کاخ های تهران؛ قصه‌گویی به زبان تصویر

وقتی صحبت از تاریخ یک کشور می‌شود، همه درباره آنچه در کتاب‌های تاریخی خوانده‌اند یا شنیده‌اند صحبت می‌کنند؛ اما اگر از مجله گردشگری علی‌بابا درباره تاریخ بپرسید، کاخ های تهران را نشانتان خواهد داد. اگر در تهران زندگی می‌کنید، چندین و چند کتاب تاریخ مجسم در گوشه‌وکنار تهران هست که باید در اولین فرصت به سراغشان بروید. اکثر کاخ های تهران مربوط به دوره قاجار یا پهلوی است و در تمام این سال‌ها با اتفاقاتی که در ایران افتاده دچار تغییر شده‌ است، اما همچنان باشکوه در جای خود مانده‌ است تا قصه ما را هم به آیندگان بگوید.

باتوجه‌به علاقه و توجه شاهان زمانه به کشورهای اروپایی، اکثر این بناها ترکیبی از معماری ایرانی و اروپایی است که جلوه و شکوه خاصی به آن‌ها داده است. البته برخی از کاخ‌ها به‌خاطر کاربری فعلی خود، بازدید عمومی ندارد و دسترسی به آن‌ها نداریم اما تعداد کاخ‌ و موزه‌هایی که برای بازدید عمومی آزاد است هم کم نیست.

فرقی نمی‌کند که برای گردش به تهران سفر کرده باشید یا محل زندگیتان باشد، درهرصورت باید برای دیدن این جاهای دیدنی تهران وقت بگذارید. در این مقاله از مجله گردشگری علی‌بابا، تمام کاخ های تهران را به‌طور خلاصه معرفی کرده‌ایم تا کار برای شما راحت‌تر شود. حالا دیگر مرحله بعدی با شماست!

معروف‌ترین کاخ‌ های تهران چه نام دارد؟
به‌عنوان معروف‌ترین کاخ های تهران، می‌توان به مجموعه کاخ گلستان، کاخ سعدآباد و کاخ نیاوران اشاره کرد.
بزرگ‌ترین کاخ سلطنتی ایران کدام است؟
کاخ سعدآباد با مساحتی نزدیک به ۱۱۰ هکتار یکی از بزرگ‌ترین کاخ‌های سلطنتی ایران است.
کاخ‌های شمال تهران کدام است؟
بسیاری از کاخ‌ های تهران در این منطقه ساخته شده‌ است، ازجمله مهم‌ترین کاخ های شمال تهران می‌توان به کاخ گلستان، کاخ سعدآباد و کاخ نیاوران اشاره کرد.
کاخ سعدآباد برای کدام شاه ایران بود؟
کاخ سعدآباد در دوران قاجار ساخته شد اما تعداد زیادی از کاخ‌های آن در دوران پهلوی و به دستور رضا شاه ساخته و به مجموعه اضافه شد.

باتوجه‌به شیوع بیماری کرونا، ممکن است برنامه فعالیت کاخ‌ها تغییر کرده باشد یا تعطیل باشد. بهتر است قبل از بازدید، شرایط فعالیت آن‌ها را از طریق سایت یا تلفنی بررسی کنید.

۱- کاخ گلستان، چشم و گوش تاریخ ایران

کاخ گلستان یکی از مهم‌ترین کاخ های تهران است. ساختار اولیه این کاخ در زمان شاه عباس صفوی شکل گرفت، اما با گذر زمان و تغییراتی که در آن ایجاد شد، چیزی از ساختار اولیه‌اش باقی نگذاشته است. این کاخ قدمتی بیش از چهار قرن دارد و شاهد فراز و فرود دوره‌‌های مختلف تاریخ ازجمله دوره صفویه، قاجار، زندیه و پهلوی بوده است.

تاج‌گذاری آقامحمدخان قاجار، به‌عنوان پادشاه ایران، نقطه عطفی در سرگذشت کاخ گلستان است، این واقعه اهمیت کاخ را به‌عنوان ارگ سلطنتی نشان داد. این کاخ شاهد مراسم تاج‌گذاری احمد شاه، مظفرالدین شاه و رضا شاه بوده که در طول حکمرانی هرکدام از پادشاهان، دستخوش تغییرات زیادی شده است. از گذشته تا کنون بخش‌های مختلفی به کاخ اضافه شده و بخش‌هایی مثل اندرون، تکیه دولت یا عمارت خروجی به علل مختلف، به‌طور کامل از بین رفته است. کاخ گلستان معماری ایرانی با چاشنی معماری اروپایی دارد که در آن دوران تاثیر زیادی روی شکل‌گیری بناها داشته است.

کاخ گلستان پایتخت از کاخ های تهرانکاخ گلستان، مثل یک مادربزرگ یا پدربزرگ پیر و دوست‌داشتنی، کاخ باتجربه‌ای است. برای همین هم اسمش را گذاشتیم (چشم و گوش تاریخ ایران)، گلستان در طول این همه سال، وقایع تاریخی مهم ایران را دیده و به‌خاطر سپرده است. این کاخ، حافظه تاریخی مردم ایران است که هم‌زمان ارزش هنری و معماری دارد.

کاخ گلستان در سال ۱۳۹۲ به‌عنوان میراث بشری یونسکو ثبت شده و بخش‌های مختلفی دارد؛ ازجمله عمارت تخت مرمر، تالار برلیان، موزه نگارخانه، عمارت شمس‌العماره و… که در ادامه مقاله هرکدام را جداگانه به شما معرفی خواهیم کرد.

کاخ گلستان زیبا و تاریخی

ساعات بازدید از کاخ گلستان

بهار و تابستان: از ساعت ۹:۳۰ تا ۱۸:۳۰ (فروش بلیط تا ساعت ۱۷:۳۰ انجام می‌گیرد.)

پاییز و زمستان: از ساعت ۹:۰۰ تا ۱۷:۰۰ (فروش بلیط تا ساعت ۱۶:۰۰ انجام می‌گیرد.)

در نظر داشته باشید که بازدید از بخش‌های مختلف کاخ حداقل به دو ساعت زمان نیاز دارد.

باتوجه‌به شیوع بیماری کرونا، بازدید از کاخ گلستان امکان‌پذیر نیست، اما شما می‌توانید آخرین اطلاع‌رسانی‌های مربوط به شرایط بازدید را از سایت رسمی کاخ گلستان دنبال کنید و از تورهای مجازی آن استفاده کنید.

کاخ گلستان پایتخت از کاخ های تهران

قیمت بلیط کاخ گلستان

بازدید از بخش‌های مختلف کاخ گلستان بلیط‌های جداگانه دارد که هرکسی می‌تواند بنابر محل دلخواه خود بلیط تهیه کند. ورودی کاخ گلستان برای هر بازدیدکننده ایرانی ۵۰,۰۰۰ ریال و برای بازدیدکننده خارجی ۵۰۰,۰۰۰ ریال در سال ۱۴۰۰ است.

هزینه بلیط بازدید از هر موزه و عمارت کاخ برای بازدیدکننده داخلی ۴۰,۰۰۰ ریال و برای بازدیدکننده خارجی ۳۰۰,۰۰۰ ریال است. البته بازدید از خلوت کریم‌خانی، تالار ظروف و تالار برلیان رایگان است.

در نظر داشته باشید که هزینه بازدید از بخش اصلی کاخ که شامل موزه نگارخانه، موزه مخصوص و کاخ اختصاصی است، برای اتباع ایرانی ۱۳۰,۰۰۰ ریال و برای اتباع خارجی ۱,۱۰۰,۰۰۰ ریال است.

کاخ های تهرانآدرس و دسترسی به کاخ گلستان

راحت‌ترین مسیر دسترسی به کاخ گلستان، استفاده از ایستگاه مترو ۱۵ خرداد یا میدان امام خمینی بوده و اتوبوس خط واحد مسیر میدان امام خمینی و قورخانه نیز به این جای دیدنی دسترسی دارند. تردد وسایل نقلیه در خیابان‌های منتهی به کاخ ممنوع است.

آدرس کاخ گلستان: تهران، خیابان پانزده خرداد، ضلع شمالی میدان ارگ، کاخ گلستان

تلفن: ۳۳۹۵۶۶۶۲

کاخ گلستان روی گوگل مپ

– کاخ ابیض یا موزه مردم‌شناسی

کاخ ابیض به دستور و با طراحی خود ناصرالدین شاه به کاخ گلستان اضافه شده تا بتوانند هدایای ارسالی پادشاهان عثمانی را در آن جای دهند. نمای کاخ با بهره‌گیری از معماری اروپایی کاملا سفید است و پله‌های مرمرین دارد، برای همین هم عنوان ابیض به آن دادند.

کاخ ابیض در سال ۱۳۱۴ ه.ش به دستور رضا شاه پهلوی تبدیل به موزه مردم‌شناسی شد. برای شروع کار موزه، کارشناسان به جمع‌آوری اشیا و لوازم زندگی مردم از اقصانقاط ایران پرداختند تا موزه‌ای غنی از فرهنگ مردم، از گوشه‌وکنار ایران ارائه دهند.

موزه مردم‌شناسی، از دو طبقه تشکیل شده است. در طبقه همکف بخش اداری و تالارهای نمایش واقع شده است و در طبقه اول انواع پوشاک مناطق مختلف ایران، پوشش رایج زمان قاجار به‌همراه اشیا بی‌نظیر و دیدنی قرار گرفته است.

بلیط موزه مردم‌شناسی برای بازدیدکنندگان داخلی ۴۰,۰۰۰ ریال و برای بازدیدکنندگان خارجی ۵۰۰,۰۰۰ ریال است.

کاخ های تهران از کاخ های تهران

– ایوان تخت مرمر یا ایوان دارالاماره

ایوان تخت مرمر قدیمی‌ترین بنا در کاخ گلستان است که در دوران کریم‌خان زند ساخته شد. این بنا یکی از زیباترین بناهایی است که در کاخ های تهران می‌توان دید. ایوان تخت مرمر در گذشته جایگاهی برای برگزاری مراسم‌های مهم مثل تاج‌گذاری بوده که طی سالیان دستخوش تغییراتی شده است. در دوران قاجاریه پس از فتح شیراز، آثار مهمی ازجمله دو ستون مرمرین، دو در خاتم‌کاری‌شده و ارازه‌های مرمرین از شیراز به این ایوان انتقال داده شد.

ایوان شاهی بخش اصلی دارالاماره است که محل برگزاری مراسم‌ها بوده است. این ایوان ازنظر معماری نوعی اثر هنری محسوب می‌شود که با نقاشی‌ها و آینه‌های ارسالی از پادشاه فرانسه و روسیه تزیین شده است.

ابیض از زیباترین کاخهابلیط ایوان دارالاماره برای بازدیدکنندگان داخلی ۴۰,۰۰۰ ریال و برای بازدیدکنندگان خارجی ۵۰۰,۰۰۰ ریال است.

– تخت مرمر

تخت مرمر اثری هنری است که به‌شکل سکو در ایوان دارالاماره قرار گرفته است. این تخت با الهام از تخت حضرت سلیمان و به خواست فتحعلی شاه، از مرغوب‌ترین سنگ مرمر معادن یزد، توسط استاد میرزا بابای شیرازی نقاش‌باشی دربار قاجار، طراحی و به‌وسیله هنرمندان بزرگ زمانه ازجمله، حجاری و ساخته شد.

اگر بخواهیم کمی از شکل جذاب این اثر هنری بگوییم، این تخت با ارتفاع یک متر، روی دوش دو دیو و شش فرشته یا انسان قرار گرفته که به زیبایی حجاری شده‌ است. تخت مرمر دو پله دارد که کنار پله اول دو شیر در طرفین و کنار دومی اژدها ساخته شده است.

تخت مرمر

باتوجه‌به اینکه تخت مرمر در ایوان دالاماره قرار دارد، با تهیه بلیط ایوان می‌توانید این اثر را ببینید.

– تالار سلام

تالار سلام که با نام‌های تالار موزه یا موزه مخصوص نیز میان کاخ های تهران شهرت دارد، اتاقی است که در سال ۱۲۵۳ ه.ش در کاخ گلستان ساخته شد. معماری این بنا به‌عهده حاج ابوالحسن معمار نوایی بود که به‌خاطر هنر و تلاش‌های خود لقب صنیع‌الملکی را گرفته بود.

این تالار در دوران تاج‌گذاری محمدرضا پهلوی تغییرات زیادی کرد، اکثر آینه‌کاری‌‌ها و گچ‌بری‌های بی‌نظیری که در تالار می‌بینید مربوط به دوران پهلوی است. تالار ۹ پنجره بزرگ به باغ گلستان دارد.

تالار موزه آثار نفیس باقی‌مانده از شاهان دوران قاجار دارد که توسط پادشاهان یا هنرمندان بزرگ به آن‌ها هدیه شده است. در بخش نگارخانه موزه، آثار هنری مهمی ازجمله نقاشی‌های کمال‌الملک، استاد محمودخان صبا و…در این موزه قرار گرفته است.

تالار سلام

بلیط تالار سلام برای بازدیدکنندگان داخلی ۴۰,۰۰۰ ریال و برای بازدیدکنندگان خارجی ۵۰۰,۰۰۰ ریال است.

– تالار  آینه

تالار آینه در غرب تالار سلام واقع شده است. ساختمان این بنا در سال ۱۲۹۴ ه.ش پایان یافت اما تکمیل گچ‌بری‌ها و  آینه‌کاری‌های آن تا سال ۱۲۹۹ ه.ش ادامه داشت. شهرت اصلی این تالار، نقاشی تالار با رنگ و روغن توسط هنرمند توانمند ایرانی، کمال‌الملک است. کشیدن این تابلو از تالار  آینه حدود ۵ سال زمان برده و ناصرالدین شاه نیز در این تصویر، داخل تالار دیده می‌شود.

شگفتی تالار آینه این است که اگر نقاشی کمال‌الملک را دیده باشید، تصویر وسیع و بزرگی از تالار در ذهن خود مجسم می‌کنید درحالی‌که در واقعیت تالار، فضایی کوچک است.

تالار آینه از کاخ های تهرانبلیط تالار  آینه برای بازدیدکنندگان داخلی ۴۰,۰۰۰ ریال و برای بازدیدکنندگان خارجی ۵۰۰,۰۰۰ ریال است.

– تالار سفره خانه

تالار سفره‌خانه که به نام تالار عاج یا آج نیز شناخته می‌شود، یکی از تالارهای مهم عمارت اصلی کاخ گلستان است. تاریخ دقیق ساخت بنا مشخص نیست، اما شواهد نشان می‌دهد که تالار عاج، قبل از تالار سلام و آینه ساخته شده است.

تالار سفره خانه

یکی از دیدنی‌های تالار، نقاشی محمودخان ملک‌الشعرا از نمای بیرون بنا در سال ۱۲۸۶ ه.ش است که با تماشای آن به‌شکل و شمایل تالار، قبل از تغییرات و بازسازی ناصرالدین شاه پی می‌برید.

– تالار عاج یا آج؟

نام این تالار تعابیر مختلفی دارد. برخی معتقدند که نام تالار عاج است و علت آن وجود دو عاج فیل در تالار فعلی است. بعضی دیگر آن را آج می‌دانند، کلمه آج در زبان ترکی به معنی گرسنه است و این تالار قبلا محلی برای پذیرایی و صرف غذا بوده است.

بلیط تالار عاج برای بازدیدکنندگان داخلی ۴۰,۰۰۰ ریال و برای بازدیدکنندگان خارجی ۵۰۰,۰۰۰ ریال است.

تالار عاج یا آج؟– تالار برلیان

بازدید از تالار برلیان، مثل بقیه کاخ های تهران، شما را به صدها سال قبل می‌برد. تالار برلیان یکی از تالارهای  آینه‌کاری‌شده در کاخ گلستان که در محل کاخ بلور سابق واقع شده است. کاخ بلور، بنایی بود که اطلاعات زیادی از آن باقی نمانده است. باتوجه‌به اینکه در آن زمان، ناصرالدین شاه بناهای قدیمی را ویران می‌کرد تا ساختمان‌های جدید بسازد، کاخ برلیان نیز روی همان پی کاخ بلور بنا شد.

به همین علت نیز، این تالار با سایر تالارها هم‌سطح نیست. این تالار توسط مظفرالدین شاه مرمت شد و با تغییراتی که در آن ایجاد کردند، جلوه و شکوهش دوچندان شد.

بازدید از تالار برلیان رایگان است.

تالار برلیان از کاخ های تهران– شمس‌العماره

عمارت شمس‌العماره شاخص‌ترین بنا در کاخ گلستان محسوب می‌شود. این بنا، ساختمانی پنج طبقه با ۳۵ متر ارتفاع است که در زمان خود بلندترین ساختمان تهران به شمار می‌رفته و تا مدت‌ها نماد تهران بوده است.

شمس‌العماره به دستور ناصرالدین شاه، به الهام از ساختمان‌های بلند فرنگستان در سال ۱۲۴۴ ه.ش بنا شد و ساخت آن سه سال طول کشید. این بنا دو برج هم‌شکل و متقارن دارد. زیبایی شمس‌العماره زبانزد همه است، آینه‌کاری‌ها، نقاشی‌ها و گچ‌بری‌های آن، بنا را با تمام تالارهای کاخ گلستان متمایز کرده است.

تالار عاج یا آج؟

بلیط شمس‌العماره برای بازدیدکنندگان داخلی ۴۰,۰۰۰ ریال و برای بازدیدکنندگان خارجی ۵۰۰,۰۰۰ ریال است.طبقات فوقانی شمس‌العماره اجازه بازدید ندارد.

– تالار الماس

حقا که نام تالار الماس به جا انتخاب شده است. تالاری با آینه‌کاری‌های بی‌نظیر، طاق و قوس‌هایی با شیشه‌های رنگی، نامی جز تالار الماس نباید می‌داشت. عمارت الماس کاخ گلستان، در زمان فتحعلی شاه ساخته شد، اما ظاهر و تزییناتش در زمان ناصرالدین شاه تغییر کرد.

این بنا شامل یک تالار بزرگ، اتاق‌های گوشواره، دهلیز، بالاخانه و پستوهای بسیار است. زیر تالار نیز حوض‌خانه یا زیرزمین بزرگی قرار دارد.

تالار الماسبلیط تالار الماس برای بازدیدکنندگان داخلی ۴۰,۰۰۰ ریال و برای بازدیدکنندگان خارجی ۵۰۰,۰۰۰ ریال است.

– عمارت بادگیر

عمارت بادگیر یکی از عمارت‌های کاخ گلستان است که در زمان فتحعلی شاه ساخته شد. عمارت در دوران ناصرالدین شاه تغییرات زیادی داشته تا به‌شکل امروزی درآمده است. علت نام‌گذاری این بنا، بادگیر بلند آن است. تالار شاه‌نشین، بخش اصلی این عمارت است که ۹ ارسی زیبا، کف‌پوش‌های معرق هفت رنگ، ستون‌های گچی نقاشی‌شده و ازاره‌های مرمرین دارد که هر بازدیدکننده‌ای را گرفتار می‌کند.

زیر تالار، حوض‌خانه بزرگی قرار دارد که به‌خاطر گردش هوا مناسب، در گذشته نوعی اتاق تابستانی محسوب می‌شد. این حوض‌خانه در حال حاضر به موزه عکسخانه تبدیل شده است. این موزه مجموعه‌ای از عکس‌های دوره قاجار همراه وسایل تخصصی عکاسی قدیمی به نمایش گذاشته است.

عمارت بادگیر از کاخ های تهران

بلیط عمارت بادگیر و بلیط موزه عکس‌خانه باید به‌صورت جداگانه تهیه شود. هزینه آن برای بازدیدکنندگان داخلی ۴۰,۰۰۰ ریال و برای بازدیدکنندگان خارجی ۵۰۰,۰۰۰ ریال است.

– حوض خلوت کریم‌خانی، گوشه دنج ناصرالدین شاه

خلوت کریم‌خانی در کاخ گلستان، بنایی سرپوشیده با ایوانی سه دهنه و حوض جوشی است که با آب قنات شاهی پر و در باغ جاری می‌شد. نام‌گذاری این بنا دو علت اساسی دارد که داستان جالبی است. دلیل اول زمان ساخت بناست که به دوران کریم‌خان زند برمی‌گردد و دلیل دوم ستم‌های آقامحمدخان قاجار در حق استخوان‌های کریم‌خان زند است.

آقامحمدخان دستور داد تا استخوان‌های کریم‌خان از شیراز به تهران منتقل شود، سپس آن‌ها را زیر پله‌ای که محل رفت‌و‌آمد روزانه خود بود، دفن کردند تا هر روز از روی آن عبور کند. پس از انقراض سلسله قاجار، پهلوی دستور شکافتن پله را داد و استخوان‌ها را از آنجا بیرون آورد.

خلوت کریم‌خانی با تغییراتی که ناصرالدین شاه در آن ایجاد کرد، تبدیل به فضایی باصفا و آرام شده بود که گهگاه در گوشه دنج آن به استراحت می‌پرداخت. در حال ‌حاضر، آثار شاخصی که در این بنا وجود دارد، سنگ مزار ناصرالدین شاه و تخت فتحعلی شاه است.

حوض خلوت کریمخانی، گوشه دنج ناصرالدین شاهبازدید از خلوت کریم‌خانی رایگان است.

۲- کاخ سعدآباد، چون گل میان باغی

کاخ سعدآباد، یکی از مهم‌ترین کاخ های تهران است که با مساحتی حدود ۱۱۰ هکتار در کوهپایه کوه توچال، در دوران قاجار بنا شد. کاخ سعدآباد، به‌خاطر قرارگیری در دامنه کوه البرز، آب‌وهوای خنکی داشت و اقامتگاه ییلاقی پادشاهان قاجار و پهلوی بود.

در دوران پهلوی با خرید باغ‌های اطراف کاخ و ساخت بناهای جدید با تلفیق معماری اروپایی و معماری سنتی ایران، وسعت کاخ بیشتر شد و تغییرات اساسی داشت. سعدآباد ۱۸ کاخ دارد که در گذشته هرکدام به یکی از اعضای خانواده پهلوی تعلق داشت. در ادامه مقاله، کاخ‌های مهم این مجموعه فرهنگی تاریخی باشکوه را به شما معرفی خواهیم کرد.

ساعات بازدید از کاخ سعدآباد

بهار و تابستان: از ساعت ۹:۰۰ تا ۱۸:۴۵ (فروش بلیط تا ساعت ۱۷:۰۰ انجام می‌گیرد.)

پاییز و زمستان: از ساعت ۹:۰۰ تا ۱۷:۰۰ (فروش بلیط تا ساعت ۱۶:۰۰ انجام می‌گیرد.)

قیمت بلیط کاخ سعدآباد

هزینه ورودی به کاخ سعدآباد برای گردشگران ایرانی و گردشگران خارجی قیمت‌های متفاوتی دارد. در نظر داشته باشید بازدید از کاخ‌ و موزه‌های مختلف نیاز به بلیط جداگانه دارد.

خرید بلیط فقط با کارت اعتباری و همچنین از طریق سایت رسمی مجموعه سعد آباد امکان‌پذیر است، اما به‌خاطر شیوع ویروس کرونا مجموعه تا اطلاع ثانوی تعطیل بوده و بخش فروش بلیط غیرفعال است.

قیمت بلیط کاخ سعد آبادآدرس و دسترسی به کاخ سعدآباد

دسترسی به این مجموعه با مترو، ماشین شخصی و اتوبوس تندرو امکان‌پذیر است. با مترو کافی است سوار خط یک مترو تهران شده و در ایستگاه میدان تجریش پیاده شوید. سپس سوار تاکسی‌های آصف یا دربند شوید تا نزدیک به یکی از درهای مجموعه پیاده شوید.

اگر از اتوبوس BRT استفاده می‌کنید، باید خطی که از میدان تجریش می‌گذرد سوار شده و مابقی مسیر را طبق توضیحات بالا طی کنید. اگر از ماشین شخصی استفاده می‌کنید، باید بدانید کاخ سعدآباد پارکینگ ندارد و درب ورودی زعفرانیه نسبت به بقیه درب‌ها، جای بیشتری برای پارک دارد.

آدرس کاخ سعدآباد: خیابان ولی‌عصر، خیابان شهید فلاحی (زعفرانیه)، انتهای خیابان شهید کمال طاهری

تلفن: ۲۷۹۴۰۳۷۸

کاخ سعدآباد روی گوگل مپ

– کاخ احمد شاه

کاخ احمد شاه از جاهای دیدنی تهران که منسوب به احمد شاه قاجار است، یکی از قدیمی‌ترین کاخ‌های سعدآباد به حساب می‌آید. ساخت کاخ در دوران سلطنت احمد شاه در سال ۱۲۹۷ آغاز شد و در زمان رضا شاه به پایان رسید.

این کاخ از اوایل انقلاب پادگان آموزشی بسیج خواهران بود که در سال ۱۳۹۲ مجدد به‌عنوان بخشی از مجموعه سعدآباد شناخته شد. قرار شد درهای کاخ احمد شاه، پس از مرمت و بازسازی به روی بازدیدکنندگان گشوده شود.

کاخ احمدشاه– کاخ بهمن

ساختمان یا کاخ بهمن، یکی از کاخ‌هایی است که در دوران پهلوی بنا شد و منزل مسکونی بهمن، پسر غلامرضا پهلوی بود. این کاخ نمایی آجری و سقفی شیروانی دارد و در میان باغ سعدآباد به چشم می‌آید. کاخ بهمن در دوران‌های مختلف، کاربری‌های متفاوتی داشته، اما در حال حاضر دفتر مدیریت موزه است.

کاخ بهمن– کاخ اختصاصی

کاخ اختصاصی در گذشته موزه تاریخ طبیعی بود. در حال حاضر به نهاد ریاست جمهوری تغییر کاربری داده است. بازدید از کاخ اختصاصی به‌خاطر کاربری آن امکان‌پذیر نیست.

– کاخ ملکه مادر (کاخ جمهور)

رضا شاه قبل از تبعید خود، سال‌های آخر زندگی را در کاخ ملکه مادر گذراند و این کاخ تا دوران انقلاب اسلامی، محل زندگی تاج‌الملوک؛ مادر شاه بود. کاخ ملکه در حال حاضر به نام ساختمان یا کاخ جمهور شناخته می‌شود و محل اقامت مهمانان ویژه دولتی است. بازدید و ورود به کاخ ملکه مادر امکان‌پذیر نیست.

کاخ ملکه مادر (کاخ جمهور)– کاخ سبز

کاخ سبز که در ابتدا نام آن کاخ شهوند بوده، یکی از زیباترین کاخ‌ها تهران و ایران است. این کاخ، در ابتدا بنایی نیمه‌کاره متعلق به علی‌خان بود که رضا شاه آن را خرید و دستور داد، کاخ سلطنتی وی در آنجا بنا شود. تکمیل و ساخت آن هفت سال طول کشید و درنهایت کاخی دو طبقه، شامل طبقه همکف و زیرزمین ساخته شد.

کاخ سبزفضای داخلی کاخ سبز پر از گچ‌بری‌ها،  آینه‌کاری‌ و خاتم‌کاری‌هایی است که از بدو ورود حواس هر بازدیدکننده را پرت می‌کند. استفاده از سنگ‌های کمیاب سبز رنگ استخراجی از معادن خمسه زنجان و مرمرهای خراسان، در نمای ساختمان آن را نسبت به سایر کاخ‌ها متفاوت و زیباتر کرده است. نام کاخ پس از انقلاب به کاخ سبز تغییر کرد.

از ویژگی‌های خاص کاخ سبز، می‌توان به تالار  آینه اشاره کرد که دفتر کار رضا شاه بود. این تالار سراسر آینه‌کاری‌شده و آینه‌ها با گل‌های کوچک گچی تزیین شده‌ است. شگفتی تالار  آینه، هماهنگی طرح فرض ۷۰ متری مشهد با طرح سقف تالار است.

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

سبد خرید شما خالی است.

ورود به سایت