امکان ندارد به جاهای دیدنی مازندران سری بزنید اما به آمل نروید. در سفر به آمل، جاهای دیدنی زیادی برای دیدن هست و طبیعتی بکر و زیبا دارد. در راهنمای سفر به آمل نشانتان میدهم این شهرستان تکهای گمشده از خود بهشت است.
آمل از شهرهای توریستی مازندران است که نزدیک کوه دماوند قرار دارد. کمتر کسی ممکن است به مازندران سفر کند و سری به جاهای دیدنی آمل نزند؛ پیشنهاد میکنم حتما از این شهرستان پر از زیبایی بازدید کنید و حسابی در سفرتان خوش بگذرانید.
اگر آمل را بشناسید، میدانید شهری معروف و محبوب است؛ ایرانی یا خارجی فرقی نمیکند، هر کس از آمل دیدن کند عاشقش میشود. آمل به شهر علم، فلسفه و تاریخ، شهر بام ایران، شهر هزار سنگر و شهر مادها معروف است. اگر راجع به اسم این شهر کنجکاو هستید، پاراگراف بعدی را با دقت بیشتری بخوانید.
آمل، از دو بخش «آ» و «مل» تشکیل شده است؛ «آ» در زبان ایرانیان قدیم به معنای «ضد» و «مل» معنای مرگ میدهد. ترکیب این دو بخش یا همان کلمه آمل به معنای بی مرگ یا عبارت «مرگ از تو دور باشد» است. البته ممکن است از محلیها بشنوید که شهرشان را آمِل صدا میکنند؛ البته تعجبی ندارد، زیرا در زبان مازندرانی اسم این شهر آمِل است.
جاهای دیدنی آمل کجاست؟
بهترین هتلهای آمل کدام است؟
بهترین راه دسترسی به آمل کدام است؟
مشخصات جغرافیایی برای سفر به آمل
وقتی برای گردشگری به جایی سفر میکنید، خوب است راجع به موقعیت جغرافیایی آن و شهرهای اطرافش بیشتر بدانید. در این بخش از راهنمای سفر به آمل هر چیزی که لازم باشد راجع به موقعیت جغرافیایی آمل بدانید را میگویم.
شهر آمل با بیش از ۴۰۰ هزار نفر جمعیت (آمار سال ۱۴۰۱)، در ارتفاع ۷۶ متری از سطح دریا قرار دارد. همچنین آمل در ۵۲ درجه و ۲۱ دقیقه طول شرقی و ۲۶ درجه و ۲۵ دقیقه عرض شمالی قرار گرفته است. این شهر دوستداشتنی از شمال به محمودآباد مازندران، از جنوب به شرق تهران، از غرب به نور و از شرق به بابل میرسد؛ شهر خوش رودپی، فریدون کنار، سرخرود، ایزدشهرو رویان هم همگی اطراف آمل قرار دارند. اگر در سفر به آمل وقت داشتید، حتما سری به این شهرها هم بزنید تا سفرتان را خاطرهانگیزتر از قبل تمام کنید.
نقشه آمل
همان طور که گفتم آمل شهری پر از زیباییهای تکرارنشدنی است. با این نقشه به آمل بروید و راههای رسیدن به مکانهای موردنظرتان را سه سوته پیدا کنید.
لوکیشن آمل روی گوگل مپ
نقشه گردشگری آمل
با وجود مقاله راهنمای سفر به آمل بعید میدانم نیاز باشد نقشه گردشگری را ببینید تا جاهای دیدنی آمل را پیدا کنید. با این حال میتوانید به تصاویر زیر نگاهی بیاندازید تا دیگر آمل را مثل کف دستتان بشناسید.
مسیرهای دسترسی به آمل
مهمترین چیزی که ما باید در سفر بدانیم، این است که چطور به مقصدمان برویم. در این قسمت از راهنمای سفر به آمل برایتان مسیرهای دسترسی مختلف به آمل و شهرهای اطرافش را توضیح میدهم تا دست پر به سفر بروید.
میدانیم که راههای مختلفی برای سفر به آمل رسیدن به آن وجود دارد؛ مانند سفر با هواپیما، قطار، ماشین شخصی، اتوبوس یا تاکسی. سفر با هواپیما به خود شهر آمل فعلا امکان ندارد؛ چون فرودگاه آمل، فقط برای استفادههای نظامی و امدادی ساخته شده بود.
البته قرار است بخشی برای مسافربری ساخته شود که هنوز کار آن تمام نشده. اگر میخواهید حتما با هواپیما سفر به آمل کنید، از شهرتان یک بلیط برای یکی از فرودگاههای نزدیک آمل، مانند فرودگاه رامسر، ساری یا نوشهر، بگیرید.
از فرودگاه ساری یک ساعت و ۲۵ دقیقه، یا ۹۰ کیلومتر، از فرودگاه نوشهر یک ساعت و نیم یا ۹۵ کیلومتر و از فرودگاه رامسر تقریبا سه ساعت تا آمل راه است؛ بنابر این نزدیکترین فرودگاه به شهر آمل فرودگاه ساری است.
در مورد سفر به آمل با قطار هم تقریبا همچین چیزی وجود دارد. آمل راهآهن ندارد؛ اما نگران نباشید، یک راه برای سفر با قطار سراغ دارم. از شهر مبدا بلیط قطارتان را به مقصد شهر قائمشهر بگیرید. ایستگاه قطار قائمشهر، نزدیکترین ایستگاه به آمل است. برای رسیدن به آمل تاکسی بگیرید و یک ساعت بعد در مقصد باشید؛ بعد از آن تنها چیزی که اهمیت دارد جاهای دیدنی آمل و خوشگذرانی شماست.
سفر به آمل از تهران
برای سفر به آمل از پایتخت کشورمان شروع میکنم. اگر با اتوبوس، ماشین شخصی یا تاکسی سفر میکنید باید بدانید مسافت زمینی تهران تا آمل حدود ۱۸۵ کیلومتر است. یعنی حدود سه ساعت طول میکشد که از تهران به آمل برسید؛ البته باید از سمت جاده هراز بروید. اگر دوست داشته باشید، خوب است به جاهای دیدنی در مسیر جاده هراز هم سری بزنید؛ فقط یادتان باشد راهنمای سفر به آمل را دم دست بگذارید تا حرکت بعدیتان را یادآوری کند.
منطقه پلور، آب اسک، گردن امامزاده هاشم، رینه و لاریجان، میتواند مقصدهای شما برای استراحتی کوتاه در سفر به آمل و دیدن جاذبههای دیدنی متنوع باشد. با جاده هراز، از این مناطق عبور میکنید و در نهایت به شهر آمل میرسید. جاده هراز هم راه را برایتان آسانتر میکند هم خاطراتتان را پر از زیباییهای مناطق اطرافش میکند.
البته از جاده چالوس، فیروزکوه و آزادراه تهران-شمال هم میتوانید به آمل برسید؛ من پیشنهاد میکنم همان جاده هراز معروف را انتخاب کنید که کمی قبلتر گفتم، اینطوری علاوه بر جاهای دیدنی آمل میتوانید دیدنیهای هراز را هم در سفر به آمل ببینید. جاده هراز هم فاصله کمتری نسبت به بقیه جادهها دارد، هم به شهرهای اطراف آمل و در کل مازندران دسترسی خوبی دارد.
البته باید در راه سفر به آمل مراقب باشید و با احتیاط رانندگی کنید؛ جاده هراز خطر ریزش کوه دارد. اگر نگران ریزش کوه هستید و نمیخواهید از جاده هراز بروید، جاده چالوس پیشنهاد من به شما است. این جاده هم پیچهای خطرناک زیادی دارد؛ اما چهارمین جاده زیبای جهان است، خودتان فکرش را بکنید چقدر دیدنی در مسیر وجود دارد.
مسیرهای اصلی تردد در آمل
رسیدیم به مسیرهای اصلی تردد در آمل. میدانهای ۱۷ شهریور، شهدای ششم بهمن، هزار سنگر و میر حیدر آملی، از میدانهای اصلی شهر آمل است. همچنین چند پل در آمل وجود دارد که تقریبا همه گردشگران آنها را میشناسند؛ پل آزادی، ۱۲ چشمه، پل فلزی، پل معلق، پیروز، میر بزرگ و پل چهارم.
بلوارهای اصلی آمل زیاد نیستند؛ بلوار امام رضا، ابوطالب آملی، بسیج، امام خمینی، ولایت و منفرد نیاکی، از بلوارهای اصلی شهر آمل هستند. همین که نقشه را روی تلفن همراهتان باز کنید این بلوارها را خواهید دید. همین موارد یادتان باشد، بقیه سفر در آمل راحتتر میشود. آمل شهر کوچکی است؛ میتوانید با استفاده از اسم بلوارها و میدانها، جاهای دیدنی آمل را به راحتی پیدا کنید.
سفر از آمل به شهرها و روستاهای نزدیک
حالا که به آمل رسیدیم و جاهای دیدنی آمل را هم دیدیم، چطور به شهرها و روستاهای اطراف برسیم؟ اگر مقصدتان فقط آمل نباشد، این سوال احتمال زیاد سوال شما هم هست. خب، من در راهنمای سفر به آمل این دغدغه را هم ساده حل میکنم.
اگر مقصدتان فقط آمل است، پیشنهاد میکنم دوباره به سفرتان فکر کنید. دلتان میآید زیباییها و دیدنی های مازندران را از دست بدهید و تنها از جاذبه های گردشگری آمل بازدید کنید و به خانه برگردید؟ سرچی در گوگل بزنید تا جاهای دیدنی مازندران هوش از سرتان بپراند.
– سفر به محمودآباد
از آمل به محمودآباد راه زیادی نیست؛ با ماشین حدود ۲۵ دقیقه طول میکشد که به محمودآباد برسید. این فاصله حدود ۲۰ کیلومتر و تقریبا سرراست است. باید از بلوار ابوطالب آملی به سمت جاده محمودآباد-آمل بروید. این جاده را که مستقیم بروید، به بلوار امام در محمودآباد میرسید؛ بعد دیگر راحت به تمام نقاط محمودآباد دسترسی دارید.
– سفر به نور و رویان
نور و رویان با فاصله کمی از هم قرار دارند. دو مسیر برای رسیدن به نور و رویان وجود دارد که از هر کدام بروید، به هر دو مقصد میتوانید برسید. همچنین فرقی نمیکند اول به کدام شهر بروید، نور یا رویان، هر دو مسیر مستقیمی به یکدیگر دارند که شما را از هر جاده دیگری بینیاز میکند.
مسیر اول از طریق جاده محمودآباد-آمل است. وقتی وارد این جاده شدید تا گذرگاه غربی محمودآباد پیش بروید، مقداری از مسیر را که جلو بروید به یک میدان میرسید، از میدان به خیابان ۲۵ دریا یا خیابان شالیزار بپیچید و کمی جلو بروید. در آخر خیابان شالیزار بلوار آزادی قرار دارد.
در این مرحله از سفر به آمل به سمت چپ در بلوار آزادی بپیچید و مستقیم بروید. میدان آزادی را هم رد کنید و وارد بزرگراه نور-محمودآباد یا همان بلوار نفت شوید. بعد از این بزرگراه بلوار ساحلی قرار دارد، تسلیم نشوید و مستقیم بروید. بعد از آن به بلوار امام رضا میرسید؛ کمی جلوتر که بروید باید به بلوار پژوهش بپیچید و وارد نور شوید، به همین آسانی و سرراستی.
راه دوم، مسیر چمستان-آمل است؛ همه چیز از بلوار امام علی-آمل چسمتان شروع میشود. این بلوار را به قدری جلو بروید که به جاده آمل-چمستان برسید؛ اینجا هم راهی جز مستقیم رفتن نیست. آنقدر جلو بروید تا به جاده چمستان-نور برسید؛ در انتهای این جاده به بلوار پژوهش برسید و به خانواده یا دوستانتان، ورودتان به نور را تبریک بگویید.
از نور هم به آسانی میتوانید به رویان برسید. از بلوار سردار سلیمانی یا بلوار امام رضا استفاده کنید. اگر نمیخواهید به نور بروید، همان بلوار امام رضا که در مسیر اول گفتم را آنقدر ادامه دهید تا به رویان برسید. فاصله آمل تا رویان و نور هر دو حدود ۴۰ کیلومتر است و ۴۵ دقیقه طول میکشد به مقصد برسید. فکر میکنم با وجود راهنمای سفر به آمل نیازی نباشد خیلی به نقشه نگاه کنید.
– سفر به بابل
از آمل به بابل هم سفر ساده و سرراستی دارید. کافی است از میدان هزارسنگر در آمل به جاده آمل-بابل بروید و انقدر مسیر را ادامه دهید تا به بلوار امام خمینی و در نهایت مرکز شهر بابل برسید. از آمل به بابل حدود ۳۰ کیلومتر معادل ۲۵ دقیقه راه است.
– سفر به ساری
برای رسیدن به ساری باید حدود یک ساعت زمان بگذارید؛ زیرا فاصله این شهر تا آمل حدود ۷۰ کیلومتر است. برای رسید به ساری، باید از بابل عبور کنید، پس از همان مسیری که بالاتر گفتم استفاده کنید و به بابل برسید. در بابل، از بلوار رحیمی شروع کنید و پیش بروید، بعد از رد کردن پل تلار به بلوار شهیدان طبری میرسید. کمی که جلو بروید میدان امام خمینی را میبینید؛ اما لازم نیست آن را دور بزنید.
از زیرگذر میدان امام خمینی استفاده کنید تا به بلوار سادات نیا برسید. آخر بلوار سادات نیا، میدان جانبازان قرار دارد که شما را به بلوار جهان پهلوان بهداد سلیمی میرساند. در آخر بلوار بهداد سلیمی، بلوار پاسداران خودش را نشان میدهد. کمی که جلوتر بروید به مرکز شهر ساری میرسید. پیشنهاد میکنم برای اینکه مسیر کاملا در مشتتان باشد، همراه با خواندن توضیحات من نقشه را هم باز کنید و نگاهی بیاندازید.
– سفر به فریدون کنار
آمل تا فریدون کنار فقط ۳۴ کیلومتر فاصله دارد؛ یعنی کافی است شما حدود ۲۵ الی ۳۰ دقیقه زمان بذارید تا از آمل به فریدون کنار برسید. در آمل از بلوار ابوطالب آملی شروع کنید، وارد بزرگراه محمودآباد-آمل شوید, اما حواستان باشد نباید خیلی جلو بروید. همان اولهای بزرگراه، به بلوار سردار شهید شکری بپیچید. این بلوار را باید تا آخر طی کنید، بعد از بلوار شهید شکری، به بلوار ولایت میرسید. بلوار ولایت را هم تا آخرش پیش بروید تا به خیابان بهار برسید.
برای ادامه این مسیر سفر به آمل از طریق خیابان بهار، به میدان معلم بروید و در بزرگراه فریدون کنار-سرخرود بپیچید. این بزرگراه را مستقیم ادامه دهید تا به بلوار شهید نامجو برسید. همین خیابان را که مستقیم برانید، به مرکز شهر فریدون کنار میرسید.
بهترین زمان سفر به آمل
راهنمای سفر به آمل بدون این بخش کامل نمیشود، احتمالا بهترین زمان سفر به آمل برای شما هم مهم است. اگر هنوز زمان سفرتان را انتخاب نکردهاید، این بخش را با دقت بیشتری بخوانید تا بهترین زمان سفر به آمل را بدانید.آب و هوای آمل متعادل و مرطوب است؛ به همین دلیل معمولا تابستانهایی گرم و شرجی دارد.
فصل بهار و اوایل پاییز بهترین زمان سفر به آمل است؛ میپرسید چرا؟ چون در این دو فصل نه گرمای زیاد یقهتان را میچسبد، نه سرمای زیاد. همچنین زیباترین تصویر طبیعت را در این دو فصل میتوانید ببینید. این دو فصل ممکن است کمی آمل شلوغ باشد؛ بالاخره فصل گردش و سفر شروع شده است و گردشگران میآیند تا به جاهای دیدنی آمل سری بزنند.
البته با وجود شلوغی کمی که دارد، مشکلی در کار شما ایجاد نمیکند؛ جز اینکه ممکن است دیرتر یا سختتر هتل پیدا کنید. برای سفر به آمل هتلی از قبل رزرو کنید و با خیال راحت به سفرتان برسید و از جاذبه های دیدنی آمل بازدید کنید.
نگاهی به تاریخچه آمل
بیایید در خیالمان به گذشته برگردیم و نگاهی به تاریخچه آمل بیاندازیم. آمل یکی از محبوبترین شهرهای توریستی مازندران است که حسابی در دل گردشگران داخلی و خارجی جا دارد. این شهر پر آوازه، به عنوان پایتخت پرتقال کشور شناخته میشود و همانطور که اول مقاله راهنمای سفر به آمل گفتم، آمل به شهر تاریخ و فلسفه مشهور است.
در واقع اینکه آمل از شهرهای مهم مرتبط با علم و فلسفه بوده، یکی از مهمترین ویژگیهای این شهر است. البته آمل به عنوان یکی از قطبهای والیبال ایران هم شناخته میشود. یکی دیگر از لقبهای این شهر، دروازه ورود شمال ایران است.
در مورد پیدا شدن شهر آمل سه نظریه وجود دارد. یکی از نظریهها راجع به دختری به نام آمله است، دیگری مربوط به دوران مرد آمارد و سومین نظریه به دوران طهمورث و کیومرث و جمشید برمیگردد که از پادشاهان پیشدادی بودند. بر اساس تحقیقات باستان شناسی که در این منطقه انجام شده است، احتمال دادهاند که از حدود ۷۵ هزار سال قبل استانهایی که در نزدیکی ساحل دریای خزر قرار داشتند، محل مناسبی برای انسانها بودند.
شخصی به نام نصرالله هومند در یکی از نوشتههای آورده است که، «قومی به نام مادها و آماردها از میان اقوام مهاجر آریایی، به قصد فتح سرزمینی وسیع و آباد سرزمین خود را ترک کردند. آنها به حاشیه رود هراز مهاجرت کردند و همانجا ساکن شدند.» این نوشته، احتمال درستی نظریه دوم که مربوط به دوران آمارد است را بالا میبرد. در واقع نظریه دوم میگوید اسم آمل از قوم آمارها گرفته شده است. آماردها در کنار ضلع غربی رود هراز ساکن شدند و شهر آمل را پایتخت خود کردند.
در اساطیر ایران، بعضی از اتفاقات در دامنه کوه دماوند اتفاق میافتد که اشاره به شهر آمل و شهرهای اطراف آن دارد؛ با این حساب، آمل را شهری اساطیری هم میدانند. داستانهای نبرد فریدون، کیخسرو، ضحاک و آرش کمانگیر همگی اشاره به کوه دماوند و کوهپایهاش دارد.
آمل از زمان ساسانی تا زمان مغول، به عنوان پایتخت مازندران بوده است. زمانی هم که اشکانیان حکومت میکردند، آمل یکی از شهرهای مهم کشور بود. سرتاسر تاریخ را که نگاه کنید، اهمیت آمل و توجه مردم به این شهر همیشه پررنگ بوده است. در زمان حکومت زیاریان و علویان هم آمل پایتخت کشور بود. جالب است بدانید بیشترین رونق شهر آمل، مربوط به دوره صفویان است. پادشاهان صفوی، مخصوصا شاه عباس صفوی، علاقه خاصی به این منطقه داشتند و به آن توجه زیادی میکردند.
اواخر دوره قاجار بود که آمل سریعتر از قبل پیشرفت کرد. شما این آبادی را حتی در حال حاضر هم در سفر به آمل میبینید. خندقهایی که اطراف شهر بود را خشک کردند، عمارتها و ارگانهای دولتی کم کم در این شهر ساخته شد و جاهای دیدنی آمل هم اهمیت بیشتری پیدا کرد.
زمان پهلوی، بعد از جنگ جهانی اول، تغییرات زیادی در مازندران به وجود آمده بود که رضا شاه با فروش نفت ایران و پیادهسازی طرحهای مختلف مثل طرحهای عمرانی و معماری، به مازندران جان تازهای داد.
ادارات جدید، مدارس جدید، پل و مراکز درمانی جدید به دستور رضا شاه ساخته شدند. همچنین انجمن طبرستان برای مقابله با روسها و انگلیسیها در همین دوره ساخته شد. در راهنمای سفر به آمل خوب است راجع به تاریخچه آمل هم کمی بدانیم.
آبوهوای آمل
همانطور که قبلترهم گفتم، آمل آب و هوای معتدل و مرطوب دارد. بیشترین دمای هوا در تابستان ۳۶ درجه سانتی گراد و کمترین دمای هوا در زمستانها به ۱- درجه سانتی گراد میرسد. میانگین بارندگی سالانه هم حدود ۷۵۰ میلیمتر است.