وقتی دره شیرز لرستان را میبینید، چرا خودتان را برای دیدن جاذبههای کشورهای اروپایی و آمریکایی خسته میکنید؟ مگر خون طبیعت کشورهای غربی رنگیتر از طبیعت ایران است؟ نمونهاش همین تنگه شیرز با زیبایی شگفتانگیز، طبیعت جذاب، آبشارها، چشمهها و دیوارههای لایهای که چشم همه را به خود خیره کرده است.
اصلا قبل از خواندن مقاله یا فکر کردن درباره مقصد سفر، فقط تصاویر دره شیرز لرستان را ببینید. آن وقت است که تنگه شیرز شما را به سمت خود میکشاند. اگر از مخاطبان مجله گردشگری علیبابا باشید، طبیعت وحشی این منطقه خوراکتان خواهد بود.
بهترین زمان سفر به دره شیرز چه موقع است؟
آیا برای سفر به دره شیرز به ابزار خاصی نیاز داریم؟
لایهلایه شگفتی در دره شیرز لرستان
زمانی که وارد استان لرستان میشوید، در مسیر اتصال سه استان ایلام، کرمانشاه و لرستان قرار میگیرید و از شهرستان کوهدشت، بخش زردلان و منطقه اولادقباد به سمت قلب زاگرس حرکت کنید، میتوانید دره شیرز لرستان را ببینید. هیچ کس از شگفتیهای این دره نگذشته، تا حدی که آن را به خاطر طبیعت خارقالعادهاش در فهرست آثار ملی به ثبت رساندند. جالب اینجاست که یونسکو هم از این دره غافل نشده و نامش را در سراسر دنیا به درخشش درآورده است.
هنگام بازدید از دره شیرز لرستان، علاوهبر بکر بودن، قدمت طولانی تنگه هم شما را حیرتزده خواهد کرد. منطقهای با رد پای انسانهایی چندهزارساله که آثارشان را بر پهنای تنگه به جا گذاشتهاند. فاصله این دره از شمال مرکزی شهرستان کوهدشت هم به ۵۰ کیلومتر میرسد. حدس و گمانهای زیادی درباره نام این دره به گوش میرسد که نمیخواهم به آنها اشاره کنم، چون برای اثبات آنها هیچ مدرکی وجود ندارد؛ از زاد و ولد شیرها در دره گرفته تا مواردی دیگر.
آهنربای دره شیرز لرستان
یکی از جاذبهها و زیباییهای منحصربهفرد دره شیرز، دیوارههای رسوبیاش است که با سالها قرار داشتن در معرض آب باران، باد و برف فرسوده شده و به شکل لایه رسوبی لایهلایه درآمده است. آنقدر زیباییهای تنگه شیرز چشمنواز است که دلم میخواهد خاکش را سرمه چشمانم کنم.
از صخرههای رسوبی با ارتفاع زیاد ۱۵۰ تا ۲۰۰ متری گرفته، تا آبشار و رودخانهاش که در آن میتوانید قزلآلا هم ببینید. لحظهای را تصور کنید که به این دره رسیدهاید. حالا میتوانید ساعتها در جایجای دره شیرز لرستان بنشینید یا از بالای دره چتربازی کنید و از صدای زنده رودخانه لذت ببرید.
آب دره شیرز لرستان هم از ارتفاعات زاگرس به رودخانه سیمره و به یکی از شاخههای اصلی و مهم غرب کشور یعنی به رودخانه کرخه ختم میشود. پوشش گیاهی عظیمی در دره وجود ندارد، اما به خاطر آبوهوای عالی استان لرستان، همین سرسبزی و درختان کم هم زیبایی جذابی به این تنگه داده؛ از چمنها، آبشار، درختان وحشی انجیر، انگور، گلابی گرفته تا درختان چنار و بلوط.
پل خدا دره شیرز؛ مغز پسته
غاری در انتهای مسیر دره شیرز لرستان وجود دارد که مردم محلی آن را پل خدا دره شیرز معرفی میکنند. اگر میخواهید از سفر به دره شیرز لرستان نهایت لذت را ببرید و سردی آبش را در چله تابستان با تمام وجودتان حس کنید، تا انتهای مسیر تنگه حرکت کنید تا به مغز پسته تنگه شیرز برسید.
بزرگی طول غار خدا دره شیرز به ۱۵۰ متر میرسد. آب عمیق رودخانه در دل غار هم به خاطر نرسیدن نور خورشید، به سردی یخ است. اگر میخواهی به داخل غار بروید، جواستان باشد که با پای پیاده نروید، چون سنگهای بُرنده کف غار ممکن است به پایتان آسیب وارد کنند. از ضعیف بودن و قطع و وصل شدن آنتن موبایل هم نمیگویم که بهتر از من میدانید.
آبشاری از نوع پرندگان
نه تنها یک آبشار، بلکه چندین آبشار در تنگه شیرز لرستان وجود دارد، اما تنها یکی از این آبشارها به آبشار پرندگان معروف است. هنگام سفر به دره شیرز لرستان اثری از حیوانات زنده نمیبینید، اما اگر به حفرههایی که در دیوارههای تنگه ایجاد شده نگاهی بیندازید، پرندگانی را میبینید که در آنجا لانه کرده و زندگی میکنند.
از قضا آبشاری کنار این حفرهها واقع شده که به آبشار پرندگان مشهور است. آبشار شیرز هم یکی دیگر از آبشارهای این منطقه محسوب میشود. در مجموع آبشارها کوچک و بزرگ مختلفی در هر گوشه این تنگه جا خوش کردهاند.
مناره سنگی؛ طبیعت تک مناره
صخرهای با یک مناره، دره شیرز لرستان را میگویم. اولین چیزی که در عکسهای این دره به چشمم خورد، مناره سنگی با ارتفاع ۸۰ و قطر ۱۰ متریاش بود که آب، باد و زلزلههای زیاد در طی میلیونها سال باعث شدند تا بخشی از صخره به یک ستون عمودی و یک مناره تبدیل کرده است.
بهترین زمان برای شکوفایی دره شیرز
از جایی که آبوهوای استان لرستان سرد و کوهستانی است و در نیمه اول سال به سمت معتدل شدن میرود، بهترین زمان برای سفر و گردش در این استان به خصوص برای دیدن جاذبههای دره شیرز دو فصل بهار و تابستان هستند. البته در نیمه دوم سال یعنی در فصل پاییز و زمستان هم میتوانید به آنجا بروید، اما باید سرمایش را هم تحمل کنید.
چگونه به ته دره شیرز برویم
در صورتی میتوانید از طبیعت دره شیرز لرستان لذت ببرید که با ماشین به سمت ابتدای تنگه حرکت کنید. نگران نباشید، در ابتدای تنگه، محل وسیعی برای پارک خودرو در نظر گرفته شده است و شما هم میتوانید برای پارک ماشینتان جایی پیدا کنید. برای رفتن به دره شیرز کافی است از راه خرم آباد یک مسیر ۱۴۱ کیلومتر، سپس یک مسیر ۵۰ تا ۵۵ کیلومتری به شهرستان کوهدشت رانندگی کنید تا به دره شیرز لرستان برسید. یک راه دیگر هم وجود دارد که از کرمانشاه به جیران بلاغ و هلشی ختم میشود.
آدرس تنگه شیرز لرستان: ایران، استان لرستان، ۵۰ تا ۵۵ کیلومتر تا شهرستان کوهدشت، بخش زردلان، منطقه اولادقباد، جاده اولادقباد، ۲ کیلومتر رانندگی در جاده خاکی
فاصله دره شیرز با خرم آباد
تنگه شیرز لرستان تنها ۱۴۱ کیلومتر از خرم آباد و ۵۰ تا ۵۵ کیلومتر با مرکز شهرستان کوهدشت فاصله دارد.
تنگه شیرز روی گوگل مپ
قبل از سفر به تنگه شیرز این نکات را بدانید
راه رفتن در این دره همه چیز تمام، خطرات خودش را هم دارد. در ادامه نکاتی را لیست میکنم تا قبل یا حین سفر آنها را مدنظرتان داشته باشید.
- با خودتان وسیل لازم غارنوردی و صحرانوردی اعم از عصای کوهنوردی، چراغ قوه، لباس اضافه، کلاه و… همراه داشته باشید.
- هنگام عبور از رودخانه تنگه ممکن است لباستان خیس شود، پس یک لباس اضافه داشته باشید.
- به خاطر نرسیدن نور خورشید به داخل غار پل خدا دره شیرز، حتما با خودتان چراغ قوه یا هدلامپ بیاورید.
- به دلیل کف سنگی تیز و بُرنده در غار پل خدا دره شیرز، با پای پیاده وارد غار نشوید و کفش مناسب بپوشید.
- در صورت ماندن در تنگه، چادر و وسایل مورد نیاز برای اقامت در طبیعت را فراموش نکنید.
- آنتندهی موبایل در دره شیرز لرستان مدام ضعیف بوده و قطع و وصل میشود.
- بهتر است برای سفر به این دره، جور هندوستان بکشید و آمادگی جسمانی خوبی داشته باشد.
- از آوردن خوراکی و غذا هم غافل نشوید.
- در نهایت، از ریختن زباله خودداری کنید.
خب، هر چه دل تنگم میخواست درباره دره شیرز لرستان گفتم. واقعا از یک تنگه ۵ کیلومتری چه چیزی میخواهید؟ در این مقاله چه باورتان بشود چه نشود، تمام جاذبههای طبیعی دره را جمع کردم؛ از صخرههای رسوبی، آهکی و لایهایش گرفته تا پوشش گیاهی و چشمههایش. اگر میخواهید با هزینه کمتر به طبیعتی کمنظیر با جذابیتهای گردشگری نادیدنی بروید، چی بهتر از استان لرستان و دره شیرز لرستان.
منبع: علی بابا