استانبول؛ شهری برای همه سلیقه‌ها

محتوایی که در ادامه مشاهده می‌کنید، نسخه وب کتاب سفر استانبول است که علی‌بابا آن را در قالب پی‌دی‌اف منتشر کرده است. این محتوا مشابه همه مطالب مجله علی‌بابا، از قانون کپی‌رایت تبعیت می‌کند و هر گونه استفاده از آن بدون لینک دادن به صفحه کتاب سفر استانبول پیگرد قانونی دارد. برای دانلود نسخه تعاملی کتاب سفر استانبول به لینک کتاب سفر استانبول راستین گشت مراجعه کنید.

به استانبول خوش آمدید!

استانبول شهر عجایب است. شهری که شکوه گذشته، جریان حال و نگاه به آینده را همزمان در خود دارد و دو قاره اروپا و آسیا در آن همدیگر را ملاقات می‌کنند. شهری که می‌توان همزمان در آن فرهنگ شرقی و غربی را تجربه کرد و از زیبایی‌های هر کدام لذت برد. شهری که به خاطر موقعیت استراتژیک و تاریخچه غنی‌اش، می‌توان فرصت کشف را در کوچه و پس کوچه‌هایش یافت و روزها از آثار معماری و تاریخی زیبایش بازدید کرد و یاد گرفت.

شهر استانبول در کنار آثار تاریخی، پر از گزینه‌های متنوع برای لذت بردن از تعطیلات است؛ از شنا و کشتی‌سواری در دریا گرفته تا شهربازی‌های مدرن و سالن‌های سینمای متنوع. هر کوچه‌اش پر از کافه و رستوران‌های مختلف است و گالری‌ها و سالن‌های تئاتر و کنسرتش میزبان هنردوستان.

هر کسی با هر سلیقه و اعتقادی به استانبول سفر کند، بی‌شک عشق این شهر در دلش جا باز می‌کند و سفر اول، سفر آخر نخواهد بود.

اولین ساکنان شهر استانبول، در هزاره دوم قبل از میلاد در بخش آسیایی این شهر ساکن شدند. اولین اسم شهر یعنی بیزانتیوم که یک اسم یونانی است، از یک شاه مِگارایی به اسم بیزاس گرفته شد که افرادش را در قرن هفتم قبل از میلاد به این شهر ‌آورد. نقل می‌کنند که شاه بیزاس این نقطه را بعد از مشاوره با یک پیشگو انتخاب کرد. پیشگو به شاه گفته بود که باید آن سوی سرزمین کورها سکونت داشته باشد. بیزاس وقتی به ورودی تنگه بسفر و دریای سیاه رسید و دید که ساکنان قبلی، این همه آب و دشت‌های سرسبز را نادیده گرفته‌اند و در اینجا زندگی نکرده‌اند، اینطور برداشت کرد که حتما کور بوده‌اند که این همه زیبایی را ندیده‌اند. به همین خاطر این منطقه را برای سکونت انتخاب کرد.

در قرن ششم پیش از میلاد، پارسی‌ها کنترل این شهر را به دست گرفتند. بعد از آن، در حدود قرن‌های چهارم تا دوم قبل از میلاد، کنترل شهر به دست اسکندر کبیر افتاد. سال ۱۹۳ بعد از میلاد، یک امپراطور رومی به اسم سپتیموس سِوروس آن را فتح کرد و تا قرن چهارم بعد از میلاد، این شهر تحت حکومت رومی‌ها باقی ماند. وقتی کنساتین کبیر، بیزانتیوم را به عنوان پایتخت کل امپراطوری روم انتخاب کرد، اسم شهر را به نام خودش کنستانتینوپل (قسطنطنیه) گذاشت. بعد از قرن پنجم، امپراطوری روم شرقی، امپراطوری بیزانس نام گرفت. این شهر هم مانند روم، روی هفت تپه بنا شد.

امپراطورهای اولیه بیزانس، شهرشان را غرق گنج‌های دنیای باستان کردند و در حدود قرن‌های چهارم تا ششم، جمعیت شهر تا ۵۰۰ هزار نفر افزایش پیدا کرد. در سال ۵۳۲ و در دوره ژوستینیان اول، شورش نیکا باعث نابودی شهر شد؛ اما بعد از آن خیلی از جاهایی که آسیب دیده بودند، از جمله بنای ایاصوفیه، دوباره بازسازی شدند.

ادامه تاریخ استانبول با فراز و فرودهای بسیاری همراه است. در قرن‌های هفتم و هشتم، شهر توسط اعراب و در قرن‌های نهم و دهم توسط بربرها محاصره شد. در سال‌های ۱۲۰۴ تا ۱۲۶۱، در دوره حکومت سران جنگ‌های صلیبی، کل ثروت شهر به غارت رفت. بعد از این دوران، کنستانتینوپل دیگر هیچ وقت آن ثروت و قدرت سابق خودش را به دست نیارود.

بعدها، در سال ۱۴۵۳ ترک‌های عثمانی به فرماندهی سلطان محمد دوم، کنستانتینوپل را فتح کردند. اسم شهر را اسلامبول گذاشتند و تبدیل به مرکز حکومت امپراطوری عثمانی شد. بین قرن‌های ۱۵ و ۱۶ سلطان‌های عثمانی، مساجد و ساختمان‌های زیادی در سطح شهر ساختند. در اواسط قرن ۱۶ جمعیت شهر دوباره تا حدود نیم میلیون نفر بالا رفت و استانبول به یکی از مراکز بزرگ تجاری، سیاسی و فرهنگی جهان تبدیل شد.

بهتر است بدانید که نام استانبول از ترکیب دو اسم اسلامبول (شهر اسلام) و ایس‌تین‌پلین (در زبان یونانی یعنی به سمت شهر) به وجود آمده که در طی تاریخ به استانبول تبدیل شده است.

امپراطوری عثمانی تا جنگ جهانی اول، یعنی زمانی که استانبول به اشغال نیروهای متفقین در آمد، به حیات خود ادامه داد. بعد از سال‌ها مبارزه با نیروهای اشغالگر به رهبری آتاتورک، سرانجام در سال ۱۹۲۳ اولین جمهوری ترکیه شکل گرفت. آن زمان بود که پایتخت ترکیه به آنکارا منتقل شد. اما استانبول تا به امروز به پیشرفت خودش ادامه داده است و همچنان به عنوان پایتخت فرهنگی و تجاری ترکیه شناخته می‌شود.

برنامه ریزی قبل از سفر

برنامه‌ریزی برای سفر به یک جای جدید، شاید کار سختی باشد؛ اما در عین حال، یکی از لذت‌بخش‌ترین مراحل سفر است. در این بخش از کتاب ما قدم‌به‌قدم به شما کمک می‌کنیم تا چیزی را از قلم نیاندازید.

پیش از شروع پیشنهاد می‌کنیم با ۱۰ اشتباه رایجی که می‌تواند سفر استانبول را به کامتان تلخ کند، آشنا شوید. برای خواندن این مطلب در مجله علی‌بابا، اینجا کلیک کنید.

 

آب‌وهوای استانبول

آب‌وهوای استانبول به خاطر موقعیت جغرافیایی شهر، تحت تاثیر آب‌و‌هوای مدیترانه‌ای، دریای سیاه، بالکان و آناتولی قرار دارد. تیر و مرداد گرم‌ترین ماه‌ها و دی و بهمن سردترین ماه‌های سال در این شهر است. بارش‌های غیرمنتظره استانبول در بهار و پاییز غافلگیرتان می‌کند؛ پس بهتر است همیشه در این موقع از سال یک چتر همراهتان باشد.

 

فصول مختلف در استانبول

تابستان: آب‌وهوای گرم و مرطوب | میانگین دمای اوایل تیر تا اوایل شهریور ۲۷ درجه سانتی‌گراد است. حدود ۵ روز در سال، گرما تا ۳۲ درجه هم بالا می‌رود.

زمستان: آب‌وهوای سرد و مرطوب و برفی | میانگین دمای اوایل دی تا اوایل اسفند ۴ درجه سانتی‌گراد است، اما روزهای کمی در سال به زیر صفر می‌رسد. حدود ۱۰ روز در سال برف سنگین می‌بارد.

بهار و پاییز: آب‌وهوای معتدل، ولی اغلب مرطوب با شب‌های تقریبا سرد

حداقل و حداکثر دمای استانبول در ماه‌های مختلف:

اواسط اسفند تا اواسط اردیبهشت: ۷ تا ۱۸ درجه سانتی‌گراد

اواسط اردیبهشت تا اوایل خرداد: ۱۴ تا ۲۴ درجه سانتی‌گراد

اوایل خرداد تا اوایل تیر: ۱۸ تا ۲۷ درجه سانتی‌گراد

اوایل تیر تا اوایل شهریور: ۲۰ تا ۳۳ درجه سانتی‌گراد

اوایل شهریور تا اوایل آبان: ۱۶ تا ۲۳ درجه سانتی‌گراد

اوایل آبان تا اوایل دی: ۶ تا ۱۳ درجه سانتی‌گراد

اوایل دی تا اوایل اسفند: ۵ تا ۹ درجه سانتی‌گراد

 

بهترین زمان سفر به استانبول

برای شهر پر از پتانسیلی مثل استانبول که در هر موقع از سال جذابیت‌های متفاوتی دارد، انتخاب یک تاریخ مشخص کار سختی است. برای اینکه بتوانید بهترین موقع سفر را با توجه به سبک سفرتان انتخاب کنید، باید هدفتان را از سفر به این شهر مشخص کنید.

اگر عشق خرید و گشت‌وگذار در مراکز خرید هستید، بهترین موقع زمان حراج‌های بزرگ است. اگر عاشق پرسه‌زدن در نقاط توریستی و یا لذت بردن از سواحل و تفریحات آبی هستید، باید برای زمانی که هوا کمی گرم است، ولی آفتاب هنوز خیلی سوزان و آزاردهنده نیست، برنامه‌ریزی کنید. اگر طرفدار فستیوال‌های خاص هنری هستید، باید زمان سفرتان را با تاریخ برگزاری آن‌ها هماهنگ کنید.

 

در ادامه مزایای سفر در هر کدام از فصل‌های استانبول را شرح می‌دهیم تا بتوانید راحت‌تر تصمیم بگیرید.

 

فصل بهار:

اوایل فصل بهار و خصوصا در ایام نوروز، هوای استانبول هنوز سرد و بارانی است و رفته‌رفته هر چه به سمت خرداد پیش می‌رود، گرم‌تر می‌شود. روزها طولانی شده است و فرصت بیشتری برای گشت‌وگذار خواهید داشت. همچنین فستیوال‌های متعددی برقرار است که می‌توانید با شرکت در آن‌ها سفرتان را خاطره‌انگیز کنید. در نظر داشته باشید که هر چه هوا رو به گرم‌تر شدن برود، هزینه اقامت و پرواز هم بالاتر می‌رود.

 

فصل تابستان:

از اواخر خرداد، هوای استانبول به شدت گرم و مرطوب می‌شود. اگر طرفدار شنا در دریاهای سیاه و مرمره و لذت بردن از تفریحات ساحلی هستید، تابستان فصل مناسبی خواهد بود. شب‌های استانبول در تابستان زنده است و تا دیروقت می‌توانید در خیابان‌ها قدم بزنید و لذت ببرید. خیلی از کنسرت‌ها و برنامه‌های مفرح در این فصل برگزار می‌شوند.

اما در نظر داشته باشید که قیمت‌ها در این فصل پرمسافر به طور چشمگیری بالا می‌رود. به علاوه، به خاطر تعطیلات تابستانی، خیابان‌های استانبول و مناطق تفریحی آن، پر از مردم محلی و توریست‌ها می‌شود. بنابراین برای بازدید از هر جاذبه‌ای باید در صف‌های طولانی زیر آفتاب سوزان منتظر بمانید.

 

فصل پاییز:

فصل پاییز یکی از بهترین فصل‌ها برای کسانی است که طاقت گرما و رطوبت زیاد تابستان‌های استانبول را ندارند. در هوای ملایم و دلپذیر می‌توانید در خیابان‌ها پرسه بزنید. محله‌های توریستی خلوت‌تر هستند و دیگر خبری از صف‌های طولانی نیست. اگر اهل طبیعت‌گردی باشید، می‌توانید از جنگل‌های رنگارنگ و پارک‌های پاییزی نهایت لذت را ببرید. نرخ اقامت و پرواز در این فصل افت قیمت خوبی دارد و در رزرو تاریخ موردنظرتان هم کمتر به مشکل برمی‌خورید.

تنها مشکل این فصل روزهای کوتاه است که زمان کمتری برای استفاده از روشنایی روز خواهید داشت. از اواسط آبان به بعد هم بارندگی‌ها شروع می‌شود و شاید کمتر بتوانید از کافه و رستوران‌های کنار خیابان لذت ببرید. برای حل این مشکل سعی کنید اوایل پاییز را برای سفرتان انتخاب کنید.

 

فصل زمستان:

زمستان از آن فصل‌هایی است که با هدف‌های خاص‌تری برای سفر انتخاب می‌شود. طرفداران ورزش‌های زمستانی مثل اسکی، عاشق سفر در زمستان هستند تا بتوانند در کوه‌ها و پیست‌های مختلف اسکی کنند. فاصله نزدیک‌ترین پیست اسکی به استانبول در حدود ۲ الی ۳ ساعت رانندگی به سمت خارج از استان است. نکته حائز اهمیت این است که هزینه اقامت در نزدیکی پیست‌های اسکی بیشتر است؛ اما در فصل زمستان می‌توانید به خوبی در هزینه پروازتان صرفه‌جویی کنید.

همچنین عده‌ای برای جشن گرفتن سال نوی میلادی در خیابان‌های استانبول و استفاده از حراج‌های زمستانی، اوایل دی ماه را برای سفرشان انتخاب می‌کنند. البته هر چه به روز جشن و تعطیلات سال نو نزدیک‌تر شوید، هزینه پرواز و اقامت‌تان بالاتر ‌می‌رود.

اگر برای بار اول می‌خواهید به استانبول سفر کنید و برنامه بازدید از جاذبه‌های توریستی را دارید، اصلا زمستان را انتخاب نکنید. اما اگر چندمین سفرتان به استانبول است و به دنبال تصویر جدیدی از این شهر هستید، با به همراه داشتن لباس مناسب فصل، می‌توانید از زمستان استانبول لذت ببرید.

اگر به دنبال هوای خوب و قیمت پایین رزرو هتل هستید و از سفر در زمان‌های شلوغ لذت نمی‌برید، اواسط اسفند تا اواسط اردیبهشت یا اواسط شهریور تا اواسط آبان زمان خوبی برای سفر است.

 

تقویم فستیوال‌های استانبول

فستیوال فیلم کوتاه آکبانک | ۲۵ اسفند تا ۶ فروردین

فستیوال خرید | ۲۸ اسفند تا ۷ اردیبهشت

فستیوال بین‌المللی فیلم بنیاد فرهنگ و هنر | اواخر فروردین

جشنواره گل لاله | اردیبهشت ماه

جشن روز کودک و حکومت ملی | ۴ اردیبهشت

مسابقات استانبول کاپ | اوایل اردیبهشت

جشن روز خضر | ۱۶ و ۱۷ اردیبهشت

جشن روز جوانان و ورزش | ۳۰ اردیبهشت

فستیوال هنر و فرهنگ | اواسط خرداد

فستیوال موسیقی چیل-اوت | ۱۶ و ۱۷ خرداد

فستیوال بین‌المللی موسیقی کلاسیک | ۱۲ خرداد تا ۴ تیر (در سال ۹۹ اواخر شهریور تا اوایل مهر)

فستیوال بین‌المللی جز | اوایل تیر تا اوایل مرداد

مسابقات شنای بین قاره‌ای در تنگه بسفر | ۲۲ تیر

فستیوال موسیقی وان لاو | ۲۹ تیر

فستیوال بین‌المللی اپرا | اواخر تیر

فستیوال موسیقی راک اند کُک | اوایل شهریور

جشن ملی پیروزی | ۹ شهریور

فستیوال فیلم مستقل | اواخر شهریور

فستیوال قهوه | ۲۹ شهریور تا ۱ مهر

بینال (دوسالانه) بین‌المللی استانبول | اواخر شهریور تا اواخر آبان

فستیوال موسیقی جز آکبانک | اوایل مهر تا اوایل آبان

فستیوال فیلم فیلمکیمی | اواسط تا اواخر مهر

جشن روز جمهوری | ۸ آبان

مسابقات ماراتون | ۱۸ آبان

فستیوال بین‌المللی تئاتر بنیاد فرهنگ و هنر | اواخر آبان تا اوایل آذر

جشن سال نو | ۱۱ دی

فستیوال غذا | اوایل دی تا اواسط بهمن

نمایشگاه قایق |‌ اوایل تا اواسط اسفند

فستیوال بین‌المللی غذا | اوایل اسفند

 

راه‌های سفر به استانبول

خوشبختانه به خاطر مرز مشترک بین ایران و ترکیه، راه‌های متنوعی برای سفر پیش رویتان است و محدود به گزینه هوایی نیستید. در کنار پرواز، امکان سفر زمینی با قطار، اتوبوس و ماشین شخصی هم فراهم است. در ادامه مزایا و معایب هر کدام از این روش‌ها را می‌توانید بررسی کنید.

بهتر است بدانید که برای سفر به ترکیه نیاز به ویزا ندارید، ولی فقط تا ۳ ماه می‌توانید در خاک ترکیه بمانید.

برای وارد شدن به خاک ترکیه باید پاسپورت‌تان حداقل ۶ ماه اعتبار داشته باشد.

یادتان باشد به محض رسیدن به استانبول، ساعت خودتان را طبق ساعت محلی آنجا تنظیم کنید؛ چرا که ساعت‌های حرکت برگشت، طبق ساعت محلی محاسبه می‌شوند.

قبل از مراجعه به مرز زمینی یا فرودگاه، حتما عوارض خروج‌تان را پرداخت کنید و پرداخت را به لب مرز (خصوصا در زمان شلوغی مرز) موکول نکنید. در صورت تمایل می‌توانید از طریق سامانه پرداخت عوارض خروج از کشور به صورت اینترنتی هزینه را پرداخت کنید.

برای کوتاه‌تر کردن راه، حتما یک پلی‌لیست خوب از موسیقی‌های ترکی برای خودتان درست کنید تا در طی مسیر گوش کنید. پیشنهاد می‌کنیم اگر علاقه‌مند به پادکست هستید، به اپیزود دوم رادیو دور دنیا گوش کنید تا هم از شنیدن موسیقی ترکی لذت ببرید و هم اطلاعات جالبی راجع به استانبول پیدا کنید.

 

سفر هوایی

بهترین روش برای کسانی که طاقت مسیرهای طولانی را ندارند یا با محدودیت زمانی روبرو هستند، سفر با هواپیما است. از فرودگاه‌های بین‌المللی تهران، تبریز، مشهد، شیراز و اصفهان می‌توانید مستقیما به استانبول سفر کنید. فاصله هوایی تهران تا استانبول ۳ ساعت و نیم است و با توجه به مبدایی که از آن پرواز می‌کنید، ممکن است زمان سفرتان کمتر یا بیشتر شود.

شما می‌توانید خطوط هوایی ترکیش ایر، ایران ایر، ماهان، زاگرس، معراج، کیش ایر، قشم ایر و پگاسوس را برای سفرتان انتخاب کنید. توجه داشته باشید که فرودگاه‌هایی که هر یک از این خطوط هوایی در آن فرود می‌آیند، ممکن است با هم متفاوت باشد.

برای آشنایی با فرودگاه جدید استانبول اینجا کلیک کنید.

قبل از خرید بلیط، حتما برای آشنایی با تفاوت بلیط‌های سیستمی و چارتر اینجا کلیک کنید.

به خاطر تحریم‌‌های بین‌المللی، پروازهای ایران نه روی بوردهای فرودگاهی استانبول نمایش داده می‌شود و نه پشت بلندگو اعلام می‌شود. اگر دیر بجنبید، ممکن است پروازتان را از دست بدهید.

حداقل ۳ ساعت و نیم قبل از پرواز، در فرودگاه حضور داشته باشید و با نشان دادن بلیط‌تان به باجه اطلاعات فرودگاه، نشانی گیت موردنظرتان را بپرسید. اگر با تور به استانبول سفر می‌کنید، می‌توانید از قبل از راهنمای تور کمک بگیرید.

در فرودگاه ربات‌های سخنگوی اطلاعات هم وجود دارند، ولی همیشه نمی‌شود به آن‌ها اطمینان کرد. بنابراین سعی کنید حتما از باجه‌های اطلاعات کمک بگیرید و چشمتان به مسافران ایرانی داخل فرودگاه باشد.

فرودگاه جدید ترکیه خیلی بزرگ است و گیت‌های ایران چه در هنگام رفت و چه هنگام برگشت در دورترین نقطه قرار دارند. پس حتما کفش راحت بپوشید!

اگر مشکل جسمانی دارید، حتما هنگام خرید بلیط، درخواست استقبال فرودگاهی با ویلچر بدهید. این گزینه دو مزیت دارد: یکی اینکه خود مسئولان فرودگاه شما را به گیت‌های مربوطه می‌رسانند و چمدان‌هایتان را تحویل می‌گیرند و دوم اینکه خسته راه نمی‌شوید.

کالسکه بچه، چرخ‌دستی و امثال آن‌ها، روی سکوهای چمدان تحویل داده نمی‌شوند و باید در اتاق جداگانه‌ای در همان حوالی دنبال آن‌ها بگردید.

اگر به قصد خرید به استانبول سفر می‌کنید، حتما پیش از خرید بلیط، به میزان بار مجاز هر ایرلاین (خط هوایی) توجه کنید.

تا جایی که می‌توانید پروازی را خریداری کنید که صبح اول وقت به استانبول برسد تا بتوانید از کل روزتان استفاده کنید. همینطور حواستان باشد که شنبه و یکشنبه ممکنه است یک سری از مغازه‌ها تعطیل باشند یا ساعت کاری محدودی داشته باشند. پرواز دوشنبه صبح معمولا پرطرفدار است.

اگر روی هتل‌تان ترنسفر گرفته‌اید، جلوی در فرودگاه یا بعد از تحویل گرفتن چمدان‌ها افرادی را می‌بینید که با تابلویی در دست منتظر مسافران هستند. در بین آن‌ها دنبال فردی بگردید که نام هتل/ آژانس/ اسم شما را روی تابلو نوشته‌ باشد. البته بعضی از ترنسفرها تابلویی در دست ندارند و با اعلام کردن اسمتان به آن‌ها می‌توانید فرد موردنظر را پیدا کنید. نگران نباشید؛ آنها فارسی بلد هستند!

خرید از Duty Free Shops (فروشگاه‌های معاف از مالیات) فرودگاه می‌تواند مقرون به صرفه باشد؛ اما برای خرید سیم‌کارت و تبدیل ارز در فرودگاه اقدام نکنید.

برای خرید بلیط هواپیما به استانبول می‌توانید اینجا کلیک کنید.

برای آشنایی با مزایای خرید تور استانبول از علی‌بابا، اینجا کلیک کنید.

 

روش‌های سفر زمینی

سفر زمینی به استانبول در مقایسه با سفر هوایی به زمان بیشتری نیاز دارد؛ اما عده‌ای به خاطر ترس از پرواز، صرفه‌جویی در هزینه و یا حمایت از محیط‌زیست قطار یا اتوبوس را به هواپیما ترجیح می‌دهند. در ادامه با جزئیات هر دو وسیله آشنا می‌شوید.

 

به خاطر مسافت طولانی و معطلی‌های چند ساعته در هنگام عبور از مرز، هیچ کدام از روش‌های سفر زمینی به افراد سالمند و بچه‌دار توصیه نمی‌شود.

حتما از زمان رسیدن خود به مقصد مطلع شوید تا بتوانید در بدو ورود، هتل خود را تحویل بگیرید. گاهی اوقات ممکن است به دلیل مشکلات احتمالی، اتوبوس یا قطار نیمه شب به مقصد برسند. شاید بهتر باشد با هتل خود برای چنین شرایطی از قبل هماهنگ کنید.

اگر مسافر سالمند به همراه دارید و ناچار هستید زمینی سفر کنید، سفر با قطار را به شما توصیه می‌کنیم. البته معطلی لب مرز قطار بیشتر از اتوبوس خواهد بود.

 

سفر ترکیبی قطار و کشتی

سفر با قطار از ایران به ترکیه و بالعکس، به یک هفته زمان نیاز دارد. چرا که هر هفته فقط یک قطار برای رفت و یکی برای برگشت بین دو کشور جابه‌جا می‌شود. قطار شب از تهران حرکت می‌کند و از شهرهای کرج، قزوین، زنجان، میانه، مراغه، تبریز و رازی می‌گذرد. در مرز رازی همه مسافران باید با تمام بارهایشان برای بازرسی و ارائه مدارک و ثبت مهر خروج پیاده شوند که در ایام خلوت سال، حدود ۲ ساعت و نیم زمان می‌برد. بعد از تکمیل مسافران، قطار حرکت می‌کند و بعد از نیم ساعت به ایست بازرسی ترکیه می‌رسد و بار مسافران و کل قطار با دستگاه و سگ بازرسی می‌شوند. باز هم در ایام خلوت حدود ۲ ساعت و نیم اینجا معطل خواهید شد. سرانجام بعد از ۲ ساعت قطار وارد وان می‌شود. در آنجا باید از قطار پیاده شوید و به اسکله وان بروید و با کشتی خودتان را به اسکله تات‌وان برسانید.

سفر دریایی در دریاچه وان حدود ۵ ساعت زمان می‌برد و یکی از جاذبه‌های این مسیر به شمار می‌آید. بعد از رسیدن به ساحل باید خودتان را به ایستگاه قطار تات‌وان برسانید و سوار قطارهای آنکارا شوید. بعد از رسیدن به آنکارا، دوباره باید سوار قطارهای استانبول شوید.

برای رسیدن از آنکارا به استانبول دو گزینه پیش رو دارید؛ قطارهای سریع‌السیر آنکارا-هالکالی (Ankara-Halkali) که در محله کوچوک چکمجه (Küçükçekmece) در کنار دریاچه‌ای به همین نام توقف می‌کند. از ایستگاه هالکالی با استفاده از قطارهای داخل شهری استانبول می‌توانید خودتان را به محل اقامت‌تان برسانید.

گزینه دوم قطارهای ایستگاه حیدرپاشا (Haydarpasa) است که در منطقه کادیکوی و در ساحل شرقی تنگه بسفر توقف دارد.

قطار آنکارا به تهران در مسیر برگشت از شهرهای آنکارا، کایسری، سیواس، مالاتیا، الازیق، ایستگاه تات وان، اسکله تات وان، اسکله وان، ایستگاه وان، کاپیکوی، رازی، سلماس، تبریز، زنجان، قزوین و کرج عبور می‎کند و به تهران می‌رسد. توجه داشته باشید که در مسیر برگشت در رازی توقف نخواهید داشت.

مدت زمان سفر زمینی با قطار از تهران تا آنکارا حدود ۶۰ ساعت (۲ روز) تخمین زده می‌شود. هنوز امکان سفر مستقیم با قطار از ایران به استانبول وجود ندارد و تمام قطارهایی که با نام قطار مستقیم تهران-آنکارا یا استانبول نامیده می‌شوند فقط تا وان می­روند.

با خرید بلیط قطار تهران-آنکارا، دیگر هیچ هزینه‌ای برای کشتی و قطار دوم پرداخت نمی‌کنید.

 

توجه داشته باشید که در هنگام عبور از مرز، کل مسافران به همراه بارهایشان باید برای بازرسی و ارائه مدارک از قطار پیاده شوند. بدین صورت ممکن است بین ۵ الی ۶ ساعت را خارج از قطار سپری کنید. پس این نوع سفر را برای فصول خیلی گرم یا سرد سال پیشنهاد نمی‌کنیم.

در خاک ایران هر مسافر بعد از بازرسی، می‌تواند سوار قطار شود؛ اما در پاسگاه ترکیه تا بازرسی تمام مسافران تمام نشود، کسی حق خروج از سالن و سوار شدن به قطار را ندارد.

حد مجاز بار برای هر مسافر به اندازه چمدانی است که در قسمت بالای کوپه جا شود (۳۰*۴۰*۵۰ سانتی‌متر). این قطارها واگن مخصوصی برای اضافه بار ندارند. به همین دلیل، در صورتیکه بار شما به اندازه‌ای باشد که حقوق سایر مسافران کوپه پایمال شود، از ورود آن جلوگیری خواهد شد.

همراه داشتن حیوان خانگی در کوپه قطار ممنوع است.

برای خرید بلیط قطار تهران-استانبول اینجا کلیک کنید.

 

سفر با اتوبوس

برخلاف قطار، برای سفر بااتوبوس، می‌توانید به صورت مستقیم از تهران (پایانه غرب یا بیهقی) یا تبریز (پایانه مرکزی) به استانبول سفر کنید.

اگر قصد سفر زمینی به استانبول را دارید، باید خودتان را برای یک سفر طولانی و کمی خسته‌کننده آماده کنید. از تهران تا استانبول حدود ۲۰۰۰ کیلومتر فاصله است و ۳۶ الی ۴۰ ساعت زمان می‌برد. تا تبریز ۶۰۰ کیلومتر آن در اتوبان طی می‌شود و بعد از آن که وارد شهر تبریز شوید ۲۹۰ کیلومتر تا مرز بازرگان فاصله دارید.

اتوبوس‌ معمولا صبح از تهران حرکت می‌کند. از قزوین، زنجان و میانه می‌گذرد. در تبریز دوباره مسافرگیری می‌کند و بعد از تکمیل مسافران و عبور از شهرهای مرند و ماکو به مرز بازرگان می‌رسد.

لب مرز، هر مسافر باید برای بازرسی بدنی، بازرسی وسایل و ارائه مدارک از اتوبوس پیاده شود. بعد از طی مراحل، هر مسافر به تنهایی از مرز عبور می‌کند. بعد از بازرسی اتوبوس و طی کردن مراحل توسط همه مسافران، اتوبوس وارد خاک ترکیه می‌شود. در خاک ترکیه هم باز یک ایست بازرسی وجود دارد که بار اتوبوس و مسافران را بازرسی می‌کند و در صورتی که کسی اضافه بار نداشته باشد، اجازه ادامه مسیر را صادر می‌کند.

اتوبوس بعد از عبور از مرز گوربولاغ و شهرهای دغوبایزید، آغری، ارزروم، ارزنجان، آماسیا، بولو و ایزمیت، سرانجام به استانبول می‌رسد.

مراحل بازرسی و ارائه مدارک در روزهای خلوت حدود ۱ ساعت زمان می‌برد و در روزهای شلوغ بیشتر طول می‌کشد. پس اگر همسفر سالمند دارید یا مشکل جسمانی دارید، بهتر است لوازم ضروری را همراه داشته باشید. همچنین هنگام سفر در فصل سرد، لباس گرم را فراموش نکنید.

وزن بار مجاز برای هر مسافر ۲۰ کیلوگرم است، اما با توافق راننده ممکن است تا ۴۰ کیلوگرم هم بتوانید به همراه ببرید.

 

اگر شی غیرمجازی اعم از هر گونه مواد مخدر (سیگار فقط در حد ۳ پاکت مصرف شخصی مجاز است)، داروهای غیرمجاز و کالاهای خارجی با ارزش بیش از ۸۰ دلار همراهتان باشد، توقیف می‌شود.

سعی کنید قبل از شروع سفر عوارض خروج‌تان را پرداخت کنید. در صورت بروز هرگونه مشکل برای شما، اتوبوس فقط مجاز است زمان مشخصی منتظر بایستد و اگر بیش از حد کارتان طول بکشد، اتوبوس‌تان را از دست خواهید داد.

البته اخیرا تعدادی خودپرداز هم در مرزهای زمینی تعبیه شده است که مبالغ پیش‌فرض عوارض را به شما نمایش می‌دهند. مشکل این دستگاه‌ها، علاوه بر صف‌های طولانی، این است که در صورت پرداخت مبلغ اشتباه، امکان بازگرداندن وجه به شما وجود نخواهند داشت.

اتوبوس در تاریکی شب به محله آکسارای و لالی استانبول می‌رسد و از آنجا دیگر باید با استفاده از تاکسی خودتان را به محل اقامت‌تان برسانید. نکات مربوط به استفاده از تاکسی در استانبول را حتما مطالعه کنید.

اتوبوس در بین راه برای وعده‌های غذایی توقف می‌کند.

اتوبوس هر ۳ یا ۴ ساعت یکبار، برای سرویس بهداشتی توقف می‌کند. سرویس‌های بهداشتی ترکیه، همگی هزینه ورودی دارند و برخلاف ایران، شلنگ ندارند. پس شاید بهتر باشد یک بطری آب به همراه داشته باشید.

جاده‌های ترکیه از آسفالت صاف و خوبی برخوردار هستند و منظره زیبا و سرسبزی دارند.

برای خرید بلیط اتوبوس به استانبول می‌توانید اینجا کلیک کنید.

 

سفر با ماشین شخصی

مرز زمینی مشترک بین ایران و ترکیه این فرصت را می‌دهد تا بتوانید با ماشین شخصی خودتان به این کشور سفر کنید. همانطور که در ادامه شرح خواهیم داد، شما از طریق ۳ مرز سرو، بازرگان و رازی می‌توانید وارد کشور ترکیه شوید که با توجه به مسیر سفرتان می‌توانید از بین آن‌ها انتخاب کنید.

قیمت سوخت در ترکیه، در مقایسه با ایران خیلی بالا است. این نکته را در تخمین هزینه‌های سفرتان لحاظ و کوتاه‌ترین مسیر را انتخاب کنید.

 

مرز بازرگان

معمولا مرز بازرگان به خاطر فاصله نزدیک‌تر به استانبول و جاده بهترش، بیشتر مورد استقبال مسافران قرار می‌گیرد. این مرز در ۲۹۰ کیلومتری شهر تبریز قرار دارد و بعد از عبور از مرند و ماکو، به مرز بازرگان خواهید رسید. اولین شهری که بعد از عبور از این مرز به آن وارد می‌شوید، گوربولاغ است.

از مرز بازرگان تا استانبول حدود ۱۵۴۰ کیلومتر است و در مسیر، از شهرهای زیر عبور خواهید کرد:

گوربولاغ تا دوغو بایزید: ۳۵ کیلومتر

دوغو بایزید تا آغری: ۱۰۰ کیلومتر

آغری تا ارزروم: ۱۹۴ کیلومتر

ارزروم تا ارزینجان: ۱۸۸ کیلومتر

ارزینجان تا آماسیا: ۳۷۸ کیلومتر

آماسیا تا بولو: ۴۲۶ کیلومتر

بولو تا ایزمیت: ۱۶۰ کیلومتر

ایزمیت تا استانبول: ۱۰۳ کیلومتر

این مسیر پیشنهادی ما است که هم سرراست و خوش‌‌منظره است و هم جاده‌های پهن و صاف دارد. البته شما می‌توانید مطابق با میل‌تان، مسیر دیگری را انتخاب کنید.

اگر تهران را مبدا قرار دهیم، تا استانبول حدود ۲۵ تا ۲۷ ساعت رانندگی پیش رو خواهید داشت.

مرز بازرگان ۲۴ ساعته فعال است و هر زمانی که برسید، می‌توانید با ارائه مدارک از مرز عبور کنید.

 

مرز رازی

مرز رازی دومین مرز پرطرفدار است که در ۶۶ کیلومتری شهر خوی (آذربایجان غربی) قرار دارد و علت محبوبیت آن به خاطر نزدیکی‌اش به شهر وان (۱۰۲ کیلومتر) است. کسانی که در مسیر سفر به استانبول تمایل دارند از شهر وان هم بازدید کنند، بهتر است از مرز رازی وارد خاک ترکیه شوند.

جاده‌ شهر خوی تا مرز رازی کوهستانی و پر پیچ و خم است و با اینکه فاصله بین این دو فقط ۶۶ کیلومتر است، اما نسبتا زمان بیشتری می‌برد.

برای اینکه از مرز رازی به استانبول بروید ۲ مسیر مختلف پیش روی شما است که تفاوت آن‌ها ۱۸۰ کیلومتر است.

مسیر اول: کوتاه‌ترین مسیر این است که خودتان را به شهر دوغو بایزید برسانید و از آنجا طبق مسیری که در مرز بازرگان به آن اشاره کردیم، ادامه دهید. (۱۶۵۲ کیلومتر)

مسیر دوم: در صورتی که تمایل دارید در شهر وان توقف کنید، این مسیر مناسب شما است. البته از کنار آنکارا هم عبور خواهید کرد و می‌توانید با کمی دورتر کردن مسیر خود، چرخی هم در پایتخت ترکیه بزنید. (۱۸۳۲ کیلومتر)

مرز رازی تا شهر وان: ۱۰۲ کیلومتر

وان تا تاتوان: ۱۳۵ کیلومتر

تاتوان تا موش: ۸۲ کیلومتر

موش تا بینگول: ۱۱۵ کیلومتر

بینگول تا الازیغ: ۱۴۳ کیلومتر

الازیغ تا مالاتیا: ۱۰۰ کیلومتر

مالاتیا تا کایسری: ۳۳۸ کیلومتر

کایسری تا گلباشی: ۳۰۵ کیلومتر

گلباشی تا بولو: ۲۰۷ کیلومتر

بولو تا دوزجه: ۵۱ کیلومتر

دوزجه تا ساکاریا: ۸۴ کیلومتر

ساکاریا تا گِبزه: ۹۸ کیلومتر

گِبزه تا استانبول: ۷۲ کیلومتر

 

مرز رازی ساعت کاری مشخصی دارد و مثل مرز بازرگان ۲۴ ساعته فعال نیست. در نیمه اول سال از ساعت ۹ صبح تا ۵ بعداز‌ظهر و در نیمه دوم سال، از ساعت ۹:۳۰ صبح تا ۴:۳۰ بعدازظهر (به وقت ایران) باز است.

مرز رازی فقط اجازه عبور وسایل نقلیه سواری را می‌دهد و اتوبوس‌ها یا تریلرها حق عبور از این مرز را ندارند.

اگر به هر دلیلی در نزدیکی مرز تصمیم گرفتید که بدون ماشین شخصی به مسیر ادامه دهید، می‌توانید ماشین‌تان را در پارکینگ بزرگ و روباز مرز رازی پارک کنید و بعد از عبور از مرز ایران، با ون‌ها یا تاکسی‌های لب مرز ترکیه، خودتان را به وان برسانید و از آنجا با اتوبوس یا قطار به استانبول بروید.

 

مرز سِرو

سومین مرز زمینی مشترک بین ایران و ترکیه، مرز سرو است که در ۵۳ کیلومتری شهر ارومیه قرار دارد. در نزدیکی مرز سرو، یک بازارچه مرزی هم وجود دارد که اجناس اصل ترک را می‌توانید با قیمت‌های مناسب تهیه کنید.

مرز سرو، به خاطر نزدیکی به کوهستان‌های برفی، در اکثر روزهای سال، آب‌وهوای سردی دارد و عبور از این مرز را در فصول سرد سال به شما پیشنهاد نمی‌کنیم.

 

برای رسیدن به استانبول از مرز سرو چند راه مختلف وجود دارد که در اینجا فقط به یکی از آن‌ها اشاره می‌کنیم که ۱۹۳۷ کیلومتر است:

 

سرو تا یوکسِکوا: ۴۱ کیلومتر

یوکسِکوا تا باشکاله: ۸۱ کیلومتر

باشکاله تا تاتوان: ۲۲۰ کیلومتر

تاتوان تا موش: ۸۲ کیلومتر

موش تا بینگول: ۱۱۵ کیلومتر

بینگول تا الازیغ: ۱۴۳ کیلومتر

الازیغ تا مالاتیا: ۱۰۰ کیلومتر

مالاتیا تا کایسری: ۳۳۸ کیلومتر

کایسری تا گلباشی: ۳۰۵ کیلومتر

گلباشی تا بولو: ۲۰۷ کیلومتر

بولو تا دوزجه: ۵۱ کیلومتر

دوزجه تا ساکاریا: ۸۴ کیلومتر

ساکاریا تا گِبزه: ۹۸ کیلومتر

گِبزه تا استانبول: ۷۲ کیلومتر

مرز سرو مانند مرز بازرگان ۲۴ ساعته فعال است و اتوبوس و تریلی هم می‌توانند از آن عبور کنند.

 

مدارک لازم برای سفر با ماشین شخصی

بعد از اینکه تصمیم‌تان برای سفر با ماشین شخصی قطعی شد، باید یک سری مراحل اداری را پشت سر بگذارید. هر کدام از این مراحل با پرداخت هزینه جداگانه در زمانی کوتاه به راحتی قابل انجام است.

گواهینامه بین‌المللی: اولین قدم این است که برای رانندگی در کشورهای دیگر، چه با خودروی شخصی و چه خودروی اجاره‌ای نیازمند گواهینامه بین‌المللی هستید.

پلاک بین‌المللی: بعد از صدور گواهینامه، باید برای خودرو نیز پلاک ترانزیت بگیرید. این پلاک برای خودرو (و نه مالک آن) صادر می‌شود. به این معنا که در هنگام فروش خودرو، باید پلاک را به مالک بعدی تحویل دهید.

 

برچسب CD و IR: این برچسب‌ها برای شناسایی خودروی شما در کشور خارجی است و اجباری به نصب آن‌ها روی شیشه نیست. در صورت تمایل می‌توانید آن را وسط شیشه عقب ماشین‌تان بچسبانید.

کاپوتاژ و مجوز خروج: در مرحله آخر، باید برگه مجوز خروج را تهیه کنید.

برای انجام همه مراحل بالا، فقط به کانون جهانگردی و اتومبیل‌رانی جمهوری اسلامی ایران مراجعه کنید تا دچار ضرر و زیان نشوید.

 

برآورد هزینه سفر

یکی از اشتباهات رایج مسافران، سوال کردن راجع به هزینه‌های سفر دیگران به مقصد موردنظر است. این در حالی است که افراد مختلف برای سفر به یک مقصد مشترک، بودجه‌بندی متفاوتی دارند.

برای بعضی از افراد ممکن است اقامت در یک هتل درجه یک مهم‌تر از خرید باشد. برای بعضی دیگر یک پرواز خیلی امن ممکن است الویت بیشتری نسبت به غذا خوردن در یک رستوران خیلی معروف داشته باشد. برای شخص دیگری ممکن است امتحان کردن خوراکی‌های لذیذ ترکی مهم‌تر از بازدید از بناهای تاریخی باشد و … . به همین خاطر نکته مهمی که باید در نظر داشته باشید، انتخاب الویت‌هاست!

برای کسانی که با بودجه محدود اقدام به سفر می‌کنند، الویت‌بندی بین بخش‌های مختلف سفر، مهم‌ترین قدم است. برای اینکه به راحتی بتوانید این کار را انجام دهید، ابتدا باید بودجه نهایی خودتان را مشخص کنید و بعد لیستی از هزینه‌های ضروری و تفریحی موردنظرتان را روی کاغذ بنویسید.

در ادامه، عناوین هزینه‌های مشترک بین تمام مسافران نوشته شده است تا متناسب با سبک سفرتان، بتوانید از بین آن‌ها انتخاب کنید:

هزینه‌های صدور یا تمدید پاسپورت، بیمه مسافرتی، عوارض خروج، هزینه تور، خرید بلیط پرواز/ اتوبوس/ قطار، خرید سیم‌کارت، هزینه اقامت، وعده‌های غذایی، حمل و نقل درون شهری، بازدید از اماکن گردشگری و تفریحات شهری و خرید سوغات

در صورتی که قصد سفر با ماشین شخصی دارید، باید این هزینه‌ها را هم به لیست‌تان اضافه کنید:

صدور گواهینامه بین‌المللی، صدور پلاک ترانزیت، کاپوتاژ و مجوز خروج و هزینه بنزین

 

در صورتی که قصد اجاره ماشین در استانبول را دارید، باید این هزینه‌ها را هم به لیست‌تان اضافه کنید:

صدور گواهینامه بین‌المللی، هزینه‌های مربوط به اجاره ماشین و بیمه و هزینه بنزین

 

بعد از نوشتن هزینه‌های ثابت و الویت‌بندی هزینه‌های دیگر، جلوی هر کدام حداکثر بودجه‌ای را که می‌توانید به آن بخش اختصاص دهید، بنویسید.

 

بلیط‌های چارتر و سفر در فصل‌های کم سفر، می‌تواند در کاهش هزینه‌ها به شما کمک کند.

 

خرید و تبدیل ارز

واحد پول ترکیه لیر است و هر لیر ترکیه در حال حاضر (تیر ۹۹) ۳۲۸۴ تومان است. برای پرداخت هزینه‌ها در استانبول، باید پیش از سفر از صرافی‌های ایران، ارز تهیه کنید.

 

برای این کار، شما ۳ روش پیش رو دارید:

مستقیما لیر تهیه کنید.

دلار یا یورو تهیه کنید و در صرافی‌های استانبول به میزان نیازتان به لیر تبدیل کنید.

بخشی از ارز موردنظرتان را به لیر و بخشی از آن را به دلار یا یورو تهیه کنید.

 

از آنجایی که نوسان دلار یا یورو بیشتر از لیر است، پیشنهاد ما این است که از روش دوم استفاده کنید. تبدیل کردن ارز در ترکیه کار راحتی است و به میزان نیازتان می‌توانید خیلی راحت لیر تهیه کنید. در این صورت، اگر از بودجه سفرتان چیزی باقی بماند، می‌توانید در سفرهای بعدی خود به کشورهای دیگر نیز از آن‌ها استفاده کنید و متحمل ضرر نمی‌شوید.

برای تبدیل ارز در ترکیه، فقط به صرافی‌هایی که روی سردر آن‌ها کلمه Döviz نوشته شده است، مراجعه کنید ک

منبع: علی بابا

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

سبد خرید شما خالی است.

ورود به سایت