بوشهر یکی از شهرهای بندری ایران است که در حاشیه خلیج فارس قرار گرفته و وسعتی حدود ۲۳۱۶۷کیلومترمربع دارد. پرواز بوشهر هر روز از فرودگاه به شهرهای داخلی و خارجی انجام میشود. بنابراین اگر قصد سفر تفریحی و تجاری دارید پس باید جاهای دیدنی بوشهر را هم ببینید. جاذبه های بوشهر کم نیستند و شاید جذابترین بخش سفر همین جاذبهها باشند. بوشهر موقعیت استراتژیک مهمی برای صادرات و واردات دریایی دارد و از طرفی بسیاری از بارها از طریق فرودگاه بوشهر به مقصد خودشان میرسند. اگر دلتان هوس معاشرت با مردم خونگرم جنوبی و قدم زدن زیر آفتاب درخشان جنوب را کرده در این مقاله از مجله گردشگری راستین گشت بیایید با هم سفری هوایی به این شهر داشته باشیم.
معرفی کلی فرودگاه بوشهر
فرودگاه بوشهر که به آن «فرودگاه بینالمللی شهدای بوشهر» همه میگویند یکی از اصلیترین فرودگاههای این استان است. این فرودگاه در سالهای پیش از انقلاب، محلی برای پروازهای داخلی و خارجی بوده و در آن زمان، یکی از ۲ فرودگاه اصلی در کل کشور بود.
موقعیت این استان طوری است که فرودگاه در آن مهمترین عامل پیشرفت اقتصاد است. این فرودگاه مهم، زمانی بهعنوان اولین مقصد ۲ شرکت هواپیمایی KLM هلند و بریتیش ایرویز انگلستان در کل ایران شناخته میشد.
این فرودگاه به بخش جنوبی شهر نزدیکتر است و ۲۱ متر از سطح دریا فاصله دارد. فرودگاه بوشهر، ۲ باند پروازی با طولهای ۴۴۷۰ متر و ۴۴۶۹ متر دارد که از بلندترین باندهای پرواز در بین فرودگاههای کشور هستند.
این فرودگاه بینالمللی در مدت زمان بیش از ۹۰ سال فعالیت خودش، همیشه بهعنوان یکی از فعالترین و بهترین مسیرهای میانبر هوایی برای غرب به جنوب شرقی قاره آسیا بوده و در این مدت هیچ حادثهای به چشم ندیده که خیلی مهم است.
هر چند که فرودگاه بوشهر موقعیتی عالی و جایگاهی مهم در اقتصاد و گردشگری استان دارد، اما مشکل اصلی آن، کاهش دید افقی خلبانها است. این کاهش دید افقی به دلیل حجم بالای ریزگردهایی است که در سالهای گذشته گریبانگیر استانهای جنوبی شده و خیال ندارند دستشان را از گلوی این استانها بردارند.
این ریزگردها را اینجور نگاه نکنید، با هم که جمع شوند مانند یک دست بزرگ راه تنفسی آدم را میبندند و همین گردهای ریز باعث شدند که بیشتر پروازهای فرودگاههای جنوبی کشور لغو شوند. اینجا همان مثال «فلفل نبین چه ریزه، بشکن ببین چه تیزه» است.
متوسط مدت زمان پرواز تهران به بوشهر حدود ۱ ساعت و ۳۰ دقیقه است. البته از شهرهای دیگر هم به این فرودگاه پروازهایی در طول روز انجام میشود که مدت زمان آنها بستگی به دوری و نزدیکی مبدا دارد. در حال حاضر از شهرهای مشهد، کیش، اصفهان، دبی و تفلیس به این فرودگاه پروازهایی وجود دارد.
موقعیت جغرافیایی فرودگاه بوشهر
فرودگاه بینالمللی بوشهر در شهر بوشهر و در میدان فرودگاه قرار دارد. ارتفاع این فرودگاه از سطح دریا، ۲۱ متر است و مثل دیگر بخشهای بوشهر، آبوهوایی گرم دارد با این تفاوت که این منطقه به دلیل وجود باندهای فرود، تقریبا درختی ندارد که بخواهند به خنک شدن هوا کمی کمک کنند.
فرودگاه بوشهر با مساحت ۵۰۰۰ هکتاری دارای ۲ باند به طول ۴۴۷۰ متر و ۴۴۶۹ متر بوده و در بخش جنوبی شهر قرار گرفته. برای دسترسی به فرودگاه بوشهر باید از بلوار شهید چمران وارد میدان نیروی انتظامی شده و در ادامه وارد جاده فرودگاه شوید.
از ساختمانهای مهم این فرودگاه میتوانم به سالن تشریفات اشاره کنم که با اعتبار ۱۰ میلیارد ریال در زمینی به مساحت ۹۰۰ مترمربع احداث شده. این ساختمان سبک و معماری بومی بوشهر را دارد. فاصله فرودگاه از مرکز شهر بوشهر، حدود ۸.۸ کیلومتر است و با ماشین شخصی حدود ۱۲ دقیقه در راه هستید.
آدرس فرودگاه بوشهر
بوشهر، منطقه نظامی، بلوار شهید بهشتی، میدان فرودگاه
لوکیشن فرودگاه بوشهر روی گوگل مپ
تاریخچه و قدمت فرودگاه بوشهر
از سال ۱۲۹۸ یعنی ۱۰۳ سال قبل که پروازهای بینالمللی با آن هواپیماهای کوچک انجام میشد، فرودگاه بوشهر هم فعال بود. این فرودگاه در واقع محلی برای سوختگیری هواپیماهای کوچکی بود که از آسمان ایران عبور میکردند و به کشوری دیگر میرفتند.
در سال ۱۹۱۹ میلادی، هواپیمایی از اروپا به سمت هند میرفت که در مسیرش در فرودگاههای خاکی بغداد، بوشهر، بندر لنگه و کراچی نیاز به سوختگیری و سرویس داشت. این پرواز از اولین پروازهایی بود که از آسمان ایران میگذشت و در بوشهر برای سوختگیری فرود میآمد.
با این حال، دولت آنچنان توجهی به موقعیت بوشهر نداشت و خیلی هم برای نظارت و کنترل روی این پروازها وقت نمیگذاشت. تا اینکه در سال ۱۳۰۴، دولت وقت، مصوبهای تصویب کرد که براساس آن، اجازه احداث فرودگاه به یک شرکت خارجی در چند شهر ایران مثل بندرانزلی، کرمان، بوشهر و بندرعباس داده شد.
طرح مصوب در سال ۱۳۰۴، مدتی بعد لغو شد و به مدت ۲ سال با صدور حکمی، پروازها از طرف دولت ایران، متوقف شدند. بعد از ۲ سال، دوباره اجازه پرواز داده شد به شرط اینکه پروازها فقط برای حمل و ارسال محمولههای پستی و باری بین ایران و کشورهای خارجی باشد.
فرودگاه بینالمللی بوشهر در سال ۱۳۰۷ از یک مرکز سوختگیری خاکی به یک فرودگاه بینالمللی با پروازهای خارجی و داخلی تبدیل شد. اطلاعات پرواز بوشهر به بیشتر نقاط جهان و البته آسیا و خاورمیانه انجام میشد. در سال ۱۳۰۸ اولین فروند هواپیمای انگلیسی، اولین پرواز خارجی خود را به خاک ایران داشت و فرودگاه بوشهر مزۀ اولین تجربه مسافربری هوایی خود را چشید.
۶ ماه بعد بود که پروازهای رسمی خارجی به ایران شروع شدند. دومین هواپیمای کوچک مسافربری از شرکت هواپیمایی KLM هلند در فرودگاه بوشهر برای سوختگیری فرود آمد و بعد آن راهی جاکارتای اندونزی شد.
ترمینالهای فرودگاه بوشهر
فرودگاه دارای ۲ ترمینال شامل ترمینالهای جداگانه برای پروازهای خارجی و داخلی است. هر کدام از این ترمینالها امکانات مناسبی دارند که در اختیار مسافران قرار میگیرد. از امکانات ترمینال داخلی فرودگاه بوشهر میتوانم به دفتر فروش بلیط، بخش بستهبندی بار، بخش باربری، سرویس بهداشتی، کافیشاپ، پارکنیگ، نمازخانه، خدمات بانکی (ATM)، خدمات تلفن همراه، غرفههای چای و نسکافه و قهوه، چرخدستی حمل بار مسافر، دفتر ترافیک شرکتهای هواپیمایی و همینطور خدمات تاکسیرانی اشاره کنم.
امکانات ترمینال خارجی کمتر از ترمینال داخلی بوشهر است. این ترمینال امکاناتی مثل سرویس بهداشتی، چرخدستی حمل بار مسافر، پارکینگ و غرفه چای، نسکافه و قهوه دارد.
مسیرهای پروازی فرودگاه
اطلاعات پرواز بوشهر شامل مسیرهای پروازهای داخلی و خارجی است. مسیرهای پروازی داخلی این فرودگاههای زیر انجام میشود.
- فرودگاه مهرآباد در تهران
- فرودگاه شهید بهشتی در اصفهان
- فرودگاه شهید هاشمینژاد در مشهد
- فرودگاه خلیج فارس در عسلویه
- فرودگاه اهواز
- فرودگاه خارک در جزیره خارک
- فرودگاه جزیره سیری
مسیرهای پروازی خارجی طبق اطلاعات پرواز بوشهر شامل پروازهای خارجی به جده، دبی، روسیه و مدینه هستند.
آماری از پروازها و فعالیتهای فرودگاه بوشهر
رشد فعالیت فرودگاه بوشهر در سالهای ۱۳۰۴ تا حالا خیلی قابل توجه بوده. این فرودگاه از یک محل سوختگیری خاکی و معمولی به فرودگاهی تبدیل شده که حالا برای خودش پروازهای داخلی و خارجی مختلف دارد. یک آمار جالب در مورد فرودگاه بوشهر، آمار مربوط به سال ۱۳۹۹ است.
این فرودگاه بینالمللی در این سال حدود ۲۸۵۵۶۰ مسافر را جابجا کرده. در سال ۲۰۱۶ هم از این فرودگاه ۳۰۵۵ پرواز انجام شده که در آن ۴۴۷۸۷۰ مسافر و ۴۵۶۷۱۳۲ کیلوگرم بار جابجا شده است. این فرودگاه در سال ۲۰۱۶ موفق به کسب رتبه بیستم در لیست پُرترددترین فرودگاههای کشور شده است.
شرکتهای هواپیمایی فعال در فرودگاه بوشهر
طبق اطلاعات پرواز بوشهر، در فرودگاه این شهر، شرکتهای هواپیمایی مختلفی فعال هستند. از جمله این شرکتهای هواپیمایی داخلی میتوانم به موارد زیر اشاره کنم.
- شرکت هواپیمایی ایران ایر
- شرکت هواپیمایی آسمان
- شرکت هواپیمایی ایران ایر تور
- شرکت هواپیمایی تابان
- شرکت هواپیمایی زاگرس
- شرکت هواپیمایی وارش
- شرکت هواپیمایی آتا
- شرکت هواپیمایی ماهان
- شرکت هواپیمایی قشم ایر
از طریق این شرکتهای هواپیمایی میتوانید بلیط سفر به استانهایی مثل اصفهان، تهران، خارک، مشهد، اهواز، جزیره سیری و عسلویه را خریداری کنید.
امکانات رفاهی فرودگاه بوشهر
فرودگاه بوشهر با آن عظمتی که دارد، امکانات رفاهی خیلی مختلفی را برای مسافران داخلی و خارجی فراهم کرده که از آن جمله میتوانم به موارد زیر اشاره کنم.
– پارکینگ
پارکینگ یکی از اساسیترین امکانات رفاهی برای هر فرودگاهی است. فرودگاه بوشهر یک پارکینگ ۲۴ ساعته به همراه پارکبان دارد که به مسافران کمک میکند تا بهترین امکانات را دریافت کنند. بنابراین دیگر نگران جای پارک نیستید.
– کافیشاپ و رستوران
اگر مدت زمان انتظار شما در سالن انتظار طولانی بود، یا بدون خوردن وعدههای غذایی به فرودگاه بوشهر رفتید، میتوانید برای خودرن صبحانه، نوشیدن قهوه و خوردن کیک به کافیشاپ و برای خوردن غذای اصلی به رستوران بروید.
– غرفههای تجاری
در بخشهای مختلف فرودگاه، غرفههای تجاری راهاندازی شده که محصولات متنوعی میفروشند. از جمله این غرفههای تجاری میتوانم به غرفههای خوارکی، لباس و سوغاتی اشاره کنم. پس اگر فراموش کردید برای آدمهای دوستداشتنی زندگیتان سوغاتی بخرید، اصلا نگران نباشید، غرفههای تجاری محصولات متنوعی دارند.
– اتاق مادر و کودک
یکی از امکانات رفاهی مخصوص مادران و نوزادان در فرودگاه، اتاق مادر و کودک است. در این اتاق، لوازم ضروری برای نگهداری از نوزاد مثل شیرخشک، پوشک، وسایل بازی و لباس قرار دارد.
– نمازخانه
اگر در زمان حضور شما در فرودگاه، زمان فریضه نماز بود، میتوانید به نمازخانه رفته و نماز بخوانید. این یکی از امکانات مهم در فرودگاه است.
– بستهبندی بار
در بخش بستهبندی بار فرودگاه بوشهر، مسئولان برای بستهبندی بارها و ارائه دیگر خدمات بستهبندی حضور دارند. این افراد با توجه به نوع بار مسافران، برای بستهبندی از کارتون، تسمهکشی، یونولیت و سلفون استفاده میکنند.
– بخش اشیا گمشده
اگر در زمان حضور در فرودگاه، یکی از وسایل شما گُم شد، میتوانید به بخش اشیا گمشده بروید. این بخش در سالن ترانزیت مسافران قرار دارد و قبل از مراجعه باید اول به بخش حراست بروید. برای پیگیری اشیا گمشده در داخل هواپیما به دفتر شرکت هواپیمایی خود و برای پیگیری اشیا گمشده در ترمینالها به دفتر پلیس بروید.
– خدمات پزشکی
با هدف حفظ سلامت مسافران، یک بخش اورژانس ۲۴ ساعته در فرودگاه بوشهر فعال است. این بخش دارای یک پزشک، چند پرستار و چند دستگاه آمبولانس است که میتوانند بیماران را برای انجام کمکهای اولیه یا درمان به بیمارستانهای بوشهر برسانند.
– دستگاه های خودپرداز
دستگاههای خودپرداز یکی از بهترین امکانات لازم در فرودگاههاست. مسافران میتوانند کارهای بانکی خود را با استفاده از این دستگاهها انجام داده و برای برداشت یا انتقال پول اقدام کنند. در فرودگاه بوشهر به دستگاههای خودپرداز بانکهای کشاورزی، ملت و اقتصاد نوین دسترسی دارید.
شبعه ارزی بانک ملت و شعبه بانک ملی شرایطی را فراهم کردهاند تا بتوانید برای پرداخت عوارض خروج از کشور اقدام کنید.
– دفتر فروش بلیط
دفتر فروش بلیط توسط شرکتهای هواپیمایی متنوعی در فرودگاه بوشهر اداره میشود. پس اگر نتوانستید از دفتر شرکتهای هواپیمایی داخل شهر، بلیط بخرید، دفترهای فروش بلیط داخل فرودگاه بهترین انتخاب هستند.
– دفتر تاکسیرانی
در محوطه داخلی فرودگاه یک دفتر تاکسیرانی قرار داد که میتوانید با کرایه مصوب، تاکسی کرایه کرده و از فرودگاه به مقصد موردنظرتان بروید.
فرودگاههای دیگر بوشهر
بوشهر غیر از فرودگاه بینالمللی شهدای بوشهر، فرودگاههای دیگری هم دارد که میتوانید پرواز خود را از آنها شروع کنید. به دلیل موقعیت صنعتی و تجاری مهم بوشهر در جنوب کشور، نیاز به این فرودگاهها دارد. از فرودگاههای دیگر بوشهر میتوانم به موارد زیر اشاره کنم.
– فرودگاه عسلویه
فرودگاه عسلویه یکی از فرودگاههای استان بوشهر است که در سال ۱۳۸۲ در منطقه پارس جنوبی احداث شد. فرودگاه عسلویه حدود ۱۶ کیلومتر با شهر عسلویه فاصله داشته و در ارتفاع ۸ متری از سطح دریا قرار دارد.
مالک این فرودگاه، وزارت نفت ایران است و خدماتش را به منطقه پارس جنوبی ارائه میدهد. باند پرواز فرودگاه عسلویه حدود ۳۱۱۵ متر طول و ۴۵ متر عرض دارد. شاید این فرودگاه کوچک باشد، اما امکانات و تجهیزات پیشرفتهای دارد. فرودگاه عسلویه مهمان پروازهای داخلی و خارجی است و از آن پروازهایی مختلفی به فرودگاههای زیر انجام میشود.
- فرودگاه مهرآباد تهران
- فرودگاه شهید بهشی اصفهان
- فرودگاه شهید دستغیب شیراز
- فرودگاه بینالمللی تبریز
- فرودگاه شهید هاشمیپور مشهد
- فرودگاه ساری
- فرودگاه اراک
- فرودگاه رشت
- فرودگاه کرمانشاه
هفتهای یک بار هم پرواز عسلویه به دبی و برعکس انجام میشود. از امکانات فرودگاه عسلویه میتوانم به غرفه خرید سوغاتی، رستوران، کافیشاپ، نمازخانه، پارکینگ و شعبه بعضی از بانکها اشاره کنم.
در این فرودگاه به شرکتهای هواپیمایی زیر دسترسی دارید.
- شرکت هواپیمایی ماهان
- شرکت هواپیمایی آسمان
- شرکت هواپیمایی کیشایر
- شرکت هواپیمایی سپهران
- شرکت هواپیمایی کاسپین
- شرکت هواپیمایی معراج
- شرکت هواپیمایی ایران ایر تور
لوکیشن فرودگاه عسلویه روی گوگلمپ
– فرودگاه بهرگان
بهرگان هم یکی از فرودگاه های بوشهر است که در بندر امام حسن قرار دارد. بهرگان یکی از مناطق نفتی چهارگانه ایران است و فرودگاه بهرگان هم خدماتش را به مردم این منطقه و همینطور به پرسنل شرکت نفت ارائه میکند.
در فرودگاه مهرگان پروازهای مختلفی به فرودگاههای زیر انجام میشود.
- فرودگاه مهرآباد تهران (پرواز روزانه)
- فرودگاه شهید بهشتی اصفهان
- فرودگاه شهید دستغیب شیراز
لوکیشن فرودگاه بهرگان روی گوگلمپ
– فرودگاه خارک
فرودگاه خارک یکی دیگر از فرودگاههای تابعه استان بوشهر است. این فرودگاه در جزیره خارک و در ۳۴ کیلومتری بندر گناوه قرار دارد. همانطور که میدانید در این جزیره شرکتهای نفتی بزرگ ایرانی مثل پتروشیمی خارک، شرکت پایانههای نفتی و فلات قاره فعالیت میکنند که پرسنل زیادی دارند. فرودگاه خارک با هدف ارائه خدمات به کارکنان این شرکتهای نفتی راهاندازی شده و دارای باند پروازی با طول ۲۴۰۰ متر و عرض ۴۵ متر است.
فرودگاه خارک مهمان پروازهای داخلی است و از اینجا پروازهایی مختلفی به فرودگاههای زیر انجام میشود.
- فرودگاه مهرآباد تهران
- فرودگاه شهید بهشتی اصفهان
- فرودگاه شهید دستغیب شیراز
- فرودگاه شهید قاسم سلیمانی اهواز
در این فرودگاه به شرکتهای هواپیمایی زیر دسترسی دارید.
- شرکت هواپیمایی کارون
- شرکت هواپیمایی ماهان