دریاچه مهارلو شیراز؛ صورتی‌ترین دریاچه ایران

تصویری که از دریاچه در ذهن ما نقش بسته است به رنگ آبی است. به همین دلیل تصور دریاچه‌ به رنگی دیگر شاید دشوار باشد. حالا امروز با دریاچه‌ای آشنا می‌شویم که در بهار و با گرم شدن هوا به رنگ شکوفه‌های بهاری در می‌آید. یا شاید هم با دیدن رنگ درخشان دریاچه به یاد فلامینگوها بیفتید که البته فکری درست است. دریاچه مهارلو شیراز، صورتی‌ترین دریاچه ایران، به شهر شیراز نزدیک است و می‌تواند انتخاب خوش‌رنگی برای لیست شیرازگردی شما باشد. بنابراین بیایید با این دریاچه خوش‌رنگ و جزئیات سفر به آن آشنا شوید.

تور شیراز با راستین گشت خوبه! 

چرا مهارلو صورتی رنگ است؟

دریاچه مهارلو شیراز

مهارلو را با نام دریاچه صورتی نیز می‌شناسند نامی که به علت رنگ درخشان آن انتخاب شده است. البته این دریاچه همیشه صورتی نیست و فقط در فصل گرما به این رنگ در می‌آید. دریاچه خوشرنگ مهارلو محل زندگی و تکثیر جلبک دونالیلا سالینا است. این جلبک در دمای زیاد و تابش نور خورشید در تابستان و همچنین به علت شوری آب دریاچه و وجود نمک، نوعی بتاکاروتن آزاد می‌کند که باعث صورتی و سرخ شدن آب دریاچه می‌شود. بتاکاروتن در هویج و کدو تنبل نیز به مقدار فراوان وجود دارد. همچنین جلبک دونالیلا سالینا غذای نوعی میگو به نام آرتمیا و آن میگو هم غذای فلامینگو است و بنابراین یک چرخه غذایی نیز در دریاچه بوجود می‌آید. 

دریاچه‌های صورتی جهان؛ همتایان مهارلو

دریاچه مهارلو تنها دریاچه صورتی جهان نیست. دریاچه صورتی غرب در استرالیا، دریاچه رز خاکستری در کانادا، دریاچه ماسازیر در آذربایجان، استخر شامپاین در نیوزلند، دریاچه هیلیر استرالیا و دریاچه ربتا در سنگال دریاچه‌های صورتی رنگ جهان است. دریاچه هیلیر که در یک جزیره در استرالیا واقع شده است بزرگترین دریاچه صورتی جهان است که رنگ آن دائمی است. دریاچه صورتی غرب در استرالیا دریاچه‌ای دائمی نیست و فقط زمانی که گرما و میزان نمک مناسب باشد به رنگ صورتی درمی‌آید. 

دریاچه رز خاکستری صورتی رنگ است و در کانادا قرار دارد اما رنگ صورتی آن نه به جلبک ربط دارد نه نمک، اما همچنان صورتی رنگ است. دریاچه رز خاکستری یکی از صعب العبورترین مسیرهای دسترسی را دارد. اما دریاچه ماسازیر واقع در آذربایجان یکی از پولسازترین دریاچه‌های صورتی جهان است. کشور آذربایجان با تبلیغ این دریاچه توانست یک میلیارد تن از نمک دریاچه را بفروشد. رنگ صورتی دریاچه ماسازیر مربوط به نمک داخل دریاچه است. 

اما رنگ صورتی استخر شامپاین واقع در نیوزلند به دمای داخل زمین ربط دارد و در فصل‌های مختلف سال به رنگ‌های متفاوتی چون زرد، نارنجی، سبز و قرمز در می‌آید بنابراین بی‌دلیل نیست که به این دریاچه استخر شامپاین می‌گویند. دریاچه ربتا واقع در سنگال یکی از شورترین دریاچه‌های صورتی این لیست است که به صورتی رنگ آن با میزان نوری که دریافت می‌کند ارتباط مستقیم دارد.

کی به دیدن دریاچه مهارلو شیراز برویم؟

برای دیدن دریاچه مهارلو شیراز آزادید هر زمانی که دلتان هوای سفر کرد عازم شوید. اما یادتان باشد که این دریاچه همیشه صورتی نیست. در فصل پر آبی رنگ دریاچه مانند سایر دریاچه‌ها آبی است اما از مهر تا اردیبهشت دریاچه صورتی است. در تابستان صورتی دریاچه به قرمزی می‌گراید و درخشان‌تر است اما از آب دریاچه کم می‌شود و اغلب کاملا خشک است. در پاییز و زمستان دریاچه پرآب‌تر است. بنابراین بهار بهترین زمان برای تماشای این دریاچه خوش‌منظر است. 

پرندگان دریاچه مهارلو شیراز

اگر دوست دارید فلامینگوها را از نزدیک ببینید تابستان تا اواخر پاییز به دریاچه مهارلو سر بزنید. به خصوص تابستان‌ها دیدن پرواز دسته جمعی فلامینگوها لذت‌بخش خواهد بود. مهم‌ترین گونه پرندگانی که در دریاچه پهناور مهارلو شیراز زندگی می‌کنند فلامینگوها هستند اما تنها گونه نیستند. چنانچه به ردیابی پرواز پرندگان علاقه دارید یا گونه‌های مختلف پرندگان را می‌شناسید یادتان باشد که در سفر به شیراز دیدن دریاچه مهارلو را در فهرست شیرازگردی خود قرار دهید زیرا در کنار دریاچه دوست داشتنی مهارلو شاهد پرواز پرندگانی چون آنقوت، تنجه، کاکایی و گیلانشاه، سلیم، آبچلیک، حواصیل، اردک سبز و مرغابی خواهید بود. 

مهارلو یک دریاچه نمک است

دریاچه مهارلو شیراز

شاید جالب باشد که قبل از دیدن مهارلو بدانید که آب ای دریاچه شور است و منبع استخراج نمک استان فارس به حساب می‌آید. از این رو دریاچه نمک نیز خوانده می‌شود. 

آیا ماهیگیری در کنار دریاچه مهارلو ممکن است؟

اگر از آن دسته افرادی هستید که همیشه در سفرها  قلاب ماهیگیری با خود دارید به این نکته درباره دریاچه مهارلو دقت کنید. آب این دریاچه بسیار شور است بنابراین هیچ ماهی‌ای در آن زندگی نمی‌کند. پس مهارلو برای ماهیگیری مناسب نیست.

آیا آب صورتی دریاچه مهارلو شیراز سمی است؟

دریاچه مهارلو شیراز

شاید به علت رنگ عجیب دریاچه با خودتان فکر کنید که آب دریاچه سمی باشد. در صورتی که آب دریاچه نه تنها سمی نیست بلکه نوعی بتاکاروتن که رنگ آن را تغییر می‌دهد در صنعت دارو، لوازم آرایشی و مواد غذایی نیز وجود دارد. بنابراین سفر به دریاچه مهارلو شیراز به هیچ وجه خطری در پیش ندارد.

امکانات تفریحی دریاچه مهارلو شیراز

به تازگی در کنار دریاچه مهارلو شیراز امکانات تفریحی جدیدی تعبیه شده است. پاراگلایدر و قایق پدالی دو تفریحی است که در کنار دریاچه مهارلو شیراز وجود دارد.

عکاسی کنار دریاچه خوش منظر مهارلو

اگر دوربین عکاسی و کمی حوصله دارید منظره دریاچه مهارلو شیراز را در فصل بهار از دست ندهید. اگر هم تازه عروس داماد هستید و می‌خواهید عکس‌های خاصی ثبت کنید این دریاچه با آن رنگ صورتی درخشان در فصل بهار به شدت توصیه می‌شود.

کاخ ساسانی سروستان در نزدیکی مهارلو

کاخ ساسانی سروستان

برای کسانی که به تاریخ باستان ایران علاقه دارند شیراز شهری پر از قصه است. در هر گوشه شیراز چیزی از گذشته باقی مانده است که دعوتتان می‌کند به مرور تاریخ. پس اگر به شیراز سفر کردید و قصد تماشای دریاچه مهارلو را داشتید، زحمت دیدن کاخ ساسانی سروستان را هم به خود بدهید. این کاخ بقایای شکارگاه بهرام گور است.

بومگردی در روستای مهارلو

شاید دلتان بخواهد در نزدیکی این دریاچه زیبا اقامت داشته باشید می‌توانید به بومگردی مهارلو سر بزنید. این بوم‌گردی در خیابان شیراز بندرعباس در روستای مهارلو واقع شده است. و با رنگ آبی و سفید خود فضایی دلپذیر برای پذیرایی از مهمانان مهیا شده است.

مهارلو چقدر با شیراز فاصله دارد؟

این دریاچه در نزدیکی شهر شیراز واقع شده است با این حال نمی‌توانید دوری را بهانه کنید و از تماشای زیباییش بگذرید. پس اگر در شیراز اقامت دارید و می‌خواهید صورتی دریاچه زیبای مهارلو را خودتان از نزدیک ببینید به سمت جنوب شرقی شیراز به سمت شهر فسا برانید. بعد از 20 کیلومتر به روستای مهارلو خواهید رسید. دریاچه مهارلو در همین روستا واقع شده است. برای یافتن مسیر محلی دریاچه نیز می‌توانید از اهالی روستا کمک بگیرید. آن‌ها با مهر از شما استقبال خواهند کرد.

رستوران‌های نزدیک دریاچه زیبا مهارلو

رستوران بکت

در نزدیکی دریاچه صورتی مهارلو چند رستوران وجود دارد که برای صرف یک وعده غذای خوشمزه شیرازی بعد از گردش نیمروزی گزینه‌های مناسبی است. 

سالن غذا خوری و کباب سرای سنتی گل‌ها

رستوران بکت

چرا باید به دریاچه مهارلو سفر کنیم؟

زیبایی شیراز فقط به باغ‌ها و موزه‌ها و سوغاتی‌های خوشمزه نیست، در گوشه‌هایی از شیراز دیدنی‌هایی جا خوش کرده‎‌اند که زیبایی آن‌ها را هیچ جای دیگری پیدا نخواهید کرد. دریاچه مهارلو صورتی زیبا در گوشه جنوب شرقی شیراز قرار دارد و منتظر افراد کنجکاوی چون شما است تا از تماشای رنگ زیبای آن لذت ببرند. 

اگر می‌خواهید یک سفر بهاری به شیراز زیبا داشته باشید بلیط هواپیما شیراز را با راستین گشت راحت‌تر از همیشه تهیه کنید. 

دریاچه مهارلو شیراز؛ دریاچه صورتی دیده‌اید؟

همه ما شیراز را به شهرِ شعر و شعور و حافظ و عطر بهار نارنچ و معماری غنی و مسجدهای شیشه‌کاری‌شده و رنگارنگش می‌شناسیم. پس بعید به نظر می‌رسد که رنگ دریاچه‌های این شیراز فانتزی، رومانتیک و شاعرانه نباشد. اگر برای اولین بار رنگ صورتی دریاچه مهارلو شیراز را می‌بینید، می‌پرسید این دریاچه حتما در استرالیا یا در سایر کشورهای قرار دارد.

خب، می‌دانستید تو همین ایران که در سواحل چابهارش شب‌تاب‌های دریایی آبی رنگی دارد، در شیراز یک دریاچه صورتی هم دارد؟ می‌خواهید دلیل صورتی‌بودن دریاچه مهارلو شیراز و هجوم گردشگران داخل و خارج آن را بدانید؟ می‌خواهید مسیر دسترسی به دریاچه مهارلو را بدانید؟ دوست دارید بعد از دیدن مسجد صورتی شیراز، به دریاچه صورتی شیراز بروید؟ پس این مقاله از مجله گردشگری راستین گشت را از دست ندهید.

دریاچه مهارلو کجاست؟
دریاچه مهارلو در کشور ایران، استان فارس، شهرستان سروستان، بخش کوهنجان و در ۱۸ تا ۲۰ کیلومتری جنوب شهر شیراز قرار دارد.
بهترین زمان سفر به دریاچه مهارلو چه وقت است؟
بهترین زمان برای سفر به دریاچه صورتی مهارلو از فصل پاییز تا اواسط فصل بهار و اواسط فصل تابستان است. اگر می‌خواهید دریاچه مهارلو شیراز را پُر آب ببینید، پیشنهاد می‌کنم از فصل پاییز تا اواسط بهار به آنجا بروید و اگر هم دوست دارید صورتی و قرمزی دریاچه مهارلو شیراز را واضح‌تر و قرمزتر ببینید، پیشنهاد می‌کنم در اواسط تابستان از آنجا دیدن کنید.
راه دسترسی به دریاچه مهارلو کدام است؟
دریاچه مهارلو شیراز از جنوب شرقی تا شیراز ۲۷ کیلومتر فاصله دارد. برای رفتن به دریاچه مهارلو باید سفرتان را از استان فارس و شهر شیراز به جاده شیراز به فسا شروع کنید. پس از طی‌کردن مسیر حدود ۵۷ تا ۶۰ کیلومتری به روستای مهارلو یا دشتِ گُل می‌رسید که می‌توانید دریاچه روستا را از آنجا ببینید.
چرا دریاچه مهارلو صورتی است؟
افزایش گرما، تبخیر سریع، غلظت آب، افزایش شوری و غلظت نمک در دریاچه مهارلو شیراز باعث رشد جلبکی به نام دونالیلا سالینا می‌شود که ماده‌ای از خود ترشح می‌کند و باعث قرمز یا صورتی‌شدن آب دریاچه مهارلو شیراز می‌شود.

معرفی دریاچه مهارلودریاچه مهلو، مهلویه، ماهلویه یا دریاچه مهارلو شیراز با مساحت ۶۰۰ کیلومتر مربعی، با وسعت ۲۵ هزار هکتاری، با ارتفاع ۱۵۰۰متری از سطح دریا، با بیشترین طول ۲۸ تا ۳۱کیلومتری، با بیشترین پهنای ۱۱ تا ۱۵کیلومتری و با بیشترین عمق ۳متری‌اش در شهر سروستان، استان فارس و در جنوب شرقی شیراز واقع شده است.

ناگفته نماند فاصله تقریبی دریاچه مهارلو با جنوب شرقی شیراز، ۲۷ کیلومتر است و شما در غرب دریاچه مهارلو شیراز می‌توانید دریاچه بختگان را نیز مشاهده کنید. آب دریاچه مهارلو شیراز را نمی‌توان مصرف کرد، چون آب این دریاچه سرشار از کلرید سدیم، نمک پتاسیم و انواع دیگر نمک و دیگر آلاینده‌های مضر است.

پیشینه دریاچه مهارلو

دریاچه مهارلو شیراز نه‌تنها جزء قشنگ‌ترین و جذاب‌ترین دریاچه ایران بلکه صورتی‌ترین‌اش هم محسوب می‌شود که جلوه دیگری به طبیعت ایران داده و به‌نوعی باعث شده برای دیدن چنین عجایبی چشم به خارج نداشته باشیم. زیبایی این دریاچه صورتی تا حدی است که یکی از مقاصد گردشگری مسافران خارجی به دریاچه مهارلو شیراز است که با یک مسافرت نسبتا بلند وُ کوتاه می‌توانند آن را ببینند.

عکس مهارلو شیرازاز تالاب دریاچه مهارلو شیراز بگویم که جزء بخش منطقه شکار ممنوع دریاچه مهارلو محسوب می‌شود. خب، اگر به پیشینه دریاچه مهارلو هم نگاهی بیندازیم، گفته می‌شود که تاریخ دریاچه مهارلو شیراز به ۲۰.۰۰۰ سال و انباشته‌شدن نمک در آن به حدود ۱.۰۰۰ سال قبل برمی‌گردد. آب رودخانه سلطان‌آباد، رودخانه سروستان، رودخانه خشک شیراز و دیگر آب‌های زیرزمینی نیز از سمت شمالی و غربی وارد دریاچه مهارلو می‌شود.

وضعیت فعلی دریاچه مهارلو

رنگ صورتی، سفید و آبی دریاچه مهارلو به‌اندازه نمک و شوری آب دریاچه مهارلو بستگی دارد. ناگفته نماند رنگ متفاوت این دریاچه شما را به اشتباه نیندازد که برای سلامتی مضر است. خیر، دریاچه مهارلو با زلالی و شفافیتش هیچ آسیبی به هیچ کسی نمی‌رساند، منتهی به‌خاطر زیادبودن نمک و فصلی‌بودن دریاچه مهارلو در ارتفاعات شیراز، آب آن برای آشامیدن نیست.

البته ناگفته نماند که از تهیه نمک دریاچه مهارلو شیراز در صنایع این استان هم به کار گرفته می‌شود. این دریاچه برای پرندگان مهاجر ازجمله فلامینگوها، مرغابی‌ها، ماهیخوارها، آنقوت‌ها، آبچلیک‌ها، چوکاها، اردک‌های کله‌سبز، تنجه‌ها و حیوانات وحشی محل سکونت شایسته و مناسبی است.

وضعیت فعلی دریاچه مهارلوکم‌آبی، باران کم و خشک‌سالی باعث به‌خطر‌افتادن این دریاچه چشم‌نواز شده است. از دیگر خطراتی که روی وضعیت دریاچه مهارلو شیراز اثر گذاشته، آلاینده‌ها، فلزات سنگین و سربی رودخانه‌های دیگر به این دریاچه است.

لازم به گفتن نیست که از این دریاچه گران‌بها بیشتر از همیشه باید محافظت کرد، چون آب دریاچه مهارلو در این چند ساله به طور کامل خشک شده و به لطف باران‌های زیاد دوباره احیا شده است.یعنی اگر بارانی در کار نباشد، دریاچه مهارلو از بین می‌رود.

حتما یکی از زیبایی‌ها و جلوه‌های چشم‌گیر دریاچه مهارلو همین صورتی‌بودنش است که نباید آن را ازدست‌داد و تا حد ممکن باید مراقب آن بود.

دلیل نامگذاری دریاچه

علت نامگذاری دریاچه مهارلو به‌خاطر مجاوربودنش با روستایی به همین نام است. در مجاورت دریاچه مهارلو، روستای مهارلو را می‌بینیم که نام آن را روی دریاچه صورتی یا دریاچه نمک گذاشته‌اند.

علت رنگ صورتی دریاچه مهارلو شیراز

اگر بخواهیم برای رنگ دریاچه مهارلو و این پدیده شگفت‌انگیز دلیلی بیاورم، باید بگویم که آب دریاچه مهارلو به‌خاطر شرایط جغرافیایی فصلی‌اش معمولا در پایان تابستان بخار می‌شود و به‌خاطر تبخیر زیادش می‌توانیم کف سفیدِ نمکی آن را ببینیم.

افزایش دما، تبخیر بالای آب دریاچه مهارلو، پایین آمدن سطح آب دریاچه، افزایش شوری و غلظت نمک باعث رشد جلبک‌هایی به نام «کشنده قرمز» یا به نام علمی «دونالیلا سالینا» می‌شود که ماده‌ای از خودشان ترشح می‌کنند که همین امر باعث صورتی یا قرمزشدن دریاچه مهارلو شیراز می‌شود.

Maharlu Lakeناگفته نماند که این جلبک و ماده‌ای که از خودش منتشر می‌کند هیچ خطری برای محیط زیست دریاچه مهارلو ندارد.

آب‌وهوای دریاچه و بهترین فصل سفر به دریاچه مهارلو

وضعیت هوایی دریاچه مهارلو شیراز

فصل‌ها و آب‌وهوای مختلف روی وضعیت دریاچه مهارلو شیراز تاثیرگذار است. اگر بخواهم آب‌وهوایی دریاچه مهارلو را ساده شرح دهم، باید بگویم در فصل پاییز تا اوایل اردیبهشت به‌دلیل باران‌هایی فراوان و ریختن آب دریاچه‌های سلطان‌آباد و دریاچه خشک، سطح آب دریاچه مهارلو بالا می‌آید.

آب و هوای مهارلوسپس بیشتر آب این دریاچه در فصل تابستان بخار می‌شود و مجدداً باران‌های فصل زمستان آب دریاچه مهارلو را پُر می‌کنند تا سطح دریاچه دوباره به حالت اولیه‌ی خودش بر گردد و این چرخه فصل به فصل ادامه‌دار است.

بهترین فصل برای لذت بردن از دریاچه مهارلو شیراز

دریاچه مهارلو یک دریاچه فصلی است و بیشتر آب آن در تابستان بخار می‌شود. یعنی وضعیت آب این دریاچه در طول سال تغییر می‌کند. خُب، اگر انتظار دیدن یک دریاچه پُر آب با آب‌وهوای دلپذیر و بِکر دارید، پیشنهاد می‌کنم از فصل پاییز تا اواسط بهار به دریاچه مهارلو شیراز سر بزنید، چون باران‌های این بخش از سال آب دریاچه را زیاد می‌کند.

اگر هم دوست دارید رنگ صورتی و قرمزی زیبای دریاچه مهارلو را واضح‌تر و قرمزتر ببینید، پیشنهاد می‌کنیم در اواسط تابستان به آنجا بروید، چون آب دریاچه مهارلو در اواسط تابستان بخار می‌شود و اینجاست که صورتی‌بودن آب دریاچه مهارلو خودش را نشان می‌دهد.

بنابراین، بهترین زمان برای سفر به دریاچه صورتی مهارلو از پاییز تا اواسط بهار و در اواسط تابستان است.

موقعیت جغرافیایی دریاچه

همان طور که قبلا گفتیم، دریاچه نمک و فصلی مهارلو با رنگ صورتی‌اش در ایران و جنوب شرقی شیراز واقع شده و هیچ جزیره و خشکی در دل آن نیز دیده نمی‌شود.

شما با طی‌کردن مسیر حدود ۱۸ تا ۲۰کیلومتری پس از جاده شیراز به فسا، به‌سمت جنوب شرقی شیراز و ابتدای دریاچه مهارلو برمی‌خورید و در صورت ادامه‌دادن و طی‌کردن مسیر تقریباً ۵۷ تا ۶۰کیلومتری می‌توانید روستای مجاور دریاچه مهارلو را نیز ببینید.

آدرس دریاچه مهارلو شیراز روی گوگل مپ

مسیرهای دسترسی به دریاچه

مسیر دسترسی به دریاچه مهارلو شیراز به این شکل است که سفرتان را از استان فارس و شهر شیراز به جاده شیراز به فسا شروع می‌کنید، پس از طی‌کردن مسیر حدود ۵۷ تا ۶۰کیلومتری به روستای مهارلو یا دشتِ گُل می‌رسید که می‌توانید دریاچه‌ی روستا نیز را مشاهده کنید.

بازدید از روستای مهارلو حوالی دریاچه

جاذبه‌های دلربای روستای مهارلو حوالی دریاچه

در حوالی دریاچه مهارلو، روستایی به همین نام در شیب جنوبی کوه‌های بلند زاگرس با مساحت ۲۵ هزار هکتاری قرار دارد که به این روستان در دوران صفویه، روستای دشتِ گُل می‌گفتند.

روستای مهارلو در استان فارس، شهرستان سروستان، بخش کوهنجان قرار دارد. برای بازدید از روستای مهارلو در حوالی دریاچه مهارلو می‌توانید از دیدنی‌های دیگر ازجمله امامزاده خدیجه بانو، کاروان‌سرای شاه‌عباسی، تل شرقی، قلعه شاهرخ پسر تیمور لنگ، کاروان‌سرای شاه‌عباسی در دوران صفویه، بقعه بی‌بی شریفه و غیره استفاده کنید و لذت ببرید.

از دیگر اماکن تاریخی روستای مهارلو هم می‌توانم به کاروان‌سرای قدیمی، قلعه شاهرخی، گورستان قدیمی و آرامگاه‌های قدیمی اشاره کنم.

دیدنی های دریاچه مهارلویکی دیگر از دیدنی‌های روستای مهارلو، چشمه آب سرد گوگردی است که خواص درمانی زیادی برای پوست دارد. همان طور که قبلا به آن اشاره کرده بودیم، روستای مهارلو قدمت تاریخی پیش از اسلام دارد. جای جای باقیمانده‌های دوران‌های ساسانی، تیموریان و صفویه را می‌توانید در این روستا مشاهده کنید.

مشاغل مردم روستای مهارلو شیراز

همان طور که مشاغل روستایی را می‌توان در بیشتر روستاهای ایران دید، روستای مهارلو هم از این قاعده جدا نیست و اقتصاد آن بر پایه دامداری، باغداری، صنایع دستی و کشاورزی گندم، جو و محصولات زراعی پیش می‌رود. باغدارهای روستای مهارلو محصولات انار، بادام و انجیر هم پرورش می‌دهند.

خانه‌های قدیمی روستای مهارلو شیراز

از طاق خانه‌های قدیمی روستای مهارلو بگویم که از جنس سنگ وُ سارج وُ کاه خشتی وُ گل وُ چوب با ارتفاع بلند به‌همراه پنجره‌های قوسی شکل است.

منبع: علی بابا

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

سبد خرید شما خالی است.

ورود به سایت