سفر با قطار به خودی خود پر از حس و حال خوب است. حال اگر این سفر یک سفر زیارتی باشد که شما را از زیارت حضرت معصومه به بارگاه امام رضا میرساند، تمام این زیباییها و خاطرهها دو چندان میشود. قطار قم-مشهد شما را از دل شهرهای کویری و تاریخی میگذراند که میزبان یادگاریهای زیادی از تاریخ هستند. در این پست شما را با جاذبههای دیدنی مسیر ریلی قم-مشهد آشنا میکنیم.
سمنان
شاید برایتان جالب باشد که بدانید شهر سمنانی که در سفر با قطار از آن می گذرید میزبان آرامگاه فرزندان نوح پیغمبر به نامهای سام و لام است. این به نام بقعه پیامبران سمنان میشناسند و از جاذبههای زیارتی مهم این شهر است. دروازه ارگ سمنان یادگاری از دوران قاجار است که در آن دوره ارگ دولتی و مقر حکومتی سمنان بوده است. دروازه ارگ سمنان در گذشته دو دروازهی جنوبی و شمالی داشته که امروزه فقط دروازه ی شمالی آن پابرجاست.
در شهر سمنان هم مانند کاشان خانههای تاریخی زیادی از افراد سرشناس دوران قاجار به یادگار مانده که معروفترین آن خانهی تدین است. خانهی تدین مانند دیگر خانههای کویری معماری گودال-باغچه دارد. خانهی ترابی سمنان یکی از خانههای با ارزش در بافت تاریخی سمنان است که وجود ساباط (راهگذر میان دو خانه که دارای سقف است) در معماری آن، این خانه را منحصر به فرد و جالب توجه کرده است. عمارت و باغ امیر و خانه ی رجبی از دیگر خانههای تاریخی شهر سمنان هستند.
دامغان
شهر دامغان یا همان شهر صد دروازه که در حاشیهی دشت کویر خانه کرده است، در گذشته یکی از توقفگاههای مهم در مسیر کاروانهای بزرگ تجاری بوده است. شاید زیباترین جاذبهی گردشگری شهر تاریخی دامغان مسجد تاریخانهی آن باشد که قدمتی ۱۳۰۰ ساله دارد و نام و اصالتش خوب به هم میآیند. تاریخانه که روی بقایای یک آتشکدهی ساسانی خانه کرده است دومین مسجد قدیمی ایران محسوب میشود.
ظاهر نو و سالم مسجد جامع دامغان از قدمت ۱۰۰۰ سالهی آن خبر نمیدهد. منارهی آجری اعجاب انگیز این مسجد در اواسط قرن چهارم هجری بنا شده است و در همسایگی آن آرامگاه پیر علمدار قرار گرفته که تاریخ دوستان را شیفتهی خود میکند. عمارت کلاه فرنگی دوران قاجار به همراه چشماندازهای خیره کننده در چشمه علی و بقعهی مخروطی امامزاده جعفر که یک بنای آجری باستانی است ازدیدنیهای مهم شهر دامغان هستند.
بیشتر بخوانید: کدام قطارها شما را از قزوین به مشهد میرسانند؟
شاهرود
در شهرستان شاهرود، زیباترین شهرستان استان سمنان، طبیعت با تمام وجود جلوه گری میکند و زیباییهایش را از کویر و کوهستان گرفته تا آبشارو جنگلهای سرسبز به گردشگران هدیه میکند. علاوه بر زیباییهای طبیعی، شاهرود یادگاریهای تاریخی زیادی را هم در دل خود جای داده است. هر فصلی از سال، شاهرود جاذبهای برای شیفته کردن مهمانانش دارد مثلا درفصل بهار دشت شقایقش را و در فصل تابستان (شهریور) دشت آفتابگردانش را. جنگل ابرکه یکی از بکرترین و رویاییترین جنگلهای ایران است، به تنهایی دلیل سفر هزاران طبیعت گرد وعکاس به شاهرود است تا تصاویر اقیانوس ابر را در ذهن و دوربینشان ثبت کنند.
چشمهی هفت رنگ مجن به معنای واقعی هر گردشگری را شگفتزده میکند. تنوع رنگ آب چشمهها و مواد معدنی مختلف موجود در آن، کف آب را به تابلوی نقاشی خیره کنندهای تبدیل کرده است. نمیشود تا شاهرود رفت و روستای مجن را ندید، روستایی که بخاطرمعماری پلکانی آن را ماسولهی کویر ایران هم میگویند. موزهی آب شاهرود، مسجد آقا شاهرود، بازار سنتی شاهرود و مجموعه کاروانسراهای شاهعباسی نمادی از تاریخ کهن این شهر هستند.
سبزوار
نام سبزوار را که میشنویم نا خود آگاه یاد حملهی مغول میافتیم و دلاوریهای مردم این شهر؛ تا جایی که مقاومت این مردم در برابر مغولها، برای مدتی نام « سربداران» را به این شهر داد. مسجد جامع سبزوار که از دوران سربدران بر جا مانده، کاروانسرای فرامرز خان از دوران قاجار، منارهی خسرو گرد که برای راهیابی کاروانیان در مسیر جاده ی ابریشم ساخته شده و همچنین آتشکدههای ساسانی سبزوار از جاذبههای تاریخی این شهر هستند که پستی و بلندیهای تاریخ را به چشم خود دیدهاند.
تپهی باستانی عیدگاه که شاید ظاهر آن چیزی برای هدیه کردن به چشم گردشگران نداشته باشد، کهن شهری با تمدنی هزاره است که کمتر تپهی باستانی توان برابری با آن را دارد. تنها همتای این تپهی باستانی در عشق آباد ترکمنستان قرار دارد.
نیشابور
آخرین شهری که قبل از رسیدن به مقصد یعنی شهر امام رضا از آن می گذرید نیشابور است، شهری که قدم به قدم در آن میتوان تاریخ را همراهی کرد. آرامگاه خیام و عطار معروفترین نمادهای این شهر هستند که گردشگران را راهی این شهر زیبای تاریخی می کنند، شهر کوچکی که هر چقدر در وسعت کم دارد در اصالت و قدمت جبران کرده است. در محوطهی آرامگاه عطار، شاعر و ادیب ایرانی، میتوانید به زیارت نقاش زبردست ایرانی یعنی کمال المک هم بروید. در نزدیکی همین مجموعه گنجینهای تاریخی آرام گرفته که کشفیات باستانشناسی آن از شکوه قدیم شهر تاریخی شادیاخ برای شما خواهند گفت.
حتما در مورد شاهکار مهندس حمید مجتهدی هم در نیشابور شنیدهاید که مسجدی چوبی و بدون ستون بنا کرده با قدرت تحمل ۸ ریشتر زلزله. آرامگاه بیبی شطیطه، قدمگاه و مسجد جامع نیشابوراز دیگر بناها و جاذبههای مذهبی این شهر هستند. اگر در سفر به نیشابور دوست دارید با مردم محلی تعاملی داشته باشید به بازار تاریخی آن هم سری بزنید. گنبدهای آجری مهرآباد را که به ثبت میراث ملی هم رسیده است در سفر به نیشابور فراموش نکنید و همینطور افلاکنمای خیام را.
بیشتر بخوانید:
دربارهی قطار قزوین مشهد بیشتر بدانید
دربارهی قطارهای مسافربری شرکت سفیر بیشتر بدانید
بلیط قطار | هرچه باید دربارهی قطارها، خرید و استرداد آنلاین بلیط قطار بدانید
منبع: علی بابا