موزهای که قرار است در این مطلب از مجله علیبابا برای شما توصیف کنم یکی از جاهای دیدنی بوشهر است که تاریخدانها عیارش را خیلی بالا میدانند. در این موزه خلیج فارس شما عکس اولین ناخدای ایرانی را میبینید و تلفن مغناطیسی با قدمت بیشتر از ۱۲۰ سال را به دست میگیرید. اینها تمام تجربههای شما از موزه دریانوردی خلیج فارس نیستند. در ادامه با من همراه شوید تا درباره جذابیتها و زیباییهای این موزه بیشتر بفهمید.
موزه دریانوردی بوشهر از جاهای دیدنی بوشهر است که ترکیب خارقالعادهای از معماری اروپایی و اصیل بوشهری را دارد. موزه دریانوردی خلیج فارس با وجود دستدرازی انگلیسیها از زمان قاجار حفظ شده تا به ما نشان دهد در آن دوران چه تجهیزات دریایی ارزشمندی وجود داشته است. این موزه خلیج فارس را با زیباییها و داستانهای تاریخی که دارد میتوان چندین و چندین بار دید و هربار مثل بار اول لذت برد.
پرسشها موزه دریانوردی بوشهر کجاست؟
نام موزه دریانوردی بوشهر چیست؟
ساعت بازدید از موزه دریانوردی بوشهر چطور است؟
برای بازدید از موزه دریانوردی بوشهر باید ورودی پرداخت کرد؟
بهترین زمان برای بازدید از موزه دریانوردی بوشهر چه زمانی است؟
تاریخچه موزه دریانوردی بوشهر
قدمت تاریخی موزه دریانوردی بوشهر به بیشتر از ۱۶۰ سال قبل میرسد. اگر دقیقتر بخواهم بگویم این بنا در سال ۱۸۵۸ میلادی (۱۲۷۳ شمسی)، زمانی که ناصرالدینشاه قاجار شاه ایران بوده، ساخته شده است. این موزه خلیج فارس از همان روزهای اول ساختش، کاربرد موزه را نداشته و به مدت ۸۸ سال (از سال ۱۸۵۸ تا سال ۱۹۴۶ میلادی) برای انگلیسیها عمارت سرکنسولگری و مکانی مهم برای نمایندگی سیاسی خلیجفارس آنها بوده است. در زمان پایان جنگ جهانی دوم، سال ۱۹۴۶ میلادی (۱۳۲۵ هجری قمری)، با نقل مکان نمایندگی انگلیس از ایران به بحرین، انگلیسیها هم از عمارت سرکنسولگری کوچ میکنند.
در نهایت انگلیسیها مکان عمارت سرکنسولگری را به ایران واگذار میکنند و نیروی دریایی صاحب این عمارت میشود. در سالهای ۱۳۸۵ و ۱۳۸۶ رایزنیهایی انجام شد تا عمارت سرکنسولگری جای خودش را به موزه دریا و دریانوردی بدهد. این رایزنیها در سال ۱۳۸۷ نتیجه داد و مردم در این سال توانستند از موزه دریانوردی بوشهر بازدید کردند.
موزه دریانوردی بوشهر به سفارش انگلیسیها ساخته شده اما هیچ مدرک و سند مطمئنی وجود ندارد که بفهمیم با دستان چه کسی شکل گرفته است. البته بعضی از منابع میگویند شکل موزه دریانوردی خلیج فارس شبیه بناهای قدیمی و تاریخی بوشهری است بنابراین میشود حدس زد که این موزه هم مثل بنای کنسولگری آلمان به دست یک فرد بوشهری ساخته شده باشد. بنیانگذار موزه دریانوردی بوشهر فردی بهنام خواجه ابوالقاسم شیرازی، یکی از تاجران معروف بوشهر بوده است.
موزه دریانوردی بوشهر کجاست؟
موزه دریانوردی خلیج فارس به استان و بندر بوشهر تعلق دارد. این موزه در جاده سبزآباد و محلهای به نام بهمنی قرار گرفته است. محله بهمنی را در غرب بوشهر میتوانید پیدا کنید. این محله از قسمت شمالی خود به بلوار ماهینی و میدان پایگاه هوایی و از غرب به خیابان بهمنی و میدان هفده شهریور میرسد.
لوکیشن موزه دریانوردی بوشهر روی گوگل مپ
مسیر دسترسی به موزه دریانوردی بوشهر
اگر بخواهید از تهران به موزه دریانوردی خلیج فارس بروید دو مسیر پیش روی خود دارید تا به بوشهر برسید. یک مسیر کوتاهتر است و دیگری کمی طولانیتر. مسیر طولانیتر از جاده ساوه میگذرد و با انارهای و سیبهای ترش کنار جادهای برای کسانی جذاب است که اهل خریدهای بین راهی هستند. رانندگی در این مسیر ساوه حدود ۱۳ ساعت طول میکشد.
اگر میخواهید زودتر به موزه دریانوردی بوشهر برسید، مسیر جاده قم را انتخاب کنید. طیکردن مسیر تهران تا بوشهر از راه قم حدود ۱۲ ساعت زمان میبرد. از هر مسیری که از تهران به بندر بوشهر رفتید باید خود را به جاده سبزآباد و محله بهمنی برسانید تا به موزه دریانوردی بوشهر برسید.
گشتی در موزه دریانوردی بوشهر
مساحت موزه دریانوردی بوشهر در اولین روزهایی که ساخته شده به بزرگی ۳۴۳۰ متر بوده اما با گذشت زمان کمتر و کمتر میشود و به ۷۰۰ متر میرسد. معماری این موزه خلیج فارس ترکیب زیبا و دلنشینی از معماری اروپا و بوشهری است. مصالح ساختمانی موزه دریانوردی خلیج فارس از سنگهای مرجانی، ملات گچ و ساروج (نوعی ملات محکم برای ساختمانسازی در زمان قدیم) به شما نشان میدهد که با سبک معماری قدیمی بناهای بوشهری روبهرو هستید.
موزه دریانوردی بوشهر دو ساختمان جدا از هم (بیرونی و درونی) دارد که در قدیم نسبت به هم ۶۰ درجه زاویه داشتند و دور بودند. البته فاصله این ساختمانها در یک کنج کمتر میشده و به هم نزدیکتر میشدند.
در هر دوره زمانی فضاهای مختلفی را بین ساختمانهای این موزه خلیج فارس میساختند و ساخت همین فضاها باعث شده تا الان این بنا را یکدست ببینید.
از ویژگیهای ظاهری خاص بنای موزه دریانوردی بوشهر این است که در قسمت جنوبی خود یک جفت ایوان ستوندار محکم با گچبری سفید دارد. به قسمت شرقی این موزه که بروید حوض باصفایی خودنمایی میکند.
جذابترین قسمت گشتوگذار در موزه دریانوردی بوشهر تماشای وسایل قدیمی این موزه است که در گوشهگوشه آن متنوع و زیاد چیده شدهاند. به شما اطمینان میدهم که دیدن وسایل موزه دریانوری بوشهر یک تجربه ناب را برای شما رقم میزند.
در موزه دریانوردی بوشهر چشمانتان را کامل باز کنید و بادقت نقشههای قدیمی، شناورهای جنگی دریایی، تلفن مغناطیسی و ماشین تایپ فارسی با قدمت چندصدساله را ببینید. در موزه دریانوردی خلیج فارس سه کشتی معروف و قدیمی به اسمهای پرسپولیس، مظفری و مازندران وجود دارد که از دوره قاجار بهیادگار مانده است.
برای مثال کشتی پرسپولیس، اولین کشتی جنگی ایران بوده که آلمانیها آن را به ناصرالدینشاه قاجار هدیه دادهاند. در زمان قاجار به کشتی پرسپولیس جهاز پرسپولیس هم میگفتند.
ساختمان کلاهفرنگی این موزه آنقدر وسایل جالب و تاریخی دارد که میتوان این ساختمان را بهتنهایی جزو جاهای دیدنی بوشهر بهحساب آورد. در این ساختمان بازسازیشده تجهیزات جنگی، پزشکی، مخابراتی، کنترل و هدایت دریایی کشتیها، ظرفهای نقرهای و سفالینههایی از زمان های خیلی دور به چشمتان میخورد.
روی دیوار جایی از موزه دریانوردی بوشهر روزنامهای قدیمی را با دو اندازه کوچک و بزرگ میبینید که آن را در سال ۱۳۲۰ قمری چاپ میکردند. نسخه اصلی روزنامه سایز کوچکی دارد و سایز بزرگ آن را برای بهتر دیدن شما طراحی کردهاند. محتوای این روزنامه درباره اتفاقات همان زمان و اخبار محلی و خارجی بوده است.
روی بعضی از دیوارهای موزه دریانوردی بوشهر عکس افراد مختلفی را میبینید. یکی از این عکسها مربوط به ناخدا ابراهیم دریایی اولین کاپیتان ایرانی کشتی پرسپولیس مربوط است. راستی هنگام سرزدن به ساختمانهای موزه دریانوردی خلیج فارس حواستان باشد که دو بلیط برای محوطه بیرون و داخل موزه تهیه کنید چون هزینهای جداگانه دارند.
جاهای دیدنی نزدیک به موزه دریانوردی بوشهر
زمانی که به موزه دریانوردی رفتید، با یک تیر چند نشان بزنید و به جاهای دیدنی بوشهر هم بروید. در قسمت زیر دو مکان تماشایی نزدیک به این موزه را توضیح دادهام.
– عمارت ملک
معماران فرانسوی حدود یک قرن پیش و در روزهای آخر حکومت قاجاریان عمارت تاریخی ملک حوالی موزه دریانوردی بوشهر را ساختند. داستان ساخت این عمارت در ذهن یک فرد پولدار بوشهری جرقه میزند. این فرد زمانی که برای کار و تفریح به فرانسه سفر کرده، آنقدر از دیدن کاخ ورسای (بزرگترین کاخ سلطنتی جهان در نزدیکی فرانسه) ذوقزده میشود که وقتی به ایران برمیگردد از معماران فرانسوی میخواهد که شبیه این کاخ را برایش در بوشهر بسازند.
متاسفانه انگلیسیها عمارت ملک را مدتی بعد از ساختهشدن اشغال میکنند و این عمارت مکان نظامی آنها میشود. در زمان پایان سلطنت رضاشاه عمارت ملک را به خوابگاه نظامیان تبدیل کردند و بعد از آن این عمارت محل زندگی بیخانمانها شد.
در سال ۱۳۹۷ با کمک اداره میراث فرهنگی بوشهر عمارت ملک از بیخانمانها خالی شد تا بخش خصوصی آن را بازسازی کند و کاربرد هتل را داشته باشد.
عمارت ملک در ۸ کیلومتری بوشهر، خیابان ماهینی، کوچه ملک قرار گرفته است.
– امامزاده عبدالمهیمن
اگر اهل رفتن به مکانهای تاریخی و مذهبی هستید، حتما به امامزاده عبدالمهیمن اطراف موزه دریانوردی بوشهر سر بزنید. این امامزاده مثل عمارت ملک از دوره قاجار به جا مانده و بهعنوان یکی از آثار ملی ایران ثبت شده است. امامزاده عبدالمهیمن آرامگاه انسان مومن و خوشباطنی بهنام عبدالمهیمن از نسل حضرت ابوالفضلبنالعباس بوده است. دیدن امامزاده عبدالمهیمن از نظر تاریخی هم برای شما جذاب خواهد بود چون وسایل قدیمی تاریخی ارزشمندی را در خود جای داده است.
معماری گنبد زیبایی دیگری در امامزاده عبدالمهیمن است که باید به آن توجه کنید. شکل این گنبد با سبکوسیاق گنبدهای زمان قاجار ساخته شده و از جنس سنگ سفنجی است. گچبریهای گنبد و در و پنجرههای شیشهای حالوهوای بنای امامزاده عبدالمهیمن را خوشرنگولعابتر کرده است.
در حوالی امامزاده عبدالمهیمن قبرستان قدیمی بهنام هشتی ساخته شده تا مسافران و زائران در اینجا استراحت کنند. مردم بوشهر پنجشنبهها و جمعهها برای زیارت به امامزاده عبدالمهیمن میروند و مشغول عبادت و دعاخواندن میشوند.
امامزاده عبدالمهیمن در ۱۲ کیلومتری جنوب بوشهر، محله امامزاده، منطقه ریشهر قرار دارد.
اقامت در بوشهر برای بازدید از موزه دریانوردی بوشهر
برای اقامت در نزدیکی موزه دریانوردی بوشهر دستتان باز است تا اقامتگاههای مختلفی را برای خودتان انتخاب کنید. این دو مورد زیر از نزدیکترین اقامتگاههای موزه دریانوردی بوشهر هستند.
– اقامتگاهبومگردی ستاره دریایی بوشهر
اقامتگاهبومگردی ستاره دریایی یک اقامتگاه تروتمیز با قیمت مناسب در ۲۰ کیلومتری موزه دریانوردی بوشهر است. در این اقامتگاه دو مدل واحد را میتوانید انتخاب کنید. یک مدل از واحدها اتاقهای سنتی هستند که امکانات محدودتر و قیمت مناسبتری دارند و مدل دیگر واحدها سوئیتهایی با امکانات و قیمت بیشترند.
برای مثال سیستم سرمایشی در اتاقهای سنتی کولر و در سوئیتها اسپلیت است. تمام واحدها چه اتاق سنتی و چه سوئیتها سرویس کفخواب، حمام و توالت ایرانی و فرنگی وجود دارد.
اگر زمانی به اقامتگاهبومگردی ستاره دریایی نزدیک موزه دریانوردی بوشهر رفتید، حتما غذاهای لذیذ محلی آنجا را مثل ماهی شکمپر، ماهی کبابی، پلومیگو، خوراک دوپیازه میگو و قیمه بوشهری را سفارش دهید.
امکانات اقامتگاهبومگردی ستاره دریایی:
- آشپزخانه مرکزی
- حمام
- توالت ایرانی و فرنگی
- یخچال
- اسپلیت
- کولر
- بخاری برقی
- پارکینگ بدون سقف
آدرس: استان بوشهر، بندر بوشهر، منطقه ساحلی بندرگاه، مقابل اسکله
– هتل سنتی حاجرئیس بوشهر
هتل سنتی حاجرئیس بوشهر بابدل افرادی است که دوست دارند در جایی با تمیزی و امکانات هتل اما با شکلوشمایل خانههای سنتی و قدیمی اقامت داشته باشند. در این هتل سنتی شما میتوانید موسیقی محلی زنده بوشهر را گوش دهید، غذاهای محلی خوشمزه مثل دمپخت ماهی، تیلیت کشک، دال عدس و قلیه ماهی را نوشجان کنید و از تماشای درودیوار سنتی هتل لذت ببرید.
در هتل سنتی حاجرئیس از طبیعت زیبای تپه و آب دریای نزدیک آن کیف میکنید و هوای پاک آن را نفس میکشید. این هتل با موزه دریانوردی بوشهر کمتر از نیمساعت فاصله دارد و ظرفیتش در حد ۳۵ مسافر است.
امکانات موجود در هتل سنتی حاجرئیس
- راهنمای تور
- حمام مستقل
- توالت ایرانی و فرنگی مستقل
- دارای کارکنان مسلط به انگلیسی
- یخچال
- شوفاژ
- اسپلیت
- اینترنت
آدرس: استان بوشهر، بندر بوشهر، کوی شنبدی، کوچه هتل پلاس ۲
بهترین زمان بازدید از موزه دریانوردی بوشهر
بهترین زمان بازدید از موزه دریانوردی خلیج فارس روزهای پایانی پاییز و زمستان است چون در این فصلها خبری از گرمای داغ بوشهر نیست و همچنین بوشهر و موزه هم خلوت و آرام هستند.
توصیههایی برای بازدید از موزه دریانوردی بوشهر
برای بازدید از موزه دریانوردی بوشهر نکات زیر را آویزه گوشتان کنید.
- موزه دریانوردی بوشهر روزهای شنبه تا چهارشنبه از ساعت ۸ صبح تا ۱۲ ظهر و عصرها از ساعت ۳ تا ۵ عصر باز است. روزهای تعطیل رسمی مذهبی به موزه دریانوردی بوشهر نروید که با در بسته مواجه میشوید.
- برای بازدید از محوطه بیرونی و داخلی موزه باید دو بلیط جداگانه تهیه کنید. هرکدام از این بلیطها ۵۰۰۰ هزار تومان (سال ۱۴۰۰) هزینه دارند.
- زمان رفتن به موزه دریانوردی خلیج فارس عینک دودی، کلاه آفتابی و کفش مناسب پیادهروی همراه داشته باشید تا راحتتر بتوانید در این موزه قدم بزنید.
چرا باید از موزه دریانوردی بوشهر بازدید کنید
رفتن به موزه دریانوردی بوشهر یک ماجراجویی جذاب برای افرادی است که به تاریخ و تجهیزات دریایی علاقهمند هستند. در این موزه انواع شناور، کشتی و زیردریاییهای جنگی زمان قاجار را میتوانید ببینید. قدمزدن در محوطه داخلی و بیرونی موزه با معماری اروپایی و اصیل بوشهری که دارد، یک خوشگذرانی همهچیز تمام را برایتان خلق میکند.
اگر زمانی به بوشهر سفر کردید، موزه دریانوردی خلیج فارس را در لیست دیدنیهای خود قرار دهید و مطمئن باشید که جایی قرار است بروید که ارزش دیدن و گشتن را دارد.
منبع: علی بابا