دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام با دو چشمون سیاه

عنوان مقاله‌ام شاید درخور دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام نباشد، چون به نظرم این دریاچه آن‌چنان هم که می‌گویند سیاه نیست و از تصاویری که از آن می‌بینم، فقط رنگ جذاب و آرامبخش آبی‌اش به چشمانم می‌خورد. اصلا یکی از دلایلی که به این دریاچه جذب شدم هم همین رنگش بود. از رنگش که بگذرم، دریاچه دوقلو با تمام ویژگی‌هایی که دارد، چیز دیگری است.

اصلا این دریاچه از دریاچه مهارلو شیراز یا دریاچه گهر لرستان که درباره آن‌ها هم نوشتم، جذابیت زیادی نداشته باشد، کمتر هم ندارد. امروز در مجله گردشگری راستین گشت قرار است درباره یکی از جاهای دیدنی ایلام یعنی همین دریاچه دوقلو سیاه گاو بنویسم تا شاید بعد از مطالعه مقاله امروز، دست و رو نشسته و صبح الطلوع بزنید به جاده و بروید ایلام.

دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام کجاست؟
ایران، استان ایلام، شهرستان آبدانان، روستای پشت قلا، دریاچه دوقلو سیاه گاو.
مسیر دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام از تهران چطور است؟
از تهران به استان ایلام، شهرستان دره شهر، شهرستان آبدانان و مورموری، سه راهی سراب نقلبه، روستای شوشه گل، پیاده‎روی ۵۰۰ متری بعد از پل روستای شوشه گل
آب‌وهوای دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام چگونه است؟
مرطوب و خنک
بهترین فصل برای سفر به دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام چه فصلی است؟
بهار و تابستان

دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام از گذشته تاکنون

شیرین است، آب دریاچه دوقلو ایلام را می‌گویم که اگر راه‌تان خورد در توابع استان ایلام، نگاه‌تان را به خودش می‌کشاند که البته کار همیشگی‌اش است. یعنی در خود شهرستان آبدانان هم که نه، بلکه در ۳۵ یا ۴۵ کیلومتری روستای آبدانان سراغش را بگیرید. یک نهر آب به عرض ۸ متر، طول ۷۰ متر و عمق ۴ متر هم می‌بینم که آب شیرینش را نمی‌دانم از کجا به داخل این دریاچه آبدانان می‌ریزد.

دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام

عکس از: سایت Google Maps

می‌گویند دریاچه اول حداکثر ۳۰ متر و دریاچه دوم هم حداکثر ۲۰ متر عمق دارد و این هم یعنی معادل یک آپارتمان حدودا ۱۰ طبقه. قطرشان را هم به ۸۰ متر تخمین می‌زنند. چشمه‌های آبی در اطراف این دو چشم سیاه وجود دارد که آب اصلی دریاچه اول را رتق و فتق می‌کند و مواد معدنی را به دریاچه دوم می‌ریزند.

حالا بماند که همین مواد معدنی را بهانه کردند که برای درد و بیمارهای مختلف گوارشی تنی به آب بزنند. البته نمی‌گویم دروغ می‌گویند. اصلا شاید خاصیت درمانی هم داشته باشد.

دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام

عکس از: سایت Google Maps

خلاصه که وقتی به آن‌جا بروید، رفتن‌تان با خودتان است و آمدن‌تان دست چشمه دوقلو آبدانان که نمی‌گذارد از آن‌جا دل بکنید. می‌گویند هزار سال، شاید هم هزاران سال عمر کرده، اما بعد از این سال‌ها به خاطر فرسایش و عوامل طبیعی، دیگر آن عمق روزهای قبل را ندارد و باید تا می‌توانیم به آن برسیم.

دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام

عکس از: سایت Google Maps

بد نیست از حال‌وهوای این روزهای این دریاچه بگوییم که خیلی تعریفی نیست. یعنی نه اینکه مردم بخواهند به این دریاچه آسیب برسانند. بلکه این فرسایش است که می‌خواهد این دریاچه هزاران ساله را از رمق بیندازد و خشکش کند. اما همین که از این دریاچه بخوانید، خیالم راحت می‌شود که هنوز هم خاطرخواه دارد.

دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام کجاست؟

آدرس: ایران، استان ایلام، شهرستان آبدانان، روستای پشت قلا، دریاچه دوقلو سیاه گاو.

لوکیشن دریاچه دوقلو سیاه گاو روی گوگل مپ

بهترین مسیر دسترسی به دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام

اگر ایلام زندگی می‌کنید که خوشا به سعادت‌تان. اما اگر تهرانی هستید، نگران نباشید. اصلا برای اینکه یک مسیر دسترسی مشخصی بنویسم، مبدا را تهران در نظر می‌گیرم. وقتی که از استان تهران خارج می‌شوید، اول از همه باید به استان ایلام سفر کنید که این هم یعنی باید از چند استان عبور کنید. بعد از آن است که باید برای رسیدن به دریاچه، ۲۰۰ کیلومتر پشت فرمان بنشینید.

دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام

عکس از: سایت Google Maps

حالا برای اینکه دقیق‌تر مشخص کنم، باید بگوییم وقتی که به ایلام رسیدید، سراغ شهرستان دره شهر، بعد از آن هم شهرستان آبدانان و مورموری را بگیرید. بعد از گذشت از این ۳ مکان، با سه راهی سراب نقلبه روبه‌رو می‌شوید.

همین که این سه راهی را دیدید، به سمت چپ رانندگی کنید تا به روستای شوشه گل برسید. البته دل‌تان را به این خوش نکنید که همه‌اش پشت فرمان می‌نشینید و پای‌تان هم به زمین نمی‌رسد. اصلا همین که به پل این روستا رسیدید، باید از آن بعد ۵۰۰ متر پیاده‌روی کنید تا به دریاچه دوقلو سیاه گاو آبدانان برسید و اینک زیبایی همه چیز تمام.

چرا دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام؟

معلوم است که به خاطر نزدیکی دو دریاچه جداگانه به آن دوقلو می‌گویند، اما سیاه گاوش دیگر از کجا می‌آید را از خود من بشنوید. درباره‌اش که تحقیق کردم به چند دیدگاه رسیدم. بعضی‌ها می‌گویند این دریاچه نام خود را از روستای خودش یعنی روستای سیاه گاو گرفته که به نظر می‌رسد منطقی باشد یا به خاطر مواد معدنی که رنگ دریاچه را سیاه کرده، به این عنوان مشهور شده است.

دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام

عکس از: سایت Google Maps

البته خیلی‌ها نظر دیگری دارند و آن هم این است که ایلامی‌ها این دریاچه را به سیاگ او یعنی سیاه آب می‌شناسند. برای همین به دریاچه دوقلو سیاه گاو مشهور شده است. البته محلی‌هایی که در اطراف این دریاچه زندگی می‌کنند، انگار چیزی دیگری به یادشان می‌آید. یعنی باور دارند که زمان‌های قدیم اسب‌های آبی در این دریاچه می‌زیستند که رنگ‌شان به سیاهی می‌زده و قد و قامتشان هم بی‌شباهت به گاو نبوده. همین می‌شود که نامشان را سیاه گاو می‌گذارد و دریاچه هم به این نام مشهور می‌شود.

دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام

عکس از: سایت Google Maps

البته این را بگویم که همچین چیزی شدنی نیست یا اگر هم ممکن باشد، هیچ سند و مدرکی برای اثباتش ندارم. من فقط روایتی را می‌نویسم که مردم اطراف دریاچه باور دارند. در ضمن، خیلی‌ها هم می‌گویند که به خاطر شکل هلالی این دریاچه که شبیه شاخ گاو است، به آن سیاه گاو می‌گویند. شما را نمی‌دانم، اما من که شباهی به شاخ گاو نمی‌بینم.

شرایط آب‌وهوایی دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام چیست؟

آب و هوایش را مگر می‌شود با جاهای دیگر مقایسه کرد؟ البته نه اینکه از جاذبه‌های طبیعی کشورهای آن‌طرف آب شگفتی نداشته باشد. اصلا شرایط آب و هوایی اطراف دریاچه دوقلو سیاه گاو مانند کوه و دشت و دمن را که کنار بگذارم، می‌بینم خود دریاچه به تنهایی حرفی برای گفتن دارد و نمی‌گذارد شما حرفی بزنید.

دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام

عکس از: سایت Google Maps

تا فراموشم نشده بگویم که یکی دیگر از ویژگی‌ها شگفت‌انگیز این دریاچه، شفافیتش است. یعنی همین که پای‌تان را به دو سه قدیمی دریاچه می‌برید تا سرمایش را حس کنید، می‌بینید که ماهی است که می‌آید اطراف انگشت‌های پای‌تان و از این‌ور تا آن‌ورتان را برانداز می‌کنند. البته از این هم نمی‌گذرم که آب این دو دریاچه املاح و مواد معدنی مانند گوگرد دارد. مردم اطراف این دریاچه، بهار و تابستان و زمستان و پاییز نمی‌شناسند و به هر بهانه‌ای که شده به آن‌جا می‌روند.

پوشش گیاهی و جانوری دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام چیست؟

چشمه‌های زیرزمینی، چمن‌ها و گل و گیاهانی مانند بید، نی، انجیر،گون، خارشتر، ترشک، تمشک و … از پوشش‌های گیاهی اطراف دریاچه هستند. البته نمی‌شود فقط چشمه‌های زیرزمینی را دید که آب این دو دریاچه را تامین می‌کنند. بارندگی هم نقشی برای خودش دارد. همین‌ها باعث می‌شوند تا پوشش گیاهی دریاچه سیاه گاو سرسبزتر از هر جای دیگری باشد.

دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام

عکس از: سایت Google Maps

جالب است حتی نی‌زار هم دارد که چند متر آن‌طرف‌تر از دریاچه پرنده‌ها هم بی‌نصیب نباشند از این هدیه طبیعت. نوبتی هم که باشد، نوبت معرفی حیواناتی است که دور و ور دریاچه پرسه می‌زنند که روباه، شغال، گراز، خرگوش، کفتار، عقاب، ماهی، حواصیل خاکستری، عقاب طلایی، عقاب دشتی و … از حیوانات آت منطقه محسوب می‌شوند.

تفریحات رایج در جوار دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام

حالا اگر روزی روزگاری گذرتان به آن‌جا خورد که نمی‌توانید کاری نکنید. یعنی تفریحاتی که برای‌تان مهیاست مگر می‌گذارد بیکار به دریاچه نگاه کنید. البته همین نگاه کردن هم البته حال و هوای خودش را دارد. در کل، می‌خواهم بگویم که جز نگاه کردن و حظ بردن از طبیعت دریاچه، می‌توانید دل به گشت و گذار و کوهنوردی بزنید.

کوهنوردی

کوهنوردی پای تمام سفرهای طبیعت‌گردی‌مان است. اطراف دریاچه سیاه گاو هم از این ویژگی طبیعت ایران بی‌بهره نمانده و همین که سرتان را بچرخانید به اطرافش، کوه‌هایی می‌بینید. حالا یک دل خوش می‌ماند و پای پیاده تا از بالا رفتن از کوه‌های اطراف دریاچه دوقلو لذت ببرید.

دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام

عکس از: سایت Karnaval

پیاده‌روی و گشت و گذار

پیاده‌روی و گشت و گذار هم مثل کوه‌نوردی است که می‌توانید دست خانواده‌تان را بگیرید یا با دوستان‌تان دور دریاچه بگردید.

عکاسی

آن‌قدر جاذبه‌های دریاچه سیاه گاوه زیاد است که دیگر راهی نمی‌ماند جز اینکه دوربین موبایل یا عکاسی‌تان را بردارید و از گوشه به گوشه طبیعت جذابش عکس بگیرید.

دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام

عکس از: سایت Google Maps

شنا در دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام

شنا نکنید بهتر است، اما مانعی هم برای دل به دریاچه زدن و شنا کردن در این سیاه گاو هم وجود ندارد. یعنی مجاز هستید تنی به آب بزنید. اصلا حالا که حرف از شنا شد، بهتر است بگویم در قسمتی از دریاچه شنا کنید که عمق کمتری داشته باشد که فکر می‌کنم دریاچه دوم با عمق پایینش برای شنا مناسب باشد.

دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام

عکس از: سایت Google Maps

امکانات دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام

نمی‌دانم بگویم خوشبختانه یا بدبختانه، اما هر چه که باشد هنور انسان‌های زیادی دست و پای‌شان به آن‌جا نرسیده و همین هم باعث شده تا امکانات رفاهی در آن‌جا نبینید. پس خیال نکنید که امکانات رفاهی برق و گاز و فلان و فلان در اطراف این جاذبه تماشایی مهیاست. اصلا امکانات رفاهی در اطراف آن‌جا دیده نمی‌شود که هیچ، باید چیزهایی که می‌خواهید را هم با خودتان ببرید. حالا می‌خواهد چادر باشد یا وسایل کمپ.

دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام

عکس از: سایت Google Maps

شرایط اقامت حوالی دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام

اقامتگاه که جای خودش را دارد، اصلا خانه معمولی هم در اطراف دریاچه دوقلو دیده نمی‌شود و برای اقامت یا باید چادر بزنید یا بروید به شهر. یعنی برای چند ساعت هم که شده می‌توانید چادری، چیزی باز کنید و همین که به شب می‌خورید، برگردید به شهر.

دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام

عکس از: سایت Google Maps

بهترین زمان بازدید از دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام

پاییز و زمستان را فراموش کنید که با حال و هوای سرد نمی‌گذارد لذت تماشای دریاچه به دلتان بنشیند. برای همین پیشنهاد می‌کنم در بهار یا تابستان راهی سفر به دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام شوید. البته پاییز و زمستان هم زیبایی‌های خودش را دارد، اما زمان مناسبی برای بازدید نیست.

دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام

عکس از: سایت Google Maps

نگران هزینه بازدید از این دریاچه هم نباشید که لازم نیست هزینه کنید. کل زمانی هم که برای بازدید از آن باید بگذرانید هم نهایت به ۱ تا ۲ ساعت می‌رسد. خیلی شلوغ نیست.

جاهای دیدنی اطراف دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام

البته برای سفر به ایلام و تماشای دریاچه دوقلو، پیشنهاد می‌کنیم به جاهای دیدنی اطراف دریاجه دوقلو سیاه گاو مانند روستای پشت قلعه، شهر باستانی جولیان، قلعه هزارانی، روستای پشت قلعه و شهر تاریخی سراب هم سر بزنید.

روستای سیاه گاو

روستای سیاه گاو که امروز درباره دریاچه‌اش گفتم، در سراب باغ و البته در شهرستان آبدانان ایلام قرار گرفته است. جالب است که تا همین چند سال قبل هم جمعیتش را کمتر از ۲۰۰ نفر تخمین می‌زدند و امروز را نمی‌دانم بیشتر شده یا کمتر.

روستای سیاه گاو

عکس از: سایت Hamshahrionline

روستای پشت قلعه

یکی دیگر از جاهای دیدنی اطراف دریاچه دوقلو، روستای پشت قلعه است که در استان ایلام قرار گرفته و خاکش هم جان می‌دهد برای کشاورزی. اصلا در این روستا بادام کوهی، گیلاس وحشی، پسته کوهی و زالزالک است که می‌بینید.

روستای پشت قلعه

عکس از: سایت Google Maps

اگر روزی بروید آن‌جا، چشم‌تان می‌خورد به پشت قلعه آبدانان یا دژ پشت که در زمان ساسانیان و زمان‌های بعد از آن برای امورات نظامی، با سنگ و گچ بنا شده بوده و امروز دیگر نشانی از برج‌های نگهبانی، اتاق‌های مسکونی و پلکان و … آن نیست. این قلعه که نامش را از روستا گرفته آن‌قدر جذابیت دارد که خودش را در فهرست آثار ملی ایران می‌بیند.

سایر جاهای دیدنی اطراف دریاچه سیاه گاو ایلام:

  •  آبشار گچان
  • رودخانه سیمره
  • دریاچه سد
  • آبشار سرطاف
  • آبشار وه ریز

نکات بازدید از دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام

همان‌طور که در بخش مسیر دسترسی به دریاچه سیاه گاو ایلام گفتم، بعد از پل روستای شوشه گل باید ۵۰۰ کلومتر پیاده‌روی کنید تا به دریاچه برسید و این هم یعنی نمی‌توانید از آن‌جا به بعد رانندگی کنید.

در ضمن، از آن‌جایی که امکانات رفاهی در اطراف این دریاچه دیده نمی‌شود، پیشنهاد می‌کنم لوازم مورد نیازتان را با خودتان ببرید. حالا این لوازم می‌خواهد لباس شنا باشد، یا لوازم پیکنیگ یا لوازم برپا کردن چادر، یا داروهای ضروری، حوله، کوله پشتی، میان وعده، دوربین عکاسی و …

دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام

عکس از: سایت Google Maps

خطرات احتمالی در سفر به دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام

اگر به سفر گروهی اعتقاد ندارید و می‌خواهید یک تنه بروید سفر، احتمال اینکه با حیوانات وحشی روبه‌رو شوید بالا می‌رود. اصلا برای اینکه نه حیوانات محلی به شما آسیب بزنند و نه شما به آن‌ها، پیشنهاد می‌کنم به صورت گروهی با دوستان، آشنایان یا همسفرتان کمپ بزنید.

چرا باید به دریاچه دوقلو سیاه گاو ایلام سفر کنید؟

امروز از دریاچه دوقلو سیاه گاو آبدانان یکی از جاهای دیدنی ایلام نوشتم که با رنگ آبی تیره‌اش شگفتی کم نمی‌گذارد برای بازدیدکنندگانش. دو دریاچه که کنار هم برای هزاران سال، روز و شب می‌گذراندند را باید از نزدیک مشاهده کرد. در مقاله امروز سعی کردم تمام چیزی که از این دریاچه خواندم و شنیدم را برایتان آماده کنم تا برای چند لحظه هم که شده به فکر سفر به آن‌جا بیفتید.

منبع: علی بابا

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

سبد خرید شما خالی است.

ورود به سایت