تا حالا آدمهایی را دیدهاید که خیرشان به همه میرسد؟ هیچ ضرری برای کسی ندارند و هیچوقت آدم از ملاقاتشان خسته نمیشود. چشمه آب گرم گنو هرمزگان هم دقیقا چنین حسی به انسان میدهد. در قلب منظرهای که زیباییش تمام نمیشود، چشمه آب گرم گنو که خیر و برکتش تمام نمیشود، جاخوش کرده است. اگر از من بپرسید چشمه شفادهنده گنو یکی از بهترین دیدنی های بندرعباس به حساب میآید. اگر امروز با من در مجله راستین گشت همراه باشید، چشمهای از جذابیتهای چشمه گنو را با هم میبینیم.
جاهای دیدنی بندرعباس به یک یا دو مورد ختم نمیشود، ولی شاید یکی از محبوبترینهایش همین چشمه آب گرم گنو بندرعباس باشد. ایران کلا ۹ ذخیرهگاه زیستکره دارد که یکی از آنها هم منطقه گنو است. جایی که چشمه آب گرم گنو هرمزگان را در آن پیدا میکنید.
جدای از بحث زیبایی طبیعت گنو و امکانات تفریحی آن، خاصیت درمانی قوی این چشمه را هم میتوانی در فهرست دلایل اهمیت چشمه آب گرم گنو ازنظر گردشگری بنویسم. در ادامه این مطلب بیشتر با چشمه گرم و مهماننواز گنو آشنایتان میکنم.
چشمه آب گرم گنو کجاست؟
بهترین زمان برای بازدید از منطقه حفاظتشده و چشمه آبگرم گنو چه موقعی است؟
چشمه آب گرم گنو چه امکاناتی دارد؟
تفریحات چشمه آب گرم گنو کدام است؟
در بازدید از چشمه آبگرم گنو کجا اقامت کنیم؟
چشمه آب گرم گنو کجاست؟
شمالغرب بندرعباس را ۳۰ کیلومتر جلو بروید، یعنی تقریبا در حاشیه جاده سیرجان بندرعباس، کوه گنو خودش را به شما نشان میدهد. از قلب ششمین قله بلند هرمزگان آبی گرم، شفابخش و پربرکت میجوشد که چشمه آب گرم گنو صدایش میزنند.
دقیقترش اینطور است که کوه گنو در یک منطقه حفاظتشده به همین اسم با ۴۵ هزار هکتار وسعت قرار دارد که کمی جلوتر دربارهاش میگویم. تا اینجای کار یادتان باشد درحال گشتوگذار در یکی از بهترین جاهای دیدنی بندرعباس یعنی چشمه آب گرم گنو هستیم.
اگر به هرمزگان میروید، آب گرم گنو را در فهرست دیدنی های بندرعباس بگذارید. مطمئنم بعد از امتحانش، مدام به گنو سرمیزنید. البته بهشرطی که خیلی اهل سفر باشید!
لوکیشن چشمه آب گرم گنو روی گوگل مپ
بهترین مسیر برای دسترسی به چشمه آب گرم گنو
اولین مسئله برای دسترسی به چشمه آب گرم بندرعباس، رسیدن به بندرعباس است. اگر بودجه کافی داشتهباشید، مسیر هوایی شما را آسانتر به بندعباس میرساند. مثلا اگر پرواز تاخیر نکند، هوا صاف باشد و خلاصه همهچیز روبهراه، از پای پرواز فرودگاه مهرآباد تهران تا فرودگاه بندرعباس تقریبا یک ساعت و ربع طول میکشد.
حالا امتحان راههای دیگر برای رسیده به چشمه آب گرم گنو هم لطف خودش را دارد. برای مثال عاشقان جاده و قطار، میتوانند از تهران تا بندرعباس را با قطار و طی حدودا ۲۰ ساعت بروند یا با اتوبوسهای مسافرتی با ۱۸ ساعت سفر زمینی به آنجا برسند. اصلا اگر ماشین داشتهباشید، همین مسیر را خودتان نرمنرمک میرانید که البته درآنصورت خدا میداند چقدر طول میکشد.
پیشبهسوی چشمه آب گرم گنو
این تازه برای رسیدن به بندرعباس بود. عزمتان را جزم کنید که یک مسیر البته خیلی کوتاهتر هم تا چشمه آب گرم هرمزگان در پیش داریم. به بندرعباس که رسیدید سراغ راه گنو را بگیرید. روستای گنو، چشمه گنو، منطقه حفاظتشده گنو، دنبال هرکدام بگردید به یک مسیر میرسید.
خروجی جاده سیرجان بندرعباس را را ۱۰ کیلومتر جلو بروید تا به روستای چشمه آب گرم گنو با همین اسم، برسید. یک مسیر آسفالت است و پمپ بنزین و چراغ برای رانندگی در شب هم دارد، اما آخر هفتهها نیازی به ماشین شخصی و تاکسی دربست ندارید.
یک سر به میدان هنگام، بلوار ساحلی بزنید و تاکسیهای مقصد گنو را پیدا کنید. کمتر از یک ساعت بعد، جلوی مجتمع آبدرمانی گنو پیاده میشوید.
معرفی منطقه حفاظتشده گنو
منطقه حفاظتشده گنو در همین چشمه آب گرم گنو و کجتمع آبدرمانی خلاصه نمیشود. یک طبیعت ۴۵ هزار هکتاری با چندین چشمه آب گرم و کلی دیدنی دیگر و بهنوعی یک پارک ملی درجه یک است. تعریف و تمجید از منطقه حفاظتشده گنو فقط با معرفی چشمه گنو، کامل نمیشود.
خودتان حساب کنید دیگر! ۴۵ هزار هکتار مساحت منطقه چشمه آب گرم گنو با پوشش گیاهی و جانوری خیلی متنوع، بلندیهایی برای فتح، طبیعتی برای عکاسی و کوهپایه ناب برای کمپینگ که سالیانه گردشگران زیادی را به سمت خودش میکشاند و بین جاهای دیدنی بندرعباس تقریبا گل سرسبد است. کمی جلوتر درباره پوشش گیاهی و جانوری این منطقه حفاظتشده هم بیشتر توضیح میدهم.
علت نامگذاری آب گرم گنو
شاید بهخاطر روستایش باشد، شاید هم قلهای که از آن سرچشمه میگیرد؛ اما هرچه هست، گنو بیشتر به یک نام خانوداگی شباهت دارد. بین جاهای دیدنی بندرعباس یک منطقه حفاظتشده گنو داریم. در قلبش یا کنارش، روستای گنو به ما خوشآمد میگوید. قله گنو هم که سرو این بوستان است و از درونش چشمه آب گرم گنو بندرعباس بیرون میریزد.
اما درباره معنی اسم چشمه آب گرم گنو هم اطلاعات مختلفی پیدا میشود که به نوع تلفظ آن بستگی دارد. مثلا گُنِو نوعی آهوی آفریقایی است که گوشت لذیذی دارد؛ ولی از گِنَو خودمان یعنی همین قله گنو معنی قطعی پیدا نکردم که بنویسم. اگر اطلاعاتی درباره ریشه این کلمه داشتید با من و بقیه خوانندههای مجله هم درمیان بگذارید.
آبوهوای این منطقه چطور است؟
هر تصوری را که از آبوهوای بندرعباس دارید، درباره چشمه آب گرم گنو بندرعباس و کلا منطقه حفاظتشده گنو کنار بگذارید.
در منطقه چشمه آب گرم گنو خبری از گرمای طاقتفرسای بندر و شرجی نفسگیر خط ساحلی نیست. کوه گنو با قلههای مختلفش، روزهای سرد سال را با برف میگذراند. یک منطقه خوش آبوهوای کوهستانی که ییلاق مردم بندرعباس به شمار میرود.
پوشش گیاهی وجانوری منطقه حفاظتشده گنو
گیاهان منطقه حفاظتشده منطقه چشمه آب گرم گنو تنوع زیادی دارند. اگر شما هم مثل من چیزی از نژاد گیاهان سردرنمیآورید، شاید این قسمت خیلی برایتان جالب نباشد. البته حتی برای من هم درختان انگور، خرما، انبه، سیب و نارنگی که در پاییندست کوه گنو پیدا میشود، خوشایند و دلچسب است.
به جز این درختهای میوه، استپهای بیابانی و کوهپایهای، ۳۶۰ گونه از گیاهان آوندی، پرسیاوش، سرخس، کنار، آکاسیا و انواع دیگری از گیاهان ازجمله آویشن و زیره و پونه هم در این منطقه رشد میکند؛ ولی سه مدل گیاه به اسمهای مهرخوش، بادام وندلبو و پامچال صخرهای هستند که در ایران فقط در منطقه چشمه آب گرم گنو پیدا میشوند.
اصلا از این همه گیاه کوچکوبزرگ حوالی چشمه آب گرم گنو تعجب نکنید؛ چراکه منطقه حفاظتشده گنو یکی از زیستگاههای جالبتوجه است که گیاهان کمیاب هم در آن پیدا میشوند. دور از انتظار نیست اگر مردم روستای گنو بیشتر مصارف دارویی خودشان را از گیاهان این منطقه تامین کنند.
اما نوبتی هم باشد نوبت به حیوانات گنو میرسد. در فصل تابستان با گرمشدن هوا، سروکله رتیل و عقرب پیدا میشود. درندگان مختلف هم در گوشهوکنار منطقه حفاظتشده گنو لانه دارند. بهجز این جانوران، اگر خوششانس باشید کل، قوچ، بز کوهی، خرگوش، آهو، کفتار، شغال و روباه هم در این ناحیه میبینید.
یک نوع ماهی خیلی خاص هم در چشمه آب گرم گنو زندگی میکند که در همه دنیا فقط آنجا پیدا میشود. حتی آخر اسم علمیش هم یک پسوندی از گنو گذاشتهاند تا اصالتش معلوم باشد. آفانیوس گینوئیس را با آن هیکل بندانگشتی و راهراههای گورخری زیبا، فقط در چشمه آب گرم گنو پیدا میکنید.
البته نه در استخرهایی که از آب گرم چشمه ساختهاند، بلکه در حوضچههایی بعد از عبور آب از استخر، میتوانید با کمی جستوجو تعدادی از آنها را ببینید. گورخرماهی یا همان آفانیوس گینوئیس اگرچه در شرایط سخت آب پراملاح و داغ گنو زندگی میکند، ولی به تغییر شرایط خیلی حساس است و اگر به نظافت آب توجه نشود، احتمال انقراض آن زیاد میشود.
امکانات رفاهی و تفریحی چشمه آب گرم گنو
منطقه حفاظتشده گنو چشمههای دیگری ازجمله تگباغ، انارون، کهنو، چاهو، سرچربه و پرکوه را هم دارد، اما چشمه معروف و قابل اطمینان آن، چشمه آب گرم گنو است. با سرمایهگذاری روی این چشمه و ساخت یک مجتمع آبدرمانی، حالا چشمه آب گرم گنو بندرعباس یکی از دیدنی های بندرعباس هم محسوب میشود.
طبق آخرین اخباری که دارم برای استفاده از این آب گرم باید هزینه پرداخت کنید. علاوهبراین برای استفاده از پارکینگ و استخر هم باید هزینه جدا بپردازید. در چشمه آب گرم گنو دو استخر جدا برای خانمها و آقایون ساختهاند که هرکدام جکوزی دارد.
امکانات دیگری هم اطراف چشمه آب گرم گنو به چشم میخورد. اگر به غیر از آبتنی در آب گرم گنو بندرعباس دنبال تفریحات متنوع دیگر بودید، حتما مواردی از قبیل پیست دوچرخهسواری، درشکهسواری، سوارکاری و حتی شهربازی آب گرم گنو را امتحان کنید.
این مجموعه یک سینمای روباز هم دارد که تجربه بهیادماندنیتری از سفر به جاهای دیدنی بندرعباس برای شما رقم میزند.
هتل، بازارچه ایام نوروز، رستوران سنتی و کافیشاپ، نمازخانه و آلاچیقهایی برای استراحت، همگی در مجموعه چشمه آب گرم گنو ساختهشدهاند تا امکان اسکانی راحت را برای شما فراهم کنند. اگر اهل کمپینگ باشید، میتوانید در محلهای مخصوص برپایی چادر آب گرم گنو، چادر بزنید. همچنین این مجموعه یک سالن همایش هم دارد، ولی این یکی را واقعا نمیدانم به چه کارتان میآید!
– جکوزی یا شیرجه در استخر
آقایون و خانمها دو استخر و جکوزی مجزا در چشمه آب گرم گنو دارند. آب این استخرها از آب گرم گنو تامین میشود و دمایی بین ۳۵ تا ۴۱ درجه سانتیگراد دارد. آب گرم گنو به خاطر ترکیب کلرواسید یا همان نمک خودمان خیلی شور و بهدلیل ترکیبات دیگری که سردرنمیآورم بسیار تلخ است.
اما به کسانی که مشکل گوارشی دارند، نوشیدن چند قلپ از آن پیشنهاد میشود. چون بزاق دهان را زیاد میکند و طی یکسری فرایند، باعث کار کردن روده میشود، یعنی مثل ملین روی روده اثر میگذارد.
آب گرم گنو بندرعباس فایدههای درمانی زیادی دارد و شاید همین فواید، شاید هم دلایل مختلف دیگر، آن را از ۲۲۹ مرکز آبدرمانی دیگر کشور جدا میکند.
چشمه آب گرم گنو بندرعباس برای تسکین دردهای مفصلی و عضلانی، بهبود رماتیسم و بیماریهای پوستی، تسریع گردش خون و حتی کمی تسهیل و تسکین بیماریهای روحی استفاده میشود. شاید چندینبار آبتنی منظم در طول سال، این اثرات را به خوبی به شما نشان دهد.
– عکاسی از مناظر بکر
گشتوگذار حوالی چشمه آب گرم گنو بندرعباس ذوق و قریحه آدم را برای عکاسی قلقلک میدهد. یعنی اینطور نیست که تا منطقه گنو بروید و فقط یک چشمه و دو تا استخر، وسط کوهپایه سبز شده باشد.
اصلا اگر هیچ کاری هم با چشمه آب گرم گنو نداشتید، قله گنو را بهعنوان یکی از دیدنی های بندرعباس و برای ثبت منظره و طبیعت نسبتا بکر و چشمنوازش زیر پا بگذارید. البته نوک قله منطقه نظامی است و شما میتوانید از بقیه جاهای آن عکس بگیرید.
– گشتوگذار در پیچوخم طبیعت
تا دلتان بخواهد جاهای دیدنی و جذاب حوالی چشمه آب گرم بندرعباس پیدا میشود. در مسیر خروج آب چشمه، آسیابهای بادی قدیمی وجود دارد که منظره کمنظیری برای عکاسی به شما میدهد.
بعد از آن، نخلستانی را جلویتان میبینید. درختان این نخلستان ۵۰۰ سال است که با آب همین چشمه سیراب میشوند. پس از درختان ۵۰۰ساله هم شاید نوبت حرکت بهسمت ارتفاعات رسیده باشد. از باغراه حرکت کنید تا به آلاچیقهای چوبی برای استراحت و اتراقی کوتاه برسید.
برای فتح قله گنو نزدیک چشمه آب گرم گنو هم راهی نیست! یعنی خود قله چون منطقه نظامی به حساب میآید، قابل دسترسی نیست؛ ولی تا حوالی آن را میشود از چهار مسیر مختلف بالا رفت.
اگر از چشمه آب گرم گنو بندرعباس حرکت کنید، از سمت شرقی وارد مسیر کوهنوردی میشوید. البته یک جاده آسفالت با شیبهای نهچندان ملایم هم وجود دارد. همان مسیر شرقی را که بالا بروید، بعد از دو یا سه ساعت به آلاچیقها، نمازخانه، پارکینگ و زمین بازی میرسید.
بهترین زمان بازدید از چشمه آب گرم و منطقه حفاظتشده گنو
بهترین زمان همیشه با توجه به هدف شما از سفر به چشمه آب گرم گنو مشخص میشود. از نظر آبوهوایی، کوه گنو و معروفترین قلهاش یعنی گنو، در همه روزهای سال هوای مطلوبی دارند. هوایی که در پاییز و زمستان کمی سردتر و البته دلپذیرتر است.
خیلی از مردم هم همین دو فصل را برای سفر به آب گرم گنو ترجیح میدهند، اما بهار گنو هم اصلا خالی از لطف نیست و تابستانهای شرجی و طاقتفرسایی ندارد.
اگر از شلوغی و جمعیت زیاد اذیت میشوید، پس باید خلاف جریان آب حرکت کنید. یعنی فصلهای خلوت مثل تابستان و آن هم وسط هفته برای شما مناسبتر خواهد بود. یادتان باشد اگر در شلوغی آخر هفته به چشمه آب گرم گنو بندر عباس رفتید، قبل از هرچیز محل اقامت خودتان را رزرو و تثبیت کنید تا بعد از آبتنی با مشکل اسکان روبهرو نشوید.
جاهای دیدنی نزدیک به چشمه آبگرم گنو
حالا که تا اینجای راه را آمدهاید، جاهای دیدنی بندرعباس در نزدیکی چشمه آب گرم گنو را از دست ندهید. دیدنیهای شگفتانگیزی که شاید در هیچجای دیگری مانندش را پیدا نکنید.
البته برای بازدید از هرکدام خوب است اول نقشه را ببینید و فاصله دقیق تا چشمه آب گرم گنو بندرعباس را بسنجید. برای راحتی شما آخر هر مطلب محل دقیق آن مکان را گذاشتهایم تا خودتان از چندوچون راه سردربیاورید.
– موزه آب نزدیک چشم آب گرم گنو
در مرکز بندرعباس یعنی نزدیکی خیابان ۲۲ بهمن، بلوار امام خمینی(ره)، موزه آب بندرعباس را پیدا میکنید. در این موزه وسایل مربوطبه دوران صفوی برای حفر چاه و قنات درمعرض دید قرار گرفته است.
در بخشهای مختلف موزه، انواع چاه، نمایی از پل لاتیدان، ظرف و جامهای آب و ابزارآلات مرتبط با آب را میبینید و در بخش مدرن و جذاب گنجینه آب، ترفندهای دستیابی و حفظ آب و چگونگی استفاده از آن به نمایش درآمده است. اگر عاشق چنین جایی هستید، در سفر به چشمه آب گرم گنو به این موزه هم سری بزنید.
لوکیشن موزه آب روی گوگل مپ
– برکههای باران دیدنی
تصوری که این اسم به انسان میدهد کمی با اصل قضیه فرق دارد. برکههای باران درواقع پنج آبانبار هستند که در خیابان ۲۲ بهمن جاگرفتهاند و سهتای آنها از دیدنیهای موزه خلیجفارس به شمار میروند.
آب جمعشده داخل این آبانبارها با آن هیبت گنبدیشکل، در ترکیب با آسمان بالای سرش منظره چشمنواز و خیرهکنندهای میسازد و تازه آنجا، اسم برکه باران معنا پیدا میکند. هرچند این برکه از چشمه آب گرم گنو فاصله دارد، اما بازدید از آن خالی از لطف نیست.
برکههای باران روی گوگل مپ
– معبد هندوها
همین که چشمتان به گنبد خیلی قشنگ و متفاوت این معبد بیفتد، حسوحال قدمزدن میان معابد هندی در شما شکل میگیرد. حالا اگر بدانید که این اثر مربوطبه دوره قاجار است، حتی بیشتر هم جذب آن میشوید.
چون معماری دوره قاجار شباهت زیادی با حالوهوای معبد هندوهای بندرعباس ندارد. دیگر خودتان تصور کنید احتمالا در همان دوران چه اسمی بههمزده و شهرتی پیدا کرده است. تجار هندی برای برگزاری مراسم مذهبی به این معبد میآمدند. قبل از آن، آنها مجبور بودند برای برپایی آیین و رسوم خاص هندوها، به کاروانسراها ب
منبع: علی بابا