جاهای دیدنی افغانستان؛ شگفت‌انگیزهای افغانستان را بشناسیم

افغانستان. با شنیدن نام افغانستان یاد جنگ، طالبان، داعش، خون‌ریزی، کودک‌کشی و هزاران هزار مصیبت دیگر می‌افتیم. این روزها نام افغانستان در ذهن ما ایرانی‌ها با بدبختی و مرگ و میر گره خورده است. اما افغانستان کشوری است تاریخی و چهار راه فرهنگ و اقوام مختلف. این کشور مملو از زیبایی‌های طبیعی و تاریخی است. از جلال آباد در شرق افغانستان گرفته تا بلخ در شمال افغانستان؛ زیبایی در جای جای آن موج می‌زند. هر چند جاهای دیدنی افغانستان به خاطر جنگ‌ها آسیب زیادی دیده‌اند ولی هنوز هم جذابیت‌های فراوانی دارند که برای ما ناآشنا هستند. در این مطلب بعضی از شهرهای افغانستان و جاذبه‌های گردشگری آنها معرفی می‌شوند. با مجله گردشگری راستین گشت همراه باشید.

جاهای دیدنی کابل بزرگ‌ترین شهر افغانستان

کابل پایتخت افغانستان بزرگ‌ترین شهر این کشور، با سابقه ۳۵۰۰ ساله است. کابل از زمان طالبان خسارات زیادی دید و پس از حذف طالبان رونق گرفت. این روزها ساختمان‌های جدید، رستوران‌های فانتزی و بازارهای شلوغ در تمام کابل دیده می‌شود. اما هنوز که هنوزه کابل سرپا نشده است. زیر ساخت‌هایی مثل آب لوله‌کشی و برق برای بسیاری مردم در کابل آرزوست. جاده‌ها امنیت لازم را ندارند و لازم است تا کامل بازسازی شوند.

جاهای دیدنی کابل بزرگ‌ترین شهر افغانستان

موزه مین عمر (Omar Land Mine Museum)

یک از مکان های دیدنی افغانستان موزه مین عمر است که در آن انواع مین‌های استفاده شده در جنگ افغانستان همراه سایر سخت‌افزارهای جنگی که در دهه‌های اخیر در افغانستان به کار رفته بودند؛ به نمایش گذاشته شده‌اند. افغانستان‌های یکی از پر مین‌ترین کشورهای جهان است که قربانیان غیر نظامی زیادی داشته است. به طورغم‌انگیزی این مین‌های دفن شده در زمین جان و یا دست و پای کودکان کنجکاو و بازیگوش زیادی را گرفته‌اند.

سازمان پاکسازی مین افغانستان (OMAR) در سال ۱۹۹۰ برای کمک به مبارزه با این مسئله تشکیل شد. تیم ۵۰۰ نفر در این تیم کار نسبتاً استرس‌زای از بین بردن مین‌های زمینی از زمین‌های داخل افغانستان انجام می‌دهد و یک ساختمان با آجر سفید ساده (موزه مین عمر) در کابل یافته‌های آنها را به نمایش می‌گذارد.

موزه مین عمر - جاهای دیدنی افغانستان

علاوه بر مین‌های زمینی، در این موزه بمب‌های خوشه‌ای، موشک‌ها، اسلحه‌های منفجر نشده و بمب‌های هوایی هم به نمایش گذاشته شده‌اند. حتی مین‌های روسی در این موزه وجود دارند که کودکان غالبا آنها را به دلیل رنگارنگ بودنشان با اسباب بازی‌های پلاستیکی اشتباه می‌گیرند. زمین‌های اطراف این موزه شامل مجموعه جالبی از راکت‌ها، موشک‌های زمین به هوا و هواپیماها، هلیکوپتر جنگی و یک جنگنده MiG است.

قبل از رفتن به موزه مین عمر در جریان باشید که بدون هماهنگی به شما اجازه بازدید از موزه را نمی‌دهند و لازم است ابتدا از طریق دفتر اصلی OMAR در کابل هماهنگی لازم را انجام دهید.

کاخ سلطنتی دارالامان

کاخ سلطنتی دارالامان قرار بود سمبل درخشانی از آینده مدرن افغانستان باشد اما اکنون به دلیل بمباران به ویرانه تبدیل شده است. دارالامان یکی از جاهای دیدنی افغانستان است که در ویرانه‌های خارج از شهر کابل قرار گرفته است. امان الله خان، حاکم افغانستان بین سال‌های ۱۹۱۹ تا ۱۹۲۹، دستور ساخت این بنای چشم‌گیر را صادر کرد، قصد داشت این کاخ محور و مرکز جدید پایتخت کشور باشد. این منطقه قرار بود شهرکی باشکوه و با سبک اروپایی باشد.

کاخ سلطنتی دارالامان - دیدنی های افغانستان

نیازی به گفتن نیست که شهر هرگز ساخته نشد. حاکمان بعد از امان الله خان نقشه‌ها و اصلاحات او را تغییر دادند دارالامان توسط مجاهدین در سال ۱۹۹۰ به آتش کشیده شد و در سال ۲۰۱۲ توسط طالبان هدف بمباران قرار گرفت و کاخی که قرار بود نماد آرامش و پیشرفت باشد به ویرانه تبدیل شد. دیوارهای قصر دارالامان، تاریخ افغانستان، عظمت، جاه‌طلبی‌ها، خون‌ریزی و خشونت و در نهایت مقاومت و امید را به نمایش می‌گذارد.

یادبود شیر مرجان

قبل از جنگ داخلی در اواسط دهه ۱۹۹۰، باغ وحش کابل حیوانات عجیب و غریب را در خود جای داده بود که متأسفانه، بیشتر آنها در طی جنگ کشته شدند و یا فرار کردند. اما برخی از آنها در اسارت و عذاب درگیری‌ها بودند. مشهورترین حیوان باغ وحش شیر مرجان بود. این شیر توسط باغ وحش کلن به کابل اهدا شد.

یادبود شیر مرجان - جاهای دیدنی افغانستان

داستان شیر مرجان چندان خوشایند نیست و این شیر به همراه شیر ماده‌اش به نام چوچا مورد اذیت یک سرباز قرار گرفتند و شیر مرجان آن سرباز را کشت. روز بعد برادر آن سرباز با نارنجک دستی به شیر حمله کرد. بر اثر انفجاری ناشی از این حمله شیر نابینا و ناشنوا شد و پاهایش لنگ شدند و نیمی از دندان‌هایش را از دست داد. داستان این شیر عاشق در تمام جهان تاثیر زیادی داشت. شیر تا سال ۲۰۰۲ زنده بود و بعد بر اثر کهولت سن مرد. شیر مرجان در باغ وحش کابل دفن شد و مجسمه‌ای برنزی در ورودی باغ وحش برای یادبود آن قرار داده شد که تبدیل به یکی از جاهای دیدنی افغانستان شده است.

آخرین کنیسه فعال افغانستان

آخرین کنیسه فعال در افغانستان توسط زابلون سیمینتوف، آخرین یهودی باقیمانده در افغانستان اداره می‌شود. یهودیان در ۱۵۰۰ سال گذشته در افغانستان زندگی می‌کردند و جمعیت آنها در سال ۱۹۴۸ بالغ بر ۵۰۰۰ نفر بود. در قرن بیست و یکم تعداد یهودیان افغانستان به حدی کاهش پیدا کرد که در حال حاضر تنها یک کنیسه در حال کار در کل افغانستان وجود داشت.

آخرین کنیسه فعال افغانستان

کنیسه در خیابان گل کابل قرار دارد و از جاذبه های گردشگری افغانستان است که سال‌ها مرکز جدال دو یهودی زابلون سیمینتف و اسحاق لوین بود. این دو بارها همدیگر را به طالبان معرفی کردند. در سال ۲۰۰۵ با مرگ لوین این دشمنی به پایان رسید و سیمینتوف تنها یهودی باقیمانده در کل افغانستان شد.

موزه کابل

موزه کابل زمانی یکی از بزرگ‌ترین موزه‌های جهان و از جاهای دیدنی افغانستان است. نمایشگاهی که از سکه‌های طلای هلنیستی گرفته تا مجسمه بودایی و برنزهای اسلامی را در خود دارد و بر موقعیت افغانستان در چهار راه آسیا شهادت می‌دهد. این موزه در سال ۱۹۱۹ افتتاح شد متأسفانه به سرعت در خط مقدم جنگ وحشتناک مجاهدین برای کابل قرار گرفت. از سال ۱۹۹۲ تا ۱۹۹۴ این موزه به عنوان پایگاه مجاهدین مورد استفاده قرار گرفت. در این دوره موزه به غارت رفت. همزمان با این غارت، طبقه دوم این موزه در اثر حمله آسیب دید.

موزه کابل از جاهای دیدنی افغانستان

حتی هنگامی که دولت ربانی کنترل منطقه را به دست آورد، سربازانی که برای محافظت از این سایت اعزام شده بودند، همچنان به غارت‌های خود ادامه می‌دادند. با شروع حکومت طالبان در افغانستان در سال ۱۹۹۶، طالبان قول دادند که از آنچه در این موزه باقی مانده است محافظت کنند، اما این یک قول بیهوده بود. در سال ۲۰۰۱، سربازان با چکش وارد موزه شدند و تندیس‌ها و سایر چیزهایی که تصاویر روی آن بود را نابود کردند. اینکه موزه هنوز هم پابرجاست جای تعجب دارد چون کمتر از یک سوم مجموعه سالم مانده است. بعضی از مجسمه‌های شکسته و تابلوهای پاره شده توسط نیروهای طالبان به ظرافت بازسازی شده‌اند و در موزه قرار داده شدند.

باغ بابور

این باغ که در اوایل قرن شانزدهم توسط بابور، حاکم مغول ساخته شد که محل مقبره او نیز هست. عبدالرحمان خان بخش عمده‌ای از باغ را در اواخر قرن بیستم احیا کرد. در دهه ۱۹۳۰ دسترسی عمومی مجاز بود، اما باغ‌ها از بین رفتند و درختان زیادی برای چوب هیزم در طول جنگ داخلی قطع شدند. این باغ مجدد توسط دولت افغانستان بازسازی شد و ۱۱ هکتار از این باغ به فضای سبز عمومی اختصاص داده شده است.

باغ بابور - دیدنی های افغانستان

امروزه درختان زیادی از جمله درختان گردو، گیلاس​​، توت و زردآلو در این باغ به آن زیبایی می‌دهند. یک از دیدنیهای افغانستان در مرکز باغ بابور، مسجدی زیبا با سنگ مرمر سفید است که می‌توان آن را به نوعی مقیاس کوچکتری از تاج محل دانست. مقبره بابور، داخل یک محوطه ساده، با نمای کلی از باغ قرار دارد چون بابور آرزو داشت که زیر آسمان آزاد دفن شود.

آرامگاه نادرشاه

نادر شاه در سال ۱۹۳۳ ترور شد و مقبره یادبود وی به عنوان یکی از جاهای دیدنی افغانستان در شرق کابل و تپه مرنجان واقع بنا شد. مقبره از سنگ مرمر سیاه ساخته شده است که ستون‌های یادبود و گنبدی فلزی دارد. پله‌های شکسته شما را به سمت پایین و مقبره سلطان محمد، پدر بزرگ نادر شاه، هدایت می‌کنند که با گچبری‌های ایتالیایی تزیین شده‌اند اما خود مقبره به شدت آسیب دیده است. با توجه به موقعیت استراتژیک مقبره روی تپه، این محل در دهه ۱۹۹۰ مرکزی برای دیده‌بانی جنگی بود.

آرامگاه نادرشاه - جاهای دیدنی افغانستان

تصور بر این است که تپه مرنجان قدیمی‌ترین بخش مسکونی در کابل باشد. کاوش‌ها در این تپه به پیدا شدن سکه و مجسمه‌های مربوط به قرن چهارم میلادی منجر شد. همچنین تپه مرنجان محلی برای برگزاری جشنواره بادبادک در نوروز است.

آرشیو ملی

آرشیو ملی افغانستان با داشتن بیش از ۱۵۰۰۰ سند در اواخر قرن نوزدهم توسط عبدالرحمن خان برای پسرش احداث شد. در این آرشیو اسناد مهمی در معرض نمایشند که بعضی از آنها نسخه اصلی و بسیار با ارزش هستند. از جمله پیمان با امپراتوری انگلیس در ۱۹۱۹ که سرانجام استقلال کامل را به افغانستان اعطا کرد. همراه با این اسناد روزنامه‌ها، عکس‌ها و اسکناس‌های قدیمی هم در این آرشیو موزه نگهداری می‌شود.

آرشیو ملی افغانستان

اسناد بسیار قدیمی‌تر هم می‌توانید در این آرشیو پیدا کنید از جمله نامه‌های قرن چهاردهم که مربوط به دوران تیمور است و چندین قرآن بسیار قدیمی. این آرشیو بیشتر مورد بازدید محققان قرار می‌گرید و با توجه به زیبایی ساختمان، نقاشی و حکاکی‌های درون آن به یکی از جاهای دیدنی افغانستان در کابل مبدل شده است.

جاهای دیدنی افغانستان در کابل کم نیستند. علاوه بر موارد گفته شده، بالا حصار و دیوارهای شهر، موزه سلطانی، گورستان اروپایی، باغ وحش کابل، تپه بی بی ماهرو، مسجد شاه دو شمشیر، مقبره تیمور شاه و مقبره عبدالرحمان خان از جاذبه های گردشگری افغانستان در کابل هستند.

جاهای دیدنی هرات، شهری تاریخی در افغانستان

هرات شهری باستانی در غرب افغانستان است که دارای چندین ویرانه و جاهای دیدنی تاریخی مانند ارگ هرات یا مقبره ملکه گوهرشاد است. هرات در طول تاریخ به عنوان یک شهر ثروتمند شکوفا شده ولی بارها و بارها در آن جنگ شده است. بسیاری از بناهای تاریخی هرات در وضعیت بدی قرار دارند و توسط مهاجمان انگلیسی و روسی ویران شده‌اند اما با این وجود پر از جاذبه های گردشگری افغانستان است.

جاهای دیدنی هرات، شهری تاریخی در افغانستان

مسجد جام هرات و مقبره جامی

مسجد جام هرات توسط غوریان بنا شد و بعدا توسط چندین حاکم دیگر تجدید بنا شده است. حاکمان گوناگونی که بر هرات مسلط بودند تیموریان، صفویان، مغول‌ها و ازبک ها؛ همه به نوعی بر ساختار این مسجد تاثیر گذاشته‌اند.

مسجد جام هرات و مقبره جامی

مولانا عبد الرحمان جامی بزرگترین شاعر هرات و یکی از بزرگ‌ترین شاعران صوفی است که به فارسی می‌نوشت در سال ۱۴۹۲ درگذشت. بارگاه این شاعر بزرگ در درون محوطه مسجد جامع و زیر یک درخت پسته قرار گرفته و از جاهای دیدنی افغانستان برای علاقه‌مندان به شعر فارسی است.

ارگ هرات

ارگ هرات در بالای شهر هرات قرار دارد و قرن‌هاست که آنجا قرار دارد. ارگ هرات از قدیمی‌ترین بناهای هرات است که گفته می‌شود روی پایه‌های قلعه ساخته شده توسط اسکندر، بنا شده است. تا سال ۲۰۰۵ ارگ هرات، پادگان نظامی و زندان بود ولی پس از آن به بخش جهانگردی اهدا و مبدل به یکی از مکان‌های دیدنی افغانستان شد.

ارگ هرات - جاهای دیدنی افغانستان

۱۸ برج ارگ هرات ۳۰ متر از سطح زمین بالاتر هستند و ضخامت دیوارهای آن ۲ متر است. متأسفانه، بیشتر کاشی‌کاری‌ها در بخش از دیوار شمال غربی به نام «برج تیموری» از بین رفته است. زمین لرزه‌های به ارگ ​​آسیب زیادی وارد کردند. فاتحان گوناگونی قلعه ارگ ​​را غارت کردند. در سال ۱۹۷۶ بود که یونسکو ارگ را حفاری و احیا کرد. کاوش‌های باستان‌شناسی هنوز هم در حیاط اصلی ادامه دارد. در سال‌های اخیر چندین سازمان بین‌المللی تصمیم به بازسازی کامل آن گرفتند. اکنون این ارگ همچنان موزه ملی هرات را نیز در خود جای داده است.

مقبره شاهزاده عبدالله و شاهزاده قاسم

دو زیارتگاه در جاده اصلی هرات در جنوب مجتمع مصلا قرار دارند که از جاهای دیدنی افغانستان هستند. این دو زیارتگاه در اواخر قرن پانزدهم ساخته شدند و مقبره دو شاهزاده، عبدالله و قاسم است که در قرن هشتم فوت کردند.

مقبره شاهزاده عبدالله و شاهزاده قاسم در افغانستان

بیرون مقبره آجری ساده با قوس‌های آجری است ولی فضای داخلی آن با کاشی کاری تزیین شده است که احتمالاً بهترین کاشی کاری بازمانده از قرون وسطایی هرات و یکی از بهترین دیدنیهای افغانستان هستند.

موزه جهاد هرات

اسماعیل خان، سیاستمدار و مبارز سابق مجاهدین، ​​مبلغ زیادی از ثروت خود را برای ایجاد موزه جهاد هزینه کرد. اساعیل خان به همراه بسیاری دیگر در هرات، شهری که شوروی‌ها در دهه ۱۹۸۰، در آن شکست خوردند؛ معتقد بودند که باید این قیام علیه شوروی ها به عنوان مرجعی آموزشی برای نسل آینده باشند. با اینکه آموزش رکن اصلی این موزه است ولی مجموعه‌های این موزه که در سال ۲۰۱۰ ساخته شده، آن را به یکی از جاهای دیدنی افغانستان تبدیل کرده است.

موزه جهاد هرات - جاهای دیدنی افغانستان

در این موزه انواع سلاح‌ها، لباس‌های روسی، هلیکوپتر‌ها و جت‌های جنگی روسی گردآوری شده‌اند. به نظر می‌رسد که بخش اعظمی از موزه به بحث خشونت‌های غیرقانونی شوروی‌ها اختصاص داده شده است. تصاویری که کمتر دیده شده در موزه‌های جنگ افغانستان را به نمایش می‌گذارد.

مقبره گوهر شاد

مقبره گوهر شاد در یک پارک کوچک قرار گرفته که در حال حاضر در حال اصلاح مجدد و گسترده است. درب سنگ قبر گوهر شاد به طور معمول قفل است، اما سرایدار می‌تواند آن را برای شما باز کند. داخل مقبره به زیبایی با رنگ آبی و قرمز تزیین شده است. همچنین آرامگاه میرعلی شیر نوایی، نخست وزیر سلطان بایکارا هم در این مقبره واقع شده است.

مقبره گوهر شاد دیدنی های افغانستان

از دیگر جاهای دیدنی افغانستان در هرات می‌توان به شهر قدیمی، گذرگاه هرات، مجتمع مصلا و مناره‌ها، پل مالان و خانه زرنگار اشاره کرد.

جاذبه‌های گردشگری قندهار، یادگار اسکندر مقدونی

اسکندر بزرگ، شهر اسکندریه آراچوسیا را در سال ۳۲۹ قبل از میلاد، در مکانی که امروزه به نام قندهار شناخته می‌شود، تأسیس کرد. دومین شهر بزرگ افغانستان یکی از قدیمی‌ترین اجتماعات شناخته شده بشری و دارای تاریخ و فرهنگ پیچیده‌ای است.

خرقه شریف

خرقه شریف، حرمی مقدس واقع در قندهار افغانستان است. این حرم درست در جوار مسجد کاهندار و روبروی ساختمان فرمانداری قرار دارد و از جاهای دیدنی افغانستان در قندهار است.

خرقه شریف - جاهای دیدنی افغانستان

قسمت بیرونی ساختمان از مرمر سبز پوشیده شده و سطوح کاشی‌کاری شده و طاق‌های زیبا با نقره زیباسازی شده‌اند. خرقه‌ای که داخل مسجد قرار دارد به ندرت دیده می‌شود چون درب بخش مربوط به خرقه قفل است. بنابر گفته‌ها این خرقه توسط حضرت محمد (ص) پوشیده شده است. در زمان طالبان ملاعمر این خرقه را به تن کرد و ادعایی خدایی داشت. ولی پس از سقوط طالبان مجدد به حرم بازگردانده شد. این مکان به عنوان یکی از میراث ملی افغانستان معروف است.

چهل قدم قندهار

چهل قدم قندهام برجی کوچک و بنایی تاریخی است که در قله کوه بخش قدیمی قندهار قرار دارد. این اثر تاریخی که بر روی طبیعت حکاکی شده است از جاذبه های گردشگری افغانستان است.

چهل قدم قندهار

بابور در دیوار‌های محوطه آن داستان فتوحات خود در امپراتوری مغول به زبان فارسی حکاکی کرده است نا همه بتوانند آنها را ببینند و سپس مجسمه دو شیر زنجیر شده را در بالای پله‌های آن برای حفاظت از این بنا قرار داد.

حرم بابا ولی

حرم بابا ولی از جاهای دیدنی افغانستان در کنار رودخانه ارغنداب است گل آقا شیرزای، فرماندار پیشین قندهار، جنگجو و فرمانده سابق مجاهدین، برای احترام به یکی از افراد ارجمند قبیله خود، این حرم را با هزینه میلیون‌ها دلار ساخت.

حرم بابا ولی در افغانستان

در کنار این جاذبه گردشگری افغانستان منظره‌ای عالی از دره ارغنداب چشم نوازی می‌کند. زیارتگاه‌های در چند سطح روی تپه ساخته شده و با مرمر آیینه تزیین شده است

مسجد عیدگاه

یکی از بزرگ‌ترین مساجد افغانستان، مسجد عیدگاه قندهار تقریباً در فاصله ۲۵ متری دانشگاه قندهار قرار دارد. هزینه ساخت این مسجد بزرگ و محوطه اطراف آن که هزاران نمازگزار را در خود جای می‌دهد، توسط ملا عمر تامین شد. این بنا یکی از جاهای دیدنی افغانستان است.

مسجد عیدگاه - دیدنی های افغانستان

زیبایی مزارشریف و گنبدهای دوقلوی آبی

افسانه می‌گوید که شهر مزارشریف وجود خود را مدیون رویایی است که براساس آن یک زیارتگاه ساخته شده و سپس به تدریج کل شهر پیرامون آن ساخته می‌شود. با وجود حرم حضرت علی (ع)، این شهر به عنوان شهر مسجد آبی شناخته می‌شود. مزارشریف مرکز استان بلخ و مکانی است که به لحاظ تاریخی مرکز تمدن‌ها و قومیت‌های مختلف همراه با با تضادهای جالب است.

حرم حضرت علی (ع)

گنبدهای دوقلوی آبی حرم حضرت علی (ع) یکی از جاهای دیدنی افغانستان در مزارشریف هستند که زائران از سراسر کشور برای ادای احترام به ایشان، به مزار شریف می‌آیند. طبق اعتقادات مسلمان، ادعا می‌شود که حضرت علی (ع) در نجف عراق، در نزدیکی محلی که در سال ۶۶۱ قمری به قتل رسیده است، دفن شده است. اما افغان‌ها داستان دیگری می‌گویند که پیروان حضرت علی (ع) پیکر وی را مخفیانه در نزدیکی بلخ دفن کرده‌اند. محل دفن امام به دلیل ترس تا مدت‌ها مخفی باقی ماند تا اینکه در قرن دوازدهم حضرت علی (ع) به خواب بزرگان بلخ ظاهر شد تا محل دفن خود را اشکار کند.

حرم حضرت علی (ع)

برای کشف مقبره حضرت علی (ع) تپه‌ای که در خواب بیان شده بود خاک‌برداری شد و پیکر ایشان با زخم‌هایی که هنوز تازه بودند؛ پیدا شد. سلطان سنجر سلجوقی بلافاصله دستور داد تا در آن مکان زیارتگاهی بزرگ بنا کنند ولی یک قرن بعد این زیارتگاه توسط چنگیز خان تخریب شد. برای مدتی خاطره این مقبره از حافظه‌ها پاک شد تا اینکه در قرن ۱۵ توسط تیموریان احیا شد. آرامگاه شیرعلی خان و وزیر اکبر خان هم در محوطه حرم قرار دارند. کبوترهای حرم در سراسر افغانستان مشهور هستند هیچ هزینه ورودی به مجموعه حرم وجود گرفته نمی‌شود. ورود غیرمسلمانان به داخل حرم ممنوع است، اما منظره محوطه حرم هم جذابیت زیادی دارد. از جاذبه های گردشگری افغانستان در ایام نوروز، افراشتن پرچم در محوطه حرم و برگزاری جشن نوروز است.

جاهای دیدنی بامیان، شهر بودایی افغانستان

بامیان در مرکز افغانستان، یکی از آخرین شهرهایی است که مذهب بودایی به آنجا رسیده است. باستان شناسی نشان می‌دهد که بامیان یکی از جاهای دیدنی افغانستان با فرهنگ غنی و متاثر از فرهنگ ترکی، یونانی، فارسی، هندی و چینی است.

بامیان زمانی شهر زیارتی برای بوداییان بود اما این روزها به دلیل جنگ‌های افغانستان به خرابه تبدیل شده است. مجسمه‌های غول پیکر بامیان از خشم طالبان در امان نماندند. دره بامیان یکی از زیباترین جاهای‌های دیدنی افغانستان است که در سال ۲۰۰۳ به عنوان میراث جهانی یونسکو ساخته شد.

سایت بودای بامیان

در سال ۲۰۰۱ تعداد زیادی از میراث تاریخی و فرهنگی افغانستان در بمباران‌های طالبان نابود شدند. بوداهای بامیان به دلیل عمر طولانی، فرسوده بودند ولی طالبان تیر نهایی را زدند و در عرض چند دقیقه این میراث پیش از اسلام افغانستان را نابود کردند.

از زمان ساخت مجسمه‌های بودا در بامیان، این مجسمه‌ها بزرگ‌ترین مجسمه‌های بودایی بودند که با شکوه در میان دشت‌های بامیان افغانستان قد علم کردند. واروکانا ۵۳ متر و شکایامونی ۳۵ متر ارتفاع داشتند. مجسمه‌های بودای کوچکتر نیز در اطراف این دو مجسمه قرار داشتند. که البته بیشتر آنها ویران شدند.

سایت بودای بامیان

بلافاصله بعد از جنگ علیه طالبان در سال ۲۰۰۲ اقدامات برای بازسازی بودا انجام شد و کل منطقه مورد اکتشاف قرار گرفت که در طی آنها تعدادی غارهای بودایی کشف شدند. در سال ۲۰۰۸ مجسمه بودای غول پیکری با ارتفاع ۱۹ متر که در منطقه‌ای پنهان شده بود؛ اکتشاف شد. بازسازی این منطقه با سرعت بسیار کمی در حال انجام است ولی امکان بازدید از آن به عنوان یکی از جاهای دیدنی افغانستان وجود دارد.

شهر ضحاک

در ورودی دره بامیان و بالای صخره‌ها و در کنار رودخانه بامیان و کالو یکی از جاهای دیدنی افغانستان به نام شهر ضحاک قرار دارد. این بخش توسط غوریان ساخته شده و قدمت آن به قرن ششم بر می‌گردد. نوه چنگیز خان در اینجا کشته شد و در نتیجه خشم او، این دره کلا ویران شد.

شهر ضحاک - جاهای دیدنی افغانستان

برج‌های ارگ ضحاک ساخته شده از گل و سنگ از برجسته‌ترین بناهای افغانستان است. ارگ هیچ راه ورودی ندارد و با نردبان امکان دسترسی به آن وجود دارد. در گذشته دسترسی به این بنا برای هر دشمنی غیر ممکن بود به جز چنگیزخان.

شهر ضحاک در فاصله نه کیلومتری بامیان قرار دارد. تا محل تلاقی دو رودخانه می‌توانید از وسایل نقلیه استفاده کنید ولی بعد از آن لازم است حدود یک کیلومتر قدم بزنید تا به شهر ضحاک برسید. از بالای ارگ دیدن منظره تلاقی دو رودخانه جذابیت زیاد دارد.

شهر قولقلا

با ۲۰ دقیقه پیاده روی از بامیان، بقایای آخرین موضع غوری در بامیان در برابر شما نمایان می‌شود. شهر قولقلا مشهور‌ترین ارگ دفاعی سلطنتی در بامیان و از جاهای دیدنی افغانستان است.

شهر قولقلا

این شهر در واقع ویرانه‌های یک شهر ثروتمند قرن پنج و هفتم است که ساکنان آن به دست چنگیز خان قتل عام شدند. برای رسیدن به ارگ لازم است تا مسیر تپه باباشاه را در پیش بگیرید. این مسیر به دلیل وجود مزارع، زیبایی خاص خود را داد. بعضی از مسیر‌ها مین‌گذاری شده‌اند به همین دلیل حتما باید از مسیر تعیین شده به شهر قولقلا بروید. بین ارگ و دره بامیان بقایای قلعه دختر وجود دارد که زمانی خانه فرزندان جلال الدین بود.

دریاچه آژدهار

در پنج کیلومتری غرب بامیان، دریاچه آژداهار یا دره اژدها قرار دارد که در آنجا بقایای متعلق به یک موجود هیولایی را پیدا خواهید کرد که زمانی سبب وحشت منطقه شده بود. بر اساس داستان‌ها، این اژدها هر روز با دختران باکره تغذیه می‌شد. تمام تلاش‌ها برای کشتن آن برای سال‌ها بی نتیجه بود ولی بلاخره این اژدها توسط حضرت علی (ع) کشته شد. نفس آتشین اژدها در مباره با مولا به گلبرگ‌های لاله تبدیل و باعث آرام شدن اژدها شد. سپس مولا با شمشیر ذوافقار خود این هیولا را به دو نیم کرد.

دریاچه آژدهار

امروزه دهکده جدید در این دره ساخته و تبدیل به یکی از جاذبه های گردشگری افغانستان شد. گفته می‌شود هنوز هم صدای ناله اژدها در این دره شنیده می‌شود.

دریاچه آژدهار در افغانستان

جاهای دیدنی بلخ، شهر کهنسال در افغانستان

بلخ در شمال افغانستان که یکی از قدیمی‌ترین شهرهای جهان به حساب می‌آید، اعراب لقب مادر شهرها را بر آن گذاشته‌اند. قدمت بلخ به ۴۰۰۰ سال می‌رسد. با قرار گرفتن در تقاطع بین آسیای شرقی و خاورمیانه، بلخ قبل از حمله اعراب تحت تأثیر فرهنگ بودایی قرار گرفت. شهر بلخ بخاطر دو راهب بزرگ بودایی افغانستان به نام‌های تروپوسا و بهالیکا در کشورهای بودایی مشهور است.

جاهای دیدنی بلخ، شهر کهنسال در افغانستان

شهر بلخ یکی از جاهای دیدنی افغانستان، در فاصله ۲۰ کیلومتری مزار شریف قرار دارد. این شهر در طول سال‌ها بارها تخریب و بازسازی شده و شهری که امروزه از بلخ باقی مانده، شاید آنچه که در گذشته ساخته شده است، نیست ولی در میان بازارهای شلوغ و مسجد سبز زمردی آن، هنوز تاریخ قابل لمس است.

مسجد نه گنبد

مسجد نه گنبد یا حج پیاده یکی از جاهای دیدنی افغانستان در بلخ است. این مسجد در ابتدا معبد بوداییان بود و بعد از ورود اسلام تبدیل به مسجد برای مسلمان شد. این مسجد تاریخی امروزه در وضعیت بدی قرار گرفته است. گنبد‌های آن کامل فروریخته و ستون‌های مسجد شکسته‌اند. اما هنوز هم جذابیت زیادی برای گردشگران دارد.

مسجد نه گنبد

بالاحصار بلخ

بالاحصار بلخ یکی دیگر از جاذبه های گردشگری افغانستان در شمال شرقی بلخ است. گفته شده این حصار توسط اسکندر مقدونی در قرن سوم پیش از میلاد بنا شده و عظمت بسیاری داشته است. اما حالا این قلعه به یک تپه خاکی مبدل شده است .

بالاحصار بلخ

منارجنبان زادیان

منارجنبان زادیان قدیمی‌ترین منار و از جاهای دیدنی افغانستان که در چهل کیلومتری شرق بلخ قرار دارد .این منار در زمان سلجوقی‌ها توسط محمدبن‌علی برای حفاظت و راهنمایی کاروان‌هایی که از طرف شب به سمت دریای آمو در حرکت بودند بنا شده بود. شب‌ها در بالای این منار مشعل یا آتش افروخته می‌شد تا مسیر مشخص شود. در حال حاضر قسمت های بالایی این منار کلا تخریب شده و بخش پایینی آن هم وضع چندان مناسبی ندارند.

منارجنبان زادیان

از دیگر جاهای دیدنی افغانستان در بلخ می توان به آتشکده نوبهار، مسجد خواجه پارسا، مدرسه سبحان قلی خان و زیارت خواجه اکاشا اشاره کرد.

دیدنی‌های جلال آباد، شهر طبیعت افغانستان

جلال آباد در قسمت شرقی این کشور به لطف مناطق بزرگ سبز و آب‌های اطراف، یکی از زیباترین شهرها و از جاهای دیدنی افغانستان است. این شهر توسط امپراطور مغول اکبر بنا شد و به دلیل آب و هوای گرمش، منطقه‌ای محبوب برای حکمرانان در زمستان بود. این شهر زمانی پایگاه بوداییان بود اما بیشتر آثار آنها امروزه نابود شده‌اند. در زمان حکومت احمد شاه دورانی جلال آباد محلی برای مبارزات نظامی بود. غارهای اطراف آن به عنوان پایگاه مجاهدین مورد استفاده قرار گرفتند و سپس میزبان اردوگاه‌های آموزشی القاعده بود. این شهر به دلیل مناظر طبیعی و پارک‌هایش از دیدنیهای افغانستان است. باغ نیملا، باغ‌های سراج الامورات و باغ کوکب از جمله معروف‌ترین پارک‌های جلال آباد است.

طبیعت افغانستان

افغانستان هم کشوری با جاذبه‌های گردشگری است.

همیشه تصویری از ویرانه‌ها و جنگ‌های افغانستان به ما نشان داده شده است اما افغانستان با وجود تمام دردها و سختی‌هایی که از سر گذرانده، هنوز کشوری زیبا و پر از جاذبه است. این روزها افغانستان در حال بازسازی و پیشرفت دوباره است. جاهای دیدنی افغانستان گردشگران زیادی را به خود جذب می‌کند که شاید ایرانی‌ها کمترین آنها باشند. اما این کشور هم زبان، هم فرهنگ و بخشی از گذشته ایران باستان است که بازدید از آن خالی از لطف نیست. برای سفر آینده، افغانستان را هم مد نظر داشته باشید.

 

منبع: علی بابا

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

سبد خرید شما خالی است.

ورود به سایت