روزی روزگاری، هر شهر و هر کشور، شهرتش را مدیون وسعت جغرافیایی و مراتع سرسبزش بود؛ اما آن روزها گذشت، امروز، سازههای مدرن و آسمانخراشها هستند که نام شهرها و کشورها را بر سر زبانها میاندازند.
همانطور که میدانید، هزینه زیادی صرف ساختن بلندترین برج های جهان میشود. هدف از این سرمایهگذاری چیست؟ دو چیز. اولی جذب توریست و دومی قدرتنمایی و برتری کشورهای دنیا نسبت به یکدیگر.
به نظرتان کدام کشورها در زمینه ساخت برجهای بلند پیشتاز هستند، کشورهای پیشرفته اروپایی یا ایالات متحده؟ پاسختانهم آری است و هم نه. درست است که در ایالات متحده و اروپا برجهای بلند و زیبا در سایزهای متنوع و با معماریهای خیرهکننده دیده میشود؛ اما این بار، این خاورمیانه است که گوی رقابت ساختن بلندترین برج جهان را از سایرین ربوده است.
میخواهید در این رابطه بیشتر بدانید؟ با راستین گشت همراه شوید. در این مقاله برجهایی را معرفی میکنیم که ارتفاعشان از ۵۰۰ متر بیشتر است. میخواهیم بدانید که آسمانخراش واقعی یعنی چه چیزی.
جستجو و رزرو تور در راستین گشت
ده مورد از بلندترین برج های جهان از کمترین ارتفاع به بیشترین ارتفاع
میدانیم که بیصبرانه منتظر هستید که بدانید بلندترین برجی که در دنیا ساخته شده کجا قرار دارد و نامش چیست، اما درصورتیکه آن را همین اول مقاله میآوردیم، ممکن بود لذت دیدن سایر برجهای بلند و آسمانخراش جهان و کسب اطلاعات درباره آنها را از دست میدادید.
به همین خاطر ده مورد از بلندترین برج های جهان را از کمترین ارتفاع تا بیشترین ارتفاع برایتان لیست کردهایم. با مطالعه این لیست، میتوانید بفهمید که چه کشورهایی روی این کار سرمایهگذاری کردهاند و موقع سفر به کدام کشور باید سراغ یکی از بلندترین سازههای جهان را بگیرید.
جستجو و خرید بلیط هواپیما در راستین گشت
۱. تایپه ۱۰۱؛ یک آسمانخراش بینظیر در تایوان
اولین برج در بین ده برج بلند جهان، در آسیای شرقی و در تایوان قرار دارد. این برج سالها لقب بلندترین آسمانخراش جهان را داشت تا اینکه کشورهای دیگر برجهای بلندتری ساختند و این عنوان را از او گرفتند. البته این موضوع چیزی از ارزش برج تایپه ۱۰۱ (Taipei 101) کم نمیکند و هنوز هم نامش در بین بلندترین برج های جهان میدرخشد.
تایپه ۱۰۱ حدود ۵۰۸ متر ارتفاع دارد و ۱۰۱ طبقه برای آن در نظر گرفتهشده است. جالب است بدانید که الگوی طراحی این برج از درخت بامبو گرفتهشده و ساختن این سازه شگفتانگیز حدود شش سال زمان برده است. در حقیقت از طراحی تا تمام شدنش از سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۱۰ طول کشیده است.
چشماندازی که بالای این برج دارد خیرهکننده است. میتوانید در ایوانهای مخصوصی که طبقات بالایی ابَر سازه تایپه طراحیشدهاند بایستد و تا فرسنگها دورتر را تماشا کنید. گذراندن لحظاتی در این مکان میتواند، رویایی که برای زندگی روی ابرها داشتهاید را رنگ واقعیت ببخشد.
چیزهای دیگری درباره این برج بلند وجود دارد که دانستنش خالی از لطف نیست. رصدخانهای در بالاترین نقطه تایپه ۱۰۱ واقعشده است که میتوان از آنجا ستارههای کوچک و بزرگ را تماشا کرد. همچنین یک آسانسور سریعالسیر شگفتانگیز برای این برج در نظر گرفتهشده که در عرض چهل ثانیه شما را از اولین طبقه به آخرین طبقه میبرد. البته، تایپه ۱۰۱، مرکز خرید و فود کورت هم دارد.
این برج بهگونهای ساخته شده که در زلزلهخیزترین نقطه شهر قرار بگیرد. بااینوجود، در طول این سالها هیچ زلزلهای نتوانسته کوچکترین خدشهای به زیبایی و استقامت آسمانخراش تایپه وارد کند و این برج بلند پرواز، همچنان تایوان را رصد میکند.
با این توصیفها، حتما این برج جای جالبی به نظر میرسد. شاید به همین خاطر است که نام این برج شگفتانگیز در بین جاذبه های تایوان هم به چشم میخورد.
جستجو و رزرو هتل در راستین گشت
۲. برج سیتیک؛ ابر سازهای خاص در قلب چین
چینیها همیشه در طراحی و ساخت متفاوتترین چیزها در جهان پیشتاز بودهاند، به همین خاطر انتظارش میرود که یکی از بلندترین برجهای سرشناس جهان در قلب این کشور واقعشده باشد. این آسمانخراش متفاوت برج سیتیک (CITIC Tower) نام دارد.
البته این سازه به نام چاینا زون (China Zun) هم شناخته میشود و در سفر به چین میتوانید با پرسوجو درباره برج سیتیک یا چاینا زون به این سازه شگفتانگیز برسید.
برج سیتیک ارتفاعی در حدود ۵۲۷.۷ متر دارد و ۱۰۹ طبقه برای آن در نظر گرفتهشده است. البته تنها چیزی که درباره این برج جلبتوجه میکند ارتفاع آن نیست، بلکه طراحی متفاوت ساختمان برج هم نگاهها را خیره نگه میدارد.
قسمت بالایی و پایینی این سازه پهنتر از قسمت میانی آن هستند. این طراحی تصادفی انتخابنشده است. بلکه معماران چینی از یک ظرف باستانی تشریفاتی به نام زون (zun) برای نمای ظاهری این آسمانخراش عظیم الهام گرفتهاند. کسانی که درباره این ظرف آگاهی چندانی ندارند، در نگاه اول به برج، یک گلدان کمر باریک را میبینند که سر به فلک کشیده است.
برج سیتیک در سال ۲۰۱۸ تکمیلشده و کاربرد تجاری- اداری دارد. روزانه صدها نفر با استفاده از ۱۰۱ آسانسور در نظر گرفته درون این برج به طبقات بالا یا پایین میروند.
۳. مرکز مالی CTF تیانجین؛ دیگر فاتح آسمان چین
درست در مرکز شهر تیاجین چین میتوانید آسمانخراش دیگری را ببینید که حتی از برج سیتیک هم بلندتر است.
شاید سازندگان مرکز مالی CTF تیانجین (Tianjin CTF Finance Centre) میخواستهاند جایگاه بلندترین برج چین را به نام خودشان رقم بزنند، شاید هم میخواستهاند نام ساختمانشان در میان بلندترین برج های جهان قرار بگیرد و نهتنها در چین، بلکه در کل دنیا آوازهشان به گوش همه برسد.
این آسمانخراش ۵۳۰ متری در سال ۲۰۱۹ تکمیلشده و ۹۶ طبقه دارد. ذکر این نکته خالی از لطف نیست که؛ مرکز مالی CTF تیانجین هم شامل دفترهای تجاری است و هم شامل هتلهای لوکس.
در همان نگاه اول به این برج، یک ساختمان مخروطی شکل را میبینید. این ساختار مخروطی به این منظور در نظر گرفتهشده که مرکز مالی CTF تیانجین از گزند باد و طوفان در امان بماند. در حقیقت، این ساختار خاص نیرویی که باد به سازه وارد میکند را به حداقل میزان ممکن میرساند.
جالب است بدانید که در بالاترین قسمت مرکز مالی CTF تیانجین، محلی وجود دارد که از بالای آن میتوانید نمای کلی شهر را تماشا کنید. برای رسیدن به این مکان، یکی از سریعترین آسانسورهای جهان در خدمتتان است.
۴. مرکز مالی CTF گوانگجو؛ باز هم آسمانخراشی در چین
مثل اینکه چینیها تا ثابت نکنند در زمینه ساخت بلندترین برج های جهان تخصص خاصی دارند، بیخیال ماجرا نمیشوند. بعضیها تصور میکند که چین برای نشان دادن قدرت اقتصادیاش این برجهای بلند و پرآوازه را میسازد. چون میخواهد خودش را بهعنوان یک ابرقدرت غالب بر اقتصاد جهان نشان دهد. البته این باور چندان هم دور از ذهن نیست.
مرکز مالی CTF گوانگجو ساخته چینیها، همانند دیگر همتایش ۵۳۰ متر ارتفاع دارد؛ اما این بار، چینیها تعداد طبقات برج را بیشتر کردهاند تا بهرهوری آن را بیشتر کنند و مرکز مالی CTF گوانگجو دارای ۱۱۲ طبقه است.
ساخت این آسمانخراش در سال ۲۰۱۶ تمام و کمال به پایان رسیده و شهر بندری جنوبی گوانگجو میزبان آن است. در حقیقت این برج بلند و پرآوازه مشرف بر رودخانه پرل است و منظره شگفتانگیزی را برای ساکنینش به ارمغان آورده.
مرکز مالی CTF گوانگجو (Guangzhou CTF Finance Centre) دو کاربرد اداری و تجاری را با هم دارد. میتوانید دفاتر اداری، هتلهای مجلل و یک مرکز خرید لوکس را به صورت یکپارچه در این ابر سازه مشاهده کنید.
۵. مرکز تجارت جهانی وان؛ یک ابر سازه در نیویورک سیتی
وقتی چینیها اینقدر به فکر ساخت برج و ساختمانهای بلند هستند، انتظارش میرود که در نیویورک سیتی که به شهر آسمانخراشها مشهور است هم بتوان یک سازه شگفتانگیز پیدا کرد.
درست پشت پلهای منهتن و بروکلین و در نیمکره غربی؛ مرکز تجارت جهانی وان (One World Trade Center) دیده میشود.
این برج بلند جهانی، ارتفاعی در حدود ۵۴۱.۳ متر دارد و ۱۰۴ طبقه برای آن در نظر گرفتهشده است. قدمت ساخت این سازه بزرگ به سال ۲۰۱۴ برمیگردد و هشت سال ساختن آن به طول انجامیده است.
مرکز تجارت جهانی وان، بهعنوان یادبودی از برجهای دوقلویی که در حادثه یازده سپتامبر از بین رفتند شناخته میشود.
اگر به این آسمانخراش نگاه عمیقتری داشته باشید، بهخوبی متوجه میشوید که نسبت به دیگر سازههای بند اطرافش صیقلیتر و براقتر است؛ زیرا این سازه بهعنوان نماد مقاومت ساخته شده است.
دیگر نکته جالبتوجه درباره مرکز تجارت جهانی وان این است که، سازنده برج ارتفاع آن را ۱,۷۷۶ فوت در نظر گرفته است. این عدد درست برابر سالی است که اعلامیه استقلال ایالات متحده آمریکا امضا شده است.
۶. برج جهانی لوته؛ یک آسمانخراش شگفتانگیز در کره جنوبی
نوبتی هم که باشد، این بار نوبت کرهایهاست که خودی نشان دهند و صنعت ساختمانسازیشان را به رخ دیگران بکشند. برج جهانی لوته (Lotte World Tower) که در سئول پایتخت کره جنوبی واقعشده، ارتفاعی در حدود ۵۵۵ مترمربع دارد. باوجوداین ارتفاع و ۱۲۳ طبقه، این سازه متفاوت توانسته نامش را در بین بلندترین برج های جهان ثبت کند.
سیزده سال زمان برد تا کرهایها بتوانند این ساختمان تمام شیشهای را آماده کنند و درنهایت، در سال ۲۰۱۹ برج جهانی لوته افتتاح شد. ظاهر متفاوت این برج توجهتان را جلب کرده است؟ باید بدانید که این ساختار از اشکال هنری سنتی کرهای الهام گرفتهشده و بیمفهوم نیست.
درون برج فضاهای اداری، مرکز خرید، آپارتمان و هتلهای لوکس و لاکچری در نظر گرفتهشده است. برج جهانی لوته، یک سالن کنسرت و کافه روی پشتبام هم دارد. مکانی هم روی پشتبام برای راه انداختن یک آتش بازی شگفتانگیز در نظر گرفتهشده. سازندگان برج با این کار خواستهاند حجت را تمام کنند و یک سازه متفاوت تحویل دهند.
باوجوداین توصیفها، مشخص میشود که کرهایها نگذاشتهاند هیچ بخشی از این ابر سازه خالی بماند و سعی کرده از تک تک قسمتهای آن به بهترین نحو استفاده کنند. نام این اثر در بین بهترین جاذبههای هنگ کنگ دیده میشود و در سفر به کره جنوبی میتوانید از آن بازدید کنید.
۷. مرکز تجارت مالی پینگان؛ دیگر برج بلند چینی
چینیها همچنان در حال ساختوساز هستند و نام آثارشان بازهم در بین بلندترین برج های جهان دیده میشود. مرکز تجارت مالی پینگان (Ping An Finance Center) در شنژن چین واقعشده و ارتفاع آن حدود ۵۹۹.۱ متر است.
شنژن یکی از مهمترین شهرهای اقتصادی چین است که در نزدیکی هنگ کنگ واقعشده و با نماد برج مرکز تجارت مالی پینگان شناخته میشود. این ساختمان که از شیشه و استیل ساخته شده، در نظر اول بسیار باریک به نظر میرسد. علت این طراحی هر چه باشد، موجب شده که توجه همگان بهسوی این ساختمان جلب شود و مرکز تجارت مالی پینگان یکی از جاذبههای چین باشد.
این برج ساختاری تجاری- اداری دارد. کار کردن در این ساختمان آرزوی افراد زیادی از ساکنین شنژن چین است. چراکه نمای شهر از بالای برج شگفتانگیز به نظر میرسد و از ساعتها کار کردن خسته نمیشوید. البته این برج فروشگاه و بخشهای تجاری هم دارد؛ بنابراین کسانی که بهعنوان توریست به چین رفتهاند هم میتوانند وارد برج شوند و شهر را زیر پاهایشان احساس کنند.
۸. برج سلطنتی ساعت مکه؛ یک سازه متفاوت در خاورمیانه
شاید باور کردنش سخت باشد اما، سومین برج بلند جهان که شهرتش در جهان پیچیده در عربستان سعودی قرار دارد. برج سلطنتی ساعت مکه (Makkah Royal Clock Tower) با ارتفاعی در حدود ۶۰۱ متر توانسته نامش را در بین بلندترین برج های جهان جای دهد.
این برج بلندبالا ۱۲۰ طبقه دارد و بزرگترین ساعت جهان در بالای آن جاسازی شده است. جالب است بدانید که ساعت برج سلطنتی مکه، باوجود چهلوپنج متر طول و چهلوسه متر عرض، شش برابر بزرگتر از ساعت مشهور «بیگ بِن» لندن است.
ابراج البیت یا همان برج سلطنتی ساعت مکه در مجاورت مسجد الحرام ساخته شده و یک پروژه بزرگ با سرمایهگذاری هنگفت محسوب میشود. مراکز خرید متنوع، سالن کنفرانس، هتلهای لوکس برای اقامت حجاج بیت الحرام، مسجدی با ظرفیت ۳۵۰۰ نمازگزار و پارکینگی که میتوان حدود ۱۵۰۰ خودرو را در آن پارک کرد، تنها بخشی از این مجموعه عظیم هستند.
در بالاترین نقطه ابراج البیت، یک رصدخانه وجود دارد. کار این رصدخانه از هر رصدخانه دیگری که در بالای برجهای بلند جهان قرار دارند مهمتر است. چراکه مسلمانان برای شروع ماه رمضان و پایان آن باید به دقت ماه را رصد کنند.
لوکس و خاص بودن این آسمان خراش تجاری- اداری، قیمت هتلها و مراکز خرید آن را هم تحت تأثیر قرار داده. شاید به همین خاطر است که تنها افراد خاصی میتوانند در این برج اقامت داشته باشند و کعبه و آسمان مکه را جوری دیگر ببینند.
۹. برج شانگهای؛ و دوباره چین
چین همچنان نامش در صدر ساختوسازهای بلند و مرتفع و آسمانخراشهای متعدد میدرخشد. این بار چین با طراحی و ساخت برج شانگهای (Shanghai Tower) با ارتفاع ۶۳۲ متر توانسته خودش را به رتبه دوم برساند.
بهجرات میتوان گفت که شانگهای مهمترین شهر چین است و نام نیویورک شرقی را یدک میکشد. پس چندان هم دور از ذهن نیست که چرا چینیها مهمترین آسمانخراششان را در این شهر بنا کردهاند.
سازندگان برج شانگهای برای آن ۱۲۶ طبقه در نظر گرفتهاند. درست است که با این ارتفاع اولین چیزی که توجه بازدیدکنندگان به آن جلب میشود بلندی برج است؛ اما نمیتوان ظاهر خاص و مارپیچی آن را نادیده گرفت.
به نظرتان چرا چینیها این ساختار را برای برج انتخاب کردهاند؟ آیا همه این ایدهها برای زیباسازی ظاهری این آسمانخراش بوده است؟ البته که نه. این ساختار خاص برای این در نظر گرفتهشده که زلزله و باد و طوفان نتواند گزندی به این سازه عظیم و خاص برساند.
چینیها فکر همه جای کار را کردهاند و به نحوی برج را پیچوتاب دادهاند که در نگاه اول، تصور میکنید یک لایه روی ساختمان کشیده شده که فقط نقش محافظ آن را ایفا میکند.
برج شانگهای هم مانند اغلب برجهای بلند و مرتفع جهان، امکاناتی مانند هتل، دفتر کار، رستوران و فروشگاه دارد. در اصل درون این سازه عظیم از بیرون آنهم جالبتر است. برای دیدن یک مجموعه متفاوت در قالب یک آسمانخراش، میتوانید در سفر چین حتما به سراغ این گزینه از جاذبه های شانگهای بروید و درون و بیرون این برج بلند را ببینید.
۱۰. برج خلیفه؛ بلندترین برج جهان در حال حاضر
و درنهایت، بزرگترین برج جهان و سازهای که تاکنون هیچ آسمانخراشی نتوانسته به رکوردش دست پیدا کند، برج خلیفه (Burj Khalifa) در دبی است. این اثر شگفتانگیز معماری، ۸۲۸ متر ارتفاع دارد و ۱۶۳ طبقه برای آن در نظر گرفتهشده است.
بهترین معمارهای دنیا در دبی گرد هم آمدند تا این شاهکار بینظیر را خلق کنند. در حقیقت این بنا بیشتر از اینکه برای زدن رکورد بلندترین برجهای جهان ساخته شود، با این هدف طراحی و ساخته شد که صنعت گردشگری را در دبی جانی دوباره ببخشد و توریستها را تشویق کند که به این کشور سری بزنند.
در برج خلیفه، میتوانید یک دریاچه مصنوعی که در پایین سازه قرار دارد را ببینید. این دریاچه، آنهم در دل شهر کویری دبی غنیمتی باارزش است. زیرا بهمحض اینکه قدم به طبقه بالایی برج بگذارید و نگاهتان را به دوردستها ببرید، دیگر خبری از دریاچه و سرسبزی نیست و کویر است و کویر. همین باعث میشود که دریاچه برج خلیفه یک امکان ویژه برای اماراتیها بهحساب بیاید و برای داشتنش به خودشان ببالند.
در برج خلیفه، چهلونه طبقه برای کارهای اداری در نظر گرفتهشده است. این برج بلند، بزرگترین بالکن جهان برای تماشای نمای بیرون را دارد و یک رستوران در طبقه ۱۲۲ برج قرارگرفته که میتواند مرتفعترین رستوران در کل جهان باشد.
موقع سکونت در برج خلیفه میتوانید از چهار استخری که برای این مجموعه در نظر گرفتهشده استفاده کنید یا ساعتهایی را به کتابخانه مخصوصی که برای اعضای برج در نظر گرفتهشده بروید و مطالعه کنید. البته که این برج مسجد هم دارد و میتوانید برای راز و نیاز به آنجا بروید.
و در انتها
با بلندترین برج های جهان که تاکنون ساختهشدهاند آشنا شدیم. در حال حاضر برج خلیفه توانسته عنوان بلندترین برج جهان را در میان سایر آسمانخراشها به دست بیاورد؛ اما خوب میدانیم که این یکهتازی همیشگی نیست و ممکن است چین، عربستان سعودی یا حتی کشورهای دیگر در فکر ساختن برجی باشند که از همه سازههای جهان بلندتر باشد.
هرچند، هر سازهای هم که ساخته شود، چیزی از ارزش سایر برجهای بلند جهان کم نمیکند و توریستها در سفر چین، سفر دبی و… حتما به سراغ این آسمانخراشها میروند.
به نظرتان این سازهها چه اندازه غولپیکر هستند؟ این درست همان چیزی است که برای جوابش، باید یک سفر به شهر آسمان خراشها بروید. با این کار احساس بودن در یک برج مرتفع را بهطور کامل درک خواهید کرد.
منبع: علی بابا