میدان امیر چخماق یزد؛ یادگاری از دوره تیموریان

آیا تابه‌حال به شهر یزد سفر کرده‌اید؟ اگر به‌آنجا رفته باشید، احتمالا به سراغ میدان امیر چخماق یزد هم رفته‌اید. اگر هم تجربه دیدن این میدان عظیم را نداشته‌اید، ما در این مقاله به‌خوبی همه آنچه را که باید از این میدان بدانید، در اختیارتان قرار می‌دهیم. این میدان یکی از جاهای بسیار دیدنیِ یزد است که هر انسانی در طول عمر خود باید از نزدیک شکوه آن را ببیند. می‌توان اینطور گفت که میدان امیرچخماق سرآمد اماکن تاریخی-توریستی شهر یزد به‌شمار می‌آید؛ چراکه مکان‌های تاریخی متعددی را در دل خود جای داده‌است. اما قبل از اینکه به‌سراغ میدان زیبای امیر چخماق یزد برویم، بهتر است نخست این شهر را در ابعاد گوناگون بشناسیم. با ما همراه باشید.

رزرو بلیط هواپیما با راستین گشت خوبه!

ویژگی‌های شهر یزد

میدان امیر چخماق یزد 

احتمالا همه ما یزد را به‌عنوان شهر بادگیرها می‌شناسیم. از لحاظ تاریخی باید گفت بارزترین ویژگی شهر یزد این است که نخستین شهر خشت خام در جهان به‌شمار می‌آید. یزد به‌عنوان شهری کویری، مقام اولین شهر ایرانی در میراث جهانی یونسکو و دومین شهر تاریخی جهان را در کارنامه خود دارد. پیدایش این شهر به سه‌ هزار سال پیش از میلاد باز می‌گردد و نخستین صندوق امانات جهان، 1700سال پیش در حوزه تمدن این شهر بنا شده‌است. همچنین یزد نخستین شهر در ایران است که صاحب بانک شد. خواجه نظام‌الملک در قرن پنجم هجری شمسی یزد را به دارالعباده نام‌گذاری کرد. به‌لحاظ جفرافیایی، این شهر در مرکز ایران واقع شده‌است و به‌دلیل داشتن آب‌وهوای خشک و کویری، بناهای تاریخی و خانه‌های خشتی متفاوتی دارد. این شهر روزهای گرم و شب‌های بسیار خنکی دارد و به‌دلیل کویری بودن، آب‌انبارها و قنات‌های زیادی در آن وجود دارد. دیوارهای کاهگلی، ساختمان‌های گنبدی‌شکل و موزه آب در این شهر سالیانه گردشگران زیادی را به خود جذب می‌کند. بهتر است بدانید بهترین فصل‌ها برای سفر به یزد زیبا، بهار و پاییز است.

علاوه‌بر همه این‌ها، یزد دارای مردمی با ادیان گوناگون است که با مسالمت در کنار هم زندگی می‌کنند؛ از جمله مسلمانان، یهودیان، مسیحیان و زردشتیان. به‌دلیل وجود زردشتیان، برخی آداب و رسوم ایران باستان در این شهر به‌قوت خود باقی مانده‌است. برخی از این جشن‌ها عبارتند از: جشن سده، جشن مهرگان (در اول پاییز) و جشن سپندارمزگان (در بهمن‌ماه) که زرتشتیان این مراسم آیینی را به زبان دَریِ زرتشتی اجرا می‌کنند. کیسه‌دوزی نیز یک آیین مذهبی بسیار معروف بین مسلمانان یزد است؛ شب بیست‌وچهارم ماه مبارک رمضان در فاصله نماز ظهر تا عصر پارچه‌ای با نیت شفا به‌نام یک بیمار خاص می‌بُرند و بعد، مراحل دوختش را به‌ نیت شفای بیمار انجام می‌دهند تا بعد از یافتن شفا آن را به‌تن کند. همه آنچه که تا به‌اینجا گفته شد، تنها قمست کوچکی از این شهر تاریخی بود. حال وقت آن رسیده‌است که به‌سراغ میدان امیر چخماق یزد برویم. پس ما را دنبال کنید.

میدان امیر چخماق یزد به چه معروف است؟

میدان امیر چخماق یزد 

نام این میدان از نام امیر جلال‌الدین چخماق، والی و فرماندار یزد در دوره تیموریان گرفته‌ شده‌است. بنابراین میدان امیر چخماق که یکی از مهم‌ترین میدان‌های تاریخی ایران است، بیش از 500سال قدمت دارد. امیرجلال‌الدین ازسرداران شاهرخ‌میرزا بود. او با الگوبرداری از شیوه پادشاهی شاهرخ و با کمک همسرش فاطمه‌خاتون، این بنا را تاسیس کرد. این میدان نماد شهر یزد است. اگرچه در زمان‌های قدیم خارج از شهر قرار داشت، اکنون در مرکز شهر و در خیابان امام‌خمینی (ره) واقع شده‌است. در زمان شاه‌عباس صفوی با ساخت چهارسوقی روی کاروان‌سرایش، تغییراتی در این مکان حاصل شد. اما در دوره‌های بعد و قبل از روی‌کارآمدن سلسله پهلوی، این مکان تبدیل به گورستان شد. با روی‌کارآمدن رضاشاه، میدان امیر چخماق شهر یزد، به‌حالت اولیه خود بازگشت. آنچه که در ساخت این بنای باشکوه بسیار حائزاهمیت است، نقش فاطمه‌خاتون به‌عنوان یک زن، آن هم در فضای بسیار سنتی آن روزگار بود. در ادامه مقاله از این بانو  بزرگ و اقداماتش سخن خواهیم گفت.

بخش‌های مختلف میدان امیر چخماق

میدان امیر چخماق یزد دارای بخش‌های مختلفی است. هر کدام از این بخش‌ها به شناسنامه تاریخی این میدان، چیز زیادی افزوده‌است. شما به‌محض ورود به این میدان، ناخودآگاه به چهارسویش خیره می‌شوید؛ چرا که همه اطرافش داستانی برای روایت و تصاویری تاریخی و جذاب برای دیدن دارد. با ما همراه باشید تا به سراغ یک‌یک بخش‌های این میدان برویم.

میدان امیر چخماق یزد 

بازار حاجی‌قنبر

این مکان در زمان پهلوی به‌خاطر ایجاد خیابان به دو بخش تقسیم شده‌است. امروزه بخش شمالی  آن به بازار قیصریه معروف بوده که نسبت به دیگر جاهایش پررونق‌تر است. بازار حاجی قنبر، به‌عنوان  قدیمی‌ترین بخش بازار یزد، به  هنر کاشی‌کاری مزین شده‌است .در قرن 13هجری قمری بر سردر این بازار، تکیه‌ای بسیار زیبا ساخته‌شد. در این بازار، پارچه، شیرینی‌های یزدی، طلا و فرش به‌فروش می‌رسد. پس اگر شما اهل خرید سوغاتی هستید و نمی‌دانید آن را از کجا تهیه کنید، ما  به شما پیشنهاد می‌کنیم حتما به این بازار بروید؛ چرا که می‌توانید بهترین اجناس بومی و شیرینی‌های سنتی یزد را در این مکان پیداکنید. علاوه بر این می‎توانید به کارگاه‌ها بروید و از نزدیک بانحوه تولید این سوغاتی‌ها آشنا بشوید. شما می‌توانید در این بازار که یکی از زیباترین  مکان‌های میدان امیر چخماق شهر یزد است، از علی‌محمد علی‌خانی که 40 سال در یزد مشغول  نبات‌ریزی است، سوغات بخرید. این بازار دارای سقف آجری طاقی‌شکل بوده و در ابتدا و انتهایش دری چوبی قراردارد. اگر به این بازار آمدید، حتما سری به جگرکی‌های خوشمزه‌اش بزنید. البته فراموش نشود که این بازار روزهای جمعه تعطیل است.

تکیه امیر چخماق؛ یکی از مکان‌های میدان زیبای امیر چخماق یزد

میدان امیر چخماق یزد 

این تکیه در شرق میدان امیر چخماق واقع شده‌ و دارای 3طبقه است. تکیه میدان در سال 1330 در آثار ملی ثبت شده‌است. این تکیه که غرفه‌های متعددی دارد، برای برگزاری مراسم مذهبی مورد استفاده قرار می‌گرفت. تکیه، شاه‌نشین‌های قوسی‌شکلی دارد که زمانی پادشاهان در آن قسمت به‌تماشای مراسم سوگواری و نخل‌گردانی می‌نشستند. مناره‌های این تکیه بلندتر از بخش شاه‌نشین است که در زمان قاجار به آن اضافه شد. بخش‌های میانی تکیه با کاشی تزئین شده و نسبت به سایر طاق‌نماها ارتفاع بیشتری دارد. این تکیه در کنار مسجدجامعِ میدان امیر چخماق یزد قرار گرفته‌است. 

آب‌انبارهای میدان 

 یکی از آب‌نبارهای میدان امیر چخماق شهر یزد، آب‌انبار ستی‌فاطمه نام دارد که در سال 845 به‌دستور فاطه‌خاتون، همسر امیرچخماق ساخته شد و به همین دلیل با نام ستی‌فاطمه نیز معروف است. بالای این آب‌انبار پنج بادگیر خشتی برای خنک‌کردن وجوددارد. بادگیرهای این آب‌انبار نزدیک میدان امیرچخماق یزد واقع ‌شده‌است. ارتفاع بادگیرها به 12 متر می‌رسد و هر کدام 16 تیغه دارد. قدمت این بنا به دوره صفوی برمی‌گردد. این آب‌انبار دو در ورودی دارد؛ یکی در میدان امیرچخماق و دیگری در کوچه مجاور واقع شده‌است. این مکان که گنبدی تخم‌مرغی و آجری دارد، در سال 1385 در آثار ملی ایران ثبت شده‌است. 

یکی دیگر از این آب‌انبارها، آب‌انبار تکیه امیرچخماق است که در اواسط قرن نهم بنا شده. اگرچه سردر این آب‌انبار آجری است و غیر از این مزین به نقش و نگار خاصی نیست، ولی سادگی این بنا بیشتر بر زیبایی‌اش افزوده‌است. البته این نیز را باید گفت که با 50 پله می‌توان به پاشیر آب‌انبار و محل برداشت آب رسید. تمام بدنه این آب‌انبار در زمین مدفون است و فقط تیزی گنبدی‌اش در سطح زمین قرار دارد. پلکان‌های این آب‌انبار کنار خزینه قرار دارد و ارتفاع آبگیر خزینه به 9متر می‌رسد. این آب‌انبارها تا 40 سال پیش قابل استفاده بود، اما اکنون دیگر کاربری گذشته را ندارد. در سال 1378 این مکان تبدیل به زورخانه شد که 4طبقه دارد و ورود بانوان نیز به آنجا آزاد است. 

نخل امیرچخماق

میدان امیر چخماق یزد 

این نخل به دوره صفوی برمی‌گردد و 450سال قدمت دارد. نخل میدان زیبای امیر چخماق یزد که در قالب یک سرو و به نخل حیدری معروف است، نماد آزادگی به‌شمار می‌آید. پس از 70 سال که این نخل بلااستفاده بود، از سال 1396 برای مراسم عاشورا توسط عزاداران به‌حرکت درآمد. شکل ظاهری این نخل به‌این صورت است: یک سازه چوبی به شکل نخل که پایه‌هایش دارای 4قطعه چوب به‌صورت عمودی بوده و در 4طرف قرارگرفته‌است. برای بلندکردن این نخل چند قطعه چوب به‌صورت افقی تعبیه شده‌است. خادم‌های حسینه از صبح روز هفتم محرم، پارچه‌های مشکی، خنجر، آیینه، علَم و یک سازه چوبی به‌شکل سرو را به این نخل نصب می‌کنند. این نخل در گوشه تکیه میدان امیر چخماق یزد قراردارد. باید گفت، آیین نخل‌گردانی تاثیر مهمی در جذب توریست به این میدان دارد. این آیین در میان مردم مسلمان یزد از تقدس بالایی برخوردار است. علاوه‌براین، نخل‌گردانی در شهرهای تفت و اشگذر استان یزد نیز برگزار می‌شود. 

بقعه فاطمه‌ستی  در میدان امیر چخماق شهر یزد

این بقعه در قسمت شمالی میدان امیر چخماق شهر یزد واقع شده‌ که فاطمه‌خاتون، همسر امیر چخماق در آن به‌خاک سپرده شده‌است. این بانو از عالمان قرن 9هجری شمسی بوده و با بانوگوهرشاد، مدفون در حرم امام‌رضا، نسبت خواهری دارد. اگرچه در تاریخ ایران، آنطور که شایسته‌ این بانو گران‌مایه است، نامی از او برده نشده‌، اما در میان مردم یزد از جایگاه رفیعی برخورداراست. درباره واژه ستی باید گفت که از زبان سانسکریت و از واژه سات گرفته شده‌است. سات در هند به زنان وفاداری گفته‌ می‌شد که به همراه همسران مرده‌شان سوزانده می‌شدند. این واژه به‌مرور زمان با عنوان بانو وارد زبان فارسی شد. گنبد ستی‌فاطمه تنها گنبد تیموری در ایران به‌شمار می‌رود که هنوز برجای مانده‌است. این بقعه گلی‌رنگ که یکی از مکان‌های مورداحترام در میدان امیر چخماق یزد محسوب می‌شود، از جنس مرمر است و دو طبقه دارد. همچنین این آرامگاه دارای یک اتاق با سقفی گنبدی‌شکل است. جالب است بدانید نمونه این بنای باشکوه را فقط می‌توان در شهر هرات افغانستان پیدا کرد. این بانو در زمان خود اقداماتی زیادی برای عمران و آبادی یزد انجام داد؛ یکی از اقدامات چشمگیرش این بود که برای تعویض منبر چوبی مسجد جامع به منبری مزین به کاشیِ الوان، به خاک نیاز داشت و این خاک را از کربلا به یزدآورده‌است. همچنین هزینه ساخت مسجد جامع امیرچخماق با این بانو بزرگوار بوده‌است. امروزه، بقعه ستی‌فاطمه به زنانه‌ترین بقعه ایران شهرت یافته‌است. 

مسجد میدان 

میدان امیر چخماق یزد 

این مکان، دومین مسجد پس از مسجدجامع به‌حساب می‌آید که در ضلع جنوبی میدان تاریخی امیرچخماق یزد واقع‌ شده‌است. این بنا در بین مردم یزد به مسجد دَهوک یا مسجد جامع نو نیز معروف است. مسجد دهوک در دوره محمدشاه‌قاجار که هنوز حصار شهر پابرجا بود، بیرون شهر قرار داشت. این‌ مکان دارای دو شبستان زمستانی و تابستانی است. قسمت تابستانی آن بالای محراب واقع شده‌است و یک بادگیر دارد. قسمت زمستانی مسجد هم روی دالان ورودی ساخته شده که منقوش به سنگ مرمر است. این مسجد مناره‌ای ندارد تا مسلمانانِ هر دو مذهب شیعه و سنی 

یک‌جا نماز بخوانند و باهم متحد باشند؛ چرا که مساجد اهل تسنن دارای یک مناره و اهل‌شیعه دارای دو مناره است. محراب مسجد با هنر معرق و مقرنس تزئین شده و روی سطحش سنگ مرمر زیبایی قرار گرفته‌ که تلفیقی از هنر ایرانی-اسلامی است. این محراب باشکوه زیر گنبدی قرار گرفته‌که کاشی‌های سبز بر آن نقش بسته و با خط کوفی روی آن نوشته شده‌است. در این مسجد کتیبه‌های تاریخی زیادی وجود دارد. ورودی‌های این مسجد یکی از طرف کوچه مجاور است و دیگری از سمت صحن بقعه ستی‌فاطمه در میدان امیر چخماق یزد، راه دارد؛ به‌این ترتیب قابلیت دسترسی به آنجا از محل‌های مختلف وجود دارد.

رستوران‌های محدوده‌ میدان امیر چخماق شهر یزد

احتمالا پس از گذراندن ساعت‌ها بازدید از این مکان بسیار دیدنی، تمایل داشته‌باشید، به جایی 

بروید تا هم کمی استراحت کنید و هم غذایی میل کنید. خوشبختانه در محدود میدان زیبای امیر 

چخماق یزد، رستوران‌ها‌ و کافه‌های بسیار خوبی وجود دارد که لذت این میدان‌گردی را برایتان 

دوچندان می‌کند. پس با ماهمراه باشید.

کافی‌شاپ و رستوران کاریزما

میدان امیر چخماق یزد 

شما در این رستوران که در نزدیکی میدان امیر چخماق یزد قرار دارد، می‌توانید انواع غذهای سنتی 

و مدرن را میل کنید. معماری این مکان به‌سبک قاجاری است و شما احساس می‎‌کنید در یک زمان 

و مکانی دیگر سر می‌کنید. دکوراسیون این کافه به نقاشی‌های سنتی روی دیوار، صندلی‌های چوبی، 

کتاب‌های متنوع وکوزه‌های سفالی آراسته شده‌است. تخت‌هایی سنتی هم در پشت بام وجود دارد. 

همچنین این مکان به زندان اسکندر و بافت تاریخی بسیار نزدیک است. پیشنهاد می‌کنیم، پس از 

بازدید از میدان امیر چخماق یزد، با رفتن به رستوران کاریزما لحظات خوشی را برای خودتان خلق 

کنید. 

رستوران خانه ابراهیمی یزد؛ در نزدیکی میدان امیر چخماق یزد

این رستوران در نزدیکی حمامِ خان واقع شده‌است که قبل از دوره پهلوی، خانواده‌ای به‌همین نام در آنجا زندگی می‌کردند. در فضای بیرونی این رستوران نخل‌ها و حوض‌های زیبایی وجود دارد. همچنین دارای غذاهای متنوعی برای انواع سلیقه‌ها است.

کافه‌ باز

این کافه مکانی دنج به‌ویژه برای عشاق است. کافه باز برعکس نامش در زیرزمینی تاریک و دنج قرار گرفته و به‌این دلیل سرشار از آرامش و سکوت است. همچنین این مکان برای گرفتن جشن‌های مختصر و مناسبتی بسیار گزینه مناسبی است. اگر به خلوت‌گزینی علاقه دارید به این مکان که در نزدیکی میدان امیر چخماق یزد قرار دارد، سری بزنید.

سینی‌سرای شاه‌مردان یزد

میدان امیر چخماق یزد 

این رستوران میزبان مشتری‌های ایرانی و خارجی است و فضایی بسیار تاریخی دارد. در این مکان برای سرو غذا به‌جای بشقاب از سینی‌های کنده‌کاری‌شده استفاده می‌کنند. همچنین آتشکده ورهرام که یادگاری از هنر هخامنشیان است، در این مکان قراردارد. 

رستوران مارکوپولو؛ نزدیک میدان امیر چخماق یزد

این رستوران در نزدیکی مسجدجامع قرار دارد. در پشت‌بام این مکان، شما بافت قدیمی شهر یزد را خواهیددید. در شب، شما می‌توانید شام را در پشت‌بام و در فضایی باز میل کنید و از دیدن آسمان پرستاره لذت ببرید. همچنین علاوه بر میدان امیر چخماق یزد، جاذبه‌های تاریخی مثل چهارسوق یزد، بقعه سیدرکن‌الدین و کنیسه ملاآقا نزدیک این رستوران واقع‌ شده‌است. این رستوران انواع غذاهای ایرانی، هندی و غذاهای مخصوص گیاه‌خواران را سرو می‌کند. 

میدان امیر چخماق یزد و میدان نقش جهان اصفهان

میدان امیر چخماق یزد دومین میدان تاریخی ایران پس از میدان نقش جهان است. به‌جرئت می‌توان گفت از نظر معماری، این میدان دست‌کمی از میدان نقش‌جهان اصفهان ندارد‌؛ چرا که این مکان هم مانند نقش‌جهان، قسمت‌های مختلفی را در کنار هم قرار داده و مجموعه‌ای تاریخی را در مرکز شهر یزد شکل داده‌‌است؛ بنابراین تاثیر به‌سزایی در جذب گردشگر و رشد صنعت گردشگریِ یزد دارد. همچنین می‌توان یک مزیت ویژه‌ برای میدان تاریخی امیر چخماق یزد درنظر گرفت و آن این است که در پس ساخت این بنای عظیم، یک بانوی بلندآوازه نقش ایفا کرده‌است‌ و این خود موجبات سربلندی تمام بانوان ایران زمین را فراهم می‌آورد. از نظر ظاهری، میدان امیر چخماق یزد بر خلاف میدان نقش‌جهان اصفهان که با کاشی‌های لاجوردی، رنگ و لعاب ویژه‌ای گرفته، با رنگ‌های ساده و آجری پوشیده شده‌است؛ البته این میدان نیز در عین سادگی، از زیبایی خیره‌کننده‌ای بهره‌مند است.

سخن پایانی

حال وقت آن رسیده‌است که به جمع‌بندی مطالب گفته‌شده بپردازیم. هدف از نوشتن این مقاله، شناساندن یکی از اماکن مهم تاریخی یزد به شما دوستان بود تا در سفر بعدی خود به این شهر، آشنایی نسبی برای ورود به این مکان را داشته‌باشید؛ چرا که انسان در پسِ هر سفر جدای از کسب لذت‌ و آرامش، و رفع خستگی، باید گنجینه‌ای پربار از ویژگی‌های تاریخی، جغرافیایی، فرهنگی، آداب و رسوم، خوراک‌وپوشاک و هر‌آنچه که ویژه آن شهر است، با خود به ارمغان بیاورد. بنابراین شما با بازدید از این مکان، همه موارد گفته‌شده در بالا را در یک قاب مستطیل‌شکلی به‌نام میدان امیر چخماق یزد خواهید یافت. شما دوست عزیزی که تا آخر این مقاله همراه ما بودید، کدام‌یک از قسمت‎‌های این میدان را بیشتر می‌پسندید؟ لطفا نظر ارزشمندتان را با ما به‌اشتراک بگذارید.

میدان امیر چخماق یزد؛ میدانی در دل تاریخ

قرار است در این مقاله از مجله گردشگری علی‌بابا، درباره یکی از میراث ارزشمند دوره تیموریان صحبت کنیم. میدان امیرچخماق یزد یکی از مهم‌ترین میدان‌های تاریخی ایران است که در شهر یزد واقع شده است. این میدان و بخش‌های اطراف آن، به عنوان یک مجموعه، توسط امیرچخماق و همسرش فاطمه خاتون بنا شده که بخشی از هویت تاریخی یزد را رقم زده است. هویتی ساخته‌شده از تلاش و هم‌فکری دو نفره. حضور پررنگ فاطمه خاتون در عمران و آبادانی این بنا، بخش جذاب ماجرا است که در بسیاری از بناهای تاریخی دیده نمی‌شود.

میدان امیرچخماق یزد کجاست؟
میدان امیرچخماق یکی از مجموعه‌های گردشگری تاریخی یزد است که شامل بخش‌های مختلفی از جمله بازار، تکیه، مسجد، دو آب‌انبار و یک بقعه است.  این بنا در مرکز شهر یزد، خیابان امام خمینی قرار گرفته است.
امیرچخماق که بود؟
امیر جلال‌الدین چقماق شامی (امیرچخماق)، یکی از سرداران دوره شاهرخ تیموری بود که به عنوان حاکم یزد منصوب شده بود.
بهترین زمان بازدید از این میدان، چه وقت است؟
بهترین زمان برای سفر به یزد و بازدید از این میدان از اسفند تا اردیبهشت و فصل پاییز است.
چه جاذبه‌های دیدنی در این میدان وجود دارد؟
مجموعه امیرچخماق دارای جاذبه‌های مختلفی از جمله مسجد، تکیه، بازار حاجی قنبر، آب‌انبار و آرامگاه ستی‌فاطمه است.

مجموعه میدان امیرچخماق یزد از بخش‌های مختلفی از جمله تکیه، بازار، مسجد، آب‌انبار و بقعه تشکیل شده است. در این مقاله درباره زیبایی‌های میدان امیرچخماق، قدمت این بنای تاریخی و جزییات مربوط به بخش‌های مختلف آن صحبت خواهم کرد و در آخر دعوتتان می‌کنم تا چند دقیقه‌ای در کنار حوض پرآب زیبا با فواره‌های پرسروصدای آن بنشینیم و به گذشته پررنگ‌ولعاب این بنای دیدنی فکر کنیم.

میدان امیر چخماق کجاست؟

آدرس میدان امیر چخماق: یزد، خیابان امام خمینی، میدان امیرچخماق

لوکیشن میدان امیر چخماق روی گوگل مپ

چطور به میدان امیر چخماق برویم؟

بازدید از مجموعه میدان امیرچخماق از طریق ماشین شخصی، تاکسی و اتوبوس امکان‌پذیر است. در صورتی که از ماشین شخصی استفاده می‌کنید، می‌توانید از لوکیشن این محل روی گوگل مپ کمک بگیرید.

چطور به میدان امیر چخماق برویم؟در صورتی که قصد استفاده از اتوبوس را دارید، باید سوار اتوبوس‌های خط پایانه دروازه قرآن- پایانه شهدای محراب و یا خط چهارراه بعثت- راه‌آهن شده و در ایستگاه چهارراه شهدا پیاده شوید. از این ایستگاه با چند دقیقه پیاده‌روی به میدان امیرچخماق می‌رسید.

میدان امیر چخماق، از زیبایی‌های یزد

میدان امیرچخماق یزد، یکی از جاهای دیدنی یزد است که به عنوان مجموعه‌ای تاریخی و گردشگری، طرفداران زیادی در میان مردم یزد دارد. این میدان که در میان اهالی یزد با نام‌های میرچخماق یا میرچماق نیز شناخته می‌شود، از بخش‌های مختلفی از جمله بازار، تکیه، مسجد، دو آب‌انبار و یک بقعه تشکیل شده است که حوض بزرگی با مجسمه‌های جذابش در میان آن خودنمایی می‌کند.

کاروانسرای شعبان در ضلع شمالی میدان و حمام و کاروانسرای بافتی‌ها در غرب تکیه میدان امیرچخماق واقع شده است. مجموعه میدان امیرچخماق به عنوان یک اثر تاریخی ارزشمند در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.

میدان امیر چخماق، از زیبایی‌های یزداحتمالا می‌پرسید فرق این میدان با میدان‌های دیگر چیست؟ راستش را بخواهید میدان امیرچخماق، برای یزدی‌ها محلی بسیار ارزشمند و معنادار به حساب می‌آید که تاریخ این شهر را رقم زده است. میدان امیرچخماق نمادی از استان یزد است که با عنوان (میدان حماسه‌های یزدی‌ها) شناخته می‌شود. دیگر چه چیزی از این مهم‌تر؟!

این میدان از قدیم محلی برای تجمع و گردهمایی مردم یزد در شرایط گوناگون، مثل راهپیمایی، تظاهرات و مراسم‌های مذهبی بوده است. یکی از مهم‌ترین مراسم‌هایی که هر سال محرم در این محل برگزار می‌شود، مراسم نخل‌گردانی است که شکوه آن، سالانه گردشگران زیادی را به این شهر جذب می‌کند.

2 3

قدمت میدان امیر چخماق

تاریخچه مجموعه میدان امیرچخماق یزد از دوران حکومت تیموری در قرن نهم هجری قمری شروع می‌شود. این میدان به دستور حاکم یزد، امیر حلال‌الدین چخماق و با هم‌فکری همسرش فاطمه‌خاتون بنا شد. یکی از علل ساخت میدان رونق بیشتر شهر یزد و آبادسازی آن بود. در رابطه با ترتیب ساخت بناها می‌توان گفت ابتدا مسجد جامع نو در محلی خارج از شهر یزد یعنی ده یا دهوک سفلی بنا شد که بعدها با گسترش شهر، تبدیل به مرکز یزد شد. پس از ساخت مسجد، بخش‌های دیگر از جمله حمام عمومی، کاروانسرا، تکیه، آب‌انبارها و… بنا شدند و مجموعه امیرخچماق تکمیل شد.

3 4این بنا در دوران صفوی و قاجار با همین نام باقی ماند اما در هر کدام از دوره‌های مختلف تاریخ دستخوش تغییرات کوچک و بزرگ شد. شاه عباس میدان امیرچخماق را بازسازی و مرمت کرد و دستور ساخت چهارسوق روی کاروانسرا را صادر کرد. در قرن ۱۳ هجری قمری، میدان و سردر بازار به حسینیه تبدیل شد. اگرچه در آن زمان حسینه کاربردی کنونی را نداشت. در دوران حکومت فتحعلی شاه قاجار، فردی به نام حاجی حسین عطار، مسجد جامع را مرمت و بخش جدیدی به شبستان مسجد اضافه کرد.

کاربری غم‌انگیز میدان امیرچخماق یزد در اوایل دوران حکومت پهلوی بود، این بنا در آن هنگام به محلی برای دفن مردگان و آرامگاه تبدیل شده بود که حکومت پهلوی جلوی این روند را گرفت. پهلوی با تخریب قبرها، میدان امیرچخماق را تبدیل به همان میدان پرجنب‌وجوش همیشگی کرد.

قدمت میدان امیر چخماقمیدان امیرچخماق در دوران رضاشاه شاهد تغییرات زیادی بود. بخشی از این تغییرات به خاطر خیابان‌کشی‌های یزد بود که منجر به تخریب بعضی‌ از دیواره‌های میدان شد. در این دوران، میدان کوچک‌تر تعریف شد، مسجد و میدان مقابل حسینیه ادغام شدند و در نهایت این مجموعه به بنایی تدیل شد که در حال حاضر شاهد آن هستید. از بین جداره‌های مجموعه امیرچخماق، فقط جداره جنوب شرقی باقی مانده است که بدنه اصلی تکیه محسوب می‌شود.

امیر چخماق کیست؟

امیر جلال‌الدین چقماق شامی (امیرچخماق) یکی از سرداران پادشاه بزرگ دوره تیموریان، شاهرخ تیموری بود که در سال ۸۳۶ هجری قمری توسط شاهرخ تیموری به عنوان حاکم یزد انتخاب شد. امیرچخماق با الگوبرداری از شیوه پادشاهی شاهرخ و با کمک همسرش فاطمه خاتون یا ستی فاطمه، زمان زیادی را صرف عمران و آبادانی شهر یزد کرد. امیرچخماق به خاطر فعالیت‌هایی که در راستای سازندگی و عمران شهر یزد انجام داد، شهرت دارد.

5 3از جمله فعالیت‌های عمرانی امیرچخماق می‌توان به ساخت گرمابه‌‌ای در روبروی مسجد جامع کبیر یزد، ساخت منبر آجری در مسجد جامع و تکمیل کاشی‌کاری‌ ستون‌های آن، احیای آب محله دهوک از طریق حفر چاه و بازسازی و احیای باغ لارستان اشاره کرد. اما مهم‌ترین دستاورد عمرانی وی ساخت مسجد جامع نو، دو آب‌انبار و یک تکیه است که در حال حاضر با عنوان مجموعه میدان امیرچخماق یزد شناخته می‌شود.

دیدنی های میدان امیر چخماق

اگر دقت کرده باشید تا اینجای کار، میدان امیرچخماق با نام مجموعه میدان امیرچخماق عنوان شده است. چیزی که میدان امیرچخماق را به یکی از جاذبه‌ های گردشگری یزد تبدیل کرده است، بخش‌های مختلف آن است که هرکدام در نوع خود قدمت و زیبایی بی‌نظیری دارند و در کنار یکدیگر مجموعه‌ای شگفت‌انگیز تشکیل داده‌اند. در ادامه به معرفی بخش‌های مختلف این مجموعه خواهم پرداخت.

۱- بازار حاجی قنبر

بازار قدیمی یزد یکی از جاهای دیدنی یزد است که در دوران پهلوی به خاطر خیابان‌کشی‌های یزد، به دو قسمت تقسیم شد و حتی بخشی از بازار با این عملیات تخریب شد و از بین رفت. در حال حاضر بخش شمالی بازار که به قیصریه معروف است، نسبت به بخش‌های دیگر، رونق بیشتری دارد.کالاهایی که در بازار قدیمی میدان امیرچخماق به فروش می‌رسد شامل انواع پارچه، شیرینی‌های سنتی یزد، طلا، فرش و… است.

بازار حاجی قنبربازار حاجی قنبر، قدیمی‌ترین بخش از بازار سرپوشیده یزد است که علت این نام‌گذاری، ساخت این بنا توسط نظام‌الدین حاجی قنبر جهانشاهی، حاکم یزد در قرن نهم هجری است. قدمت ۵۰۰ ساله بازار حاجی قنبر، معماری و کاشی‌کاری‌های زیبا، آن را به یکی از جاهای دیدنی یزد در مجموعه میدان امیرچخماق یزد تبدیل کرده است.

لوکیشن بازار حاجی قنبر روی گوگل مپ

۲- تکیه امیرچخماق

تکیه امیرچخماق یکی از جاذبه‌های دیدنی مجموعه امیرچخماق یزد که در شرق میدان واقع شده و در سال ۱۳۳۰ در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است. تکیه، محلی با غرفه‌های مختلف است که برای برگزاری مراسم‌های مذهبی مورد استفاده قرار می‌گیرد. همان‌طور که درباره تغییرات میدان امیرچخماق در طول تاریخ صحبت شد، سردر بازار میدان در قرن سیزدهم و در دوره قاجار تغییراتی داشت که طی این تغییر دو مناره و تکیه به آن اضافه شد.

تکیه امیرچخماقدر دوران پهلوی نیز به خاطر عملیات عمرانی و خیابان‌کشی در این ناحیه، بخشی از جداره‌های بازار تخریب شد و تنها جداره اصلی باقی‌مانده از آن دوران، مربوط به تکیه امیرچخماق است. این جداره، جداره‌ای ۳ طبقه با غرفه‌های آجری است که به صورت پلکانی روی هم قرار گرفته‌اند.

بخش میانی غرفه‌ها، ارتفاع بیشتری نسبت به غرفه‌های طرفین داشته و تزییات و کاشی‌کاری‌های چشم‌نوازی دارد. برای همین هم این غرفه با نام شاه‌نشین شناخته می‌شود که جایگاهی برای بزرگان و مقامات بالا بوده تا از آن‌جا به تماشای مراسم تعزیه در میدان بنشینند. غرفه‌های طرفین نیز مخصوص بانوان و افراد عادی بود.

تکیه امیرچخماقمناره‌های تکیه امیرچخماق بالاتر از بخش شاه‌نشین سر به آسمان کشیده‌اند و صدای گوش‌نواز اذان هرروز از بالای مناره همه را برای نماز دعوت می‌کند. در بخش شاه‌نشین کتیبه‌ای قدیمی قرار دارد که متعلق به سال ۱۲۲۱ هجری شمسی است و قدمتی ۱۸۰ ساله دارد.

اگر بخواهم درباره جایگاه تکیه در میدان امیرچخماق صحبت کنم، باید بگویم این بنا سردر ورودی بازار حاج قنبر است و درست در کنار مسجد جامع قرار گرفته است. علاوه‌براین، یکی از غرفه‌های تکیه به آب‌انبار مجموعه نیز دسترسی دارد.

لوکیشن تکیه امیر چخماق روی گوگل مپ

۳- مسجد امیرچخماق

مسجد امیرچخماق که با نام مسجد جامع نو یا مسجد دهوک نیز شناخته می‌شود، یکی از قدیمی‌ترین بناهای مجموعه میدان امیرچخماق یزد است که به دستور امیرچخماق و همسرش فاطمه خاتون در سال ۸۴۱ هجری قمری، در ضلع جنوبی میدان بنا شد. این مسجد در زمان ساخت، در محلی با نام دهوک بنا شد که خارج از شهر یزد قرار داشت اما با گسترش شهر، وارد بافت شهری شد.

مسجد امیرچخماقمسجد امیرچخماق در سال ۱۳۴۱ در فهرست آثار ملی ایران جای گرفت. این مسجد از نظر وسعت، اعتبار و زیبایی، دومین مسجد مهم یزد پس از مسجد جامع یزد محسوب می‌شود که معماری چشمگیر آن در میان معماری‌های مساجد زبانزد همه است. گنبد سبز و زیبای مسجد که اطراف آن کتیبه‌ای به زبان کوفی نوشته شده، از دور توجه هر گردشگری را جلب می‌کند.

مسجد امیرچخماق چند ویژگی معماری بارز دارد که حساب آن را از بقیه مساجد جدا می‌کند؛

  • ویژگی جالب این مسجد ورودی‌های مختلف آن است که امکان دسترسی به آن را از محله‌های مختلف ایجاد کرده است. یکی ورودی مسجد از کوچه مجاور و ورودی دیگر از سمت صحن یا حیاط بقعه ستی فاطمه است.
  • دومین ویژگی مهم معماری مسجد امیرچخماق، دو شبستان آن است. این مسجد دارای یک شبستان مخصوص زمستان و یک شبستان مخصوص تابستان است. شبستان‌ تابستانی به خاطر ساختار معماری و بادگیری که در قسمت بالایی خود دارد، در تابستان فضایی خنک ایجاد می‌کند. شبستان مخصوص زمستان در دو سوی دالان ورودی قرار گرفته است که تامین نور و گرمای آن در سرمای زمستان، به کمک انعکاس نور خورشید در سنگ‌های مرمرین شبستان صورت می‌گیرد.
  • سومین ویژگی برجسته مسجد کاشی‌کاری‌های بی‌نظیر آن در محراب و بخش‌های مختلف آن است که با رنگ‌های چشم‌نوازشان حسابی شما را به وجد می‌آورند.
  • مسجد امیرچخماقشاید برایتان جالب باشد که مسجد امیرچخماق مناره ندارد. علت واقعی این موضوع مشخص نیست اما دو احتمال برای آن وجود دارد. اولین احتمال این است که در گذشته مساجدی که توسط بانوان ساخته می‌شد مناره نداشتند. دومین احتمال اهمیت مسجد به هر دو گروه اهل سنت و شیعه است، زیرا مساجد اهل سنت دارای یک مناره و مساجد شیعه دارای دو مناره هستند. مناره نداشتن مسجد امیرچخماق، محلی برای وحدت و هم‌دلی اهل سنت و شیعه فراهم کرده است که فارغ از ظاهر مسجد بتوانند در کنار یکدیگر نماز بخوانند.
  • مسجد امیرچخماق در بخش‌های مختلف خود دارای کتیبه‌های به خط ثلث و کوفی است که یکی از جاذبه‌های آن به‌شمار می‌رود.

لوکیشن مسجد امیر چخماق روی گوگل مپ

۴- نخل امیرچخماق

شاید تا به حال اصطلاح نخل‌گردانی را شنیده باشید. نخل‌گردانی مراسمی نمادین است که در دوران سوگواری محرم در شهرهایی مثل یزد، استهبان، کاشان، شاهرود و… اجرا می‌شود. در میان مراسم‌های نخل‌گردانی، مراسم نخل‌گردانی شهر یزد شهرت جهانی دارد.

نخل امیرچخماقنخل در واقع نوعی تابوت بسیار عظیم چوبی است که با پارچه‌های سیاه و سبز تزیین شده است و توسط جمعیتی از عزاداران حمل می‌شود. علاوه بر پارچه‌ها سیاه، عناصری چون آیینه، خنجر و… روی نخل نصب می‌شود که هرکدام به عنوان نمادی از حوادث و افراد عاشورا در نظر گرفته می‌شود.

نخل امیرچخماق یکی از قدیمی‌ترین نخل‌های ایران است که به نام نخل حیدری‌ها معروف است. نخل حیدری‌ها به شکل درخت سرو بزرگی به ارتفاعی نزدیک به ۵/۸ متر ساخته و در شرق میدان امیرچخماق قرار گرفته است، درخت سرو نمادی از آزادگی است.

نخل امیرچخماققدمت این نخل به ۴۵۰ سال قبل و دوران صفویه برمی‌گردد. طبق شواهد، نخل امیرچخماق از سال ۱۲۲۹ در میدان امیرچخماق یزد بوده است و در عاشورای ۱۳۹۶ پس از ۷۰ سال مجدد توسط عزادارن به حرکت درآمده است.این نخل در سایر روزهای سال نیز در همان منطقه نگهداری می‌شود.

لوکیشن نخل امیر چخماق روی گوگل مپ

۵- آرامگاه ستی فاطمه

آرامگاه یا بقعه ستی‌فاطمه یکی از جاهای دیدنی یزد در شمال میدان امیرچخماق است که برخلاف بسیاری از آرامگاه‌هایی که اسمشان را شنیده‌ایم، متعلق به یک زن است. ستی‌فاطمه یا بی‌بی فاطمه خاتون همسر امیر جلال‌الدین چخماق بوده که در قرن نهم هجری به عنوان زنی عالم و قدرتمند شناخته می‌شد.

کلمه (ستی) از واژه سانسکریت (سات) برگرفته شده است که به‌مرور زمان معنی بانوی بلندمرتبه را پیدا کرده است.ستی‌فاطمه زندگی مادی و معنوی خود را به همراه همسرش صرف آبادانی و ساخت بناهای ارزشمندی مثل مجموعه امیرچحماق در یزد کرد.

آرامگاه ستی فاطمهستی‌فاطمه، پس از درگذشتش، در بنایی که خود دستور ساختش را داده بود، در نزدیکی مسجد امیرچخماق دفن شد. این آرامگاه دیدنی، بنایی کوچک با ظرافت‌های زنانه است که هویت این بانوی مقتدر را به نمایش می‌گذارد. ورودی آرامگاه ستی‌فاطمه درب چوبی دولنگه‌ای است که از راهرویی کوچک شما را به داخل گنبد راهنمایی می‌کند. قبر دو طبقه مرمری وی در مرکز گنبد قرار گرفته است که روی آن طرح سرو، به عنوان نمادی از معاد و زندگی پس از مرگ، کنده‌کاری شده است.

گنبد گِلی آرامگاه ستی‌فاطمه تنها گنبد خیاره‌ای ایران است که مطابق معماری بی‌نظیر دوره تیموری ساخته شده است. نمونه مشابه این گنبد در هرات افغانستان، متعلق به بانو گوهرشاد است.

آرامگاه ستی فاطمهدر کتاب جامع مفیدی، کتابی درباره تاریخ و جغرافیای یزد، در رابطه با آرامگاه ستی‌خاتون آمده است که: «به قرب بازار محله میرچقماق در حوالی خانقاه امیر معظم‌الیه، گنبدی به جهت مدفن خود بنا فرمود و به کاشی الوان مزین کرد و مرحومه مذکوره در آنجا مدفون است. همچنین آسیابی را بر بقعه خود وقف فرمود و حاصل آن هرساله مقدار ۸۰۰ من به وزن شاه آرد گندم است که یک‌دهم صرف آرامگاه مذکور می‌شود.» این بخش از کتاب توی سایت‌های مختلف اومده بود، منم عینا تکرارش کردم.

متاسفانه تا سال ۱۳۹۹، آرامگاه ستی‌فاطمه به خاطر ساخت بناهای مختلف در اطراف، از دید خارج شده بود، اما در سال ۹۹ با رایزنی‌های صورت‌گرفته با سازمان میراث فرهنگی یزد، تعدادی از بناهای جلو آرامگاه خریداری و تخریب شد تا گنبد مجدد نمایان شود و جایگاه قبلی خود را به‌دست بیاورد.

لوکیشن آرامگاه ستی فاطمه روی گوگل مپ

۶- آب انبارهای میدان امیر چخماق

میدان امیرچخماق به خاطر داشتن آب‌انبارهای قدیمی خود معروف است. اگر نمی‌دانید آب‌انبار چیست، بهتر است ابتدا خیلی ساده آن را به شما معرفی کنیم. آب‌انبار، حوض یا استخری سرپوشیده در زیرزمین است که در مناطاق کم‌آب و کویری در زمین حفر می‌شود، آب آب‌انبار از باران یا جویبارهای فصلی تامین می‌شود.

آب انبارهای میدان امیر چخماقمیدان امیرچخماق یزد در گذشته سه آب‌انبار مهم به نام‌های آب‌انبار میدان، آب‌انبار ستی‌فاطمه و آب‌انبار تکیه امیرچخماق داشته است که آب‌انبار میدان طی سالیان به‌طور کامل تخریب شده است و در حال حاضر فقط دو آب‌انبار در این مجموعه باقی مانده است که تا همین ۴۰ سال قبل نیز مورد استفاده قرار می‌گرفته. پس از افتتاح شبکه لوله‌کشی آب در یزد، آب‌انبارها کاربری خود را از دست دادند و در حال حاضر به عنوان بناهای تاریخی بازدیدکنندگان زیادی دارند که در فهرست آثار ملی ایران نیز ثبت شده‌اند.

– آب انبار ستی فاطمه

آب‌انبار ستی‌فاطمه یا آب‌انبار پنج بادگیر یکی از آب‌انبارهای میدان امیرچخماق است که به دستور ستی‌فاطمه در کوچه شیخ اسداله، در ضلع شمالی میدان امیرچخماق ساخته شد. این آب‌انبار دارای مخزن بزرگی است. آب‌انبار ستی‌فاطمه با گنبد تخم‌مرغی، سردر آجری و پنج بادگیر بلندی که به شکل هشت‌وجهی ساخته شده‌اند، جذابیت زیادی برای گردشگران دارد.

آب انبار ستی فاطمه– زورخانه صاحب‌الزمان

با توجه به تغییر بلااستفاده بودن آب‌انبار ستی‌فاطمه، این بنا در سال ۱۳۸۰ به همت پهلوان علی درهمی تبدیل به زورخانه‌ای به نام زورخانه صاحب‌الزمان شد. در حال حاضر این زورخانه، بزرگ‌ترین زورخانه یزد است. گردشگران می‌توانند از سانس‌های ۴۰ دقیقه‌ای زورخانه صاحب‌الزمان استفاده کنند و چند دقیقه‌ای به تماشای نمایش حرکات ورزشی باستانی بنشینند.

زورخانه صاحب‌الزمان– آب انبار تکیه امیر چخماق

آب‌انبار تکیه امیرچخماق که نام دیگر آن آب‌انبار حاجی قنبر است، به دستور نظام‌الدین حاجی قنبر جهانشاهی در فاصله بین تکیه و بازار حاجی قنبر ساخته شد.خزینه این آب‌انبار قطری به طول ۹ متر دارد و در عمق ۱۴ متری زمین حفر شده است. آب‌انبار تکیه با ۵۰ پله به محل برداشت آب می‌رسد و دارای چهار بادگیر چهاروجهی است که تا‌به‌حال سه تای آن‌ها مرمت شده‌اند. آب‌انبار تکیه امیر چخماق دارای چند ویژگی ساختاری منحصر‌به‌فرد است:

در آب‌انبار تکیه، آب و تهویه هوا به طور کامل در داخل زمین قرار دارد.

بادگیرها در بدنه دیوار بازارچه حاجی قنبر بنا شده‌اند و ساختاری کاملا متفاوت نسبت به سایر بادگیرهای شهر یزد دارند.

آب انبار تکیه امیر چخماقساختار عمومی اکثر آب‌انبارها به گونه‌ای است که پلکان عمودی به وسط متصل می‌شود اما در آب‌انبار تکیه امیر چخماق پلکان و خزینه در کنار یکدیگر ساخته شده‌اند. در واقع اگر می‌خواستند ساختاری مانند سایر آب‌انبارها داشته باشد، باید زیر مناره‌ها خالی می‌شد که این کار استقامت آن‌ها را از بین می‌برد و امکان تخریب آن‌ها وجود داشت.

– موزه میدان امیرچخماق

در ورودی آب‌انبار تکیه امیرچخماق، درست جایی که بعد از پله‌ها به محل برداشت آب می‌رسیم، موزه کوچکی ایجاد شده است. در این موزه که به نام موزه میدان امیرچخماق یزد معروف است، وسایل قدیمی مرتبط با آب و مردم در دوران قدیم به نمایش گذاشته شده است که قطعا تماشای آن‌ها خالی از لطف نیست.

موزه میدان امیرچخماقسایر جاهای دیدنی میدان امیرچخماق

تا اینجا درباره مهم‌ترین بخش‌ها و جاهای دیدنی مجموعه میدان امیرچخماق توضیح دادم، اما بخش‌های مختلف این مجموعه همچنان ادامه دارد.

سایر جاهای دیدنی میدان امیرچخماقحمام و کاروانسرای بافتی‌ها در غرب تکیه، حوض دیدنی مقابل تکیه با فواره‌ها، مجسمه‌هایی که نمادی از نقش و اهمیت آب در فرهنگ سقایی هستند، مزار شهدای گمنام و کاروانسرای شعبان در سمت راست تکیه از دیگر جاذبه‌های گردشگری میدان امیرچخماق به‌شمار می‌رود.

دیدنی‌های اطراف مجموعه امیرچخماق چیست؟

یکی از جاهای دیدنی یزد که در نزدیکی میدان امیرچخماق و در خیابان امام قرار گرفته است، مجموعه سهل‌ بن‌ علی است. این مجموعه در قرن هشتم هجری قمری در قالب یک بقعه و مسجد ساخته شد. احتمال می‌رود که بقعه خشت و گل سهل بن علی دربرگیرنده پیکر شیخ‌الاسلام سعید جمال‌الاسلام محمد‌ بن احد بن محمد بن مهریزد، یکی از عرفای مشهور یزد باشد.

وقتش رسیده کمی کنار حوض بنشینیم!

همان‌طور که از همان اول مسیر به شما قول داده بودم، قرار بود در پایان مسیر کمی کنار حوض پرآب و زیبای میدان امیرچخماق بنشینیم و چند دقیقه‌ای به آن‌چه گذشت فکر کنیم. میدان امیرچخماق، میدانی سراسر مملو از شگفتی است.

وقتش رسیده کمی کنار حوض بنشینیم!هنگام گردش در آن، هم در زمان حال هستید و هم نیستید، می‌توان گفت بین گذشته و حال معلق هستید. پس از این معلق بودن لذت ببرید، ساعت‌ها در میدان قدم بزنید و از کاشی‌کاری‌های زیبا و دلربایی مناره‌های میدان امیرچخماق چشم برندارید. یزد یکی از شهرهایی است که باید از لحظه‌به‌لحظه حضور در آن استفاده کرد.

منبع: علی بابا

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

سبد خرید شما خالی است.

ورود به سایت