هرچند با شنیدن کلمه «پارک» اغلب افراد یاد باغ و بوستان میافتند، اما این کلمه فقط برای باغ و بوستانها استفاده نمیشود. پارک گل و گیاه، پارک آبی و… بعضی از جالبترین پارکهایی هستند که میتوانید در سفر به هر شهری از آنها دیدن کنید. اما یکی از هیجانانگیزترین پارکهای ایران در قشم پارک کروکودیل است. بله درست است، اشتباه نخواندهاید. پارکی که در آن میتوانید به دیدن کروکودیلها بروید و با زندگی آنها آشنا شید.
اگر کنجکاو شدید بدانید داستان از چه قرار است و این پارک چه حرفی برای گفتن دارد، با این مقاله از مجله گردشگری راستین گشت همراه باشید.
بهترین زمان بازدید از پارک چه وقت است؟
چه حیواناتی در این پارک نگهداری میشوند؟
پارک کروکودیل
بازدید از پارک کروکودیل قشم و آشنایی با زندگی این خزندگان، تجربهای است که به این زودیها فراموش نخواهید کرد. اگر بخواهیم صادقانه بگوییم، زندگی چیست؟ زندگی همین لحظههاست که برای خودمان میسازیم. پس اگر به قشم رفتید، یکی از جاهای دیدنی قشم که به هیچ عنوان نباید از دست بدهید، همین پارک کروکودیل نوپک قشم است.
در این پارک این شانس را خواهید داشت که با عجیبترین و نایابترین گونههای جانوری جنوب کشور آشنا شوید، آنها را لمس کنید یا با کروکودیلها عکس یادگاری بگیرید. البته این تنها دلیلی نیست که باید از این پارک بازدید کنید. پارک کروکودیل قشم مکانی است که در آن گونههای جانوری رشد و پرورش داده میشوند و شما میتوانید از نزدیک شاهد این فعالیتها باشید.
تاسیس پارک کروکودیل قشم
شاید برایتان جالب باشد که بدانید موسس پارک کروکودیل قشم خانم مژگان روستایی است که فعالیت جدی روی این پارک را از سال ۱۳۸۹ آغاز کرد. یک سال بعد پارک افتتاح شد. در آن هنگام خانم روستایی و همسرشان موفق شدند ۸ کروکودیل را از آسیای میانه وارد ایران کنند.
حالا بعد از گذشت این سالها تعداد کروکودیلها به بیش از صد عدد رسیده است. همه آنها در محیطی مناسب در این پارک رشد کرده و زندگی میکنند. البته چندسالی هست که پارک نوپک قشم اقدام به صادرات کروکودیل هم میکند و همین منبع درآمدی برای پارک محسوب میشود و بودجه رشد و توسعه آن را فراهم آورده است.
گونههای جانوری پارک
خوب معلوم است که اولین گونه جانوری که در این پارک انتظار دیدن آن را دارید، کروکودیلها هستند. کروکودیلهایی با قد و وزنهای متفاوت که در آفتاب کنار آب دراز کشیدهاند و بدن خونسرد خود را گرم میکنند.
کروکودیلها معمولا ۷۰ تا ۸۰ سال عمر میکنند. کروکودیلهای پارک نوپک قشم از ۱ تا ۲۷ سال سن دارند. کروکودیلهای کوچک وقتی از تخم در میآیند، چند ماهی در انکوباتور در دمای کنترلشده میمانند تا به اندازهای برسند که بتوانند در فضای بیرون زنده بمانند و دوام بیاورند.
اما کروکودیلها تنها گونههای جانوری پارک کروکودیل نیستند. در ادامه با بقیه گونههای جانوری پارک کروکودیل قشم آشنا میشویم:
شترمرغ آفریقایی گردن خاکستری
شترمرغ آفریقایی گردن خاکستری یا گردن آبی بهترین گونه شترمرغ برای پرورش است. این پرندهها هم مانند کروکودیلها از نسل دایناسورها میآیند. گونه نر این شترمرغ پرهای سیاه دارد، درحالیکه پرهای گونه ماده قهوهای است. شترمرغ آفریقایی گردن خاکستری در سال دوم زندگیاش بهترین سن برای برداشت گوشت و پر را دارد. البته این شترمرغها سالی یک بار تخمگذاری میکند.
بز تالی
بزتالی ساکن شهرهای جنوبی ایران مانند قشم، میناب، هرمزگان، و بندرلنگه است. از مشخصههای اصلی بز تالی میتوان به دست و پای ظریف و بیشاخبودن اشاره کرد. این بزها موهای قهوهای دارند و وزن آنها به ۳۰ کیلوگرم هم میرسد.
کبک
کبکها در تمام شهرهای کشور بهعنوان پرندههایی خوشمزه و خوشرنگ شناخته میشوند. این پرندهها به صورت وحشی شکارهای خوبی هستند اگر هم اهلی شدهباشند، پرندههای تزئینی هستند که زیبایی آنها به هر باغی صفا میبخشد. یکی از جالبترین نکات درباره کبکها این است که آنها بهصوت تکهمسری زندگی میکنند.
طاووس
طاووسها را بهعنوان ملکه پرندگان میشناسند. این جانوران در ۴سالگی به بلوغ میرسند و دم آنها در زیباترین و پرشکوهترین حالت خود قرار دارد. البته دم زیبا و بزرگ طاووس فقط به گونه نر این پرنده تعلق دارند و نوع ماده آن پرهای خاکستری معمولی دارند. البته بد نیست بدانید طاووسهای پارک کروکودیل قشم از هند میآیند.
میمون
میمونهای آفریقایی زیبا و کوچک از در و دیوار قفس و درختان بالا میروند و این طرف و آن طرف جستوخیز میکنند. این شاید جالبترین بخش پارک باشد؛ چون که آنها همیشه گرسنهاند و همیشه از بازدیدکنندگان غذا طلب میکنند. البته میمونها انواع و اندازههای مختلفی دارند و احتمالا از دیدن آنها سیر نخواهید شد.
جوجهتیغی (تشی)
جوجهتیغی و تشی در واقع یکی نیستند. بزرگترین تفاوت این دو گونه جانوری در اندازه آنهاست. تشیهایی که در پارک کروکودیل قشم زندگی میکنند تا حدود ۳۰ کیلوگرم وزن میگیرند؛ درحالیکه جوجهتیغی حداکثر به یک کیلو میرسد. تشی از گونه جوندگان است و توانایی این را دارند که مزرعه کشاورزان را نابود کنند.
تیغهای تشی در برخی گونهها سیاه و سفید است و جانور هنگام احساس خطر آنها را سیخ کرده و اندازه خود را بزرگتر نشان میدهد. این سیستم دفاعی جالب به جانور کمک میکند از شر جانوران بزرگتر و خطرناکتر در امان بماند.
ایگوانا
میدانستید ایگوانا چیست؟ این جانور آنقدر زیبا و رنگی است که معمولا از عکس و ویدئوهای او برای نشان دادن کیفیت انواع تلویزیون و نمایشگر استفاده میکنند. ایگوانا از گونه مارکولکها به شمار میرود و در مناطق گرمسیر آمریکای جنوبی و مرکزی زندگی میکند.
ایگواناها خطر زیادی ندارند و معمولا از حشرات کوچک تغذیه میکنند. این جانوران آنقدر آرام و مطیع هستند که حتی در برخی موارد بهعنوان حیوان خانگی انتخاب میشوند. فکر میکنید دوست داشته باشید یک ایگوانا را بهعنوان حیوان خانگی به خانه ببرید؟
انواع دیگر پرندگان
پارک کروکودیل قشم انواع دیگری از پرندگان دارد که ازجمله آنها میتوان به مرغ مینا اشاره کرد. اغلب ما مرغ مینا را به تقلید صدا میشناسیم، پرندگانی که میتوانند صدای انسان را بهخوبی تقلید کنند و هر صدایی که بشنوند را با کمی تمرین یاد بگیرند. پارک نوپک عقال و طوطی هم دارد. بهعلاوه در این پارک میتوانید کرکس، سار، و مرغ شاخدار هم ببینید.
بزرگترین کروکودیل ایران در قشم
خان بابا را میشناسید؟ او بزرگترین کروکودیل ایران است و ۲۷ سال سن دارد. وقتی به قشم رفتید میتوانید خان بابا را هم از نزدیک ببینید که بههمراه دو همسر خود در آفتاب دراز کشیدهاند و استراحت میکنند. این کروکودیل غولآسا ۴ متر طول دارد.
شما میتوانید با او را در پارک کروکودیل قشم بگیرید. البته باید بدانید خان بابا هنوز جوان است و تا ۷۰ تا ۸۰ سالگی عمر میکند و اگر به همین ترتیب پیش بروید، احتمالا ۳۵۰ کیلو وزن خواهد داشت.
نگهداری و پرورش کروکودیل
کروکودیل موجودی تخمگذار است. سه ماه طول میکشد که تخمها بشکنند و بچه کروکودیلها به دنیا بیایند. بعد از به دنیا آمدن دمای محیط، کیفیت آب و غذای کروکودیلها باید تا یک سال کاملا کنترل شوند. بعد از یک سال کروکودیلها به بلوغ میرسند. « کروکودیلهای بالغ معمولا برای فروش عرضه میشوند. آنها حتی به کشورهای دیگر هم صادر میشوند.
قوانین پارک هنگام بازدید
هنگام بازدید از این پارک باید به قوانین مختلفی احترام بگذارید و آنها را رعایت کنید.
۱- آرام باشید
پارک کروکودیل محل زندگی انواع جانوران است و آرامش آنها باید در تمام دوران حفظ شود. برای همین هم یکی از اولین قوانین پارک کروکودیل قشم این است که نباید هنگام بازدید از آن زیادی سر و صدا راه بیندازید. جانورانی مانند تشیها و کروکودیلها وقتی احساس خطر میکنند، حسابی برآشفته میشوند و این اصلا برایشان خوب نیست.
۲- به جانوران غذا ندهید
رژیم غذایی جانورانی که در پارک کروکودیل نگهداری میشوند، بهشدت تحت کنترل است. معمولا غذاهایی که بازدیدکنندگان در دست دارند هم هیچ جایی در این رژیم غذایی خاص ندارند. وقتی به میمونها و پرندگان تخمه، پفک یا چیپس میدهید، زحمت چندماهه کارشناسان و پزشکان مجموعه را هدر خواهید داد.
اگر واقعا دوست دارید با حیوانات ارتباط برقرار کنید و به آنها غذا دهید هم نگران نباشید. بخشهایی از مجموعه برای همین کار طراحی شدهاند. غذای که جانوران به آن علاقه دارند، در این بخشها آماده شده است و کارکنان مجموعه شما را راهنمایی میکنند که چطور به جانوران غذا دهید.
۳- سیگار نکشید
استعمال دخانیات در بخشهای مختلف مجموعه میتواند برای جانوران خطرناک باشد. تعدادی از جانوران در مکانهای سرپوشیده زندگی میکنند، اگر نزدیکی آنها سیگار بکشید، ممکن است به انواع بیماریها مبتلا شوند. این جانوران به هوای پاک پارک عادت دارند، پس نباید هوای آنها را با سیگارکشیدن آلوده کنید.
۴- حواستان به حیوانات باشد
اگر هنگام بازدید از پارک کروکودیل قشم متوجه شدید یکی از جانوران رفتار طبیعی ندارد و بیمار به نظر میرسد، حتما به مسئولان پارک اطلاع دهید. البته کارشناسان و پزشکان پارک همیشه مراقب جانوران هستند، اما خب بد نیست که بازدیدکنندگان هم دربارهی این موضوع احساس مسئولیت کنند و حواسشان به حیوانات پارک باشد.
بهترین زمان برای بازدید از پارک
قشم آبوهوایی بهشدت گرم و شرجی دارد. برای همین هم رفتن به این جزیره در شش ماه اول سال ممکن است شما را ناراحت و حتی بیمار کند. اگر به آبوهوای گرم و مرطوب عادت ندارید، بهتر است ماههای زمستانی را برای بازدید از جاهای دیدنی قشم انتخاب کنید. در این ماهها هم در قشم به پالتو و شال و کلاه نیازی ندارید و بهتر است لباسهای سبک و تابستانی با خود همراه داشته باشید.
امکانات رفاهی پارک
در این پارک امکانات رفاهی چشمگیری برای بازدیدکنندگان وجود ندارد. اگر منتظر فروشگاه، کافه، رستوران، بوفه، جای مناسبی برای نشستن و استراحت و… هستید، احتمالا در این پارک به در بسته خواهید خورد.
پارک کروکودیل قشم صرفا محیطی برای نگهداری از خزندگان و چند گونه جانوری دیگر است. بنابراین بهتر است پس از پایان بازدید خود برای شکمگردی، سری به کافه، رستوران و جاذبههای دیگر حوالی آن بزنید.
پارک کروکودیل کجاست؟
آدرس پارک کروکودیل قشم: استان هرمزگان، جزیره قشم، هفتکیلومتری بزرگراه قشم ـ درگهان (بزرگراه خلیجفارس)، پارک کروکودیل قشم
شماره تلفن پارک کروکودیل قشم: ۰۷۶۹۱۰۲۶۰۱۷
پارک کروکودیل قشم روی گوگل مپ
مسیر دسترسی به پارک کروکودیل کدام است؟
برای رسیدن به پارک کروکودیل قشم ابتدا باید وارد جزیره قشم شوید. ورود به جزیره از روش هوایی و دریایی امکانپذیر است. اگر با هواپیما وارد جزیره میشوید، ابتدا خود را با تاکسی به داخل جزیره بروید. در صورت سفر دریایی هم به بندر لافت جزیره قشم میرسید.
بعد از اینکه وارد جزیره شدید بزرگراه قشم-درگهان را پیدا کنید. هفت کیلومتر در این بزرگراه پیش بروید تا به پارک کروکودیل قشم برسید. پارک در روزهای هفته از ۸ صبح تا ۸ شب باز است، ولی روزهای تعطیل این زمان به ۱۰ شب میرسد. برای ورود به پارک باید هزینه ورودی پرداخت کنید.
کلام آخر
بازدید از پارک کروکودیل قشم کمی شبیه رفتن به باغوحش است. اما چند تفاوت اصلی هم دارد. اول اینکه، علاوه بر بازدید از حیوانات میتوانید با فعالیتهای کارشناسان مجموعه برای پرورش و نگهداری از حیوانات آشنا شوید. حتی اگر علاقهمند باشید، میتوانید در کلاسهای پرورش کروکودیل هم شرکت کنید.
علاوه بر همه اینها، این پارک تجربهای برای شما خواهد بود که کمیابترین و جالبترین حیوانات ایران را ببینید، به روشی درست و اصولی به آنها غذا بدهید، و با آنها عکس بگیرید. بههرحال شما و خانوادهتان از این بازدید لذت زیادی خواهید برد. برای همین بهمحضاینکه هوا بهسمت خنکشدن رفت، چمدانها را ببندید و سفر خود را به جنوب شروع کنید. سفر بهخیر.
منبع: علی بابا