک دریاچه صاف و یکدست درست جایی میان کوههای بلند. گاهی مه از میان درختان انبوه جنگل میگذرد، خنکایش صورتتان را لمس میکند و آرامآرام دریاچه را از چشمها محو میکند. کمی بعد که مه کنار میرود، انعکاس دیدنی آسمان و درختان اطراف روی سطح دریاچه سراگاه از جاهای دیدنی گیلان نفستان را بند میآورد. اگر بخواهم این دریاچه را در یک عبارت وصف کنم، میگویم که این دریاچه آیینه تمامقد طبیعت است…
در این مقاله از مجله گردشگری علیبابا قرار است از دریاچه سراگاه بگویم. این دریاچه یکی از جاهای دیدنی تالش است که دل کوه قرار گرفته و به روستاییان تعلق دارد. این منطقه به خاطر جایی که قرار گرفته، دسترسی آسانی از شهرهای شمالی و تهران دارد، به همین خاطر جای مناسبی برای سفر نیمروزه، کمپ شبانه کنار دریاچه و خلاصه یک روز بیدغدغه است که پیشنهاد میکنم تحت هیچ شرایطی از دستش ندهید.
بهترین مسیر دسترسی به دریاچه کدام است؟
نگاهی به موقعیت دریاچه سراگاه
دریاچه سراگاه تالش که به آن دریاچه سه راه گاه هم گفته میشود، در واقع یک دریاچه مصنوعی یا آبگیر کوچک است که در فاصله ۱۰ کیلومتری شمالغرب تالش و در روستای سراگاه قرار دارد. حدود ۴۰ سال از زندگی پرفرازونشیب این آبگیر گذشته است؛ شاید پیش خودتان فکر کنید که مشابه چنین آبگیری در استان مازندران و گیلان خیلی زیاد است اما به نظر من هر دریاچهای دیدنیها و حس و حال خاص خودش را دارد و تجربهای متفاوت است.
دریاچه سراگاه نوعی سد خاکی است که آب آن از چشمههای زیرزمینی در بستر دریاچه تامین میشود. سراگاه متعلق به روستاییان منطقه است. مالک آن اجازه گردش و بازدید از دریاچه و مناطق اطراف را به گردشگران داده است؛ بدون اینکه هزینهای بابت این موضوع بگیرد.
با این مهماننوازی، حالا دیگر دریاچه سراگاه به یکی از جاهای دیدنی تالش تبدیل شده و هر ساله گردشگران زیادی به آن سر میزنند.
جالب است بدانید این دریاچه محلی برای پرورش انواع ماهی است و منبع درآمدی برای روستاییان به حساب میآید. وجود ماهیها در آب دریاچه، باعث شده گاهی چند مرغ ماهیخوار مهمان این طبیعت بکر و دیدنی باشند؛ امیدوارم شما هم شانس بیاورید و بتوانید چند تایی از آنها را ببینید.
آبوهوا و طبیعت زیبای اطراف دریاچه
اگر بخواهم دو ویژگی منحصربهفرد برای دریاچه سراگاه بگویم، قبل از هرچیز به آبوهوای دلنشین و طبیعت زیبای اطراف دریاچه اشاره میکنم.
دریاچه، درست جایی در میان جنگلهای انبوه تالش، کنار شالیزارهای برنج، مثل یک گنج ارزشمند پنهان شده است. جنگلهای اطراف دریاچه سراگاه پر است از درختهای زردآلو، آلوچه، تمشک وحشی، ازگیل و… . حالا فکرش را بکنید که این طبیعت زیبا با آسمان صاف روی سطح آب دریاچه دستبهدست هم بدهند؛ این موقع انعکاس طبیعت اطراف روی آب دریاچه همه زیباییها را دو چندان میکند.
حالا برویم سراغ آبوهوای دریاچه سراگاه که نقطه قوت دوم آن است. البته آنقدر همهچیز در این دریاچه رویایی است که سر ترتیب درست نقطه قوت اول و دوم و سوم هیچ اطمینانی ندارم! قطعا درباره هوای معتدل و مرطوب مناطق شمالی کشور همگی توافق داریم. حالا فکرش را بکنید که در این آبوهوا، جایی میان کوه، کنار دریاچهای آرام بنشینید… هوای خنک اطراف دریاچه حسابی ترغیبتان میکند که کنار دریاچه کمپ بزنید و به این راحتیها رهایش نکنید.
تجربه تفریحات حوالی دریاچه
راستش را بخواهید دریاچه سراگاه تفریحات خیلی عجیبوغریب یا جدید ندارد. اما اگر طبیعتگرد حرفهای باشید، خوب میدانید که هیچ طبیعتی نیاز به تفریح خاص ندارد؛ طبیعت بهتنهایی زیباست و لذت از آن در قیدوبند هیچ محدودیتی نیست. شما هم میتوانید از همین چند کار ساده که در ادامه به شما پیشنهاد میکنم الهام بگیرید و از سفرتان یک خاطره دلنشین بسازید.
عکاسی
فکر میکنم دیگر نیازی نباشد که تاکید کنم یک دوربین خوب همراه داشته باشید. عکاسی از طبیعت چشمنواز اطراف دریاچه یکی از تفریحاتی است که به محض رسیدن به دریاچه، ناخودآگاه سراغش خواهید رفت. هیچچیز جز چند عکس یادگاری، نمیتواند زیبایی بینهایت دریاچه و کوههای اطراف را برای مسافران ابدی کند، البته به شرطی که خودتان هم در قاب این عکس حضور داشته باشید.
پیادهروی
دومین پیشنهاد من به شما برای گردش در دریاچه، این است که یک جفت کفش راحت بپوشید و یک دل سیر اطراف دریاچه بگردید، قدم بزنید یا حتی با دوستان خود بازی کنید. سکوت و آرامش این منطقه بهتنهایی مثل یک مدیتیشن در معبد بوداست…
پیکنیک
طبیعت اطراف دریاچه جان میدهد برای یک پیکنیک دوستانه و خانوادگی… زیبایی، سکوت و هوای خنک اطراف حالتان را جا میآورد. این دریاچه گزینه مناسبی برای پیکنیک نیمروزه یا یک روزه است.
طبیعتگردی
طبیعتگردی در دریاچه سراگاه یعنی من آمدهام تا خودم را به دل بزرگ دریاچه بزنم. البته نه اینکه بخواهید در دریاچه شنا کنید، چون این کار ممنوع است.
امکانات رفاهی حوالی دریاچه سراگاه
لازم است در نظر داشته باشید که امکانات رفاهی اطراف دریاچه سراگاه تالش محدود است. اگر قرار است چند ساعتی در این منطقه بمانید یا کمپ بزنید حتما مواد غذایی، آب و امکانات مورد نیاز خود را همراه داشته باشید.
بهترین زمان بازدید از دریاچه
با توجه به اینکه دریاچه سراگاه تالش در استان گیلان قرار گرفته و آبوهوای این منطقه معتدل و مرطوب است، بهترین زمان برای بازدید از این دریاچه دیدنی فصل بهار و تابستان است.
در شش ماه اول سال، آبوهوای معتدل، سفرتان را لذتبخش خواهد کرد و دریاچه و طبیعت سرسبز اطرافش منظرهای چشمنواز پیش چشمانتان به نمایش میگذارد. از طرفی اگر باران را دوست دارید، میتوانید فصل پاییز را با برگریزان زرد، قرمز و نارنجی انتخاب کنید.
دریاچه سراگاه کجاست؟
آدرس دریاچه سراگاه: استان گیلان، ۱۰ کیلومتری تالش، روستای سراگاه
لوکیشن دریاچه سراگاه روی گوگل مپ
بهترین مسیر دسترسی به دریاچه سراگاه
برای بازدید از دریاچه سراگاه تالش ابتدا باید به استان گیلان بروید، از آنجا به سمت مرکز شهرستان تالش یعنی شهپر حرکت کنید. دسترسی به تالش از طریق اتوبوس یا ماشین شخصی امکانپذیر است.
از میدان شهپر به سمت روستای نعلبند حرکت کنید، در نزدیکی روستا، جاده دو مسیره میشود که یکی از آنها شما را به سمت روستای سراگاه و دریاچه دیدنی آن در دل جنگل هدایت میکند. دسترسی به دریاچه با ماشین هم امکانپذیر است اما عدهای بخشی از راه را پیادهروی و طبیعتگردی میکنند.
نکات، بایدها و نبایدهای سفر به سراگاه
با توجه به اینکه دریاچه سراگاه تالش یک ملک شخصی است و روستاییان اجازه بازدید از آن را به گردشگران دادهاند، بهتر است موارد زیر را هنگام بازدید در نظر داشته باشید:
- پرورش ماهی در دریاچه منبع درآمد روستاییان است، بنابراین ماهیگیری برای گردشگران ممنوع است.
- در دریاچه سراگاه امکان شنا و آبتنی وجود ندارد.
- قایقسواری در دریاچه ممنوع است.
- با توجه به اهمیت طبیعت و شخصی بودن این منطقه دیدنی، حواستان به زبالهها و آلوده نکردن این فضای دوستداشتنی باشد.
- بهتر است در جریان باشید آنتندهی موبایل و دسترسی به اینترنت حوالی دریاچه ضعیف است.
- بازدید از دریاچه سراگاه رایگان است و نیازی به پرداخت هزینه نیست.
اقامت در سراگاه
بهطورکلی دو گزینه برای اقامت در دریاچه سراگاه وجود دارد که انتخاب هرکدام بستگی به علاقه و امکانات شما دارد. اولین گزینه یا گزینه راحتتر برای گردشگران، استفاده از خانهها یا کلبههای چوبی روستاییان اطراف دریاچه است.
در غیر این صورت باید وسایل کمپینگ همراه داشته باشید و شب را در چادر بگذرانید. حتما در نظر داشته باشید که مواد غذایی و لوازم مورد نیاز شبمانی برای کمپینگ همراه داشته باشید، زیرا اطراف دریاچه امکانات زیادی وجود ندارد. فکر میکنم هر دو گزینه به یک اندازه دوستداشتنی باشد، چون من بهشخصه هم از تجربه زندگی در خانههای روستایی لذت میبرم و هم عاشق صدای باز کردن زیپ چادر رو به منظره دریاچه هستم.
جاهای دیدنی اطراف سراگاه
حالا که تا دریاچه سراگاه سفر کردهاید، حیف است اگر سری به بقیه جاهای دیدنی تالش نزنید. تالش با توجه به موقعیت جغرافیایی و آبوهوای دلانگیزی که دارد، سرشار از طبیعتهای کشفنشده است. در ادامه چند مورد از جاهای دیدنی نزدیک به دریاچه سراگاه را به شما معرفی خواهم کرد:
پارک جنگلی سیاهداران و سورتمه تالش
پارک جنگلی سیاهداران تالش، یکی از جاهای دیدنی نزدیک دریاچه سراگاه است که هنگام سفر به این منطقه حتما باید به آن سر بزنید. این پارک جنگلی به خاطر درختان انبوه بلوط و آزاد به نام سیاهداران معروف شده است.
(دار) به معنی درخت است و )سیاهداران( به معنی درختان سیاه. این پارک جنگلی طبیعت بکر و زیبا دارد که میتوانید از سکوت و منظره آن لذت ببرید. پارک سیاهداران، بام تالش است که از آن تمام مناطق اطراف زیر پای شماست.
یکی از تفریحات پارک جنگلی سیاهداران، سورتمه ریلی تالش است که در دل کوههای جنگلی و در مسیر سرسبز و پردرخت ساخته شده و طولی نزدیک به یک کیلومتر دارد. ساخت سورتمه تالش با همکاری یک شرکت آلمانی صورت گرفته و از نظر مهندسی و ایمنی حرف ندارد. شما میتوانید با سرعتی نزدیک به ۴۰ کیلومتر بر ساعت با این سورتمه حرکت کنید و از منظره فوقالعادهاشلذت ببرید.
پارک جنگلی سیاهداران از امکانات حداقلی مثل پارکینگ، سرویس بهداشتی، آلاچیق و… بهرهمند است.
آدرس پارک جنگلی سیاهداران: گیلان، شهر تالش، میدان امام علی، انتهای خیابان جعفر طیار، مجتمع توریستی گردشگری سیاهداران
برای اطلاع از قیمت و رزرو سورتمه ریلی تالشمیتوانید از روز شنبه تا جمعه از ساعت ۱۰ صبح تا ۱۰ شب با شماره ۰۹۱۱۳۸۹۲۷۱۹ تماس بگیرید.
جنگل و ساحل گیسوم حوالی دریاچه سراگاه
جنگل گیسوم تالش، منطقهای توریستی با امکانات تفریحی و رفاهی است که در نزدیکی دریاچه سراگاه قرار گرفته است. جنگل زیبای گیسوم، دالانی سرسبز با درختان سربهفلککشیده است که امکاناتی مثل محل کمپ و پیکنیک، وسایل بازی کودکان، پارکینگ، هتل و سوئیت، مسیر دوچرخهسواری و پیادهروی و… دارد.
پس از گذر از جاده پردارودرخت جنگل گیسوم، ساحل گیسوم و دریای خزر به چشم میخورد. تا اینجا که رفتید، گردش در ساحل را فراموش نکنید. ساحل شنی گیسوم امکان شنا بهصورت مجزا برای خانمها و آقایان فراهم کرده و تفریحات آبی مثل جت اسکی، پاراگلایدر، قایقسواری، پاراسل و… دارد.
آدرس: گیلان، ۱۸ کیلومتری جاده تالش به انزلی
شکردشت
ییلاق شکردشت یا شکردشت سوباتان یکی از جاهای دیدنی تالش است که نزدیک دریاچه سراگاه قرار گرفته و با یک رانندگی کوتاه و کمی طبیعتگردی به آن میرسید. این ییلاق به خاطر طبیعت بکر، پوشش گیاهی منحصربهفرد، آبوهوای خوب و دشت گلهای شقایقی که دارد، پذیرای گردشگران زیادی است.
شکردشت فاصله کمی از جنگل دارد و حاصلخیزی خاک این منطقه آن را به محلی برای پرورش محصولات مختلف تبدیل کرده است. البته توجه داشته باشید که مسیر شکردشت جاده خاکی است و بهتر است برای رسیدن به دشتهای این ییلاق از وسایل نقلیه روستاییان کمک بگیرید یا کتونیبهپا کنید و بقیه مسیر را پیاده گز کنید.
آدرس: گیلان، تالش، ۲۹ کیلومتری شهر تالش
روستا و آبشار شیله وشت
روستای شیله وشت یکی از روستاهای دیدنی تالش است که در دل کوهستان قرار دارد. این روستا با خانههای شیروانی پراکنده، بهتنهایی جایی برای کشف زیبایی و آرامش است اما در دل این آرامش یک آبشار پرجوشوخروش قرار دارد که طبیعتگردان را جذب خود میکند.
آبشار شیله وشت که در فاصله ۴ کیلومتری روستای شیله وشت قرار گرفته، آبشاری سه طبقه به طول ۱۰ متر است که برای رسیدن به آن بهتر است راهنمای محلی داشته باشید و توانایی بدنی برای پیادهروی داشته باشید.
آدرس: گیلان، تالش، روستای شیلهوشت
دریاچه سراگاه جایی که مبدا و مقصد فراموش میشود
زیبایی و آرامش دریاچه سراگاهچنان حسوحالی دارد که مبدا و مقصدتان را برای چند ساعت فراموش میکنید. بوییدن گلها، تماشای آب زلال دریاچه، انعکاس کوهها در آب، صدای پرندگان، خنکی نوازشگر هوا روی صورتتان…باز هم از لذت تمامعیار این طبیعتگردی بگویم؟
فکر میکنم تا همینجا کافی باشد. مابقی احساساتی که با دیدن دریاچه سراگاه تجربه خواهید کرد به عهده خودتان میگذارم تا ببینید و بشنوید و برای من تعریف کنید.
منبع: علی بابا