استانبول مقصدی است که میتواند نیاز و توقع بسیاری از مردم را برآورده کند. فرقی نمیکند که کدام فصل را با چه بودجهای برای سفرتان انتخاب کردهاید؛ چراکه اینجا هر روز سال جذابیتهای خاص خود را دارد. در این نوشته میخواهیم به شما از سیر تا پیاز اصول سفر به استانبول بگوییم. مطمئنیم زمانی که خواندن این مقاله را تمام کنید با دیدی بازتر و هدفمندتر میتوانید برنامه سفرتان را بچینید.
پس ما را با خواندن این مقاله از مجله گردشگری راستین گشت همراهی کنید تا بتوانید بهترین زمان سفر به استانبول را مطابق با سلیقه خود انتخاب کنید. همچنین قرار است لیستی از هزینهها، روشهای رسیدن، هتلها، جاهای دیدنی و تفریحات استانبول را مقابل خود ببینید تا برنامه سفر بیعیب و نقصی را بچینید. اصلا همین اول کار تور استانبول را بخرید تا خیالتان راحت شود.
مساحت استانبول چقدر است؟
آیا استانبول پایتخت ترکیه است؟
استانبول اروپایی است یا آسیایی؟
بهترین زمان برای سفر به استانبول چه فصلی است؟
ارزانترین فصل سفر به استانبول کدام است؟
معرفی شهر استانبول؛ استانبول کجاست؟
شهر استانبول، بزرگترین و پرجمعیتترین شهر ترکیه است. این شهر تاریخی، پایتخت امپراطوری سه دوره مهم تاریخی ترکیه، یعنی روم، بیزانس و عثمانی بوده که بالاخره در سال ؟ بازنشسته شده و لقب پایتخت کشور را به آنکارا سپرده است. در این قسمت از مقاله سعی میکنم استانبول را در یک نگاه به شما معرفی کنم.
موقعیت جغرافیایی استانبول: استانبول در یک نگاه
استانبول، تنها شهری است که در دو قاره گسترش پیدا کرده، بخشی از آن در قاره آسیا و بخش دیگر در قاره اروپا است، بههمیندلیل گفته میشود که در منطقه اوراسیا قرار گرفته است. دو بخش آسیایی و اروپایی استانبول از طریق تنگهای بهنام تنگه بسفر به یکدیگر متصل شدهاند که شبه جزیره تراکیه در قاره اروپا و شبه جزیره آناتولی در آسیا واقع شده. این شهر، سومین کلانشهر خاورمیانه و بزرگترین کلانشهر اروپا است.
نقشه استانبول
در تصویر زیر میتوانید نقشه استانبول را ببینید تا تصور بهتری از موقعیت جغرافیایی آن داشته باشید:
مساحت شهر استانبول
مساحت استانبول حدود ۵,۷۱۲ کیلومترمربع است که به دو قسمت اروپایی و آسیایی تقسیم شده است.
جمعیت استانبول چقدر است؟
جمعیت استانبول طبق سرشماری که در سال ۲۰۱۸ انجام شده، بیشاز ۱۵ میلیون نفر است که حدود ۶۵% از مردم در قسمت اروپایی و ۳۵% در قسمت آسیایی زندگی میکنند. این شهر در سال ۲۰۱۸، بهعنوان پرجمعیتترین شهر ترکیه شناخته شد.
دین، مذهب و زبان مردم استانبول
مردم استانبول اکثرا ترک هستند و به زبان رسمی کشور، یعنی ترکی صحبت میکنند. اکثر مردم این شهر مسلمان و دارای مذهب سنی هستند.
تعداد جاهای دیدنی و امکانات استانبول
استانبول بهعنوان پایتخت فرهنگی ترکیه شناخته میشود، در جدول زیر میتوانید خلاصهای از دیدنیهای شهر استانبول را ببینید که اثباتی بر درست بودن این لقب بهحساب میآید.
جاهای دیدنی و امکانات استانبول |
تعداد |
جاهای دیدنی تاریخی استانبول | ۱۷۹۶ |
حمام | ۹۳ |
چشمه | ۵۹۵ |
دانشگاه | ۶۰ |
کتابخانه | ۳۸ |
سالن تئاتر | ۲۷۷ |
سالن سینما | ۸۸۲ |
موزه | ۹۱ |
کاخهای تاریخی | ۲۸ |
قبل از سفر به استانبول؛ اطلاعات ضروری سفر به استانبول
حالا وقت آن است که برنامه سفر را بچینید، یک برنامهریزی بیکموکاست. پیشنهاد میکنیم که نگاهی به اطلاعات ضروری این شهر داشته باشید و بعد، با بررسی آبوهوا و زمان سفر شروع کنید.
ویزا | ندارد |
زبان رسمی | ترکی استانبولی |
کد تلفن ترکیه | ۹۰+ |
واحد پول | لیر |
کد تلفن استانبول | ۲۱۲ برای مناطق اروپایی
۲۱۶ برای مناطق آسیایی |
نوع برق شهری | ۲۳۰ولت/۵۰ هرتز |
پلیس | ۱۵۵ |
آمبولانس | ۱۱۲ |
آب و هوای استانبول
به استانبول روی نقشه نگاه کنید. دریای مدیترانه و دریای سیاه، شبهجزیره بالکان و آناتولی را در نزدیکی آن میبینید؛ بنابراین باید انتظار آبوهوای مدیترانهای را در این شهر داشته باشید. این یعنی گرمترین روزهای سال را در ماههای اول تابستان تجربه میکنید و زمستانهایش سردترین روزهای سال را به خود میبینند. ناگفته نماند بارانهای ناگهانی بهار و پاییزش شما را شگفتزده میکند.
بهترین زمان سفر به استانبول
به نظر منِ نویسنده، بهترین زمان سفر به استانبول و حتی هر شهر دیگری، نمیتواند یکسان باشد. دلیلش هم واضح است، «بهترین زمان» برای افراد مختلف، معنای متفاوتی دارد. برای مثال بهترین زمان سفر برای من زمانی است که بتوانم با خیال آسوده، فارغ از شلوغیهای معمول، تمام شهر را بگردم، تمام جاهای دیدنی استانبول را با دقت لمس کنم و قدم بگذارم در گذشتههای دور استانبول.
از طرفی ممکن است برای دیگری بهترین زمان سفر به استانبول، همزمان با فستیوالهای این شهر باشد. مثلاً زمانی که بتوانند از حراجهای معرکه این شهر و کشور نصیبی ببرند و درنهایت تجربه سفر ارزان به استانبول به جانشان بنشیند. شما در کدام دستهاید؟
سفر به استانبول در بهار
بهطورکلی سفر به استانبول در فصل بهار برای کسانی مناسب است که از گرما فراریاند و میخواهند در فستیوالهایی مانند فستیوال خرید استانبول، جشنواره گل لاله، جشن روز خضر و فستیوال موسیقی چیلاوت شرکت کنند. خوب است که بدانید، بهطورمعمول هزینه سفر به استانبول در نوروز ارزان نیست.
سفر به استانبول در تابستان
تابستانهای استانبول جان میدهد برای تفریحات آبی و دریایی در این شهر. چراکه با گرمشدن هوا زمینهای برای تفریحات بیشتر فراهم میشود، شبهای زیبای استانبول را تجربه میکنید و میتوانید تا دیروقت در خیابانهایش قدم بزنید.
ناگفته نماند کنسرتهای بیشماری در این فصل برگزار میشود. البته این را هم بدانید که این شرایط برای خیلیها ایدئال به نظر میرسد؛ بنابراین باید انتظار گرانبودن هزینه سفر به استانبول و صفهای طولانی برای دیدن جاذبههای گردشگری و خیابانهای شلوغ و پر از آدم را داشته باشید.
سفر به استانبول در پاییز
پاییز استانبول، مخصوصاً ماه مهر، مانند بهارش دلچسب است. هوای معتدل، خیابانهای نسبتا خلوت، محلههای توریستی خلوتتر و طبیعت رنگارنگ همه آن چیزی است که در سفر پاییزی به استانبول نصیبتان میشود. ناگفته نماند هزینه سفر به استانبول در پاییز مقرونبهصرفه است. راستی صحبت از محله شد؛ چقدر محلههای استانبول را میشناسید؟
سفر به استانبول در زمستان
سفر به استانبول در زمستان مزایا و معایب خود را دارد، معمولاً هزینه پرواز تهران به استانبول و اقامت ارزان است؛ اما این فصل مناسب برای بازدید از جاهای دیدنی استانبول نیست. بهطورکلی، به چند گروه از مسافران سفرهای خارجی پیشنهاد میشود که در زمستان به استانبول بروند:
- طرفداران ورزشهای زمستانی مانند اسکی؛
- طرفداران جشن سال نو میلادی؛
- عاشقان خرید از حراجهای زمستانی.
- تور استانبول از شیراز
- تور استانبول از اصفهان
- تور استانبول از مشهد
- تور استانبول از تبریز
- تور وان ترکیه
- تور ترکیه
راه های سفر به استانبول؛ انتخاب مسیر رسیدن
در این بخش روش های سفر به استانبول را به شما معرفی میکنیم تا مطابق محدودیت زمانی، بودجه و سلیقه خود، یکی از آنها را انتخاب کنید.
سفر به استانبول با هواپیما
راههای سفر به ترکیه به دو روش تقسیم میشود، هوایی و زمینی کافی است یک پاسپورت با اعتبار زمانی کافی داشته باشید تا مقدمات سفر را بچینید.
در روش هوایی که مشخص است با خرید بلیت هواپیما استانبول و صرف بازه زمانی ۲ تا ۳ ساعته در پرواز، به استانبول میرسید. قیمت پرواز هم که مشخص است، در حال حاضر، معمولاً گران است؛ اما نمیتوان منکر رفاهش شد. اما اگر بخواهیم روش زمینی را بررسی کنیم، گزینههای متنوعتری پیش رویمان قرار میگیرد. مزیت سفر زمینی در قیمت ارزانش نهفته است؛ اما طولانیشدن بازه زمانی سفر و خستگی مسیر از معایبش به شمار میرود.
سفر به استانبول با قطار
برای سفر زمینی میتوانید از قطار، اتوبوس یا ماشین شخصی استفاده کنید. برای سفر زمینی با قطار کافی است بلیت قطار تهران آنکارا یا بلیت قطار تبریز وان را بخرید و پس از رسیدن به این شهرها خود را به استانبول برسانید. قیمت سفر با قطار به ترکیه مناسب است، رفاه خوبی نصیبتان میشود؛ اما مدتزمان در راه بودنتان زیاد است (نزدیک به ۷۰ ساعت).
سفر به استانبول با اتوبوس
برای سفر با اتوبوس باید بلیت اتوبوس تهران استانبول یا بلیت اتوبوس تبریز استانبول را تهیه کنید. مسیر چشمنوازی در انتطارتان است، قیمت بلیت آن نسبت به بلیت قطار و هواپیما ارزانتر است؛ اما همچنان طولانی بودن راه نیز شما را همراهی میکند.
سفر به استانبول با ماشین شخصی
سفر زمینی با ماشین شخصی به استانبول، علاوه بر مزایا و معایب دیگر روشهای سفر زمینی به استانبول، نیازمندیهای دیگری دارد. برای سفر با ماشین شخصی به ترکیه باید گواهینامه بینالمللی، پلاک بینالمللی، برچسب CD و IR و کاپوتاژ و مجوز خروج از کشور داشته باشید.
حواستان به قیمت نسبتاً زیاد بنزین در ترکیه هم باشد. همچنین باید مرزهای مشترک ایران و ترکیه مانند مرز بازرگان، مرز رازی و مرز سِرو را بشناسید تا بهترین مسیر مناسب خود و همراهانتان را انتخاب کنید.
- مرز بازرگان در ۲۹۰کیلومتری تبریز قرار دارد. فاصله مرز بازرگان تا استانبول حدود ۱۶۰۰کیلومتر است، یعنی حدود ۲۰ تا ۲۵ ساعت رانندگی.
- مرز رازی در ۶۵کیلومتری شهر خوی (آذربایجان غربی) قرار دارد. فاصله مرز خوی تا استانبول حدود ۱۸۰۰ تا ۱۹۰۰کیلومتر است، یعنی حدود ۲۷ ساعت رانندگی.
- مرز سرو در ۶۰کیلومتری ارومیه قرار دارد. فاصله مرز سرو تا استانبول حدود ۲۰۰۰کیلومتر است، یعنی حدود ۳۰ ساعت رانندگی
استانبول گردی با وسایل حمل و نقل عمومی در استانبول
اگر قرار باشد در سفرتان، یک استانبولگردی درستوحسابی را تجربه کنید، بهتر است راهورسم گردش در استانبول را با کمترین هزینهها بلد باشید. استانبول شهر بسیار بزرگی است که برای دسترسی به نقاط مختلف آن، بهتر است از وسایل حملونقل عمومی مانند اتوبوس، تاکسی، انواع قایق، تراموا و… استفاده کنید. در این بخش شما را با جزئیات سیستم حمل و نقل عمومی در استانبول آشنا خواهم کرد.
استانبول کارت
برای استفاده از همه وسایل حمل و نقل عمومی استانبول، از قایق، مترو، اتوبوس گرفته تا تراموا، به استانبول کارت نیاز دارید. این کارت چیزی شبیه به همان کارت مترو خودمان است با این تفاوت که برای همه وسایل حملونقل عمومی کاربرد دارد. شما میتوانید این کارت را در کیوسکهای نزدیک ایستگاههای مترو، اسکلهها و ایستگاههای اتوبوس تهیه کنید. هزینه تهیه کارت مبلغ مشخصی است، سپس میتوانید با افزایش اعتبار یا تهیه کارت با تعداد سفرهای محدود، از آن استفاده کنید.
مترو استانبول
مترو استانبول از ساعت ۶:۱۵ صبح تا نیمهشب باز است. مترو استانبول دارای خطوط متعدد است که اکثر آنها در سمت اروپایی شهر خدمترسانی میکنند. مترو یکی از سریعترین گزینهها برای رفتوآمد در استانبول است که با بیش از ۱۳۰ ایستگاه از سال ۱۹۸۹ فعالیت خود را آغاز کرده است.
تراموا در استانبول
تراموا یکی از بهترین گزینهها برای حملونقل درونشهری استانبول است. تراموا در بخش اروپایی استانبول دارای پنج خط مختلف است که از ساعت ۶ صبح تا ۱۱ شب فعال هستند و بخشهای مختلف شهر را با ایستگاههای مختلف به یکدیگر وصل میکنند. تراموا گزینه نسبتا ارزان و سریع برای گشتوگذار در بخشهای قدیمی شهرو برجستهترین جاذبههای گردشگری این شهر است.
اتوبوس در استانبول
سیستم اتوبوسرانی استانبول توسط شهرداری این شهر اداره میشود که بیشاز ۴۰۰ خط فعال در سراسر شهر دارد. اگر تمایلی به استفاده از وسایل نقلیه زیرزمینی مثل مترو ندارید، اتوبوس یکی از گزینههای مناسب برای جابهجایی در سطح شهرو تماشای جاذبههای گردشگری است. اکثر اتوبوسها روزانه از ساعت ۶ صبح تا نیمهشب فعال هستند و شما میتوانید نقشه اتوبوسها را در هر پایانه دریافت کنید و مطابق آن حرکت کنید.
تاکسی استانبول
تاکسیها در همهجای استانبول خیلی راحت پیدا میشوند اما رانندگان این شهر به حسابی گرانقیمت هستند. اگر قصد دارید در استانبول سوار تاکسی شوید، حواستان باشد که ممکن است با جملاتی مثل تاکسیمتر خراب است یا نرخ ثابت بالاتری مواجه شوید. تاکسی یکی از گرانترین گزینهها برای گردش در استانبول است که با وجود سیستم حملونقل عمومی بسیار قدرتمند این شهر، این گزینه را به شما پیشنهاد نمیکنیم.
قایق و کشتی در استانبول
قایق و کشتی برای حملونقل عمومی، یکی از ارزانترین راهها برای عبور از تنگه بسفر، بین دو بخش آسیایی و اروپایی استانبول است. کشتیهای عمومی مانند سایر وسایل نقلیه بهصورت تماموقت در اختیار مردم هستند و قیمت آنها با توجه به مسیری که طی میکنید تعیین میشود. اسکلههای اصلی بخش اروپایی، کاباتاش، بشیکتاش و امینونو هستند.
دولموش در استانبول (ون)
دولموش، نوعی ون تاکسی مقرونبهصرفه در استانبول است که در سراسر ترکیه استفاده میشود. این وسیله نقلیه در طول مسیر مشخص، پس از تکمیل ظرفیت خود حرکت میکنید. در مسیر دولموش میتوانید هرجا که خواستید پیاده یا سوار شوید. این وسیله نقلیه معمولا پول نقد دریافت میکند و خطوط اصلی آن در بخش اروپایی استانبول قرار گرفته است.
هزینه سفر به استانبول چقدر است؟
وقتی میخواهید برنامه سفر به استانبول یا حتی هر شهر و کشور دیگر را بچینید، یکی از مهمترین بخشهای آن، برآورد هزینه سفر است. ازآنجاییکه استانبول برای ما ایرانیها، یک مقصد خارجی است، هزینه سفر به استانبول به بخشهای زیر تقسیم میشود:
- هزینههای قبل از سفر شامل هزینه پاسپورت و عوارض خروج از کشور؛
- هزینه سفر هوایی و بلیت هواپیما به استانبول؛
- هزینه سفر زمینی به استانبول؛
- هزینه رزرو هتل در استانبول؛
- هزینه خورد و خوراک در استانبول؛
- هزینه بازدید از اماکن گردشگری؛
- هزینه تفریح در استانبول؛
- هزینه خرید و سوغات در استانبول؛
خوشبختانه ازآنجاییکه استانبول شهری برای همه سلیقههاست، دست شما را برای مخارج سفر باز میگذارد. شما در سفر به استانبول میتوانید تجربه یک سفر سوپر لاکچری را داشته باشید یا تجربه یک سفر اقتصادی. اگر میخواهید درباره حداقل و حداکثر هزینه های سفر به استانبول بدانید، پیشنهاد میکنیم با دقت مقاله «راهنمای کامل هزینه سفر به استانبول» بخوانید.
در این حین بهتر است کمی هم درباره سفر به آنتالیا بدانید و جاهای دیدنی آنتالیا را بشناسید.
خرید سیم کارت در استانبول
شما میتوانید سیمکارت کشور ترکیه را بهراحتی در فرودگاه، مراکز خرید و نمایندگیهای اپراتورهای تلفن همراه در سطح شهر تهیه کنید. ترکسل (Turkcell)، ودافون (Vodafon) و تورک تلکام (Turk Telekom) جزو اپراتورهای تلفن همراه در ترکیه هستند.
در استانبول چه غذایی بخوریم؟
بدونشک همه سر این موضوع باهم میتوانیم به توافق برسیم که خوردوخوراک، بخش مهمی از سفر است، مخصوصا اگر این سفر، سفر به کشورهای خارجی باشد. شکمگردی در استانبول یکی از تفریحات هیجانانگیز برای ما ایرانیها خواهد بود، چراکه معروفترین غذاهای ترکیه، بهطرز عجیبی با ذائقه ایرانیها هماهنگ شده.
کمتر کسی پیدا میشود که به این شهر سفر کرده باشد و از غذاهای ترکی در استانبول تعریفوتمجید نکند. در این بخش، چندتا از خوشمزه ترین غذاهای استانبول را به شما معرفی میکنم، شما هم اگر غذای خاصی را امتحان کردید که در این لیست نیست، حتما آن را به ما معرفی کنید.
لاهمجون یا پیتزای ترکی | Lahmacun
لاهمجون که خیلیها آن را با نام پیتزای ترکی میشناسند، یکی از غذاهای خوشمزهای است که میتوانید در استانبول امتحان کنید. این غذا در واقع یک خمیر نازک و ترد با گوشت چرخکرده و چاشنیهای مختلف و جعفری است که همراه با لیمو تازه سرو میشود.
پیده | Pide
پیده هم یکی از غذاهای ترکی است که از نظر ظاهری شباهت زیادی به پیتزا دارد. این غذا از پختهشدن خمیری نازک به شکل بیضی (قایقی) تهیه میشود که روی آن مخلوطی از پوشت چرخکرده، اسفناج، سوجوک، گوشت قیمهقیمهشده، پنیر و سبزیجات مختلف قرار میگیرد.
اسکندرکباب | iskender kebab
اسکندرکباب، بهترین گزینه برای طرفداران غذاهای گوشتی و کبابدوستهاست. این غذا یکطورهایی پادشاه کباب ترکیست که برای سرو آن، گوشت بره بهصورت عمودی برش داده میشود و روی نان پیده نازک با سس گوجهفرنگی، ماست و کره گوسفندی سرو میشود.
بورک | Börek
بورک یکی از غذاهای معمولی و حتی خیابانی استانبول است که بهعنوان میانوعده و یا حتی صبحانه هم خورده میشود. این غذا از لایههای نازک خمیر رولشده تهیه میشود که با مواد مختلفی مثل گوشت چرخکرده، انواع پنیر، اسفناج، سیبزمینی و… پر شده است.
کوفته | Köfte
کوفته ترکی، بخش جداییناپذیر از فرهنگ ترکی است که جایگاه ویژهای بین غذاهای خیابانی استانبول دارد. این غذای خوشمزه، در هرجای شهر، بهراحتی در دسترس است. کوفته معمولا از ترکیبات گوشت چرخکرده، پیاز، جعفری و انواع ادویه تهیه میشود اما میتوان آن را با مواداولیه و طعمهای مختلفی امتحان کرد.
علاوهبراین موارد، غذاهای ترکی مختلفی مثل انواع دلمه، دونر کباب، شیش کباب، ایمام ماییلدی، مانتی، سیبزمینی شکمپر و… اشاره کرد که هرکدام دنیایی از طعمهای مختلف و خوشمزه هستند.
دسرها و شیرینی های استانبول
استانبول شهر دسرها و شیرینیهای خوشمزه است که به این سادگیها نمیتوان از کنارشان گذشت. از جمله معروفترین شیرینیهای این شهر باید به انواع باقلوا، کادایف، روانی، شکرپاره، لوکوم، قرابیه، کازان دیبی، تاووک گوکسو و… اشاره کرد که البته هرکدام را میتوانید بهعنوان سوغاتی هم تهیه کنید.
رستوران های استانبول
استانبول، پر از رستورانهای متنوع است که شما میتوانید بر اساس منطقه اقامت و بودجه خود، رستوران مناسب خود را انتخاب کنید و از خوردن غذاهای ترکی لذت ببرید. اگر بخواهم درباره بهترین رستوران های استانبول صحبت کنم، ابتدا بهتر است رستورانهای این شهر را به چهار دسته اصلی رستورانهای لوکس، متوسط، ارزن و غذاهای خیابانی تقسیم کرد.
رستورانهای محلی معمولا غذاهای کلاسیک ترکی را با قیمت معقول به گردشگران ارائه میدهند و رستورانهای بینالمللی، علاوهبر غذاهای ترکی، غذاهای ملل مختلف را هم سرو میکنند. طبق فهرستی که تریپ ادوایز بر اساس نظرات کاربران خود اعلام کرده است، رستورانهایی مثل Massa Bistro، Las Tapas Restaurant، BUHARA FİSH MEAT HOUSE، Gulhane Sark Sofrası، Mivan Restaurant Cafe، Resto Han و… جزو پرطرفدارترین رستوران های استانبول هستند که میتوانید به آنها سر بزنید و تجربهتان را با ما بهاشتراک بگذارید.
بهترین کافه های استانبول
بعد از هر گردشی در استانبول، عجیب یک فنجان قهوه ترک میچسبد. اصلاً مگر میشود به استانبول بروید و کافهگردی نکنید؟ اگر عادت به کافهگردی دارید، حتما باید از کافههای گرم و صمیمی این شهر دیدن کنید.