باید با پای خودتان بروید و ببینید که کاخ دولما باغچه استانبول، یکی از باشکوهترین جاهای دیدنی ترکیه، چطور با طلا و تابلو و کریستالهایش خودنمایی میکند. داستان این مقاله از مجله علیبابا درباره یکی از جاهای دیدنی استانبول به نام کاخ دولما باغچه است؛ کاخی که به معنای واقعی شما را حیرتزده میکند از اینکه پادشاهان دوران عثمانی عجب زندگی لوکسی داشتند.
در معماری و تزئین کاخ دولما باغچه استانبول عناصر ارزشمندی از سنگ و کریستال و طلا به کار رفته تا ثابت کند اینجا چیزی بیشتر از یکی از جاهای دیدنی استانبول است. کاخ دولما باغچه که بزرگترین کاخ و به حق از جاهای دیدنی ترکیه به حساب میآید محل زندگی و انجام کارهای اداری شش پادشاه عثمانی بوده است. ایده ساخت این کاخ از ذهن عبدالمجید اول یکی از پادشاهان عثمانی بیرون آمده و قصدش این بوده که برخلاف کاخ قبلیش، کاخی باشکوه و مدرن داشته باشد.
مهمترین ویژگی کاخ دولما باغچه چیست؟
راحتترین مسیر برای رسیدن به کاخ دولما باغچه کدام است؟
برای بازدید از کاخ دولما باغچه باید ورودی پرداخت کرد؟
بهترین زمان برای بازدید از کاخ دولما باغچه چه زمانی است؟
کاخ دولما باغچه کجاست؟
همانطور که در اول مقاله گفتم کاخ دولما باغچه از جاهای دیدنی استانبول است که در قسمت اروپایی تنگه بسفر این شهر قرار دارد. موقعیت مکانی این کاخ جایی بین دو بندر به نامهای بشیکتاش و کاباتاش است. برای رفتن به کاخ دولما باغچه استانبول باید به منطقه بشیکتاش، محله ویشنهزاده و خیابان دولماباغچه بروید.
لوکیشن کاخ دولمه باغچه روی گوگل مپ
بهترین زمان بازدید از کاخ دولما باغچه
از بهار تا پاییز که استانبول بیشتر حالوهوای توریستی پیدا میکند و شلوغ میشود، برای رفتن به کاخ دولما باغچه معمولا باید پشت صفهای طولانی بایستید تا نوبتتان شود. البته اگر اول صبح به کاخ دولما باغچه استانبول بروید بعید است کاخ شلوغ باشد و خیلی معطل شوید، ضمن اینکه در این موقع هوا هم خنک است.
اگر فکر میکنید اول صبح نمیتوانید به کاخ بروید حواستان به ساعت رفتنتان باشد چون این کاخ فقط تا ساعت ۴بعد از ظهر باز است.
مسیر دسترسی به کاخ دولما باغچه
برای رفتن به کاخ دولما باغچه استانبول یک چیز بگویم که خیالتان راحت شود. این کاخ در منطقهای قرار گرفته که دسترسی خیلی راحتی به انواع وسایل حملونقل عمومی مثل اتوبوس و مترو و تراموا دارد.
من مسیر دسترسی به کاخ دولما باغچه را از دو منطقه خیلی معروف سلطاناحمد و تکسیم میگویم که معمولا مسافرها در این مناطق اقامت دارند.
اگر میخواهید از منطقه سلطاناحمد به کاخ یا قصر دولما باغچه استانبول بروید، سوار تراموای باغجیلار-کاباتاش شوید. از تراموا در ایستگاه کاباتاش که آخرین ایستگاهش میشود، پیاده شوید. بعد از این ایستگاه حدود ۱۰ دقیقه پیادهروی کنید تا به کاخ برسید.
نزدیکترین ایستگاه مترو به کاخ دولما باغچه استانبول در میدان تکسیم قرار گرفته است. اگر اهل پیادهروی هستید مسیر تکسیم تا کاخ دولما باغچه را که حدود نیمساعت زمان میبرد، پیاده بروید. یک راه دیگر برای رفتن از تکسیم به قصر دولما باغچه استانبول، سوارشدن قطار زیرزمینی فونیکلار است که شما را تا ایستگاه کاباتاش میبرد.
بشیکتاش استادیومو از ایستگاههای اتوبوس نزدیک به کاخ دولما باغچه استانبول است که حدود یکربع با کاخ فاصله دارد. چه تکسیم باشید و چه منطقه سلطاناحمد در هر دو حالت میتوانید با تاکسی به کاخ دولما باغچه بروید اما این موضوع را هم درنظر بگیرید که هزینهاش چندبرابر وسایل حملونقل عمومی برایتان تمام میشود.
فرودگاه آتاتورک استانبول تا کاخ دولما باغچه حدود ۲۲ کیلومتر فاصله دارد که این مسیر حدود ۴۵ دقیقه طول میکشد.
معماری کاخ دولما باغچه
خانوادهای به نام بالیان که از معماران معروف در دوران امپراتوری عثمانی بودند، کاخ دولما باغچه استانبول را با سبک معماری اروپایی و عثمانی طی ۱۳ سال ساختند. البته این کاخ با وجود دیوارهای داخلی آجری و دیوارهای بیرونی سنگی و کف چوبی، شکلوشمایل خانههای سنتی ترکیه را هم به خود گرفته است.
کاخ دولما باغچه سه طبقه با ۲۸۵ اتاق، ۴۴ سالن، ۶۸ سرویس بهداشتی و ۶ حمام ترکی دارد. به همه این قسمتها یک اسکله ۶۰۰ متری را هم اضافه کنید.
با رفتن به فضای ۴۵ هزار متر مربعی کاخ دولما باغچه استانبول به بزرگترین کاخ ترکیه قدم میگذارید که سراسرش با کریستال و طلا و تابلوی نقاشی تزئین شده است. نقطهنقطه این کاخ دولما با وسایلی قیمتی پر شدهاند و نمونه تمامعیاری از یک زندگی تجملاتی را به نمایش میگذارند. چلچراغ بلور یا لوستر کریستالی احتمالا اولین چیزی است که در کاخ با کریستالهای براق و هیبت بزرگش به چشمتان میآید.
برای تزیین سقفهای کاخ دولما باغچه تا توانستهاند هزینه کردهاند و مایه گذاشتهاند. فکر کنید غیر از لوسترهای کریستالی حدود ۱۴.۵ تن طلا هم برای تزیین سقف کاخ استفاده شده است.
فرشهای کاخ دولما باغچه استانبول از بهترین فرشهای ابریشمی دنیا به نام هرکه انتخاب شدهاند. حرفهایترین قالیبافان ترکیه، تاروپود این فرشها را بافتهاند و شکل دادهاند. ارزش هنری دیگر این کاخ به وجود ۲۰۲ تابلوی نقاشیاش است که آنها را معروفترین نقاشهای دنیا کشیدهاند. هنگام بالارفتن از پلههای کاخ دولما باغچه حتما به پایه پلهها دقت کنید. این پلهها شبیه هیچ پلهای نیستند و با کریستالهای قیمتی طراحی شدهاند.
بخشهای مختلف کاخ دولما باغچه
فضای بزرگ کاخ دولما باغچه استانبول چند بخش متعدد و متنوع دارد که در این قسمت با دقت سراغ هرکدام از این بخشها رفتهام.
– سلاملیک یا مابینی همایون
سلاملیک یا مابینی همایون اولین قسمت از طبقه اول کاخ دولما باغچه است که در زمان قدیم مهمترین کارهای اداری و سیاسی را در اینجا انجام میدادند و با مبلها و فرشها و لوسترهای مجلل پر شده است. فکر میکنم این قسمت از کاخ با حسوحال تبعیض جنسیتی و طبقاتی شکل گرفته چون زنان اجازه ورود به آن را نداشتند.
همچنین جایی از سلاملیک کاخ دولما باغچه که چشماندازی به سمت تنگه بسفر داشته مخصوص وزیران و امپراطورها بوده و جای دیگرش که ویوی بیآبوعلف و خشکی را داشته به مقامهای پایینتر دولت داده بودند. سلاملیک یا مابینی همایون خودش دو طبقه و بخشهای مختلفی دارد که در ادامه آنها را توضیح میدهم.
-
سالن مدحال
اولین مکانی که در قسمت سلاملیک با آن روبهرو میشوید، سالن مدحال است. افراد مختلف در قدیم بیاجازه نمیتوانستند وارد کاخ شوند به همین دلیل در سالن مدحال که حکم سالن انتظار را داشته، منتظر میماندند تا افسر اجازه ورودشان را بگیرد.
اگر به میزهای سالن مدحال دقت کنید نقشونگاری از سلطان عبدالمجید را با هنر مرصعکاری میبینید. لوستر ۶۰ شاخه کریستالی و پارچههای ابریشمی «هرکه» با رنگ قرمز از دیدنیهای سالن مدحال هستند.
-
اتاق دبیرخانه در کاخ دولما باغچه
با رفتن به اتاق دبیرخانه یا اتاق کاشیکاری فرصت دیدن زیباترین تابلوهای نقاشی را از معروفترین نقاشهای دنیا پیدا میکنید. یک نقاش ایتالیایی معروف به نام «استفانو اوسی» تصویری از مسافران استانبول به مکه را کشیده که روی دیوار چپی اتاق نصب شده است.
در دیوار سمت راستی اتاق، تابلویی از نقاش اتریشی-فرانسوی را میبینید که تئاتر آتشگرفته پاریس را نشان میدهد. وجود مبلهای کلاسیک با مدل فرانسوی و گلدانهای چینی، اجزای دکوری جذاب در اتاق دبیرخانه هستند.
-
سالن سفرا
سالن سفرا با تزئینات زیبا و متقارنش جایی برای گذراندن اوقات فراغت مهمانهای خارجی امپراتورهای عثمانی بوده است.
-
راه پله کریستالی
نردههای راهپله طبقه اول به طبقه دوم از کریستالهایی درخشان ساخته شدهاند و در این راهپله لوستری کریستالی را هم میبینید که از کریستالهای شرکت معروف فرانسوی به نام «باکارا» ساخته شدهاند.
-
اتاق سرخ
به محض اینکه وارد اتاق سرخ میشوید با دیدن دکوراسیون قرمزرنگ میفهمید که چرا اسم این اتاق را سرخ گذاشتهاند. البته همه قسمتهای این اتاق سرخ نیست و جاهایی از آن با تزئین ورقههای طلا به رنگ طلایی دیده میشود.
-
زولوچین
زولوچین در طبقه دوم سلاملیک با داشتن نمازخانه، حمام ترکی و سالن مطالعه جایی بوده که سلطان کارهای شخصیاش را انجام میداد. زولوچین چشماندازهای زیبایی به طرف باغ کاخ دولماباغچه و تنگه بسفر دارد.
– تالار تشریفات
تالار تشریفات یکی از باشکوهترین و زیباترین قسمتهای کاخ دولما باغچه استانبول است که بین سلاملیک و حرمسرا قرار دارد. در فضای ۲ هزارمتری و سقف ۳۴ متری تالار بزرگترین لوستر بوهمی (سرزمینی در اروپای مرکزی) را میبینید که کریستالهایش برق میزنند. اگر اطلاعات عددی و رقمی این لوستر مثل داشتن ۷۵۰ حباب و وزن ۴.۵ تنی را هم ندانید با یک نگاه به آن متوجه شکوهش میشوید.
بعضی از منابع میگویند ملکه انگلیس این لوستر را به کاخ دولما باغچه استانبول هدیه داده اما بعضی از منابع این گفته را رد کردهاند و میگویند یکی از پادشاهان عثمانی برای خرید لوستر دست به جیب شده و هدیهای در کار نبوده است. در قسمتهای بالایی تالار تشریفات گاهی مراسم مذهبی برگزار میشده و گاهی هم گروه ارکستر به اینجا میآمدند و اجرا داشتند.
تالار تشریفات کاخ دولما باغچه ۵۶ ستون دارد که این ستونها فضای تالار را از قسمتهای دیگر کاخ جدا میکنند. در قدیم وقتی هوا سرد بوده گرمای سیستم گرمایشی از همین ستونها به تمام قسمتهای تالار میرسیده تا همه جا را گرم کند.
– حرمسرا
حرمسرای کاخ دولما باغچه استانبول مثل خیلی از حرمسراهایی که احتمالا در فیلمهای تاریخی دیدهاید جایی برای زندگی پادشاه با همسرانش بوده است. در زمانهای قدیم گاردهای امنیتی رفتوآمد به کاخ را به شدت کنترل میکردند تا مبادا کسی جز سلطان، همسران، مادر و خواجههایش به این فضا وارد شوند. معماری حرمسرا با بخشهای دیگر قصر دولما باغچه استانبول این تفاوت را دارد که بیشتر حالتی سنتی دارد تا اروپایی.
زیبایی تزیینات حرمسرا با وجود فرشها، تابلوها، مبلمان و لوسترهای لوکس از قسمتهای دیگر کاخ چیزی کم نمیآورد و این فضا تالارهای مجلل زیر را دارد:
-
تالار آبی
تالار آبی حرمسراها مکانی مهم برای برگزاری جشنهای مختلفِ مادر و همسران سلطان کاخ دولما باغچه بوده است و به دلیل رنگ آبیش آن را با نام تالار آبی میشناختند. چهار طرف تالار آبی را که نگاه کنید سقف پر از ورقهای طلا و دیوارهایی با تابلو نقاشی را میبینید.
-
تالار صورتی
هر زمان مادر و همسران سلطان کاخ دولما باغچه میخواستند از مهمانهایشان پذیرایی کنند آنها را به تالار صورتی دعوت میکردند. تالار صورتی به بزرگی تالار آبی نیست اما تزئینات زیبایی مثل فرشهای دستباف ابریشمی و تابلوی نقاشی دارد. تالار صورتی را در کنار تالار آبی حرمسرای کاخ میتوانید پیدا کنید.
-
کتابخانه
آخرین پادشاه عثمانی به نام عبدالمجید دوم برای قرارملاقاتهای مهمش از کتابخانه حرمسرا کاخ دولما باغچه استفاده میکرده و الان این کتابخانه محل نگهداری کتابهای اولین رئیس جمهورهای ترکیه شده است. آخرین پادشاه عثمانی قاعدتا نباید از کتابخانه خاطره خوشی داشته باشد چون در این مکان خبر سقوط حکومتش را به گوشش رساندند.
-
اتاق آتاتورک
هر ساعتی که به اتاق آتاتورک وارد شوید ساعت فقط یک زمان را نشان میدهد آن هم ۹:۰۵ صبح است. این ساعت همان وقتی است که اولین رئیس جمهور ترکیه یعنی آتاتورک در این اتاق نفسهای آخرش را کشید و فوت کرد. ساعت اتاق روی زمان فوت آتاتورک ایستاد و پرچم کشور ترکیه را روی تختخوابش پهن کردند تا یادش برای همیشه زنده بماند.
– حیاط و محوطه خارجی
در محوطه بیرونی کاخ دولما باغچه استانبول بخشهای مختلفی مثل مسجد، برج ساعت، چند کاخ، آشپزخانه، کارگاه فرش و باغ را میتوانید ببینید. باغ این محوطه مخصوص زنان سلطان بوده تا در آن حالوهوایی تازه کنند.