وقتی به جاهای دیدنی قشم فکر میکنم، به یاد فرشهای دستبافت خوشنقشونگار ایرانی میافتم که به هر قسمت آن نگاه کنی، نقشونگار جدیدی میبینی! جزیره هنگام هم ترنج این فرش است؛ ترنج همان دایره میانی خوش نقشی است که بیشتر از تمام قسمتها جلب توجه میکند و اگر نباشد، یک چیزی در فرش کم است. البته ترنج میوهای خوش عطر هم هست که آن را به نام بالنگ هم میشناسیم و اگر مربای آن در سفره صبحانه وجود داشته باشد، روزمان را میسازد! با سفر به جزیره هنگام متوجه میشوید که در آن هم زیبایی و خوش نقش و نگاری ترنج فرش وجود دارد و هم عطر و طعم و حس خوب بالنگ!
در این مقاله از مجله گردشگری راستین گشت ماجرای سفر به جزیره هنگام را نوشتهایم، البته در داستان ما جاهای خالی بسیاری دیده میشود؛ این جاهای خالی تجربیات شما از سفر به این جزیره و خاطراتتان از جاهای دیدنی جزیره هنگام هستند که باید توسط خود شما پُر و ثبت شوند.
جاهای دیدنی جزیره هنگام کدام است؟
چه تفریحاتی در این جزیره وجود دارد؟
سفر به جزیره هنگام
هنگام یکی از بخشهای جزیره زیبای قشم است؛ پیش از این در علیبابا از جاهای دیدنی قشم و جذابیتهای آن تعریف کرده بودیم اما دیدنیهای هنگام به اندازهای است که باید بیشتر از یک زیرعنوان به آن اختصاص داد. سفر به هنگام به یک مقاله پر از طول و تفسیر نیاز دارد! مسافران قشم حداقل یک صبح تا غروب را برای بازدید از این جزیره اختصاص میدهند.
هنگام یک جزیره گردشگری است که از سه بخش هنگام جدید (ماشی)، هنگام کهن و روستای غیل ساخته شده است. این جزیره ۷۵۰ نفر جمعیت دارد که همگی در هنگام جدید زندگی میکنند و هنگام کهن را خالی از سکنه رها کردهاند. با سفر به جزیره هنگام قشم احساس میکنید وارد دنیای پیش از اختراع اینترنت شدهاید.
در این جزیره خبری از تکنولوژی و دکلهای بزرگ مخابراتی نیست و مردم آن زندگی سنتی دارند. همه ما به چند روز آرامشی به دور از عصر تکنولوژی نیاز داریم! یکی از علتهای محبوبیت جزیره هنگام همین سبک سنتی است؛ گردشگری در هنگام هیچ تشابهی با تفریحات شهری ندارد و همچنان رنگ و بوی اصالت جنوب ایران را حفظ کرده است.
وسعت جزیره کوچک ۳۶.۶کیلومتر است، تقریبا به اندازه چهار زمین فوتبال. در کتابها و نقلهای قدیمی که درباره این جزیره وجود دارد، از نامهای دیگری چون هنجام، هنیام و هنگاما نیز برای آن استفاده شده است؛ ارمنیها نیز به آن انگام میگفتند.
جزیره هنگام کجاست؟
در سفر به جزیره هنگام، تنها وسیله نقلیه شما پاهایتان است! در این جزیره کوچک خبری از خیابانهای بزرگ و ماشین نیست و گردشگران با چند دقیقه پیادهروی میتوانند جاهای دیدنی مختلف را ببینند. زمانی که در جزیره قدم میزنید، احساس میکنید در مسیر پیادهراهی هستید که هر قسمت از آن برای گردشگران طراحی شده است. باور اینکه طبیعت این حجم جاذبه گردشگری را در جزیرهای به کوچکی هنگام جای داده باشد، آسان نیست!
برای سفر به جزیره هنگام باید ابتدا به جزیره قشم برسید. هنگام در ۵۳ کیلومتری قشم و ۷۹ کیلومتری بندرعباس قرار دارد. از قشم حدود یک ساعت و از بندرعباس نزدیک به یک ساعت و نیم طول میکشد تا به هنگام برسید. البته اینکه با لنج به هنگام میروید یا قایق تندرو دارید هم در زمان رسیدن شما نقش دارد.
قایقهای هنگام از اسکله کندالوی قشم حرکت میکنند. اگر قصد دارید از بندرعباس به هنگام بروید، باید ابتدا از اسکله شهید ذاکری به قشم برسید و سپس به کندالو بروید و از این اسکله به سمت هنگام حرکت کنید. در قسمت پایین موقعیت مکانی جزیره هنگام را روی نقشه میبینید:
فاصله قشم تا هنگام
فاصله بین جزیره قشم و جزیره هنگام حدوداً ۵۳.۷ کیلومتر است. برای رسیدن از جزیره قشم به جزیره هنگام، میتوان از راههای مختلفی استفاده کرد. یکی از روشهای معمول برای رسیدن به جزیره هنگام از جزیره قشم، استفاده از قایق یا کشتی است. مدت سفر با قایق از بندر کندالو تا اسکله جزیره هنگام حدود ۱۰ تا ۲۰ دقیقه طول میکشد. البته، زمان مسافرت به وضعیت هوا و دریا، نوع کشتی یا قایق، سرعت حرکت و شرایط دیگر بستگی دارد. همچنین، برخی از کشتیها و قایقها ممکن است سرعت بیشتری داشته باشند و زمان رسیدن به جزیره هنگام کمتر شود.
فاصله کیش تا هنگام
حالا که میدانیم جزیره هنگام کجاست احتمالا حدس زدهاید که برای رفتن به جزیره هنگام از جزیره کیش باید اول از کیش به قشم سفر کنید. طی کردن فاصله کیش تا قشم از دو راه دریایی و هوایی انجام میشود. فاصله قشم تا کیش حدودا ۲۲۵ کیلومتر است که از راه دریایی حدودا ۸ ساعت و با هواپیما حدودا یک ساعت و نیم زمان میبرد. اگر این فاصله را با فاصله قشم تا هنگام جمع کنیم، فاصله کیش تا هنگام حدودا ۲۸۰ کیلومتر میشود.
قدمت جزیره چقدر است؟
هنگام یکی از جزایر قدیمی و مرزی ایران است که در دورههای تاریخی مختلف داستانهای بسیاری را پشت سر گذاشته. یکی از جذابیتهای سفر به هنگام، داستانهایی است که مردم محلی برایتان تعریف میکنند. کافی است هنگام بازارگردی یا اقامت در این جزیره با مردم محلی همکلام شوید. شنیدن داستانهای واقعی یا خیالی با گویش محلی مردم و بیان شیرین آنها، غم از دلتان میشویَد!
هنگام در مرز ایران با کشورهای عربی حاشیه خلیج فارس قرار دارد و به همین دلیل بسیاری از این کشورها به جزیره چشم داشتند. البته غنای این منطقه به اندازهای است که حتی توجه اروپاییهای استعمارگر را هم به خود جلب کرد.
چشمهایی که به دنبال هنگام بود باعث شد جنگهای بسیاری در آن رخ دهد. جزیره در زمان صفویه مستعمره پرتغال بود و در زمان قاجار به استعمار انگلیس درآمد. حتی حاکمان عمانی هم ادعا میکردند که هنگام جزو استان مسقط این کشور است! این کشمکشها تا سال ۱۳۰۷ ادامه داشت، در این زمان رضا شاه پهلوی دست تمام مدعیان را از جزیره کوتاه کرد.
از این تاریخچه نه چندان شیرین، آثاری هم به جا مانده و به دیدنیهای جزیره تبدیل شده است. مثلا کشتی بزرگ پرتغالیها که در جزیره به گل نشسته یا تأسیسات بندری که انگلیسیها در جزیره درست کرده بودند، جزو جاهای دیدنی هنگام هستند که در سفر به جزیره هنگام میتوانید آنها را ببینید.
آبوهوای جزیره زیبای هنگام
جنوب ایران هم به گرمای هوا مشهور است و هم خونگرمی مردمانش؛ زمانی که با مردم این منطقه صحبت میکنید، احساس میکنید سالهاست آنها را میشناسید و چیزی مشترک بینتان وجود دارد. این وجه اشتراک علاقه همه ما به خاک ایران است و همه ایران سرای همه ماست. درباره گرمای هوا صحبت میکردیم… .
جنوب ایران آب و هوای گرمی دارد که گاهی شرجی و گاهی خشک است. میزان شرجی بودن هوا در جزایر نسبت به شهرهایی که از دریا فاصله دارند، بیشتر است. اگر تابستان را برای سفر به جزیره هنگام یا قشم انتخاب کنید، احتمالا اصلا نمیتوانید در طول روز از اقامتگاه خود خارج شوید. جاهای دیدنی هنگام در شب هم کم نیستند، اما نمیتوان از دیدنیهای روزانه جزیره گذشت!
در زمستان خبری از سرمای استخوانسوز نیست؛ کولرهای گازی و آبی جنوبیها تا اواسط آبان و نزدیکیهای آذر هم کار میکند. آب و هوای این منطقه در فصلهای سرد سال، خنکای مطلوبی دارد و لذت گردشگری را دوچندان میکند. یکی از موهبتهای سفر این است که هوا نه آنقدر گرم باشد که مجبور شویم مدام زیر باد کولر بنشینیم و نه آنقدر سرد باشد که مجبور شویم هفت لایه لباس بافتنی بپوشیم!
سواحل جزیره هنگام؛ پنج دختر زیبای پادشاه با پنج هنر متفاوت!
هنگام سفر به جزیره هنگام حتما با دوستان و همسفران زمانی را برای بازید از سواحل جزیره اختصاص دهید، جایی که آرامش تکتک اعصاب بدنتان را در بر میگیرد و روحتان به پرواز در میآید! آدم در سواحل هنگام دلش میخواهد همه تنش گوش شود و خود را به صدای امواج بسپارد علت اینکه سواحل هنگام شبیه به رویایی واقعی هستند، دست نخورده بودن آنهاست.
هنگام نوار ساحلی طویلی دارد که برخی از آنها امکانات تفریحی محدودی دارند، اما اکثرشان بکر و دستنخورده هستند، انگار که دریا ماسههای ساحل هنگام را از هر گونه رد و نشانی خالی میکند تا برای رد پای شما آماده باشد.
وقتی با عزیزانتان روی ماسههای ساحلی قدم میزنید و بعد از چند دقیقه به پشت سر نگاه میکنید، رد پاهایتان را میبینید که همراه هم مسیر را طی کردهاند. با دیدن این صحنه احساس خوب همراهی و تعلقخاطر به کسانی که دوستشان دارید، شما را دربر میگیرد. در میان این شعف بینظیر عکاسی را فراموش نکنید!
هنگام سواحل منحصر به فردی دارد که در ادامه هرکدام را نام میبریم و از جلوههای منحصر به فردشان صحبت میکنیم.
ساحل درخشان هنگام؛ جادویی واقعی
اگر شبی، نیمه شبی، به ساحلی رفتید و نورهای کوچک آبی دیدید، فکر نکنید خیالاتی شدهاید یا ستارهها از آسمان به زمین ریختهاند. این جادو کار پلانکتونهای کوچکی است که اگر تحریک شوند از خود نور ساطع میکنند و تکمیلکننده قالی طبیعتباف هنگام هستند!
پلانکتونها در سالهای قبلی تقریبا هر شب ساحل درخشان هنگام را روشن میکردند، اما به مرور زمان بخاطر افزایش رفتوآمد انسانها و تغییر اکوسیستم، این پدیده کمتر رخ داد. اگر هنگام سفر به جزیره هنگام موفق شدید این ساحل را درخشان ببینید، بخاطر نشستن همای سعادت بر شانههایتان به شما تبریک میگوییم!
ساحل هنگام؛ اصالت یک اسکله جنوبی
ساحل اصلی هنگام همان ویژگیهایی را دارد که یک ساحل جنوبی باید داشته باشد، پر از لنج، پر از رفتوآمد مردان و زنانی با لباسهای محلی، پر از همهمه و فریاد صدا کردن یکدیگر، پر از ماهیگیر و تورهای پر از ماهی و در یک کلام: پر از زندگی!
زمانی که برای سفر به جزیره هنگام از قشم سوار قایق میشوید، در این ساحل پیاده خواهید شد. البته از همین الان بدانید که نباید انتظار داشته باشید بعد از پیاده شدن در اسکله ماشین یا تاکسی ببینید. در این جزیره نه جاده آسفالتی وجود دارد و نه ماشینی دیده میشود! هر آنچه هست را باید با پای پیاده طی کنید.
اولین چیزی که در ساحل هنگام جلب توجه میکند، دهکده ماهیگیری و بوی اشتها برانگیزی است که به مشام میرسد. از آنجایی که هنوز در حال صحبت درباره سواحل هستیم، توضیح درباره این دهکده خوشمزه را به چند پاراگراف بعدتر موکول میکنیم.
ساحل کله خماسی؛ ساحلی با هیجان اروپایی در جنوب ایران
اگر جزو آن دسته از افرادی هستید که با دیدن کلیپهای اینستاگرامی که افراد از بالای یک صخره به داخل آب میپرند، هیجانزده میشوید و دوست دارید آن را امتحان کنید، باید بدانید که طبیعت ساحل کله خماسی را برای شما ساخته است. در سفر به جزیره هنگام میتوانید این تفریح فوق هیجانانگیز را تجربه کنید!
البته این حرکت پرخطر فقط در اینستاگرام آسان به نظر مِیرسد؛ در واقعیت تعداد افرادی که وقتی از بالای صخره به دریا نگاه میکنند، از شیرجه زدن پشیمان میشوند، کم نیست. جرأت و جسارت و ریسکپذیری مهمترین ویژگیهایی است که برای این تجربه تازه نیاز دارید.
برای این حرکت هیجان انگیز ابتدا باید شناگری حرفهای باشید و بتوانید تحت هر شرایطی به سطح آب برگردید، حتی زمانی که داخل آب افتادید و ضربان قلبتان به شدت افزایش پیدا کرده است. بعد از آن باید انتظار داشته باشید که آدرنالین خونتان به مرز اشباع برسد؛ بالا و پایین رفتن فشار خون هم محتمل است!
ساحل نقرهای هنگام؛ دلبری ساحل برای موجها
سواحل نقرهای در چند جزیره جنوبی ایران وجود دارند، اما سواحل نقرهای هرمز و هنگام از همه مشهورتر هستند. ماسههای این سواحل رنگ نقرهای و مشکی دارند و به همین دلیل وقتی به ساحل قدم میگذارید، فکر میکنید کسی پیش پایتان اکلیل پاشیده است! چشمانداز این ساحل بینظیر است، آبیهای متفاوت دریا و آسمان و ساحل نقرهفام. موسیقی موجها هم این منظره بیبدیل را تکمیل میکند.
چندی پیش مقالهای درباره سفر به جزیره هنگام میخواندم که از زبان یکی از مردم محلی نوشته شده بود و بخشی از آن توجهم را به خود جلب کرد. پسرک محلی گفته بود مردم به ساحل نقرهایِ هنگام میآیند و بعد از اینکه حسابی در آن خوش گذراندند، مُشتی ماسه نقرهای در جیب خود میریزند تا بعدا حسرت بخورند که دیگر در سواحل هنگام نیستند!
شما مراقب باشید مرتکب این اشتباه نشوید و مشت حسرت برندارید! ماسههای نقرهای فقط در این ساحل زیبا هستند، نه در جیب، نه در کیسه، نه در شیشه و نه حتی در مُشت!
ساحل خنیزی؛ انگار اولین نفری هستید که به ساحل قدم میگذارد
اگر در سفر به جزیره هنگام قشم به دنبال یک ساحل دست نخورده میگردید، به سراغ ساحل خنیزی بروید.
البته یادتان باشد که در این ساحل مهمان هستید و میزبان موجودات کوچک و بزرگی هستند که در این منطقه زندگی میکنند. پس کاری کنید که نفر بعدی متوجه نشود شما در این ساحل حضور داشتید! تنها در این صورت میتوانید مهمان خوبی باشید و از پذیرایی بینظیر و زیبای طبیعت تشکر کنید.
جاهای دیدنی جزیره هنگام
هنگام جزیرهای پر از دیدنیهای طبیعی، تاریخی و محلی است. برخی از مسافران در این جزیره اقامت نمیکنند و همه جاذبهها را در یک روز میبینند. البته به نظر من با یک روز سفر به جزیره هنگام، حق گردشگری ادا نمیشود. برای ادای دین گردشگری به جزیره یا باید در اقامتگاهها یک شب ماند یا باید به قشم رفت و دوباره صبح فردا به هنگام برگشت. در چند بخش بعدی درباره جاهای دیدنی هنگام صحبت میکنیم و تصاویر جزیره هنگام را میبینیم.
نخلستانهای هنگام؛ هم برای روزی، هم برای زیبایی
به جرأت میتوانم بگویم طبیعت با هنر عکاسی آشناست و به خوبی میداند یک لوکیشن مناسب برای عکاسی چه ویژگیهایی دارد! نخلستانهای جزیره سر برافراشتهاند تا در سفر به جزیره هنگام از آنها عکاسی کنید و در ازای عکسهای زیبایتان به شما سایهای خنک هدیه میدهند!
البته کاربرد آنها منحصر به عکاسی نیست و بسیاری از ساکنین منطقه از فروش میوههای این درختان سر به فلک کشیده امرار معاش میکنند. اگر در فصل برداشت خرما به نخلستانها بروید، مهارت مردان و پسرانی که برای چیدن خرما به بالای نخلها میروند، شما را انگشت به دهان میکند.
نخلستانهای هنگام برای پیادهروی هم مناسب هستند. در برخی از قسمتها میتوانید کفشهایتان را دست بگیرید و پا برهنه روی خاک وطن قدم بزنید. از نسیمی که به صورتتان میخورد لذت ببرید و در سایه نخلها در طبیعت حل شوید!
لوکیشن نخلستان جزیره هنگام قشم تاکنون روی نقشه گوگل ثبت نشده است، اگر شما لوکیشن این جاذبه گردشگری را دارید، با ما به اشتراک بگذارید تا سایر گردشگران نیز از آن استفاده کنند. برای رسیدن به نخلستان میتوانید از مردم محلی آدرس بگیرید.
دهکده کوچک ماهیگیری؛ خوشطعم و خوشعطر و خوش
دهکده ماهیگیری به ساحل اصلی هنگام مشرف ا
منبع: علی بابا