هفت آبشار تیرکن همان بهشتی سرسبز بین جاهای دیدنی مازندران است. امروز میخواهم در مورد اینکه هفت آبشار کجاست و بهترین زمان سفر به هفت آبشار تیرکن چه موقعی است، صحبت کنم چون دیگر فصل طبیعتگردی و سفر به شمال رسیده. همانطور که از اسم این منطقه مشخص است، هفت آبشار سوادکوه کنار همدیگر هستند که بلندترین آنها ۹ متر است. همه این آبشارها در نهایت به یک حوضچه میرسند و آب تنی در آن بهترین لذت در تابستان است.
همۀ جاهای دیدنی بابل به اینجا ختم نمیشود. حتما به خواندن این راهنما در مجله گردشگری علیبابا ادامه بدهید تا حتی جاهای دیدنی اطراف هفت آبشار را هم بشناسید و بتوانید برنامه خوبی برای سفرتان داشته باشید.
فاصله بابل تا روستای تیرکن چقدر است؟
مسیر آبشار تیرکن از تهران چطور است؟
آبوهوای آبشار تیرکن چگونه است؟
بهترین فصل برای سفر به آبشار تیرکن چه فصلی است؟
هفت آبشار تیرکن را بهتر بشناسیم
آبشار هفتگانه تیرکن یا هفت آبشار تیرکن تقریبا ۴۰ میلیون سال عمر دارد. اگر به اسم این آبشار دقت کنیم، مشخصات آن دستمان میآید یعنی ۷ پله از آبشارهای زیبا و جذاب که اطراف آن را جنگلهای مختلف پوشانده است. همانطور که در قسمت قبل هم گفتم، بلندترین آبشار ۹ متر است؛ اما تمام آبشار ها کنار همدیگر نیستند و برای دیدن هر کدام از این هفت آبشار باید زحمت پیادهروی و البته کوهنوردی را قبول کنید.
جنگل های اطراف هفت آبشار تیرکن «کالبکوشت» نام دارند که جزو زیباترین و البته سرسبزترین مراتع شمال ایران هستند. وجببهوجب شمال ایران زیباییهایی دارد که به ماجراجویی و کشف میارزند. در سالهای اخیر گرفتار شدن درختهای زیبای این منطقه به آفت باعث شده بعضی از گونههای گیاهی آن از بین بروند.
چرا اسم اینجا هفت آبشار تیرکن است؟
تصور کنید قرار است مسافتی را پیادهروی کنید تا به جنگلهای سرسبز برسید. در ابتدای مسیر آبشاری را میبینید که در حال سرازیر شدن به یک حوضچۀ کوچک است. همینطور که بالاتر میروید و مسیر سرسبزی را طی میکنید آبشارهای دیگری را میبینید که تعداد آنها به ۷ تا میرسد.
نکند فکر میکنید قرار است خسته شوید؟ باور نمیکنم، چون میدانم سرتان درد میکند چند ساعت در طبیعت باشید و از هفت آبشار تیرکن لذت ببرید.
تعداد آبشارهای این منطقه باعث شده تا نام هفت آبشار تیرکن به آن داده شود. تیرکن همان روستایی است که برای رسیدن به این محیط زیبا ماشینتان را در آن پارک کردید و تا این محیط جذاب و حیرتانگیز پیادهروی کردهاید.
بعضیها هفت آبشار تیرکن را متعلق به قسمت بابل و بعضی دیگر آن را متعلق به سوادکوه میدانند. کافی است پیش یکی از سوادکوهیهای عزیز بگوییم هفت آبشار بابل یا پیش یکی از بابلیهای عزیز برعکس آن را بگوییم. حسابی از ما دلگیر میشوند.
راستش را بخواهید هیچ اطلاعی از اینکه هفت آبشار تیرکن به کدام یک از تقسیمات جغرافیایی تعلق دارد، وجود ندارد. اسامی زیادی برای این منطقه بهشتی بهکار میبرند که تنها کافی است بگویید هدف ما رسیدن به هفت آبشار است تا همۀ اهالی بومی و منطقهای شما را راهنمایی کنند.
هفت آبشار تیرکن کجاست؟
هفت آبشار تیرکن یکی از جاهای دیدنی بابل است که در استان مازندران قرار دارد. این آبشار درست در یکی از جنگلهای بکر این منطقه به نام جنگل لفور قرار گرفته و جزئی از بابل است. شهرهایی مثل سوادکوه، قائمشهر و بابل دسترسی مناسبی به این منطقه دارند. هفت آبشار سوادکوه در فاصله ۴۲ کیلومتری از جنوب بابل، ۳۵ کیلومتری از بخش غرب سوادکوه و ۵۱ کیلومتری از جنوب غربی قائمشهر قرار گرفته است.
نزدیکترین محل مسکونی به هفت آبشار تیرکن روستای تیرکن است و باید برای رسیدن به آن باید تقریبا ۳ کیلومتر پیادهروی کنید.
مسیر دسترسی به هفت آبشار سوادکوه
این که قرار است از کدام شهر به سمت هفت آبشار تیرکن حرکت کنید، مسیر را تعیین میکند. اگر تهران هستید یا در شهرهای اطراف آن قرار دارید و این منطقه را برای سفر انتخاب کردهاید جاده فیروزکوه ابتدای مسیرتان است تا بهوسیله آن به سوادکوه و شیرگاه برسید.
بعد از آن به سمت بابل حرکت کنید. البته شما میتوانید جاده چالوس را هم انتخاب کنید یا اگر جاده هراز را بیشتر دوست دارید با آن به هفت آبشار تیرکن برسید؛ اما قصد دارم نزدیکترین مسیر را به شما معرفی کنم.
همینطور اگر در شهرهای دیگر هستید و قرار است چند روز یا چند ساعت مهمان بهشت مازندران باشید؛ روی نقشه استان مازندران را انتخاب کنید و با کوتاهترین مسیر خودتان را به انجام برسانید. بعد از آن نوبت به شهر بابل میرسد تا با عبور از روستای تیرکن و پیادهروی دو ساعته صدای زیبای آبشارها به شما خوشآمد بگویند.
اگر در شهرهای شمالشرقی و شرق مثل مشهد هستید؛ برای رسیدن به هفت آبشار تیرکن ابتدا خودتان را به ساری برسانید و مسیر روبه قائمشهر را انتخاب کنید. به سمت جاده خطیرکلا حرکت کنید و به روستای تیرکن برسید. شما چطور؟ شما قرار است از بخش شمالغربی کشور به رشت بروید؟
پس جاده ساحلی محمودآباد به طرف بابل را انتخاب کنید، در ادامه به دوراهی درازکلا خواهید رسید. خروجی سمت راست وارد روستای تیرکن میشود. آن دسته از عزیزانی که قرار است از قسمتهای غربی و جنوبی به این محل سر بزنند دقیقا مسیر تهران را انتخاب کنند.
هفت آبشار تیرکن در دل جنگلهای لفور
جنگل لفور تنها بخش کوچکی از جنگلهای هیرکانی است که سن آنها به چند میلیون سال قبل برمیگردد. اگر دوست دارید مدتی از استرسهای زندگی شهری دور شوید و در طبیعت به آرامش برسید؛ این جنگل بهترین انتخاب است.
از طرفی هفت آبشار تیرکن درست همان محیط زیبایی است که شما را از همه ناراحتیها و نگرانیها دور میکند. البته فقط آبشارهای زیبا و محیط جذاب نیست که این جنگل را به یکی از مکانهای زیبا تبدیل کرده؛ بلکه گونههای مختلف جانوری و پرندگان هم به جذابیت آن اضافه کردهاند.
جنگل لفور، هفت آبشار تیرکن را بغل کرده و دور تا دور آن را جنگلهای سبز و درخت های مرتفع قرار داده است. در این جنگل خانمهای محلی محصولات خود را به بازدیدکنندگان میفروشند. چی میتواند بهتر از این باشد که در راه بازدید از جذابیتهای این منطقه در حال خوردن آلوچه یا میوههای خشک باشید؟
آبوهوای هفت آبشار تیرکن در هر فصل
تقریبا همۀ ما در فصلهای مختلف به شمال ایران سفر کردهایم و متوجه شرجی بودن آبوهوایی این منطقه هستیم. شرایط آبوهوایی هفت آبشار تیرکن هم مانند قسمتهای دیگر شمال ایران است. پس اگر تحمل این نوع آبوهوا را ندارید، بهتر است تابستان را برای سفر به این منطقه انتخاب نکنید. در مقابل زمستانهای این بخش از ایران عزیزمان برفی و سرد است که احتمال دارد مسیر حسابی لغزنده و اذیت کننده باشد.
در فصل هایی که بارش بیشتر است، میزان حجم آب آبشارها هم بالاتر میرود؛ اما ممکن است خطرناک باشد و هرگز در روزهای بارانی به این منطقه سر نزنید. اگر روزهایی از اوایل پاییز و بهار را برای سفر به منطقه هفت آبشار تیرکن انتخاب میکنید، لذت آبتنی در حوضچۀ آن هیجانی است که برای همیشه در ذه تان ثبت میشود.
پوشش گیاهی و جانوری هفت آبشار تیرکن
صدای پرندگان زیبا که ترکیب رویایی با صدای آبشار میسازد، خبر از گونههای مختلف پرندگان در این منطقه را میدهد. از طرفی درختهای هفت آبشار تیرکن انواع مختلفی دارد که میتوانید با قدم زدن بین جنگلهای این منطقه تنوع آنها را ببینید. درختهایی مثل شیردار، ازگل، افرا، توسکا، ممرز، انجیلی و کهلو بیشتر پوشش گیاهی این منطقه را تشکیل میدهند.
در جنگلهای اطراف هفت آبشار تیرکن سوادکوه گونههای جانوری مختلفی مثل روباه، سمور، شغال، گرگ، خرس قهوهای، شوکا، پلنگ و سمندر تاجدار زندگی میکند. ممکن است با دیدن هر یک از حیواناتی که در زندگی روزمره عادت به دیدن آنها نداریم بترسید یا آسیبی به آنها وارد کنید؛ اما باید نهایت تلاش خودتان را انجام دهید تا هیچ مشکلی برای آنها بهوجود نیاید.
اگر اهل کباب هستید، این علاقه خودتان را در جنگلهای هفت آبشار کنار بگذارد چون ممکن است بوی گوشت برای حیوانات وحشی اطرافتان وسوسهانگیز باشد و با آمدن آنها به نزدیکی شما حسابی بترسید.
آیا امکان شنا در هفت آبشار تیرکن وجود دارد؟
ممکن است به هفت آبشار تیرکن سربزنید و از شنا کردن در حوضچه های آن غافل شوید؟ بعضی از افرادی که به هیجان زیاد علاقه دارند آبشارها را برای شیرجه زدن انتخاب میکنند؛ اما پیشنهاد میکنم هرگز این تصمیم را نگیرید. مطمئن باشید خنکی هوای حوضچه بهقدری دلچسب است که نیازی به ریسک کردن نخواهید داشت.
از طرفی روزهایی که بارندگی شدید است، علاوهبر لغزنده بودن مسیر، حجم آب آبشارها بیشتر میشود که توصیه میکنم اصلاً به فکر شنا کردن در این مواقع نباشید.
حسوحال هفت آبشار بابل
تصور کنید یکی از روزهای پاییز را برای مسافرت به شمال ایران انتخاب کردهاید. قطعاً رفتن به جاهای تکراری هیجان زیادی در شما ایجاد نمیکند. به همین خاطر توصیه میکنم مسیر هفت آبشار تیرکن را در پیش بگیرید. قرار است وارد استان مازندران شوید و از شهر بابل به روستای تیرکن برسید. در انتهای این روستا همان پارکینگی قرار دارد که در آنجا کفشهای راحتتان میپوشید و آماده پیاده روی ۲ ساعته میشوید.
حرکت در این مسیر چندان راحت نیست ولی اگر عکسهایی از هفت آبشار تیرکن به چشمتان خورده باشد قطعاً این سختی را به جان میخرید. یک مسیر طولانی با شیب زیاد که ممکن است برای هر کسی بالا رفتن از آن راحت نباشد. صدای جیک جیک پرندگان خبر از این میدهد که دارید به آبشارها نزدیک میشوید. پوشش گیاهی سرسبز و صدای آب به شما خوش آمد میگوید.
اگر جزو آن دسته از افراد خوششانس هستید که یکی از روزهای پاییز را برای سفر به این منطقه انتخاب کردهاند مطمئنم دیدن برگهای زرد و نارنجی یا ارغوانی حسابی هوش از سرتان میبرد. البته زیاد سخت نگیرید در روزهای بهار و تابستان هم سبزی خوش رنگ و لعاب برگ درختان انرژی شما را چند برابر خواهد کرد.
بعد از پیمودن این مسیر کمی کنار حوضچه آبشارها بشینید و از خنکی آب آن لذت ببرید. شک ندارم که احساس خوشایند تجربه لحظات خوش در این محیط شما را بارها و بارها به آنجا خواهد کشاند.
میانۀ خوبی با کمپینگ دارید؟ احتمالاً از آلودگی هوای شهرهای بزرگ خسته شدهاید و دوست دارید خودتان را مهمان آسمان پرستاره و تمیز کنید. پس چادرتان را همراه داشته باشید و در کنار آبشارهای زیبا از دیدن آسمان پر از ستارۀ بابل لذت ببرید.
تفریحات رایج در جوار هفت آبشار
تفریحهای هفت آبشار تیرکن فقط به زیباییهای ظاهری و بازدید از آنها خلاصه نمیشو.د مطمئنم در ادامه با شنیدن تفریح هایی که میتوانید در این جنگلها و آبشارهای زیبا انجام دهید بیشتر از قبل برای دیدن این محیط هیجان خواهید داشت.
– کمپینگ کنار هفت آبشار تیرکن
اگر جزو آن دسته از افراد خوش شانس هستید که وسایل کمپینگ همراهتان است تا حداقل یک شب مهمان طبیعت زیبای هفت آبشار بابل شوید تماشای ستارهها را در هنگام شب فراموش نکنید. تمام نکات ایمنی را رعایت کنید و هرگز کارهای مانند روشن کردن آتش یا رها کردن زباله در این محیط زیبا را انجام ندهید تا سالهای سال با آمدن به این منطقه و دیدن زیباییهای طبیعت لذت ببرید.
– عکاسی از مناظر هفت آبشار تیرکن
امکان ندارد در عصر تکنولوژی زندگی کنید و عکس گرفتن از این محیط زیبا را فراموش کنیم. البته به نظر میرسد فراموش کردن عکاسی چندان دور از ذهن هم نباشد چون حسابی با دیدن این محیط زیبا و آبشارهای جذاب آن حواستان پرت خواهد شد.
بین درختهای زیبا و تنومند جنگلهای هفت آبشار تیرکن سوادکوه و آبشارهای آن بهترین منظره هستند تا عکسها بگیرید که همه از شما بپرسند محلی که رفتهاید کجاست؟ قرار است این عکسها به صفحه اینستاگرامتان رنگورو بدهند.
– کوهنوردی کنار آبشار تیرکن
به کوهنوردی علاقه دارید؟ این منطقه بهخوبی نیازهایتان را برطرف میکند؛ از عکاسی بگیرید تا آبتنی و کوهنوردی. جنگلنوردی و کوهنوردی از تفریحهای هفت آبشار تیرکن هستند تا حسابی به شما خوش بگذرد. فاصله آبشارها از همدیگر زیاد است و ارتفاع بلند این مسیر باعث میشود در کنار جنگلنوردی، کوهنوردی را هم تجربه کنید. فقط کافی است لباسهای مناسب و کفشهای راحتیتان را همراه خود داشته باشید.
شرایط اقامت در آبشار تیرکن
در هفت آبشار بابل جایی برای اقامت وجود ندارد. اگر دوست دارید چند شبی را مهمان این بهشت زیبا باشید، وسایل کمپ چادر یادتان نرود. البته در روستاهای اطراف اقامتگاههایی وجود دارند که میتوانید اجاره کنید و چند شب در آنها اقامت داشته باشید.
برای اقامت اطراف هفت آبشار تیرکن میتوانید یکی از موارد زیر را انتخاب کنید:
- کمپینگ یا چادر زدن در طبیعت
- انتخاب اقامتگاههای بوم گردی با فاصله تقریبی ۲ کیلومتر
- اجارۀ ویلا یا رزرو هتلهای اطراف در فاصلههای ۲۰ تا ۵۰ کیلومتری
اقامت حوالی آبشار تیرکن
تصمیم دارید برای اقامت اطراف هفت آبشار تیرکن چادر بزنید؟ پس وسایلی که باید بههمراه داشته باشید را لیست کنید. مطمئن هستم وسایلی مانند: چادر، غذاهای سبک، فلاسک، زیرانداز گاز پیک نیکی کوچک، فندک و لوازم خوردوخوراک مواردی هستند که به آنها احتیاج خواهید داشت. یادتان نرود سرمای شبها نسبت به روز بیشتر است پس لباس گرم و چند پتو همراهتان داشته باشید
اقامت در اقامتگاههای نزدیک آبشار
برای شبمانی و اقامت حوالی این آبشار گزینههای متنوع و مختلفی پیش روی شماست که میتواند اقامت را برایتان آسان کند.
اقامتگاه تیرکن
این اقامتگاه دقیقا در روستای تیرکن قرار دارد و با طراحی چوبی حسوحال خوبی را در شما ایجاد میکند. اگر جمع دوستانۀ شما حدود چهار نفر است، این اقامتگاه انتخاب خوبی برای شماست. فاصلۀ این اقامتگاه چوبی و سنتی زیبا تا هفت آبشار بابل خیلی کم است.
پارک جنگلی جوارم
پارک جنگلی جوارم از جاهای دیدنی شمال است. این محل هتلهای مختلف و زیبا با طراحی جذاب دارد که پذیرای شما در طول اقامتتان خواهد بود. اگر قرار است بعد از لذت بردن از جاهای دیدنی بابل محلی را برای اقامت انتخاب کنید پارک جنگلی جوارم انتخاب خوبی است. تا علاوهبر محیط زیبا از امکانات موجود در هتلهای آن استفاده کنید.
خانه های روستاییان
در روستاهای اطراف هفت آبشار تیرکن تعدادی از روستاییان خانههای خود را مجهز کردهاند تا گردشگران در صورت علاقه در خانه آنها اقامت کنند.
بهترین زمان بازدید از هفت آبشار تیرکن
امکان ندارد دیدن طبیعت زیبای هفت آبشار سوادکوه را به روزهای خاصی از سال بسپاریم. راستش را بخواهید تنها کافی است یکبار به این منطقه سر بزنید تا همیشه دلتان هوایش را بکند. اگر تابوتوان هوای گرمی و شرجی را دارید تابستان انتخاب بدی نیست و حسابی میتوانید با آب تنی به احساس گرما غلبه کنید. اما پیشنهاد من اوایل پاییز است تصور کنید، بین درختهای قرمز و نارنجی افرا و توسکا در حال قدم زدن هستید و صدای دلنشین آبشار را میشنوید.
بهترین زمان بازدید از هفت آبشار تیرکن پاییز است تا نه گرمای هوا اذیتتان کند و نه سرمای زمستان فرصت آبتنی را از شما بگیرد. همچنین یادتان باشد اگر دغدغۀ امتحان و درس را ندارید، اردیبهشت ماه هم میتواند انتخاب خوبی برای لذت بردن از هفت آبشار بابل باشد.
بهترین مسیر دسترسی به آبشار تیرکن
اگر حسابی هیجانزده شدهاید و دوست دارید هرچه سریعتر آبشار هفتگانه تیرکمان را ببینید، خودتان را به مازندران و شهر بابل کنار برسانید. بعد از اینکه به این شهر رسیدید، مسیر جاده پادگان به طرف روستای تیرکن را انتخاب کنید. کفش راحتی یادتان نرود!
قرار است حدود دو ساعت پیادهروی کنید تا از روستای تیرکن به آبشارهای هفتگانه برسید. نگران ماشینتان هم نباشید، چون پارکینگ مناسبی برای پارک خودرو وجود دارد.
فاصله آبشارهای هفت آبشار تیرکن به همدیگر چندان نزدیک نیست. یعنی قرار است برای دیدن آبشار اول تا هفتم تقریبا ۳ کیلومتر پیادهروی کنید. اگر مسیرتان را گم کنید اتفاق بدی نمیافتد و قرار است سر از جنگلهای زیبای این منطقه در بیاورید. اما اگر دوست دارید بدون نگرانی همۀ آبشارها را ببینید وقتی به آبشار اول رسیدید رودخانه را رد نکنید و بعد از دیدن اولین آبشار زیبا از سمت چپ حرکت کنید.
نقشه روستای تیرکن
وضعیت جاده هفت آبشار تیرکن به چه شکل است؟
برای رفتن به هفت آبشار تیرکن جادههای مازندران که به سمت بابل ختم میشوند، جادههای آسفالت و مناسبی هستند. بعد از رسیدن به بابل حدود ۱۷ کیلومتر مسیر آسفالت را طی میکنید تا به روستای درازکلا برسید. بعد از این روستا نوبت به تیرکن زیبا و سرسبز میرسد که حدود ۲۰ کیلومتر مسیر آسفالت دارد.
بعد از آن دیگر نمیتوانید از خودرو یا وسیله نقلیه برای رسیدن به آبشارها استفاده کنید
منبع: علی بابا