پل تاریخی پاتاوه یا پل تخت شاه نشین از جاذبههایی است که نزدیک جاهای دیدنی یاسوج قرار گرفته و متاسفانه مورد بیمهری قرار گرفته و چه بسا گردشگرانی که از کنار آن بگذرند، بدون آن که چیزی از قصههای این پل زیبا بدانند. برای همین در این مقاله از مجله گردشگری علیبابا تصمیم گرفتم در مورد این پل که از جاهای دیدنی کهگیلویه و بویر احمد است، بنویسم.
پل تاریخی پاتاوه کجاست؟
پل پاتاوه در منطقه حفاظتشده دنا، در ابتدای مسیر بازدید از غار ده شیخ و در فاصله ۲.۵ کیلومتری آن قرار گرفته است و شما میتوانید، قبل یا بعد از بازدید از این غار، بازدیدی هم از این اثر تاریخی داشته باشید. فاصله آن از شهر یاسوج حدود ۵۱ کیلومتر و از سی سخت حدود ۳۴ کیلومتر است.
متاسفانه استان کهگیلویه و بویراحمد مجهز به خطوط ریلی نیست و برای سفر به این منطقه یا باید از خودروی شخصی استفاده کنید، یا این که با وسایل نقلیهای چون هواپیما و اتوبوس خود را به نزدیکترین شهر برسانید و از آن جا راهی دیدنیهای زیبای این استان شوید.
لوکیشن پل تاریخی پاتاوه روی گوگل مپ
شکل و ظاهر پل پاتاوه
پل تاریخی پاتاوه در قسمت شمال غربی پاتاوه و بر روی رودخانه خرسان ساخته شده و در واقع در حاشیه راه ارتباطی پاتاوه به مارگون قرار گرفته است. نوع مصالح به کار رفته و معماری این پل مانند نوع آجرکاری، طاقهای زیبای آن، محققان را به این نتیجه رسانده است که این اثر تاریخی متعلق به دوره صفویان بوده است.
به روایتی دیگر، پاتاوه به دلیل ویژگیهای خاص جغرافیایی و اقلیمی خود در گذشته، یکی از راههای اصلی تیسفون، استخر و شوش، و همینطور بهبهان و اصفهان بوده است و به همین جهت کاروانهای بسیاری از روی آن عبور میکردهاند.
رودخانه خرسان هم رودخانه پر آب و خروشانی بوده که رفت و آمد را دشوار میکرده است، بنابراین ساسانیان بر آن میشوند که پلی در این مسیر بسازند و رفتوآمد کاروانها و همینطور عشایر منطقه را تسهیل کنند. علائم سنگتراشی روی این پل نشان میدهد که از مجموعه پلهای تاریخی پاتاوه بوده است.
مجموعه پلهای تاریخی که در پاتاوه قرار گرفتهاند و در واقع شامل ۵ پل تاریخی میشوند، که قدیمیترین آنها پل تخت شاه نشین نام دارد، در سال ۱۳۵۲ به ثبت ملی رسیدهاند و در سال ۱۳۷۰، تا حدی مرمت شدند. تعداد پلهای قدیمی که در منطقه دنا، در داخل جاده و روی رودخانه خواهید دید زیاد است و میتوان لقب منطقه پلهای تاریخی را به آن داد.
چیزی که امروز در این جاذبه میبینید، آثاری از یک پل تاریخی است که قسمت اعظم آن دیگر وجود ندارد و در بسیاری از فصول سال، این پل حتی زیر آب هم نمیرود. اما همچنان عظمت آن پابرجاست و هر بینندهای را به حیرت میاندازد.
با خود فکر میکنید که چگونه چنین پل عظیمی را بدون تجهیزات و علم امروزی، حتی بهتر از بسیاری از پلهای مدرنی که همه جا میبینیم ساختهاند که پس از گذشت این همه سال، هنوز آثاری از آن پابرجاست و چه بسا اگر بیشتر مود توجه قرار میگرفت، بخشهای بیشتری از آن امروزه قابل مشاهده بود.
همانطور که گفته شد، پل تاریخی پاتاوه هم در لیست جاذبههای تاریخی است که توجه خاصی به آن نمیشود، در واقع آن قدر آثار تاریخی در سرتاسر کشورمان داریم که بعضی از آثار دیگر به چشم نمیآیند. آثار زیبایی چون پل تاریخی پاتاوه که نمایانگر ذوق و هنر معماری یک منطقه هستند و قصههای جالبی پشت خود دارند.
این که این پل به چه سبکی، با چه تجهیزاتی و با چه هدفی ساخته شده است میتواند اهمیت بالایی داشته باشد. منصور ضابطیان در کتاب چای نعنا که خاطرات سفر مراکش است مینویسد: «در خیابانی که به دریا منتهی میشود، پایه چند ستون از دل خاک بیرون آمده که مربوط به دوران رومنهاست. دورش را حصار کشیدهاند و نوشتهاند اینجا قبلا ساختمان عظیمی بوده که حالا فقط این چند سانتی متر از آن باقی مانده است! باید عکسهای تخت جمشید را به یونس نشان دهم، به عنوان یک مقیاس در میراث به جا مانده از گذشتگان!».
این خاطره نشان میدهد که متاسفانه چقدر در مقابل برخی از آثار ارزشمند کشورمان بیتفاوت هستیم. پس اگر از کنار این جاذبه گذشتید، حداقل دقایقی را صرف تماشایش کنید، شاید که به روزگار رونق خود بازگردد.
امکانات در نزدیکی پل تاریخی پاتاوه
این پل زیبا در نزدیکی جاده اصلی قرار گرفته است و میتوانید بخشی از مایحتاج خود را از داخل فروشگاههای این قسمت تهیه کنید. همچنین اگر برنامه بازدید از غار ده شیخ را هم داشته باشید، فروشگاههای کوچک داخل محوطه غار هم پاسخگوی بخشی از نیازهای شما خواهند بود اما بهتر است توقع زیادی از تنوع مواد غذایی و دیگر موارد نداشته باشید و اگر به وسیله خاصی احتیاج دارید، حتما از قبل آن را تهیه کنید و به همراه داشته باشید.
اقامت در نزدیکی پل تاریخی پاتاوه
یکی از شیرینیهای سفر به استان کهگیلویه و بویراحمد میتواند کمپ زدن اصولی و با کمترین آسیب در طبیعت شگفتانگیز آن باشد. در بسیاری از روستاهای گردشگری اطراف و یا مناطق بکر طبیعت میتوانید چادر بزنید و از معاشرت با مردم مهربان محلی لذت ببرید. اما امکانات اقامتی دیگری همچون اقامتگاههای بومگردی مختلف و یا هتلهای شهرهای مختلف هم میتواند از گزینههای شما باشد.
در انتخاب محل اقامت، حتما فاصله خود را با جاذبههای مورد نظر لحاظ کنید تا هیچ بخشی از برنامه را به دلیل کمبود وقت و فاصله طولانی از دست ندهید.
حالا شما بگویید
اگر خودتان تجربه بازدید از پل تاریخی پاتاوه را دارید، در بخش کامنتها از تجربه و خاطرهتان برای ما و بقیه خوانندهها بگویید. خیلی از خوانندههای مجله گردشگری علیبابا افرادی هستند که قبل از سفر مشغول تحقیق در مورد مقصد میشوند و شاید تجربه شما بتواند کمکی به آنها بکند.
منبع: علی بابا