آبشار نیاسر کاشان؛ اینجا خبری از آب‌وهوای کویری کاشان نیست

مگر می‌شود اهل طبیعت و طبیعت‌گردی باشید ولی تماشای عظمت و زیبایی آبشاری در دل منطقه‌ای کویری و گوش‌دادن به صدای پرجوش‌وخروش آن‌ها شما را سر ذوق نیاورد؟ درباره آبشار نیاسر کاشان، یکی از جذاب‌ترین آبشارهای رسوبی ایران، صحبت می‌کنم.

به نظر من اگر به کاشان سفر کنید و آبشار نیاسر را از نزدیک نبینید انگار اصلا کاشان نرفته‌اید! به همین خاطر هم در این مقاله از مجله گردشگری علی‌بابا می‌خواهم یک راهنمای کامل بازدید از آبشار نیاسر را در اختیارتان قرار بدهم. در این سفر با هم در کوچه‌پس‌کوچه‌های تنگ پر از تاریخ نیاسر قدم می‌زنیم، از آبشار دیدنی نیاسر بازدید می‌کنیم و در آخر هم سری به جاهای دیدنی اطراف آبشار نیاسر می‌زنیم.

جاذبه‌های اطراف آبشار چیست؟
جاذبه‌های طبیعی و تاریخی زیادی مثل چشمه اسکندریه، غار رئیس، آسیاب آبی و گرمابه صفوی، آتشکده ساسانی یا چهارطاق و باغ تالار و عمارت کوشک در حوالی آبشار نیاسر وجود دارد.
بهترین زمان بازدید از آبشار چه وقت است؟
شلوغ‌ترین و باصفاترین فصل برای بازدید از آبشار نیاسر فصل بهار است.

نگاهی به تاریخچه نیاسر؛ خوش‌آب‌وهواترین منطقه کاشان

اگر از مرکز کاشان حدود ۳۰کیلومتر به‌سمت شمال غربی بروید به شهر نیاسر می‌رسید. هرجا که ردی از آب باشد آبادی هم هست. در نیاسر هم به‌خاطر شرایط آب‌وهوایی متعدل و کوهستانی و رودخانه‌ها و چشمه‌های پرآب، باغات بادام و به، مزرعه‌های گل محمدی و روستاهای آبادی به وجود آمده‌اند.

آبشار نیاسر

عکس از: سایت Irna

اسم کاشان و نیاسر که به میان می‌آید بیشتر ما یاد عطر گل‌های محمدی و گلاب و گلاب‌گیری و عرقیات گیاهی می‌افتیم. اما نیاسر به همین‌ها ختم نمی‌شود. نیاسر یکی از جاهای دیدنی کاشان است که در کنار جاذبه‌های طبیعی، جاذبه‌های تاریخی و فرهنگی زیادی را در خودش جای داده است.

با اینکه این شهر در کنار کویر نمک کاشان قرار گرفته ولی به‌خاطر وجود رودخانه و آبشار معروفش هوایی بسیار متعدل و خنک دارد. به همین دلیل نیاسر از زمان‌های بسیار دور همیشه یکی از ییلاقات باصفا و دلخواه پادشاهان ایرانی بوده است.

دور نمای کوه کرکس آبشار نیاسر

عکس از: سایت Atacg

اسم شهر نیاسر در کتاب‌ها و آثاری که حدود ۸۰۰ سال پیش نوشته شده‌ است آمده و این نشان می‌دهد که نیاسر شهری با قدمت چند هزارساله است. داستان‌ها و افسانه‌های جورواجوری هم درباره نیاسر وجود دارد. یکی از این افسانه‌ها‌ به زمان اولین پادشاه ساسانی یعنی اردشیر بابکان برمی‌گردد.

گفته‌اند وقتی جناب اردشیر به سلطنت رسید همه کسانی که بر ضد او شورش کرده بودند را گرفت و سر از تنشان جدا کرد. اما دلش به همین مقدار راضی نشده و سرها را برداشته و با خودش به چشمه اسکندریه در نیاسر برده و یک مهمانی باشکوه در آنجا برگزار کرده و پیروزی خود را با سرهای شورشیان جشن گرفته است! بعد هم یک سخنرانی مفصل ترتیب داده و در بخشی از آن گفته:«ما بر سر نیکان سر جشن گرفتیم.»

دیدنی های اطراف آبشار نیاسر

عکس از: سایت Irna

بعضی‌ها بر اساس همین داستان می‌گویند نام «نیاسر» از همین «نیکان سر» به معنی سرهای ارزشمند گرفته شده است. گروهی هم نیاسر را به معنی سایه و سرما می‌دانند که خیلی بی‌ربط به شرایط آب‌وهوایی سرد و کوهستانی آنجا نیست.

آبشار نیاسر کاشان

وقتی به نیاسر رسیدید مسیر خود را به‌سمت محله سرکمر و چهارطاقی ادامه دهید. از درخت قدیمی و استخر پرورش ماهی که در مسیر پیاده‌روی به‌سمت آبشار می‌بینید عبور کنید و کوچه‌های کاهگلی نیاسر را رد کنید تا به محوطه باز و بزرگی برسید. دیگر داریم نزدیک آبشار می‌شویم. فقط کافی است پله‌های ناهموار و سنگی کنار رودخانه را پایین بروید تا بعد از چند دقیقه پیاده‌روی صدای آبشار و خنکای آن حالتان را جا بیاورد.

تاریخچه آبشار نیاسر

عکس از: سایت Irna

آبشار نیاسر کاشان معروف‌ترین جاذبه طبیعی نیاسر است که هر سال گردشگران داخلی و خارجی زیادی مخصوصا در ماه اردیبهشت که بازار گلاب‌گیری و گل‌غلتان به راه است برای بازدید از آن به کاشان می‌آیند.

آبشار نیاسر تقریبا ۲۵متر ارتفاع دارد. مقدار آب آبشار در فصل زمستان و بهار بیشترین و در پاییز و تابستان به کمترین حد خود می‌سد.

چیزی که این آبشار را منحصربه‌فرد می‌کند بدنه رسوبی و آهکی آبشار است. در آب این آبشار مقداری آهک وجود دارد که در طول سال‌های طولانی به‌صورت لایه‌لایه و به‌شکل قندیل روی هم انباشته شد و شکل و شمایل خاصی به این آبشار داده است.

معرفی آبشار نیاسر

عکس از: سایت Atacg

شرایط آب‌وهوایی منطقه آبشار نیاسر

آب‌وهوای نیاسر مخصوصا در بخش‌های نزدیک با آبشار زمین تا آسمان با کاشان و شهرهای اطرافش فرق دارد. هر چقدر که کاشان منطقه‌ای گرم و خشک و کویری است، در عوض نیاسر آب‌وهوای سرد و کوهستانی دارد.

پوشش گیاهی و جانوری حوالی آبشار چطور است؟

به‌دلیل وجود آب فراوان و شرایط اقلیمی مناسب، پوشش گیاهی متنوعی در حوالی آبشار دیده می‌شود. درختان میوه توت و مو، درخت عرعر و بید شیرین در اطراف آبشار به‌وفور دیده می‌شوند. گیاهانی مثل علف شوره، پر سیاوش، خیار بوته مار یا هندونه مار هم از گیاهان خودرو آبشار نیاسر است که خواص درمانی هم دارد و مردم در قدیم برای درمان انواع بیماری‌ها مثل سردرد، کمردرد و پادرد و درمان سرفه از آن‌ها استفاده می‌کردند.

آبشار نیاسر در زمستان

عکس از: سایت Atacg

گونه‌های جانوری در آبشار نیاسر کاشان در منطقه حفاظت‌شده کوه کرکس زندگی می‌کنند و بعید است سروکله‌شان نزدیک آبشار پیدا شود. کوه کرکس محل زندگی حیواناتی مثل گراز، پلنگ، گربه وحشی، گرگ، کفتار، شغال، روباه، قوچ و میش، انواع خزندگان و پرندگان مخصوصا بلدرچین، کبک، شاهین، عقاب طلایی و قرقی است.

جاهای دیدنی اطراف آبشار نیاسر

جاهای دیدنی کاشان و شهرهای اطراف نیاسر به‌قدری زیاد است و کوچه به کوچه و منطقه به منطقه پر از آثار تاریخی و طبیعی کم‌نظیر است که چند روز یا حتی چند هفته باید وقت بگذارید تا همه آن‌ها را ببینید. خانه‌های تاریخی کاشان، قمصر و ابیانه، نوش‌آباد و شهرزیرزمینی خارق‌العاده‌اش تنها گوشه‌ای از جاهای دیدنی کاشان به‌حساب می‌آیند. در اینجا فقط درباره دیدنی‌های اطراف آبشار نیاسر صحبت می‌کنیم.

طراحی حنا روی دست

عکس از: سایت Irna

از آبشار نیاسر که بگذریم کلی جاهای دیدنی هم در فاصله کمی از آبشار وجود دارد که با بازدید از آن‌ها نیاسر‌گردی شما تکمیل می‌شود.

غار و پناهگاه زیرزمینی سوراخ رئیس

یکی از پررمزورازترین جاهای دینی کاشان غار رئیس است که کاشانی‌ها به آن غار تالار یا غار ویس هم می‌گویند. غار رئیس یک غار مصنوعی است که در دوره اشکانیان برای انجام اعمال مذهبی به‌شکل یک معبد درون کوه‌های کرکس به دست بشر ساخته شد و هنوز هم نشانه‌های کنده‌کاری روی دیوارهای غار دیده می‌شود.

غار زیبا آبشار نیاسر

عکس از: سایت Irna

این غار نزدیک به ۲۵۰۰متر طول دارد و شامل راهروهای پیچ‌درپیچ، اتاق‌ها، تونل‌ها و محوطه‌های زیادی است. غار رئیس سه طبقه دارد که از طریق دو کانال به هم وصل می‌شوند. راهروهای این غار به‌قدری باریک‌اند که امکان چرخیدن در آن‌ها وجود ندارد و راه‌رفتن در آن کمی مشکل است و تقریبا بیشتر غار را باید به‌صورت دولا و نیم‌خیز طی کنید.

نکته جالب درباره این غار شیوه جریان هواست. این غار آن‌قدر حرفه‌ای ساخته شده است که همیشه هوای تازه در داخل غار جریان دارد، حتی در عمیق‌ترین نقاط غار.

غار رئیس

عکس از: سایت Atacg

در پایین‌ترین طبقه این غار یک پناهگاه زیرزمینی وجود دارد که به آن سوراخ ویس می‌گویند. این غار در زمان جنگ‌ها و حملات دشمن مامن مطمئنی برای پناه‌گرفتن بوده است. در اتاقک‌های این غار محلی برای نشستن و استراحت گردشگران وجود دارد که بعد از غارنوردی می‌توانید چند دقیقه‌ای در آنجا استراحت کنید.

آتشکده ساسانی

اگر علاقه‌مند به تاریخ و باستان‌شناسی هستید فرصت رفتن به آتشکده ساسانی نیاسر را از دست ندهید.

۴۰۰متر که از غار رئیس به‌سمت بالای چشمه اسکندریه حرکت کنید آتشکده ساسانی یا همان چهارطاق را می‌بینید. آتشکده ساسانی یک از مهم‌ترین آثار تاریخی کاشان است که در زمان ساسانیان ساخته شده است. این بنای مربعی‌شکل از ۴ طاق و یک گنبد در بالای آن تشکیل شده است.

بازدید از آبشار نیاسر

عکس از: سایت Atacg

این بنا علاوه بر اینکه محل نگهداری آتش و عبادتگاه زرتشتیان بوده به‌عنوان یک تقویم هم عمل می‌کرده است. این‌طوری که وقتی نور آفتاب به پایه‌های این آتشکده می‌تابید، منجمان از طریق اندازه‌گیری طول سایه هنگام طلوع و غروب آفتاب زمان و روز اول تابستان و زمستان را تشخیص می‌دادند. فکرش را کنید در ۱۷۰۰ سال قبل از یک بنا به‌عنوان تقویم استفاده می‌کردند!

آسیاب آبی و گرمابه صفوی

در بازدید از آبشار نیاسر یکی از چیزهایی که احتمالا توجهتان را جلب می‌کند آسیاب آبی آبشار است. در دوران صفوی ۱۳ آسیاب آبی در مسیر آبشار ساخته شد که برای خردکردن گندم و انتقال آب به جاهای مختلف استفاده می‌شد. متاسفانه فقط یکی از آن آسیاب‌‌ها در پای آبشار باقی مانده است و بقیه خراب شدند.

حمام و آسیاب آبی

عکس از: سایت Niasargardi

در نزدیکی آبشار نیاسر کاشان یک گرمابه معروف هم وجود دارد که آن هم یادگار دوران صفوی است. حمام‌ها از قدیم در ایران نقش پررنگی در بین عامه مردم داشتند. از نظافت و سلمانی گرفته تا جلسه‌ها بحث و مذاکره درباره موضوع های مختلف در حمام‌ها برگزار می‌شد.

معماری گرمابه صفوی کاشان مثل بیشتر حمام‌های ایرانی است؛ یک حوض در وسط گرمابه قرار دارد و دورتادور آن حجره‌هایی به‌عنوان رختکن قرار دارد. شاید کمی برایتان عجیب باشد اما تبعیض طبقاتی حتی به گرمابه صفوی هم راه پیدا کرده و حجره‌های اربابان با مردم عادی و رعیت‌ها کاملا متفاوت بوده!

گرمابه صفوی

عکس از: سایت Niasargardi

آب این گرمابه از طریق همان آسیاب‌های آبی که در مسیر آبشار بود وارد آبراه‌های گلی داخل حمام می‌شد و از آنجا به تمام گرمابه منتقل می‌شد.

اگر اهل ماجراجویی در سفرید بازدید از گرمابه تاریخی نیاسر قطعا تجربه جذابی برایتان خواهد بود.

حمام و آسیاب آبی

عکس از: سایت Isfahan.irib

چشمه اسکندریه

اگر بگویم نیاسر تمدن چند هزار ساله و شهرت و آبادیش را مدیون این چشمه است اغراق نکرده‌ام. چشمه اسکندریه یکی دیگر از جاهای دیدنی کاشان است که آب بسیار زلال و گوارایی دارد و در چندمتری آتشکده ساسانی از دل زمین می‌جوشد.

این چشمه در بیشتر مواقع سال پرآب است و در تابستان آب خنک و در زمستان آب ولرمی دارد. این چشمه مسیر زیادی را طی می‌کند و در نهایت به‌شکل آبشار زیبای نیاسر به مسیرش ادامه می‌دهد. چشمه اسکندریه به باغ‌های اطراف منشعب می‌شود و مسئولیت سیراب‌کردن آن‌ها را هم بر عهده دارد.

حمام و آسیاب آبی

عکس از: سایت Sharsabzniasar

باغ تالار و عمارت کوشک

در آخر هم نیاسر‌گردیمان را با بازدید از باغ تالار و عمارت کوشک نیاسر به پایان می‌رسانیم. در بین کاشانی‌ها باغ تالار به درختان سرو خوش‌قدوبالا و کهن‌سالش شناخته می‌شود. باغ تالار از آن تفرجگاه‌های دلخواه شاهزادگان صفوی بوده که معمولا برای فراغت و تفریح به آنجا می‌آمدند. به‌جز فضای سبز و درخت‌کاری گسترده در باغ تالار، عمارت تاریخی کوشک هم درست در وسط باغ خودنمایی می‌کند.

باغ تالار کوشک

عکس از: سایت Ctmehr

عمارت کوشک به تمام نیاسر مشرف است و از هر نقطه‌ای در نیاسر دیده می‌شود. امکانات رفاهی مناسبی مثل سالن غذاخوری، سرویس بهداشتی، آب‌خوری و صندلی و نیمکت هم برای گردشگران فراهم شده است.

بهترین زمان بازدید از آبشار

آبشار نیاسر در هر فصل یک چیزی در چنته دارد تا غافلگیرتان کند. فصل بهار در کاشان حال‌وهوای دیگری دارد و شلوغ‌ترین روزهایش را سپری می‌کند. آب‌وهوای خنک و مطبوع، درختان به‌گل‌نشسته و سرسبز و مراسم گلاب‌گیری در فصل بهار و مخصوصا اردیبهشت‌ماه مسافران زیادی را به آبشار نیاسر می‌کشاند و عطر گل‌های محمدی هوش از سرتان می‌برد.

دیدنی های اطراف آبشار نیاسر

عکس از: سایت Irna

اگر می‌خواهید یکی دو روزی از گرمای تابستان به جاهای خنک‌تری پناه ببرید آبشار نیاسر گزینه مناسبی است. در فصل پاییز و زمستان هم بازدید از آبشار یخی و قندیل‌بسته نیاسر لطف دیگری دارد.

آبشار نیاسر کجاست؟

آبشار نیاسر استان اصفهان، شهر نیاسر کاشان و نزدیک محله سرکمر در شهرک آبشار قرار دارد. برای رفتن به آبشار نیاسر بعد از رسیدن به میدان گل‌های نیاسر به‌سمت چهارطاق حرکت کنید. از اینجا با کمی پیاده‌روی به آبشار می‌رسید. می‌توانید از نقشه گوگل مپ هم برای پیداکردن آدرس دقیق آبشار استفاده کنید.

بهترین مسیر دسترسی به آبشار

بهترین مسیر برای رفتن به آبشار نیاسر با ماشین این است که خودتان را به بزرگ‌راه تهران-کاشان برسانید و از جاده نیاسر وارد خیابان ولی‌عصر و شهرک آبشار شوید. پارکینگ بزرگی در نزدیکی چهارطاق وجود دارد که باید ماشین را در آنجا پارک کنید و بقیه راه را پیاده تا آبشار بروید.

باغ های گل رز

عکس از: سایت Atacg

مسیر پیاده‌روی تا آبشار خیلی طولانی نیست و بعد از ۱۰ تا ۱۵ دقیقه آبشار را خواهید دید. برای پیداکردن مسیر از مردم محلی هم می‌توانید کمک بگیرید.

در سفر به آبشار چه وسایل و تجهیزاتی همراهمان باشد؟

ما ایرانی‌ها ذاتا عاشق طبیعت هستیم و امکان ندارد آب روان و فضای سرسبزی ببینیم و زیرانداز به دست، برای یک اتراق چند ساعته خودمان را آماده نکنیم. حالا فکر کنید چنین شرایطی در یک شهر خشک و کویری وجود داشته باشد؛ حتما نمی‌توانید از آنجا دل بکنید!

دورهمی کنار آبشار نیاسر

عکس از: سایت Irna

اقامتگاه‌، سوئیت و هتل‌های خوبی در نزدیکی آبشار نیاسر وجود دارد که برای اقامت یک یا چند روزه می‌توانید با توجه به بودجه‌تان یکی از آن‌ها را رزرو کنید.

اما به نظر من کمپینگ در دل طبیعت مخصوصا در فصل بهار و تابستان و تماشای آسمان پاک و پرستاره شب‌ها یک جور دیگر به آدم می‌چسبد. در پارک بالای آبشار یا باغ تالار که چشمه اسکندریه هم در آنجا جاری است مکان‌هایی برای چادرزدن مناسب‌سازی شده و امکان چادرزدن و اقامت وجود دارد.

اگر می‌خواهید شب را در چادر سپری کنید یادتان باشد که وسایل ایمنی لازم، کیسه خواب، وسایل پخت‌وپز و چند دست لباس همراه خودتان داشته باشید.

آبشار نیاسر

عکس از: سایت Atacg

توصیه‌های علی‌بابایی برای سفر به آبشار نیاسر

رعایت‌کردن یک سری نکات در هنگام سفر می‌تواند تجربه بهتری را در خاطرات شما ثبت کند. اگر در زمستان به آبشار نیاسر سفر کردید از سالم‌بودن برف‌پا‌ک‌کن و وضعیت کلی ماشینتان مطمئن شوید و حتما زنجیر چرخ به‌همراه داشته باشید.

چشمه اسکندریه

عکس از: سایت Atacg

سفر به آبشار نیاسر به‌خاطر مسیر پیاده‌روی نسبتا ناهمواری که تا آبشار وجود دارد برای سالمندان و  کسانی که محدودیت‌‌های جسمانی دارند توصیه نمی‌شود. اگر هم تصمیم به کمپینگ دارید کمپ را در فاصله مناسب از رودخانه اسکندریه بر پا کنید و خیلی نزدیک آب نباشید.

بدون سوغاتی از نیاسر برنگردید!

سفرکردن آن هم سفر به نیاسر؛ شهر گل و گلاب، بدون خرید سوغاتی که اصلا مزه نمی‌دهد. اطراف آبشار نیاسر پر از مغازه‌های عرقیات‌فروشی و صنایع‌دستی مثل گیوه و سبدهای حصیری است. با خرید صنایع‌دستی از نیاسر هروقت که چشمتان به آن‌ها بیفتد یاد سفر دل‌انگیزتان به نیاسر برایتان تازه می‌شود. خدا را چه دیدید شاید دوباره باروبندیلتان را جمع کردید و راهی نیاسر شدید.

سفر ما به آبشار نیاسر با علی‌بابا به پایان رسید. حالا از شما می‌خواهم که اگر تجربه‌ یا خاطره جالبی از سفر به آبشار نیاسر کاشان دارید در کامنت‌ها برای ما بنویسید.

عکس آبشار نیاسر

در ادامه ابعاد دیگری از زیبایی‌های آبشار نیاسر را ببینید.

کوشک آبشار نیاسر

عکس از: سایت Ctmehr

عمارت کوشک

عکس از: سایت Ctmehr

غار رئیس

عکس از: سایت Tasnimnews

چشمه اسکندریه

عکس از: سایت Tasnimnews

آتشکده ساسانی

عکس از: سایت Tasnimnews

آبشار نیاسر

عکس از: سایت Tasnimnews

گل های محمدی آبشار

عکس از: سایت Tasnimnews

آبشار نیاسر

عکس از: سایت Eghtesadonline

مسیر دسترسی به آبشار

عکس از: سایت Eghtesadonline

آبشار نیاسر کجاست؟

عکس از: سایت Eghtesadonline

جاذبه های طبیعی حوالی منطقه

عکس از: سایت Eghtesadonline

دیدنی ها و آب و هوا

عکس از: سایت Eghtesadonline

حمام تاریخی صفوی

منبع: علی بابا

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

سبد خرید شما خالی است.

ورود به سایت