حرف از تاریخ و قدمت ایران که در میان باشد، ناخودآگاه شیراز، تبریز، اصفهان، شهر سوخته و تعدادی شهر دیگر در ذهنتان تداعی میشود. در این میان استان آذربایجان شرقی یکی از قدیمیترین استانهای کشور به شمار میرود که از نظر تاریخی و جاذبههای گردشگری از اهمیت بالایی برخوردار است.
امروز قصد داریم در مجله گردشگری راستین گشت به یکی از قدیمیترین شهرهای این استان سفر کنیم که خاک آن بوی تاریخ میدهد. همسفر ما باشید تا با یکبهیک جاذبه های گردشگری بناب آشنا شویم. بیشک شما هم پایان این مطلب بازدید از دیدنی های بناب را به همه دوستداران اهل تاریخ و طبیعت پیشنهاد خواهید کرد.
بناب برای کدام استان است؟
فاصله تبریز با بناب چقدر است؟
جاذبه های تاریخی بناب
هرکدام از جاهای دیدنی بناب متعلق به دورانی است که به یادگار برای نسلهای بعدی باقی مانده است. باتوجهبه بافت قدیمی بناب، شمار دیدنی های بناب کم نیستند. شما میتوانید بعد از اینکه با تور راستین گشت به تبریز رفتید، حداقل یک روز از سفرتان را برای دیدن جاهای دیدنی بناب اختصاص دهید.
۱- پل پنج چشمه؛ نماد تاریخ بناب
پل تاریخی پنج چشمه همانند خورشید در شهر بناب میدرخشد. این پل قدیمی یادگار به جا مانده از دوره صفوی است و در زمره پلهای تاریخی استان آذربایجان شرقی به شمار میرود. پل پنجه چشمه به زبان محلی به بش گوزلی کورپی معروف است و در روستای سور با فاصله ۶۰۰ متری از بناب قرار دارد.
طبیعتا هر پل روی رودخانهای ساخته میشود. پل پنج چشمه بناب هم روی رود صوفی واقع شده است. این پل ۵۰ متر طول دارد. شک نکنید قدم زدن روی سنگفرش پل و تماشای رودخانه حس خوبی به شما میدهد. همانطور که از اسم پل مشخص است، این پل پنج دهنه یا چشمه دارد که نمای منحصربهفرد آن حتی بیذوقترین آدمها را به عکاسی وسوسه میکند.
معماری پل پنج چشمه بناب بهسبک دوران صفویه بنا شده است. اگر به طراحی این پل دقت کنید، طاقهای جناغی، آجرهای چهارگوش، جان پناهها، سنگفرش و از سنگ ساخته شدن پایههای پل نظرتان را جلب میکند.
بد نیست بدانید پل پنج چشمه از مهمترین دیدنی های بناب به حساب میآید که در سال ۱۳۷۹ در فهرست آثار ملی ایران بهثبت رسیده است.
آدرس پل پنج چشمه بناب
استان آذربایجان شرقی- ۱۲۳ کیلومتری از تبریز- شهرستان بناب- روستای سور
پل پنج چشمه بناب روی گوگل مپ
۲- پل دختر ملکان یا قیزلار کورپوسی از تاریخیترین جاهای دیدنی بناب
بعد از بازدید جاذبه های گردشگری بناب حتما سری به پل دختر ملکان بزنید که فاصله نه چندان دوری با بناب دارد. احتمالا با مشاهده پل دختر ملکان به شباهت این پل با پل پنج چشمه پی خواهید برد. این پل هم به دوران صفویان تعلق دارد و در طول زمان چندین بار مورد مرمت قرار گرفته است.
علیرغم قدمت بالایی که پل قیزلار کورپوسی دارد، اهالی روستاهای منطقه همچنان از این پل عبورومرور میکنند. قیزلار، پل ارتباطی بین چندین روستا است. نمای پل دختر ملکان از آجر و سنگ بوده و ۳ طاق بزرگ و ۲ طاقچه کوچک دارد.
پل قدیمی قیزلار از قدیمیترین دیدنی های بناب به حساب میآید که بسی تماشایی است. پل قیزلار کورپوسی در سال ۱۳۸۶ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
آدرس پل دختر ملکان
استان آذربایجان شرقی، شهرستان ملکان، بین روستاهای قلعه چون و قلی کندی
پل دختر ملکان روی گوگل مپ
۳- کبوترخانه امیرفرهنگی از جاذبه های گردشگری بناب
کبوترخانه امیرفرهنگی یکی از معروفترین جاهای دیدنی بناب است که توسط هواپیماهای جنگی روسیه (در جنگ جهانی دوم بهدلیل شباهت با برجهای دیدبانی) مورد هدف قرار گرفت، اما خوشبختانه آسیب جدی به بنای کبوترخانه امیرفرهنگی وارد نشد. اگر از پیشینه ایران آگاه باشید، حتما میدانید کبوترخانه امیر فرهنگی بناب متعلق به دوران قاجار است.
بنای این اثر تاریخی از ۳ طبقه ساخته شده که از طبقه اول بهعنوان خانه باغ، طبقه دوم برای نگهداری کبوتر و طبقه سوم مختص نگهبانی استفاده میشد. این کبوترخانه اولین بار در سال ۱۳۴۲ توسط حاج عباسعلی امیرفرهنگی مورد بازسازی و مرمت قرار گرفت. دومین مرحله بازسازی کبوترخانه امیرفرهنگی به درخواست وراث امیرفرهنگی در سال ۱۳۹۰ توسط اداره میراث فرهنگی انجام شد.
کبوترخانه امیرفرهنگی یکی از محبوبترین جاذبه های گردشگری بناب به شمار میرود که اکثر گردشگران پس از ورود به بناب از این اثر تاریخی دیدن میکنند. این بنا در سال ۱۳۸۷ بهعنوان یکی از آثار ملی به ثبت رسید.
آدرس کبوترخانه امیرفرهنگی بناب
استان آذربایجان شرقی، شهرستان بناب، خیابان شهید باهنر
۴- موزه مردم شناسی جنوب سهند؛ حمام مهرآباد سابق
برای آشنایی با آدابورسوم و تاریخ یک شهر چه مقصدی بهتر از جاهای دیدنی بناب وجود دارد؟ بدون شک موزه مردم شناسی جنوب سهند یک مقصد فراموشنشدنی در سفر به بناب است. موزه مردم شناسی بناب در گذشته با کاربری حمام در دوره صفوی ساخته شد. این حمام یکی از مشهورترین گرمابههای استان آذربایجان شرقی به حساب میآید که در طی سالیان نهچندان دور به موزه مردم شناسی بناب تغییر کاربری داده است.
حمام مهرآباد ۳۲۴ مترمربع وسعت دارد که بیشتر بنا از سنگ و آجر ساخته شده است. ملات بهکاررفته در ساخت حمام ساروج بوده و همهی دیوارهای داخلی بنا بهوسیله آهک عایقبندی شده است. این حمام همانند دیگر حمامهای قدیمی از چند قسمت تقسیم شده که هرکدام شکوه و زیبایی خودش را دارد.
قسمت اول حمام رختکن بوده که بزرگترین گنبد روی این قسمت از بنا ساخته شده است. کنار گنبد اصلی، چهار گنبد کوچک دیگر وجود دارد. زمانی که چشمانتان به تماشای حمام مهرآباد گرم است، وجود یک حوض سنگی که با رنگ آبی زینت یافته توجه شما را به خود جلب میکند.
حمام مهرآباد از قدیمیترین جاهای دیدنی بناب به شمار میرود. این اثر در سال ۱۳۷۵ توسط میراث فرهنگی از بخش خصوصی خریداری شد و در سال ۱۳۷۸ در زمره آثار ملی ایران به ثبت رسید. از سال ۱۳۸۲ حمام مهرآباد بهعنوان موزه مردم شناسی جنوب سهند شناخته میشود.
بسیاری از وسایل و ابزارآلات ارزشمند و تاریخی مثل لوازم کشاورزی، آلات موسیقی آذربایجان، آهنگری، لوازم سنتی، و دستگاه بافندگی در معرض دید بازدیدکنندگان گذاشته شده است. بازدید از این موزه به علاقهمندان تاریخ آذربایجان شرقی پیشنهاد میشود.
آدرس موزه مردم شناسی سهند جنوب بناب
استان آذربایجان شرقی- شهرستان بناب- روبروی مسجد قدیمی مهرآباد
موزه مردم شناسی یا حمام مهرآباد بناب روی گوگل مپ
۵- حمام حاج فتح الله از مهمترین جاهای دیدنی بناب
در بازدید از جاذبه های گردشگری بناب رفتن به حمام حاجفتحالله را از یاد نبرید. این حمام توسط معماران معروف ایرانی در دوره قاجار بنا شد. حمام حاجفتحالله در بافت قدیمی شهر کنار مسجد قرمز و جاده قدیمی ماحال گاودل جای گرفته است.
این جاده در گذشته یکی از اصلیترین مسیرهای تجاری ایران محسوب میشد. نزدیک بودن حمام به این جاده، اهمیت حمام حاج فتح الله را دوچندان کرد. متاسفانه یکی از گنبدها تخریب شده، ولی مابقی قسمتها در وضعیت خوبی قرار دارند. قسمتهایی از بنا مرمت شده که زیباسازی آن بهخوبی انجام نشده است.
حقیقت را بخواهید، دیدن قسمتهایی از حمام که آجری است و اکنون با سفیدکاری مرمت شدهاند، اتفاقی ناخوشایند است که امیدواریم بعد از این شاهد آن نباشیم.
خب همراهان عزیز راستین گشت به موضوع اصلی برمیگردیم؛ اکنون حمام حاجفتحالله محل برگزاری کارگاه و آموزش صنایعدستی است. این حمام در سال ۱۳۸۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
آدرس حمام حاج فتح الله بناب
استان آذربایجان شرقی- شهرستان بناب- خیابان کاملو
حمام حاج فتح الله بناب روی گوگل مپ
جاذبه های طبیعی بناب
بناب به واسطه قرار گرفتن در یک استان خوش آبوهوا از شرایط جوی خوب و طبیعت زیبا بهرهمند است. حتما در طی بازدید از جاهای دیدنی بناب برای تجدید قوا و ثبت خاطرات بهیادماندنی از جاذبه های طبیعی بناب دیدن کنید.
۱- منطقه گردشگری قره قشون یکی از محبوبترین جاذبه های گردشگری بناب
تا به امروز شخصی را ندیدهام که عاشق طبیعتگردی نباشد. اگر میخواهید در یک فضای امن حین تماشای طبیعت بکر به کوهنوردی بروید، کجا بهتر از قره قشون؟ منطقه گردشگری قره قشون در ارتفاعات قره قشون واقع شده و چندین قلعه مرتفع دارد؛ اگر کوهنورد باشید، احتمالا حالا هوس رفتن به این منطقه به سرتان میزند. در این صورت میتوانید بهراحتی تور مسافرتی این مقصد را از راستین گشت رزرو کنید.
این منطقه بهدلیل داشتن آلاچیق، سرویس بهداشتی، نمازخانه و بوفه برای خانوادهها نیز مناسب است و از اصلیترین جاهای دیدنی بناب محسوب میشود. شاید فکرش را نکنید، تاریخ منطقه کوه قره قشون به دوران بعد از اسلام بازمیگردد. همچنین این منطقه توریستی در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
آدرس منطقه گردشگری قره قشون
استان آذربایجان شرقی- ۵ کیلومتری شهرستان بناب- روستای خلیلوند- نزدیکی روستای تازه کند زوارق
منطقه گردشگری قره قشون بناب روی گوگل مپ
۲- تالاب قره قشلاق از زیباترین جاهای دیدنی بناب
دوست دارید با عروس تالابهای شمال غرب کشور آشنا شوید؟ یکی دیگر از جاذبه های گردشگری بناب که بیتردید نمیتوانید برای نرفتن به آنجا بهانهای پیدا کنید، تالاب قره قشلاق است. زمانی که به این تلاب بروید، تماشای جانوران، گونههای مختلف پرندگان و گیاهان بهقدری جذاب است که دلتان میخواهد ساعتها در این منطقه بمانید.
آدرس تالاب قره قشلاق بناب
استان آذربایجان شرقی- ۱۳ کیلومتری بناب
تالاب قره قشلاق بناب روی گوگل مپ
۳- سد دوش از جاهای دیدنی بناب
از دیدنی های بناب که در این منطقه اهمیت ویژهای دارد، سد دوش است. این سد برای تامین آب کشاورزی، زمینهای روستایی و مصارف روستا در سال ۱۳۸۷ روی رودخانه چوان چای ساخته شد. سد دوش بهحدی دیدنی است که بدون دوربین عکاسی نباید به این منطقه بروید، البته دوربین گوشی هم کفایت میکند!
این دریاچه تا به امروز میزبان پرندگانی مثل مرغ ماهیخوار، حواصیل، خوتکا، لکلک و سرطلایی بوده است.
آدرس سد دوش بناب
استان آذربایجان شرقی- شمال شرق شهرستان بناب
سد دوش بناب روی گوگل مپ
چرا به بناب باید رفت؟
بناب از شهرهای تاریخی ایران به شمار میرود که هرکدام از جاهای دیدنی بناب اهمیت بالایی دارد. البته باید بگوییم در حق بیشتر دیدنی های بناب کم لطفی شده و باید بیشتر به آنها توجه شود و به آنها بها داده شود.
با این حال جاذبههای تاریخی و طبیعی مهم و زیبایی در این منطقه جای گرفته است. بهطوری که بعد از سفر و بازدید از آنها، باز هم دلتان میخواهد به بناب سفر کنید. بعد از رفتن به این شهر و بازدید از جاذبه های گردشگری بناب بازدید از خانه تاریخی سیف العلما را از یاد نبرید.
امیدواریم این مطلب برای شما جذاب بوده باشد و از این سفر تاریخی-طبیعی لذت برده باشید. اگر خاطره یا تجربه سفر به شهر بناب را دارید، حتما با کاربران راستین گشت به اشتراک بگذارید.
منبع: علی بابا