برعکس گذشته که شهرهای بزرگ و اصلی منبعی برای پیدا کردن کالاها و اجناس بهروز بودند و مردم برای خرید کالاهای متنوع راهی این شهرها میشدند، امروزه بازار بازارچههای مرزی داغتر است و علاه بر تنوع کالاها، قیمتهای مناسبتر و ارزانتر ذوق و شوق مردم را برای خرید از این بازارچهها دوچندان کرده است. در این مقاله با بازارچههای مرزی آذربایجانغربی و شرقی و همچنین کردستان که مسافت کوتاهی تا شهرهای آذربایجان دارند آشنا میشویم.
بازارچه مرزی ماکو
شهرستان ماکو که در شمال آذربایجانغربی قرار دارد و با کشور ترکیه هممرز است، بزرگترین منطقه آزاد ایران و دومین منطقه آزاد (از نظر وسعت) بعد از شانگهای چین را در دل خود جای داده است. بازارچهی مرزی ماکو در ۵ کیلومتری جاده ماکو بازرگان قرار دارد و هر روز میزبان شمار زیادی از گردشگران است که برای خرید اجناس ترک و معتبر به این بازارچه سرازیر میشوند.
تمام لباسهایی که در فروشگاههای لباس بازارچهی مرزی به فروش میرسند برندهای معتبر ترک هستند که با اختلاف قیمت زیادی از مراکز خرید شهرهای مرکزی به فروش میرسند. علاوه بر فروشگاههای لباس شما از دیدن فروشگاهای مواد غذایی که انواع شکلات و بیسکوئیت و تنقلات خارجی و ترک را ارائه میکنند هیجانزده خواهید شد. از آنجایی که در بازارچهی ماکو از ورود اجناس چینی غیر معتبر به شدت جلوگیری میشود میتوانید لوازم آرایشی و بهداشتی و شویندهها را با خیال راحت از اصل بودن آنها و با قیمت بسیار پایین خریداری کنید. فروشگاههای لوازم خانگی بازارچه گزینهی خوبی برای خرید جهیزیه هستند.
بازارچهی مرزی سِرو، ارومیه
یکی دیگر از بازارچه های مرزی، بازارچهی مرزی سرو است. شهرستان سرو در ۵۵ کیلومتری شمال غرب شهر ارومیه قرار دارد و و با شهر وان ترکیه هممرز است. قرار گرفتن گمرک در این شهر و ایجاد بازارچهی مرزی گردشگران و خریداران زیادی را به این شهر جذب میکند. بازارچهی سرو از چندین مجتمع تجاری و مغازه های پراکنده زیادی تشکیل شده که اجناس آنها مستقیم ازکشور ترکیه وارد می شود. پوشاک و کیف و کفش ترک از عمده محصولاتی هستند که گردشگران از آنها استقبال میکنند.
در حالی که این بازارچه برای خرید لوازم آرایشی برند ترک و دیگر کشورها گزینهی مناسبی است، فروشگاه لوازم خانگی در این بازارچه نخواهید دید. مواد اولیه و قطعات خط تولید، نخ جوراب و فرش، قطعات خودرو، اتصالات لوله کشی، مواد اولیه رنگ سازی، کاغذ فاکس و کپی، دستگاه کپی و کابل آسانسور محصولات دیگری هستند که در این بازارچه به فروش میرسند و خریداران اصناف مختلف را به این بازارچه میآورند.
بازارچهی مهاباد
اگر چه مهاباد شهری مرزی نیست، اما بازارچه آن مقصد بسیاری از گردشگران است که این شهر را برای خرید اجناس و کالاها با قیمت مناسب انتخاب میکنند. بنابراین بهتر است در سفر به آذربایجان حتما سری به این بازارچهها بزنید. مهاباد از شهرهای کردنشین آذربایجانغربی است که در جنوب استان قرار گرفته است. مراکز تجاری نور، اصغری و نوین بازارهای مهم و لوکس مهاباد هستند که در آنها اجناسی چون وسایل صوتی وتصویری، لوازم خانگی، پوشاک و کیف وکفش زنانه و مردانه، لوازم تزیینی و دکوراسیون، لوازم آرایشی وبهداشتی، اسباب بازی ولوازم کودک، ساعت و عینک، لوازم کادو و بدلیجات ولوازم لوکس آشپزخانه با قیمت بسیار مناسب و تنوع خیلی زیاد به فروش میرسد.
بازارچهی اصغری در نزدیکی بازارچهی تاناکورای مهاباد قرار گرفته که منبع اصلی برای تامین دیگر تاناکوراهای سراسر کشور است. تاناکورای مهاباد بازار لباسهای دست دوم خارجی است که بسیار مورد توجه علاقمندان به لباسهای برند و خارجی است و افرادی از هر طبقه برای خرید به آن مراجعه میکنند.
بازارچه مرزی تمرچین، پیرانشهر
یکی دیگر از شهرهای مرزی آذربایجانغربی که در شمال غربی این استان قرار دارد و بازارچه مرزی مرزی معروفی دارد، شهر کردنشین پیرانشهر است. که با داشتن معادن سنگ گرانیت شهرت جهانی پیده کرده است. پیرانشهر به دلیل قرار گرفتن در مسیر جادهی ترانزیت ایران با عراق و دیگر کشورهای حوزهی دریای مدیترانه، یکی از بزرگترین مراکز تجارت خارجی در ایران است. بازارچهی پررونق تمرچین در سال ۸۵ رتبهی اول صادرات را در میان بازارچههای مرزی به خود اختصاص داد و یکی از بازارچههای مرزی فعال کشور در مرز ایران و عراق است. پایین بودن قیمتها و تنوع برندها مسافران زیادی را راهی این بازارچه میکند، در آذربایجان این بازارچه بهعنوان مرکزی برای لوازم آشپزخانه و سرویسهای چینی شناخته شده است. لوازم صوتی و تصویری، قطعات ماشینآلات سنیگن و سایر لوازم خانگی از عمده کالاهای وارداتی این بازارچه هستند.
بازارچهی صنمبلاغی پلدشت
پلدشت در شمال آذربایجانغربی با نخجوان در جمهوری آذربایجان هممرز است. بازارچهی صنمبلاغی از دیگر بازارچههای مرزی غرب کشور در سال ۱۳۷۱ در محل مرز پلدشت و نخجوان افتتاح شده و در حال حاضر ۳۰ غرفه در این بازارچه فعالیت دارند. شاید صنمبلاغی پلدشت برای خرید لوازم روزانه و پوشاک خیلی توجه گردشگران را جلب نکند، اما از آنجایی که لوازم یدکی خودرو و صادراتی مصالح ساختمانی، مصنوعات صنعتی و صنایع چوبی عمده محصولاتی هستند که در این بازارچه خرید و فروش میشوند این بازارچه برای فعالان اصناف مختلف مثل خودرو و مصالح ساختمانی مرکزی مهم و غنی به شمار میرود.
بازارچه مرزی جلفا، آذربایجانشرقی
شهرستان جلفا در حاشیهی جنوبی رود ارس در آذربایجانشرقی قرار دارد. در سفر به شهر تاریخی تبریز حتما سری به منطقهی آزاد ارس بزنید؛ فاصلهی تبریز تا جلفا ۱۳۲ کیلومتر و حدود یک ساعتونیم رانندگی است. منطقه آزاد تجاری ارس یکی از قطبهای بازرگانی ایران است و در سالهای اخیر با احداث مراکز خرید متنوع و فروشگاههای بزرگ به مرکزی قدر برای خرید لباسهای ترک و برند تبدیل شده است.
بازارچههای مرزی منطقهی آزاد ارس با ذائقهی مردم ایرانی که دنبال اجناس ترک و اروپایی میگردند بسیار سازگار است. علاوه بر پوشاک که از اجناس اصلی هستند که در بازارچههای مرزی جلفا به فروش میرسند، بازار شویندههای ترک و برند، لوازم آرایشی و اسباببازی هم در این منطقه گرم است.
بازارچههای مرزی کردستان
بانه
تا صحبت از خرید لوازم خانگی و جهیزیه میشود، نام شهر بانه هم به میان میآید. شهر مرزی بانه که در استان کردستان و در مرز ایران و عراق قرار گرفته سالهاست رقیب سرسختی برای بازار شهرهای مرکزی و نمایندگیهای لوازم خانگی شده است. امروزه بازار بانه محدود به لوازم خانگی و برقی نیست بلکه ظروف و لوازم آشپزخانهی متنوع و پوشاک و لوازم آرایش هم به جمع محصولاتی که در بانه به فروش میرسد اضافه شده است.
البته نباید این تصور را داشته باشید که در شهر مرزی بانه شما فقط یک بازارچه مرزی و مغازههای پراکنده میبینید؛ این شهر به مجموعهای از پاساژها و مراکز خرید تبدیل شده که تقریبا تمام مایحتاج را میتوان از آن تهیه کرد و احتمالا در طول یک روز نمیتوانید تمام مراکز خرید آن را بگردید.
بازارچه مرزی باشماق مریوان
مریوان یکی از شهرهای مهم استان کردستان است که در ۱۲۵ کیلومتری مرکز استان کردستان، سنندج قرار دارد. ترانزیت و واردات کالا در مرز ایران و عراق (که فاصلهی آن از شهر حدود ۲۱ کیلومتر است)، به شهرستان مریوان رونق اقتصادی گستردهای داده است.
بازارچه مرزی باشماق یکی از با ارزشترین بازارهای غرب کشور است و در ۱۵ کیلومتری شهر مریوان قرار گرفته است. ورود اجناس خارجی از مرز عراق با قیمتهای بسیار مناسب مسافران و خریداران را به این بازارچه میکشاند. در این بازار تقریبا هر چیزی میتوان پیدا کرد، از لوازم خانگی و الکترونیکی گرفته تا پوشاک و لوازم آرایشی و صنایع دستی و زیورآلات سنتی زنانه. از این بازارچه دست خالی بیرون نخواهید رفت.
نظرات شما
و حالا میرسیم به بخش جذاب داستان و نظرات شما. آیا تا به حال از این بازارچههای مرزی خرید کردهاید؟ چه تجربیات و خاطراتی از این بازارچهها دارید؟ با ما در کامنتها به اشتراک بگذارید.
منبع: علی بابا