روستای اونار یا اُنار از جاهای دیدنی اردبیل است؛ روستایی از توابع دهستان لاهرود که در شهرستان مشگینشهر قرار دارد. روستای انار تازگیها به یکی از روستاهای هدف گردشگری در استان اردبیل تبدیل شده و موردتوجه بسیاری از گردشگران قرار گرفته است.
مواردی که روستای خوش آبوهوای اونار را خاص میکند زیاد است. اول وجود جاذبههای تاریخی و قدیمی؛ که یکی از معروفترین جاذبههای روستای اُنار، گورستان اونار است. دیگری سرسبزی و زیبایی روستاست که چشم هرکس را روی خودش قفل میکند. اگر قصد دارید به جاهای دیدنی مشگین شهر سری بزنید، پیشنهاد میکنم روستای اونار را از دست ندهید.
مسیر روستای اونار از تهران چطور است؟
آبوهوای روستای اونار چگونه است؟
آیا در روستای اونار امکان اسکان و اقامت وجود دارد؟
واژه اونار از کجا آمده است؟
«اَنار» به اشتباه در بعضی نوشتهها استفاده میشود، درست آن «اونار» یا «اُنار» است. شاید کنجکاو باشید واژه «اونار» به چه معناست و از کجا آمده است. «اون» در زبان ترکی به معنی آرد است و «اونار» به معنی آردها؛ حالا چرا آرد؟ در روستای انار چند آسیاب آبی وجود داشته که مردم این روستا و روستاهای اطراف از این آسیابها استفاده میکردند تا گندمها را آرد کنند. اهمیت آردکردن گندم آنقدر زیاد بود که مردم تصمیم گرفتند این روستا را به اسم روستای اُنار نامگذاری کنند.
تاریخچه روستای انار
نام این کتاب در نزهت القلوب حمدا.. مستوفی آمده است. با توجه به نوشتههای این کتاب روستای انار به دست فیروز یکم، پسر پادشاه یزدگرد دوم، ساخته شده است که به بیشتر از دوهزار سال قبل برمیگردد. اگر به جاهای دیدنی اردبیل سر زده باشید، میدانید که اردبیل آثار تاریخی زیادی دارد؛ روستای اُنار هم از این قاعده جدا نیست و آثار باستانی زیادی دارد.
این اثرهای تاریخی هنوز هم کم و بیش دیده میشوند، با اینکه بر اثر حوادث طبیعی و غیرطبیعی دستخوش تغییراتی شده است؛ اما هنوز هم جذابیت خاص خودشان را دارند.
روستای انار روی تپهای ساخته شده است که در دو سمت آن رودخانه اونارچای جاری است. این رودخانه از دامنه کوه سبلان سرچشمه گرفته است و علاوه بر باغها و زمینهای روستای اُنار، زمینهای روستاهای اطراف را هم آبیاری میکند.
آبوهوای روستا انار چطور است؟
آبوهوا همیشه ثابت نمیماند، روستای انار در نزدیکی کوه سبلان قرار دارد، همین نزدیکی باعث شده که کوه سبلان تاثیر مستقیم روی آبوهوای روستای اُنار داشته باشد. توصیه میکنم حتما قبل از شروع سفر خود آبوهوا را چک کنید بعد برنامهریزی کنید تا به مشکل نخورید. در کل با توجه به کوهستانی بودن این منطقه میتوان فهمید اونار و جاهای دیدنی مشگین شهر هوای خنک و دلانگیزی دارند.
قومیتهای ساکن در روستای اونار
بیشتر مردم در روستای اونار ترکی آذربایجانی سخن میگویند، پیرو مذهب اثنی عشری و ترک تبار هستند. در کل مردم ایران، مردمانی مهماننواز و خونگرم هستند؛ شک نکنید وقتی به هر کدام از جاهای دیدنی اردیبل سفر کنید مردم آنجا با مهربانی خود حس فوقالعادهای را به شما هدیه میدهند.
جمعیت روستا چقدر است؟
جمعیت روستا همیشه ثابت نمیماند؛ بااینحال در سال ۱۳۸۵ با کمک سرشماری مشخص شد ۱۷۸۶ نفر یا ۴۶۵ خانوار در روستای انار زندگی میکنند.
مصالح مورد استفاده در ساخت خانههای روستا
خانههای روستایی معمولا از خشت و گِل و آجر ساخته شدهاند و به مرور زمان تغییراتی کردند. در روستای اُنار، بیشتر خانهها همان بافت روستایی و دلنشین را حفظ کردهاند؛ بعضی هنوز با آجر و خشت هستند و بعضی دیگر با بتن و سیمان ساخته شدهاند.
جاذبههای گردشگری روستای انار
حالا وقت آن است که جاذبههای گردشگری روستای اُنار را بشناسیم تا در سفر بیشتر خوش بگذرانیم. این روستا پر از دیدنیهای تاریخی است؛ اما تنها جاذبه آن نیست. کوه بلند و زیبای سبلان که در نزدیکی روستا قرار دارد، چشمانداز فوقالعادهای دارد که شما را وسوسه میکند تا باز هم به روستای انار سری بزنید.
امامزاده سید جعفر بن موسی کاظم، تپه قنبر، امامزاده اوچ قبر، قلعه بربر، گورستان اونار، درخت چنار معروف اونار و غارهای باستانی و دستکند بینه لر، از جاهای دیدنی مشگین شهر است که پیشنهاد میکنم با سفر به روستای انار یا هنگام بازدید از جاهای دیدنی اردبیل حتما سری به آنها بزنید.
امامزاده سید جعفر بن موسی کاظم اونار
آرامگاه سید جعفر بن موسی کاظم در شمال شرقی روستای اونار قرار دارد. ساختمانی که الان در آنجا میبینید در سال ۱۳۰۰ هجری شمسی وسط باغ بزرگ و سرسبزی ساخته شده است. این امامزاده مسجدی با سه در دارد. قبر شریف امامزاده سید جعفر در ضلع جنوب شرقی مسجد قرار گرفته که بالای آن، روی سقف مسجد گنبد بزرگی وجود دارد.
قبل از سال ۱۳۰۰ شمسی، امامزاده سید جعفر تنها یک قبر مطهر و یک اتاقک کاهگلی بود که روی قبر ساخته شده بود. تا اینکه یکی از ریشسفیدان روستای انار باغهای کنار امامزاده که برای خودش بوده را به این قسمت اضافه کرده و اتاقک کاهگلی را تبدیل به ساختمان زیبایی کرده است که امروزه میتوانیم آن را ببینیم.
تپه قنبر (سلاخ تپه)
منطقه اونار چند تپه باستانی معروف دارد؛ مثل تپه ال له ور، تپه مصلی، تپه دیده بان و تپه سلاخ خانه. در این بخش سراغ تپه مشهور سلاخ خانه یا سلاخ تپه میرویم که به اسم تپه قنبر هم شناخته میشود.
قدمت تپه قنبر، به دوران اشکانی و ساسانی میرسد. این تپه تاریخی در ۲۵ اسفند ۱۳۴۵ با شماره ۶۳۵ به ثبت رسیده است و در شمال روستای اونار قرار دارد.
قلعه بربر
قلعه بربر در دوران صدر اسلام ساخته شد تا مکانی برای دفاع، حمل و نگهداری از آذوقه و ابزارآلات جنگی باشد. بقایای قلعه بربر مربوط به سده دوم و سوم هجری قمری است و در شهرستان مشگین شهر، بخش لاهرود یا مشگین شرقی، دهستان قرهسو، روستای اونار قرار دارد. این اثر تاریخی در ۱۲ دی ۱۳۸۶ با شماره ثبت ۲۰۴۲۳ در لیست آثار ملی ایران قرار گرفت و یکی از محبوبترین جاهای دیدنی مشگین شهر است.
قلعه چهار هکتاری بربر، ترکیبی از معماری صخرهای و سازههای دستساز است. جایی این معماری شگفتانگیزتر میشود که نمای این قلعه از سمت شمال شبیه سر انسان است، در قسمت غربی هم هفت اتاقک صخرهای برای محل نگهبانی ساخته شده است.
گورستان روستای انار
به گورستان اونار رسیدیم که به قبرستان پیر بابا هم معروف است. در روستای اونار گورستانی تاریخی و جذاب وجود دارد که سنگ قبرهای آن از نظر شکل، جنس و نوشتههای حک شده روی آن با هم تفاوت دارند. روی سنگهای این گورستان نشانههای مختلفی مثل ستاره شش پر، تصویر جکش ساده دیده میشود.
زیباترین سنگهای گورستان قدیمی اونار، یک جفت سنگ قبر به ارتفاع ۱.۶۲ متر است که نوشتههای خاصی روی آن دیده میشود. در زیر سنگنوشتهها محراب است و بالای لچک آن دو گل هفتپر حکاکی شده است. بالای نوشتهها ساقه و بالای ساقه، کلاهکی با ۱۲ ترک شبیه کلاه درویشان وجود دارد.
در گورستان اونار آثار باستانی و بزرگی وجود دارد که بیشتر آنها تخریب شدهاند. در قسمتی از گورستان مجسمههای قوچ سنگی در اندازههای کوچک و بزرگ از زمان قدیم به جا ماندهاست که نمای زیباتری به گورستان میدهد.
درخت ۱۲۰۰ ساله چنار کهنسال
درخت سالخورده چنار در مرکز روستای انار واقع شده است. این درست ۱۲۰۰ سال عمر دارد و به نام بابا چنار شناخته میشود.
جنگلهای ناب روستای اونار
جنگلها و باغهای روستای اُنار را حتی میتوان یکی از جاهای دیدنی مشگین شهر بهشمار برد. این مناطق زیبا، منظرههای خاص و چشمنوازی را به وجود آورده که چشمتان را بدجوری روی خودش قفل میکند. جنگل دره اُنار یکی از همین جنگلها است که منظرهای خاص و نایاب را ساخته است.
غارهای دستکند باستانی بینه لر
غارهای بینه لر، یکی از شگفتانگیزترین جاهای دیدنی اردبیل است. ابتدا کمی به عقب برگردیم تا گذشته غارها را ببینیم. این غارها و دخمههای مرتفع در دوران مادها و هخامنشیان ساخته شده است؛ اما با توجه به ساختار منطقه بینه لر ممکن است این غارها از قبل محلی برای سکونت یا دفن مردهها باشد.
حالا گذشته را رها کنید و حال را بچسبید؛ غارهای بینه لر نزدیک روستای بینه لر در دو کیلومتری روستای اونار و در دو طرف رود اونارچای قرار دارند. صخرهنوردان منطقه که زیر و بم غارهای بینه لر را میشناسند، شروع به شمارش دهنههای غار کردند و پاسخ اینجاست، قسمت اصلی که مسکونی است بیشتر از ۲۷۰ دهنده دارد که در یک منطقه کوچک جمع شده است.
همین بخش مسکونی غارها دیوارههای بلندی دارد که بهعنوان برجک نگهبانی استفاده میشد که بدون طناب و تجهیزات نمیتوان به آن دسترسی پیداکرد. در دل صخرههای این برجکها پنجره کوچکی وجود دارد که احتمالا به عنوان در ورود و خروج استفاده میشد؛ زیرا برجکها هیچ دری ندارند. داخل این اتاقکها هیچ طاقچه، معماری خاص یا وسایل زینتی وجود ندارد که همین نشان میدهد جنبه جدی و نظامی داشته است.
غارهای سمت دیگر رودخانه که مسکونی نیست، با توجه به اطلاعات باستان شناسان، مربوط به دفن جسدهای غارنشینان بود.
این غارهای دستکند با معماری هوشمندانه خود سرپناه مطمئنی در برابر حوادث بودند؛ چه حادثههای طبیعی چه غیر طبیعی، غارهای بینه لر همیشه مردم را ایمن نگه میداشتند.غارهای زیبای باستانی بینه لر تالارهای بزرگ، اتاقکهای متصل به هم، یک طبقه در دیوار عمودی و دو طبقه در قسمت شیبدار کوه دارد؛ همین نشان میدهد چه ساختار و معماری خاصی دارد. این معماری خاص گاهی باعث میشود راه پیداکردن به درون غار غیرممکن باشد.
درنهایت، این روزها فقط جنگل و آثار باستانی نیست که در خطر هستند؛ غارهای بینه لر هم بخاطر بیتوجهی بعضیها در معرض تخریب قرار گرفته است. اگر روزی گذرتان به روستای انار و غارهای بینه لر افتاد، با دست نوازش با آن برخورد کنید که دمتان همیشه گرم باشد.
تفریحات روستای انار
قطعا در هر سفری، تفریح جایگاه مخصوص به خود را دارد و از موضعش هم پایینبیا نیست؛ کسی هم که از خوشگذرانی بدش نمیآید. نگران نباشید، روستای انار سوژههای فوقالعادهای برای عکاسی دارد؛ همچنین شما میتوانید زندگی روستایی را در روستای اُنار تجربه کنید و از طبیعت لذت ببرید.
طبیعتگردی
طبیعتگردی همیشه یکی از هدفهایی است که ما برای سفر خود در نظر میگیریم. روستای انار از آن جاذبههایی است که به سادگی نمیتوانید از طبیعت آن دل بکنید. باغها و زمینهای سرسبز روستا، رود اونارچای و تپهها در این منطقه منظرههای شگفتانگیزی به وجود آورده است که توصیه میکنم اصلا آن را از دست ندهید و برای چند دقیقه هم که شده، روستا را بگردید و از طبیعت لذت ببرید.
پیادهروی در کوچههای روستای انار
پیادهروی از آن دسته تفریحات است که همه جا میتوان انجام داد؛ اما در طبیعت و میان شگفتیها قدمزدن حس و حال دیگری دارد. وجود بناهای تاریخی و دیدنی روستای اونار به شما تجربه تکرارنشدنی از پیادهروی میدهد که در خیابانها و آلودگی شهرها نمیتوان آن را تجربه کرد.
گزینه دیگری که برای پیادهروی روی میز است و شما را به دنیای زیباییها میبرد، خود استان اردبیل است؛ با سفر به این استان پر از شگفتی، جاهای دیدنی اردبیل را ببینید و پیادهروی فوقالعادهای را تجربه کنید.
عکاسی از طبیعت بکر
این روزها عکسگرفتن جایگاه ویژهای بین ما پیدا کرده است. ثبت خاطرات خوب و یادآوردی آنها بعد از سالها انقدر لذتبخش است که همه حاضریم چند دقیقهای را صرف عکاسی کنیم. روستای اُنار با جاذبههای دیدنی جذاب خود بهترین سوژههای عکاسی را برای شما میسازد؛ پس بلند شوید و برای سفر شگفتانگیزتان برنامهریزی کنید. اگر به جاهای دیدنی مشگین شهر هم سری بزنید مکانهای بیشتری برای عکاسی پیدا میکنید و خاطرات بیشتری میسازید.
تجربه زندگی روستایی
زندگی روستایی شاید چیزی باشد که شما بخواهید تجربه کنید. در روستای انار، این میتواند ممکن باشد؛ فقط کافیست ارتباط بیشتری با اهالی بگیرید و از آنها بخواهید تا شما را در زندگی کوتاه روستاییتان همراهی کنند.
صنایع دستی و سوغات روستای انار
برای سوغات، محصولات کشاورزی و صنایع دستی در روستای انار حرف اول را میزنند. بیشترین محصولات کشاورزی روستای اُنار، انگور، هلو، گرد، شلیل، گندم، سیب، لبنیات و عسل است، از صنایع دستی هم میتوان به جاجیم، گلیم، نمد، فرش و سفال اشاره کرد.
اگر به جاهای دیدنی اردبیل سفر کرده باشید میدانید سفالگری در این منطقه اهمیت خاصی دارد. گذشته سفالگری در اونار مشخص نیست؛ اما پیداشدن سفالینهها نشان میده
منبع: علی بابا