جزایر قناری که به مناظر کارتپستالی و خیالانگیز خود مشهور است، یکی از آفتابیترین مقاصد گردشگری در دنیا به حساب میآید. در جزایر قناری میتوانید بهترینهای اسپانیا را با آبوهوای آفریقا و در محیطی بکر و بینظیر تجربه کنید.
اگر به نقشه دقت کنید، شاید از نزدیکی جزایر قناری به قارهی آفریقا متعجب شوید. در واقع، جزایر قناری روی صفحهی تکتونیکی آفریقا قرار گرفتهاند. این مجمعالجزایر به قدری به آفریقا نزدیک هستند که شرقیترین جزایر با آفریقا حدود ۱۰۰ کیلومتر فاصله دارند.
در مقابل، فاصلهی جزایر قناری با خاک اسپانیا بیش از ۱۰۰۰ کیلومتر است. این نزدیکی در حقیقت بهقدری است که برخی عقیده دارند، شنهایی که تپههای شنی کورارالهو در جزیره فوئرتهونتورا را تشکیل دادهاند به واسطهی وزش بادهای صحرای آفریقا به اینجا آمدهاند!
جاهای دیدنی جزایر قناری کدام است؟
چه زمانی برای سفر به جزایر قناری مناسب است؟
جزایر قناری کجاست؟
جزایر قناری (به انگلیسی: Canary Islands، به اسپانیایی: Islas Canarias) متشکل از مجمعالجزایری در اقیانوس اطلس است که نزدیکترین جزیرهی آن ۱۰۸ کیلومتر از شمال غربی قارهی آفریقا فاصله دارد.
جزایر قناری از دو استان سانتا کروس و لاس پالماس تشکیل شده که شامل هشت جزیره اصلی (به ترتیب از بزرگ به کوچک) تنریف، فوئرتهونتورا، گرانکاناریا، لانزاروته، لاپالما، لا گومرا، ال هیرو و لا گراسیوزا میشود. جزایر قناری در سال ۱۹۸۲ رسما به یک منطقهی خودمختار تبدیل شد که مرکز آن هم مشترکا لاس پالماس و سانتا کروز دِ تنریف است.
حالا که گفتیم جزایر قناری کجاسن این را هم بگوییم که به لحاظ جغرافیایی، سواحل قناری به دو گروه تقسیم میشوند. گروه غربی که مرکب از جزایر تنریف، گرانکاناریا، لاپالما و لا گومرا و فررو است که عمدتا از قلهها و کوههای مرتفع تشکیل شده است. گروه شرقی هم متشکل از لانزاروته، فوئرتهونتورا و شش جزیره است که بر روی فلاتقارهای که ۱۴۰۰ متر از بستر اقیانوس بلندتر است قرار گرفتهاند.
جزایرقناری میلیونها سال قبل در اثر فورانهای آتشفشانی تشکیل شدند. تمام جزایر غربی از ۱۲۰۰ متر مرتفعتر بوده و قله تیده در تنریف هم با ۳۷۱۸ متر ارتفاع، بلندترین نقطه در تمام کشور اسپانیا است.
آب و هوای جزایر قناری
جزایر قناری آبوهوای نیمه گرمسیری دارد. هوا در تمام سال در این مجمعالجزایر گرم بوده و تغییرات فصلی هم کم است. بهعنوان مثال، در شهر لاس پالماس، متوسط دمای هوا در بعد از ظهرهای ماه اوت (تیر-مرداد) حدود ۲۶ سانتیگراد است، در حالی که در ماه ژانویه (دی-بهمن) دمای هوا به ۲۱ درجه سانتیگراد میرسد.
بارندگی در سواحل قناری که بیشتر بین ماههای نوامبر و دسامبر (آبان، آذر و دی) رخ میدهد، به ندرت از ۲۵۰ میلیمتر بیشتر میرود، بهجز در نواحی شمال غربی که ممکن است میزان بارندگی از ۷۵۰ میلیمتر نیز فراتر رود.
پوشش گیاهی در جزایز قناری
خاک غنی از املاح و مواد معدنی که بر اثر فعالیتهای ممتد آتشفشانی به زمین آمدهاند و همین طور هوای معتدل، باعث شده تا شاهد پوشش گیاهی بسیار متنوعی در جزایر قناری باشیم. نوع پوشش گیاهی در این مجمعالجزایر بسته به ارتفاع متفاوت است، از سطح دریا تا ارتفاع ۴۰۰ متری عمدتا گیاهان خاص نواحی گرم و خشک رشد میکنند.
در نواحی که آبیاری مناسب است میتوان محصولات کشاورزی مانند موز، پرتقال، قهوه، خرما، نیشکر و توتون را دید. از ارتفاع ۴۰۰ تا ۷۳۰ متری آبوهوا بیشتر رو به مدیترانهای میرود و غلات، سیبزمینی و انگور از عمدهترین محصولات کشاورزی آن هستند. در ارتفاعات بالاتر از ۷۳۰ متر هوا رو به خنکی میرود و مناسب رشد و نمو درختانی مانند کولِخاس، مورت، برگ بو و غیره است.
جمعیت و زبان مردم در جزایر قناری
جمعیت تنریف و گرانکاناریا در قرن بیستم نسبت به سایر جزایر به سرعت افزایش پیدا کرد. در جزایر قناری گویش خاصی از زبان اسپانیایی صحبت میشود. در این گویش کلمات مهجور و کهنی مورد استفاده قرار میگیرد که عمدتا نشان از تاثیراتی دارد که از زبان پرتغالی پذیرفته شدهاند.
کشاورزی همواره تکیهگاه اقتصادی مجمعالجزایر قناری بوده است. شراب حاصل از انگورهای کاشت دیم تا سال ۱۸۳۵ عمده محصول جزایرقناری بود. ولی در آن سال با هجوم شته مو (از آفات مهم درخت انگور) به تاکستانهای منطقه، کشاورزان تصمیم گرفتند تا تولید قرمزدانه (رنگی که از حشرهای به همین نام استخراج میشود) را جایگزین تولید انگور کنند.
پس از آن، تولید قرمزدانه نیز در اواخر قرن نوزدهم به دلیل رقابت با رنگهای مصنوعی رو به افول گذاشت و تولید موز، گوجهفرنگی، سیبزمینی و سایر سبزیجات و میوهها جایگزین آن شد.
صنعت گردشگری در جزایر قناری پس از سالهای ۱۹۵۰ با افزایش تعداد هتلها و مسافرخانههای دولتی، به سرعت رو به رشد و ترقی گذاشت. در اوج فصل گردشگری که بین ماههای دسامبر و مارس (آذر تا فروردین) است، لاس پالماس و سانتا کروز شلوغترین نقاط در جزایرقناری هستند.
صنایع تولیدی جزایر قناری در خارج از سانتا کروز د تنریف که دارای پالایشگاه نفتی با تولید نفتخام بالاست، عمدتا کوچک هستند. دولت اسپانیا طی سالهای اخیر بیشتر سرمایهگذاری در کارخانههای فرآوری مواد غذایی را تشویق کرده است.
قدمت و تاریخچه جزایر قناری
ساکنان اصلی جزایر قناری مردمان «گوانچه» بودند که امروزه با سایر ساکنان جزایر قناری تلفیق شدهاند. گوانچهها از اقوام بربری بودند که در قرن پانزدهم تحت سلطهی اسپانیاییها درآمدند. رومیان از طریق جوبا دوم، پادشاه موریتانی از جزایر قناری باخبر شدند که گزارشهای خود از لشکرکشی (در حدود سال ۴۰ ق.م) به این جزایر را نزد پلینی بزرگ، مورخ مشهور روم باستان بازگو کرده است.
پلوتارک دیگر مورخ نامدار رومی هم از جزایر قناری نام برده است. اعراب در سال ۹۹۹ م. وارد جزایرقناری شدند و شروع به دادوستد و تجارت کردند. در طی قرن سیزدهم و چهاردهم دریانوردان و سیاحانی از جنوا (ایتالیا)، مایورکا (اسپانیا)، پرتغال و فرانسه به جزایر قناری آمدند.
ژان دو بتنکورت که به دستور هنری سوم کستیل، پادشاه کاستیا در سال ۱۴۰۴ به حاکم مجمعالجزایر تبدیل شد، فتح لانزاروته، فوئرتهونتورا و فررو را به اتمام رساند و در دسامبر ۱۴۰۶ به اروپا بازگشت و برادرزادهاش، ماسیو را به عنوان جانشین خود برگزید. نیروهای پرتغالی بین سالهای ۱۴۲۰ تا ۱۴۷۹ جزیره لا گومرا را تحت سلطهی خود در آوردند.
طبق معاهدهی آلکاسواس حق مالکیت جزایر قناری به پادشاهی اسپانیا سپرده شد و فتح باقی جزایر نیز در سال ۱۴۹۶ به پایان رسید. کریستف کلمب تجدید ذخایر هر چهار ناوگان خود برای سفر به قارهی آمریکا را در جزایر قناری انجام داده است. ژنرال فرانسیسکو فرانکو هم در سال ۱۹۳۶ از این جزایر به عنوان اولین پایگاه شورش ملیگرایان استفاده کرد و از آنجا رهسپار مراکش شد.
در مورد نامگذاری جزایر قناری هم بحث بسیار است. ولی چنانچه گفتیم، رومیان از طریق گزارشات جوبا دوم، پادشاه موریتانی از این جزایر اطلاع یافتند. نام جزایر قناری در اسپانیا نیز از کلمهی لاتین «Canariae Insulae » آمده که به معنای «جزایر سگها» است.
به گفته پلینی بزرگ، جزیره قناری مملو از سگهای بزرگ جثهای بوده است. از طرف دیگر، گفته میشود که ساکنان اصلی جزیره که گوانچهها بودند، پایبند آئینی بودند که سگ در آن مقدس شمرده شده و حتی سگها مومیایی میشدند. برخی محققان گمان میکنند که ارتباط تنگاتنگی بین تقدس سگ در جزایر قناری و آنوبیس، خدای مرگ در مصر باستان وجود داشته که همواره با سَر سگ تصویر میشود.
نظریههایی دیگری هم در این مورد وجود دارد، یکی از این نظریهها از نامگذاری جزایر قناری از روی قبیلهی نوکاری بربر ساکن مراکش خبر دادهاند که در منابع رومی با عنوان «کانارای» ذکر آن رفته است. هر چند پلینی بزرگ این موضوع را هم با سگها بیارتباط نمیداند. در هر حال، امروز میتوان سگ را در نشان رسمی جزایر قناری دید و آنچه مسلم است اینکه نام جزایر قناری از نام پرندهای به همین نام گرفته نشده، بلکه کاملا برعکس، نام پرندگان از مجمعالجزایر گرفته شده است.
بهترین زمان سفر به جزایر قناری
سفر به جزایر قناری در اسپانیا با توجه به آبوهوای معتدل آن، میتواند در هر زمانی از سال مناسب باشد. این مجمعالجزایر مملو از تفریحگاههای ساحلی پر آفتاب و گرم، جنگلهای سرسبز و انبوه کاج و پارکهای ملی تماشایی است. حال اینکه بخواهید سفری آرام را داشته باشید یا اینکه آن را با فعالیتها و تفریحات شاد سپری کنید، به سلیقه خودتان بستگی دارد.
اگر از ماه مه تا ژوئیه (اردیبهشت تا مرداد) به این جزایر سفر کنید، میتوانید از نسیم خنک دریایی با متوسط دمایی حدود ۲۶ درجه سانتیگراد لذت ببرید. ماه اوت (مرداد-شهریور) بهترین زمان ممکن برای استراحت در سواحل قناری است. در این زمان دمای متوسط چیزی حدود ۲۳ درجه سانتیگراد است که برای شنا، ماهیگیری و غواصی ایدهآل است.
گردشگران اروپایی خصوصا از کشورهای سردسیری مانند انگلستان و کشورهای اسکاندیناوی برای سپری کردن تعطیلات زمستانی خود به سواحل قناری هجوم میآورند. علیرغم هوای خنکتر جزایر در زمستان، متوسط دمای هوا بین ۲۲ تا ۲۴ درجه سانتیگراد است و در سردترین روزها دمای هوا به ندرت به زیر ۱۵ درجه سانتیگراد میرسد.
ولی اگر به دنبال لذت بردن از تعطیلاتی آرام هستید، توصیه میکنیم در ماههای بهار و پاییز به آنجا سفر کنید. در این دوره، سواحل آفتابی و سایر جاذبههای گردشگری جزایر قناری نسبت به ماههای شلوغ تابستانی خلوتتر است.
جاهای دیدنی جزایر قناری که نباید از دست بدهید
در زمان برنامهریزی برای سفر به جزایر قناری در اسپانیا سوالی که برای بسیاری از کسانی که عازم این مجمعالجزایر خیالانگیز و تماشایی هستند، این است که بهترین جزیره کجاست؟ نیازی به گفتن نیست که تمام جزیرههای جزایر قناری زیباییها و جاذبههای خاص خود را دارند.
علاوه بر این، با توجه به اینکه میتوانید به راحتی با کشتیها تندرو از یک جزیره به جزیره دیگر دسترسی پیدا کنید، دست شما برای انتخاب بهترین مکانهای دیدنی و جاذبههای مختلف در جزایر قناری باز است. حال در اینجا برخی از دیدنیهای این جزایر زیبا را معرفی میکنیم.
شهر تِرور، گرانکاناریا
ترور شهری کوچک و بسیار دیدنی در شمال جزیره گرانکاناریا است. ترور که در حومهی شهر لاسپالماس قرار دارد، برخی از بهترین نمونههای معماری شیوه استعماری را در خود جای داده است.
در مرکز شهر میتوانید باسیلیکای قرن هجدهمی «باسیلیکا دِ نوِسترا سینیورا دِل پینو» که به معنای «باسیلیکای بانوی ما کاج» است و در نزدیکی آن موزهی شهر را ببینید که در آن تابلوهای نقاشی، انواع اسلحهها و عکسهای قدیمی و وسایل عتیقهی قرن هفدهمی نگهداری میشود. این شهر کوچکِ بسیار دیدنی، برای استراحت و گذراندن اوقاتی خوش و آرام و تماشای مناظر طبیعی و تاریخی ایدهآل است.
پارک ملی تیمانفایا، لانزاروته
اگر بخواهید قدرت و وسعت واقعی جریانهای زیرزمینی آتشفشانی را تجربه کنید، پیشنهاد میکنیم حتما از پارک ملی تیمانفایا دیدن کنید. در این پارک ملی میتوانید از نزدیک شاهد صخرههای گرم و فوران آبفشانها باشید که منظرهای خارقالعاده است. این پارک ملی که ۵۱ کیلومتر مربع وسعت دارد، در جنوب غربی لانزاروته قرار گرفته و به دلیل همین مناظر منحصر به فرد و مریخیاش شهرت دارد.
برای تماشای میدان گدازهای باید با اتوبوس رسمی خود پارک ملی به آنجا بروید. اگر میخواهید درک جامعتری از جغرافیا و تاریخچهی منطقه به لحاظ زمینشناختی داشته باشید، توصیه میکنیم حتما با یک تور کامل که راهنماهای بسیار با تجربهای دارند همراه شوید.
ساحل الکوفِته، فوئرتهونتورا
این ساحل شنی ۱،۵ کیلومتری از زیباترین مناظر ساحلی در فوئرتهونتورا به حساب میآید. این ساحل نسبتا دستنخورده در سایهی بنای مرموزی به نام «ویلای وینتر» قرار دارد که میتوانید در فصل اوج گردشگری همراه تورهایی به آنجا بروید. بهتر است قبل از بازدید از این ویلای تماشایی داستان واقعی آن را بدانید.
این ویلا در سال ۱۹۳۷ توسط معمار آلمانی، گوستاو وینتر ساخته شده و متشکل از دو طبقه، برجی در ضلع شمال غربی و یک بالکن است. گمانهزنیهای زیادی در مورد کارکرد واقعی این ویلا وجود دارد. اصلیترین گمانهزنی این است که فانوس دریایی این ویلا برای علامت دادن به زیردریاییهای مشهور یوبوت نازیها در خلال جنگ جهانی دوم به کار میرفته است.
علاوه بر تماشای این بنای تاریخی میتوانید با اجاره کردن تخت آفتابگیر از تماشای امواج متلاطم و دریای مواج لذت ببرید.
لُسهرویدروس، لانزاروته
لُسهرویدروس قطعا شایستهی قرار گرفتن در بین زیباترین مکانهای جزایر قناری است. لُسهرویدروس که در زبان اسپانیایی به معنای «دیگهای جوشان» است، یک سری سنگاب یا غارهای دریایی بسیار تماشایی و جذاب است. قطعا تماشای این مناظر در زمان قرص ماه کامل یا زمانی که جزر و مدها طولانی هستند، میتواند خاطرهای فراموشنشدنی و ماندگار برای شما رقم بزند.
الهیرو
این جزیره که در وسط اقیانوس اطلس واقع شده، به معنای واقعی ساحل صخرهای دستنیافتنی است که روزگاری آخرِ دنیا محسوب میشده است. پس از اینکه کریستوف کلمب در سال ۱۴۹۲ با عبور از اینجا به آنسوی اقیانوسها سفر کرد، نادرستی این فرض هم به اثبات رسید.
چه به صورت هوایی یا با کشتی به این جزیرهی دیدنی سفر کنید، بلافاصله میتوانید روستاهای ساحلی و کلبههای نزدیک صخرهها و سنگنگارههایی را ملاحظه کنید که روزگاری توسط بومیان جزیره حکاکی شدهاند. با این حال، به جز این مناظر دلفریب و تماشایی یکی از محبوبترین جاذبههای جزیرهی آرام الهیرو قطعا استخرهای ساحلی آن با آبهای فیروزهای رنگ و زلال است.
لالاگونا، تنریف
لالاگونا شهری در ضلع شمالی جزیره تنریف است و پایتخت باستانی جزایر قناری نیز محسوب میشود. این شهر امروزه بدل جواهری کمتر شناختهشدهای شده که مملو از کاخها و عمارتها، کلیساها و بناهای تاریخی و سنتی از دورههای گوتیک، رنسانس و عصر طلایی است. تمام اینها به همراه چشماندازهای دیدنی و مبهوتکنندهی دریا و دشتهای وسیع و زیبا میتواند باعث شود حتما در سفر خود به تنریف سری به اینجا بزنید.
رشتهکوه آناگا، تنریف
رشتهکوه آناگا که در گوشهی شمال شرقی تنریف قرار دارد، یکی از زیباترین مکانهایی است که در سفر خود به تنریف میتوانید از آن دیدن کنید. هر آنچه از سفر به جزایر قناری در سر دارید را میتوانید تنها در همین یک مکان یکجا ببینید. این مکان زیبا و بکر مملو از درههای تنگ و ژرف، قلههایی سر به فلک کشیده و جنگلهای سبز و انبوه و مهآلود است.
رشتهکوه آناگا بهشت واقعی کوهنوردان و ماجراجویان و کسانی است که بهاندازهای شهامت دارند که وارد این مناظر باستانی صعبالعبور و دستنیافتنی شوند. یادتان نرود پیش از رفتن به این مکان دیدنی کفشهای پیادهروی و کاپشن و سویشرت همراه خود بردارید.
لا اوروتاوا، تنریف
این شهر تاریخی در کرانهی شمالی تنریف در درهای ژرف قرار گرفته که اطرافش را مزارع زیبای موز دربرگرفتهاند.
در این شهر دیدنی میتوانید برخی از بهترین و تماشاییترین مناظر در کل جزایر قناری را ملاحظه کنید. همچنین در لا اوروتاوا امکان بازدید از برخی از بهترین بناهای ساخته شده به شیوه معماری باروک در مجمعالجزایر قناری را هم خواهید داشت. علاوه بر این، باغهای گرمسیری زیبایی و کوههای اطراف لا اوروتاوا میتواند بهترین مکان برای پیادهروی باشد.
پارک ملی تیده، جزیره تنریف
یکی از معروفترین دیدنیهای طبیعی جزایر قناری، کوه تیده است که از میراث طبیعی سازمان یونسکو نیز به حساب میآید. این کوه بلند که در پارک ملی تیده واقع است، با ارتفاع ۳۷۱۸ متر بلندترین قله در خاک اسپانیا و سومین کوه آتشفشانی بلند در جهان است. کوه تیده با مناظر خیرهکننده و چشمگیری شبیه به کره ماه احاطه شده است.
با پیادهروی و کوهنوردی در ارتفاعات مهآلود تیده میتوانید حس قدمگذاشتن روی دریای ابرها را تجربه کنید. دقت کنید به دلیل محبوبیت بالای این مکان دیدنی، باید برای بازدید از آن از قبل رزرو داشته باشید.
ایکود لوس وینوس، تنریف
این شهر کوچک ارزشی نمادین و هنری دارد. از جمله دیدنیهای ایکود لوس وینوس درخت اژدهای مشهور آن است که تصور میشود بیش از هزار سال قدمت داشته باشد (البته این موضوع به لحاظ علمی ثابت نشده) و مسئولین و مقامات شهر مدتهاست که به دنبال ثبت جهانی آن به عنوان میراث طبیعی یونسکو هستند.
در سایهی این درخت اژدهای هزار ساله، کلیسای سن مارکوس قرار گرفته که در آن برخی از زیباترین تمثالها و نقاشیها و آثار دیگر از مارکوس قدیس نگهداری میشود که عمدتا به شیوه گوتیک هستند.