شاعر قرن هشتمی ایران، حافظ چند قرن پیش گفته: «اگر آن ترک شیرازی بهدست آرد دل ما را، به خال هندویش بخشم، سمرقند و بخارا را». این شعر هم از اهمیت این دو شهر صحبت میکند و هم از عاشقپیشه بودن جناب حافظ. دیدن سمرقند، بخارا و خیوه در جاده ابریشم میتواند تنها دلیل شما برای سفر به ازبکستان باشد.
ازبکستان کشوری زیبا در آسیای میانه است که دارای میراث فرهنگی غنی و تاریخی طولانی است. ازبکستان ۴ چهار مکان مهم میراث جهانی یونسکو را در خود جای دادهاست. و ۳۰ مکان دیگر نیز در لیست انتظار برای ثبت در یونسکو هستند.
پس میبینید که با چه کشوری طرف هستیم؟ کشوری زیبا، تاریخی، پر از مکانهای دیدنی با معماری بینظیر و بازارهای محلی جذاب برای خرید که در این مقاله از راستین گشت سعی کردهام تا ۱۵ تا از جاهای دیدنی ازبکستان را به شما معرفی کنم. تا انتهای مقاله با ما همراه باشید.
۱۵ تا از جاهای دیدنی ازبکستان
سمرقند
شاهراه فرهنگها لقبی است که به این شهر ثبت شده در یونسکو دادهاند. سمرقند تصاویری از دوران باستان و قدیم را به شما یادآوری میکند که فقط تا به حال در عکسها، فیلمها و افسانهها دیدهاید. با این حال، هیچ افسانهای در کار نیست: امروز سمرقند شهری پر جنب و جوش است که در عین حال سنتهای خود را حفظ کردهاست.
کاوشهای باستان شناسی تاریخچهای را نشان میدهد که قدمت آن به ۳۵۰۰ سال پیش باز میگردد. منطقه افراسیاب در سمرقند در قرن ۷ قبل از میلاد مسیح تاسیس شده و از قدمت این شهر خبر میدهد. این شهر توسط اسکندر مقدونی و چنگیز خان مغول فتح شد، پایتخت مجلل امپراتوری تیموری بود و نقش مهمی در توسعه معماری و هنرهای اسلامی داشت.
۱. رصدخانه الغبیگ
اولین جایی که به شما پیشنهاد میکنم در سمرقند ببینید، رصدخانه اُلُغبیگ است. این مکان تاریخی توسط ستارهشناس بزرگ، الغبیگ امیر تیموری ساخته شد. جالب است بدانید که مادر الغبیگ، گوهرشاد آغا بود که مسجد گوهرشاد در مشهد را ساختهاست و پدرش شاهرخ نیز فرزند تیمور از پادشاهان ایران بود.
این رصد خانه بنا به عقیده بسیاری از کارشناسان یکی از بهترین رصدخانههای جهان اسلام و عظیمترین آنها در آسیای میانه بودهاست. الغبیگ در کنار بزرگترین ستارهشناسان آن زمان از جمله قاضیزاده رومی، غیاثالدین جمشید کاشانی و علی قوشچی در این رصدخانه به تحقیق پرداختند.
رصد خانه الغ بیگ سمرقند را دایره مانند طراحی کردند تا محورهای اصلی آن در چهار جهت جغرافیایی روی نصفالنهار سمرقند قرار بگیرد. در این رصدخانه یک زاویه سنج برای اندازی گیری زاویه های بیرونی در نظر گرفته شده است. این ابزار به طور کلی یک شکل دایرهای است و شعاع ۴۰ متر و ۲۱۲ سانتی متری دارد، طول این کمان به ۶۳ متر می رسد.
اگر به ستارهشناسی علاقهمندید رصدخانه الغبیگ یکی از بهترین جاهای دیدنی ازبکستان برای شماست.
۲. میدان ریگستان
اگر بخواهیم ردپایی از ایران که در ازبکستان باقی ماندهاست را نام ببریم، بیشک باید به میدان ریگستان اشاره کنیم. میدان ریگستان قلب شهر سمرقند و از باشکوهترین جاهای دیدنی ازبکستان است. معماری ایرانی منحصربهفرد ساختمانهای اطراف این میدان، بعدها در بناهای مشهوری مثل تاج محل هندوستان، مسجد سنپترزبورگ روسیه و میدان نقش جهان اصفهان نیز استفاده شد.
سمرقند در قرنهای گذشته از مهمترین شهرهای شرق دنیا و بسیار پرهیاهو بوده و میدان ریگستان هم از این قاعده مستثنی نبوده و همیشه مکانی برای تجمع مردم برای خرید، برگزاری جشنهای عمومی بودهاست. یکی از مهمترین دلایلی که سمرقند در سال ۲۰۰۱ در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شد؛ وجود این میدان و مدرسههای بینظیر اطرافش است. هر کدام از سه مدرسه معروف الغبیگ، شیردار و طلاکاری معماری خاص و بیهمتای خودش را دارد و ورودی هر سه آنها به سمت میدان ریگستان است.
۳. مسجد بیبیخانم سمرقند
این بنا به یادبود بیبیخانم یا همان سرای ملک خانم همسر تیمور گورکانی و به دستور تیمور در حدود ۶۰۰ سال پیش ساخته شدهاست. مسجد بیبیخانم یا بیبیخاتون که در شرق میدان ریگستان قرار دارد، در زمان خودش، از بزرگترین مساجد جهان بودهاست.
تیمور بعد از لشکرکشی به هندوستان تصمیم گرفت تا مسجدی به یاد همسر خود در سمرقند بنا کند. در ورودی اصلی این بنا با ۳۵ متر ارتفاع یکی از جذابترین چیزهایی است که در سفر به ازبکستان خواهید دید. قرآن بزرگ از جنس مرمر در دل این مسجد قرار دارد و جلوه زیبایی به آن دادهاست.
مسجد در ۵ سال به دست معماران زبردست ایرانی و هندی ساخته شد. اما تیمور از پیشرفت ساخت مسجد راضی نبود و بعد از اتمام بنا به سرعت تغییرات مختلفی به خصوص در گنبد اصلی ایجاد کرد. ارتفاع این گنبد به ۴۰ متر میرسد. مسجد بیبیخانم هرساله گردشگران زیادی به میدان ریگستان میکشاند و از جاذبههای چشمنواز این شهر قدیمی است.
۴. گور امیر (آرامگاه تیمور)
آرامگاه تیمور گورکانی موسس سلسله تیموریان از دیگر جاهای دیدنی ازبکستان در شهر سمرقند است. همانطور که در بالاتر توضیح دادم، تیمور به لشکرکشی و فتح کشورهای مختلف علاقه زیادی داشت و از چنگیز مغول به عنوان الگوی خود نام میبرد. با اینکه تیمور پادشاه خشن و علاقهمند به کشتوکشتار بود؛ در بین مردم ازبکستان جایگاه ویژهای دارد.
معماری این بنا به شیوه آذری است و به دست معمار شهیر ایرانی عبدالظریف محمد بن محمود اصفهانی ساخته شدهاست. گور امیر که در سال ۸۰۷ هجری شمسی بنا شده، در واقع معروفترین اثر در گنجینه معماری شهر سمرقند به شمار میرود. کاشیکاریهای ظریف ایرانی گور امیر زیبایی این ساختمان را دوچندان کرده و گنبد آبی بنای آن نیز در واقع مهمترین نماد ازبکستان به شمار میرود.
بخارا
بخارا یکی از بزرگترین شهرهای ازبکستان و یکی از زیباترین آنهاست. این شهر چندین قرن است که پایگاه مهمی برای الهیات و علوم اسلامی است. یونسکو، بخارا را به عنوان یک شهر نمونه قرون وسطایی، که مرکز شهر خود را به خوبی حفظ کرده، معرفی میکند.
توسعه شهری، اقتصادی و علمی در بخارا تاثیر بسزایی در جهان اسلام در قرون وسطی داشتهاست. قدیمیترین بنای شهر، معماری مقبره اسماعیل سامانی است که قدمت آن به قرن دهم میلادی بر میگردد. این مکان تا هفت قرن بعد، بزرگترین مرکز اسلامی برای مطالعه و یادگیری تصوف بود. و چون تا چند دهه پیش در زیر خاک قرار داشته؛ آسیب زیادی ندیدهاست. همانطور که میدانید، ازبکستان در قسمتی از تاریخ، بخشی از ایران بودهاست. ابوعلی سینا پزشک و دانشمند ایرانی در نزدیکی بخارا متولد و بزرگ شد.
۵. مناره کالیان
پیشنهاد میکنم اولین جایی که در بخارا میبینید، مناره کالیان باشد. در مناره یک پلکان مارپیچی آجری وجود دارد که به دور یک ستون میچرخد. پایه برج دارای رشتههای تزئینی باریکی است که با آجر ساخته شدهاند و به صورت مستقیم یا مورب قرار گرفتهاند. در مناره کتیبههایی را خواهید دید که با لعاب آبی رنگ روی آنها نوشته شدهاست.
مناره کالیان نماد شهر بخاراست. این مناره زمانی بلندترین مناره آسیای میانی بود. این بنا در بخش شرقی بخارا قرار گرفته و در حدود قرن ۱۲ میلادی و در زمان آل افراسیاب ساخته شدهاست. در این مناره در ابتدا ۵ بار در روز اذان گفته میشد. اما بعدها کاربری آن تغییر پیدا کرد و به فانوسی برای نشان دادن مسیر بخارا به کاروانها و مسافران به شمار میرفت.
حدود صد سال پس از ساخت آن، معماری برج چنان چنگیز خان را تحت تاثیر قرار داد که با اینکه همه اطراف برج توسط افرادش نابود شده بود، از آن محافظت شود. مناره کالیان همچنین به برج مرگ معروف است، زیرا تا اواخر قرن بیستم جنایتکاران با پرتاب شدن از بالای آن اعدام میشدند. از این برج بعدها برای دیدهبانی و نظارت دقیق بر تحرکات دشمنان استفاده میشد.
۶. مدرسه چهار منار
چهار منار کوچک فتوژنیک، در پیچ و خم کوچههایی بین «پوشکین» و «هوجا نورآباد» بیشترین شباهت را به معماری هندی در بین بناهای شهر بخارا دارد. این بنا که در واقع مدرسهای قدیمی است که در سال ۱۸۰۷ ساخته شدهاست.
با اینکه نام این بنا چهار منار است، اما در واقع برجهای آن مناره نیستند و تزیینی هستند. با پرداخت ۴۰۰۰ «سوم» (واحد پول ازبکستان) میتوان از پشت بام ساختمان بالا رفت و منارههای جذاب را از نزدیک دید. دکههای سوغاتی در جلوی ساختمان برخی از سوغاتیهای جالب زمان اتحاد جماهیر شوروی و عکسهای سیاه سفید از بخارای قبل از شوروی را میفروشند.
۷. مقبره سامانیها
آرامگاه اسماعیل سامانی در شهر بخارا یکی از معروفترین جاهای دیدنی ازبکستان است. ساخت این بنا از ۲۷۱ تا ۳۲۲ خورشیدی به طول انجامیدهاست. مقبره سامانیها تا چند دهه اخیر در زیر خاک قرار داشته و به همین علت در گذشت زمان آسیب چندانی ندیدهاست.
این مقبره، قدیمیترین بنای تاریخی مسلمانان در این شهر است و یکی از جالبترین آنها از نظر معماری است. در ساخت این آرامگاه از معماری شیوه رازی الگوبرداری شده و آجرکاری آن پیچیدگی بسیار زیبایی دارد. و سبک آن شباهت زیادی به آتشکدههای ساسانی دارد. آجرکاریهای پیچیده این بنا دیوارهایی با ضخامت تقریبا ۲ متر پنهان میکند و به آن کمک میکند تا ۱۱ قرن بدون مرمت (به جز گنبد سنبله دار) زنده بماند.
اگر هشت دقیقه وقت برای سپری کردن دارید، سوار چرخ و فلک نزدیک آرامگاه شوید و از بالا و منظرهای استثنایی شکوه و عظمت مقبره را ببینید.
۸. حوض لیابی ( لب حوض)
لب حوض میدانی است که دز سال ۱۶۲۰ در اطراف یک حوض در بخارا و توسط فردی به نام دیوان بیگی ساخته شدهاست. این مکان را میتوان آرامترین و دنجترین نقطه شهر است. سایه درختان توت کل سطح حوض را میپوشاند.در لب حوض مردان مسن ازبک را نوشیدنی به دست در حال شطرنج بازی کردن میبینید. با اینکه حضور گسترده گردشگران در این مکان را میبینید اما حوض لیابی هنوز هم بافت سنتی خود را حفظ کردهاست.
تا یک قرن پیش حدود ۲۰۰ کانال و حوض در بخارا وجود داشت. مردم از آن مینوشیدند، شستوشو میکردند و حتی آبتنی میکردند. چون این آبها راکد بوند، بیماریهای زیادی از این طریق منتقل میشد. مشهور است که متوسط سن در قرن نوزدهم میلادی در بخارا ۳۲ سال بودهاست. تا اینکه بلشویکها حوضها را خالی کردند و تنها چند حوض از آن زمان باقی ماندهاست.
توصیه میکنم در سفر به بخارا به لب حوض بروید و زیر سایه درختان از خنکی و آرامش آنجا لذت ببرید.
تاشکند
ترکیبی کاملا متعادل از کلانشهرهای مدرن و عطر و طعم بی نظیر شرقی در تاشکند (پایتخت ازبکستان و بزرگترین کلانشهر آسیای میانه) در انتظار شما است. تاشکند برای ۶۰ سال پایتخت جمهوری کمونیستی بود، که به طور قابل توجهی به شهر در توسعه اقتصادی و اجتماعی کمک کرد. اما بلشویکها نسبت به آثار معماری مذهبی شهر مهربان و سخاوتمند نبودند و سعی در ساخت بناهای یادبود خود در دوران اتحاد جماهیر شوروی داشتند.
آثار دیدنی تاشکند نسبت به بخارا و سمرقند آسیب بیشتری دیدهاند. اما همان آثاری هم که از دست بلشویکها در امان ماندند، از زیباترین جاهای دیدنی ازبکستان هستند.
۹. میدان امیر تیمور
تاریخچه میدانی در مرکز تاشکند به نام امیر تیمور، فرمانده و بنیانگذار امپراتوری عظیم قرون وسطایی، از اوایل قرن نوزدهم آغاز شد، زمانی که تاشکند مرکز فرماندهی نظامی ترکستان بود و امپراتوری روسیه را تشکیل میداد. این بنا به دستور ژنرال م. چرنیایف در سال ۱۸۸۲ تاسیس شد. این مجسمه تاریخ عجیبی دارد. اولین بار در سال ۱۸۸۲ مجسمه ژنرال کاوفمان در این میدان که آن زمان میدان کنستانتین نام داشت، قرار گرفت و پس از آن مجسمه استالین و بعد مجسمه کارل مارکس در این میدان قرار گرفت.
پس از فروپاشی اتحادیه جماهیر شوروی، مجسمهای برنزی از امیر تیمور که بر روی اسبی اصیل نشستهاست، در مرکز میدن قرار گرفت که تا الان هم عوض نشدهاست. کتیبهای نیز در میدان وجود دارد که ایلخوم جباروف سازنده آن، شعار معروف امیر تیمور «قدرت در عدالت» را روی آن به چهار زبان دنیا نوشتهاست.
بناهای تاریخی زیادی اطراف میدان امیرتیمور قرار دارد. از جمله: موزه امیر تیمور، هتل ازبکستان، کاخ فوروم، ساختمان ساعت و… .
۱۰. باغ ژاپنی Japanese Garden
یکی از رویاییترین جاهای دیدنی ازبکستان، باغ ژاپنی تاشکند است. باغ ژاپنی یک پارک خاص است. در این پارک زیبایی، روح ، عمق و اصالت فرهنگ ژاپن را احساس میکنید. همچنین در این باغ فرصت دارید تا فلسفه، روش تفکر و یک سیستم متفاوت از ارزشها را یاد بگیرید.
اگر به باغ ژاپنی رفتید، چای سبز دمکرده خوشطعم آنجا را حتما امتحان کنید، روی نیمکت لم بدهید و از آرامش و هوای دلپذیر باغ لدت ببرید.
۱۱. مدرسه باراک خان
مدرسه باراک خان در منتهی الیه غربی میدان هست-امام (یا خواست امام) در قلب تاشکند قدیمی، قرار دارد. این مدرسه که یکی از تماشاییترین جاهای دیدنی ازبکستان است؛ در قرن شانزدهم میلادی به دستور نوروز احمد خان حاکم وقت تاشکند ساخته شدهاست. دوران حکومت نوروز احمد خان به حدی برای مردم تاشکند خوش یمن و خوب بود که این مدرسه به یاد آن دوران باراک خان نامیدهشد (باراک در زبان ازبکی به معنی خوش شانس بودن است).
مدرسه باراک خان در آن دوران تبدیل به مکانی برای اداره معنوی مسلمانان آسیای میانه شدهبود. کتابخانه غنی از نسخ خطی این مدرسه نیز دیدنیاست. مخصوصا وقتی بدانید که قرآنی منسوب به عثمان (خلیفه سنی مذهبها) در آنجا نگهداری میشود. برخی باور دارند که عثمان در حال خواندن این قرآن کشته شدهاست و لکههای خون هنوز روی صفحات این قرآن که از پوست گوزن درست شده، جود دارد.
۱۲. کاخ شاهزاده رومانوف
تا اینجا از هر ساختمان و کاخی که در ازبکستان صحبت کردم، معماری اسلامی و ایرانی داشتهاند. کاخ رومانوفها از همین حیث از بقیه ساختمانهای ازبکستان متفاوت است. این کاخ در سال ۱۸۹۱ در مرکز تاشکند بنا شدهاست.
کاخ بنایی مدرن است که نیکلای کونستا نتینیو ویچ رومانوف، شاهزاده روسی در زمان سلطه روسها به ازبکستان در این کاخ اقامت داشت. کاخ رومانوفها ساختمانی است با پنجرههای کوچک تزیین شده و درختهای زیبایی که اطراف کاخ را احاطه کردهاند.
۱۳. میدان استقلال تاشکند
احتمالا اولین جایی که در سفر به ازبکستان و تاشکند خواهید دید، میدان استقلال است. بزرگترین میدان تاشکند بیشتر به یک پارک بزرگ شباهت دارد تا یک میدان. میدان استقلال در تاشکند با چندین بنای تاریخی و چشمه، احاطه شده توسط ساختمانهای عمومی چشمگیر و پر از درخت و گل، ویترین ازبکستان مدرن است.
میدان استقلال تاشکند، تا قبل از استقلال ازبکستان در سال ۱۹۹۲ میدان سرخ نام داشت و مجسمه لنین در مرکز میدان قرار داشت. از آن زمان مجسمهای از یک مادر و فرزند ازبک، جای لنین را گرفته و در بالای آن کرهزمین طلایی که نقشه ازبکستان بر روی آن حک شده قرار دارد. این مجموعه نشاندهنده احیای ازبکستان به عنوان یک کشور مستقل آزاد است.
۱۴. قلعه ایچان (ایچان کالا) خیوه
قلعه ایچان یکی از منحصربهفردترین جاهای دیدنی ازبکستان و شهر خیوه است. خیوه قدمت سمرقند و بخارا را ندارد، اما همچنان یکی از باارزشترین شهرهای ازبکستان برای سفر است. این قلعه یکی از بناهای ثبت شده در میراث یونسکو است و از آن به خوبی مخافظت میشود. این قلعه قدیمی بیش از ۵۰ اثر تاریخی و ۲۵۰ خانه قدیمی را در خود جای داده است که قدمت آنها عمدتا مربوط به قرن هجدهم یا نوزدهم است. یکی از این آثار تاریخی مسجد جامع است که در قرن دهم تاسیس شده و بین سالهای ۱۷۸۸ تا ۱۷۸۹ بازسازی و تعمیر شدهاست.
از دیدنیترین ویژگیهای قلعه ایچان دیوارهای آجری با کنگرههای کوچک و چهار دروازه آن است که در هر طرف قلعه مستطیل شکل قرار دارد. اگرچه اعتقاد بر این است که پایههای آن در قرن دهم ریخته شده، و دیوارهای امروزی که ارتفاع آنها به ۱۰ متر (۳۳ فوت) میرسد، در اواخر قرن هفدهم برپا شده و بعدا تعمیر شدهاند.
۱۵. کاخ خدایار خان خوقند
کاخ خدایار خان به حدی بزرگ و زیباست که به شهر شگفتانگیز معروف است. این کاخ روی خرابه های ارگ قبلی بین سالهای ۱۸۶۳ تا ۱۸۷۵ میلادی توسط آخرین خان خوقند ساخته شدهاست.
کاشیکاریهای نمای بیرونی و درونی کاخ به همراه آیینه کاریها و شیشههای رنگی از زیباییهای این کاخ تاریخی هستند. این کاخ در گذشته ۱۱۴ اتاق و ۷ حیاط داشت. اما امروزه اگر شما مایل به دیدار از موزه باشید تنها از ۱۹ اتاق بازسازی شده و ۴ حیاط میتوانید دیدن کنید. معمارانی از خوقند و بخارا برای بازسازی این بنای پیچیده گرد هم آمدند و مشغول بازسازی آن هستند.
در سفر به ازبکستان حتما از شهر تاریخی خوقند و این کاخ استثنایی که یکی از چشمنوازترین جاهای دیدنی ازبکستان است، دیدن کنید.
و در آخر…
سفر به ازبکستان سفر به دل تاریخ است. شهرهای ازبکستان به حدی زیبا و تاریخی هستند که زمان برای گشت و گذار در آنها کم میآورید. بخارا، سمرقند و تاشکند حرفهای زیادی برای گفتن دارند. انتخاب ۱۵ مکان دیدنی از بین جاهای دیدنی ازبکستان برای من کار آسانی نبود. اما امیدوارم در سفر به این کشور زیبا، از این اماکن دیدن کنید.
منبع: علی بابا