لرستان همان سرزمین بکری است که هنوز کشف نشده و برای همین بیشتر جاهای آن دستنخورده باقی مانده. لباسهای سنتی زنان و مردان، رقصهای محلی، سوغات و خوراکیهای خانگی در کنار آثار تاریخی، گردشگری و تفریحی میتواند یک سفر تمامعیار برای شما بسازد. چون این استان خیلی تنها مانده و کمتر گردشگری از جاهای دیدنی لرستان گفته میخواهم حجت را برایش تمام کنم و در این مقاله از از مجله گردشگری راستین گشت راهنمای سفر به لرستان را برایتان بنویسم. آماده باشید تا از سیر تا پیاز سفر به لرستان و دیدنی های لرستان نقل مادربزرگانه کنم.
جاهای دیدنی لرستان کجاست؟
بهترین هتلهای لرستان کدام است؟
از مرکز لرستان به کدام شهرها میتوان سفر کرد؟
بهترین راه دسترسی به لرستان کدام است؟
مشخصات جغرافیایی لرستان
استان لرستان که در غرب کشور قرار گرفته، مساحتی حدود ۲۸۲۹۴ کیلومتر مربع دارد و جمعیت آن در آخرین سرشماری، حدود یک میلیون و چهارصدهزار نفر بود. سفر به لرستان به خاطر داشتن کوههای بلند و زیبا، چشمهها و آبشارهایش محبوبیت دارد، ولی برای طبیعتگردان، جنگلهای بلوط شناختهشدهتر هستند.
راهنمای سفر به لرستان قرار است به شما اطلاعاتی در مورد استان بدهد، پس بگذارید کمی از این شهر بگویم. لرستان در منطقهای مدیترانهای قرار گرفته و چهار فصل است. چیزی که سفر به این استان را جذاب میکند، فقط دیدنی های لرستان نیست. این استان جاذبههای تاریخی دارد که ریشههای عمیق در تاریخ بشر دارند.
از شهرهای مهم و جاهای دیدنی لرستان میتوانم به خرمآباد (مرکز استان)، پلدختر، بروجرد و الیگودرز اشاره کنم که حتما اسم آنها را شنیدهاید. استان لرستان از شمال به همدان، از شمال شرقی به استان مرکزی، از شمال غربی به کرمانشاه، از غرب به ایلام، از شرق به اصفهان، از جنوب شرقی به چهارمحال و بختیاری و از جنوب به خوزستان منتهی میشود. تصورش را بکنید ۷ استان، لرستان را احاطه کردهاند. ۷ استانی که آبوهوا و اقلیمی متفاوت از هم دارند و گُلِ سر سبد آنها هم لرستان است.
بنابراین جای تعجبی ندارد که سفر به لرستان انقدر خاطرهانگیز و جذاب باشد.
نگاهی به تاریخچه لرستان
برای اینکه نشان دهم استان لرستان چه تاریخ غنی و پُرباری دارد، همین اول قبل سفر به لرستان بگویم که لرستان تنها استان ایران است که یکی از ۴ بخش اصلی موزه ملی ایران را به خودش اختصاص داده. از عصر پارینه سنگی تا دوره نوسنگی، آثاری در این استان کشف شده که نشاندهنده زمانهایی طولانی است که لرستان پذیرای انسانها بوده است. غار کجنی خرمآباد یکی از معروفترین غارهای لرستان است که از آن آثار تاریخی زیادی استخراج شده است.
با بررسی یافتهها، علم کارشناسان میگوید که لرستان قدمی حدود ۴۰ هزار سال دارد. واقعا عدد بزرگی است. ۴۰ هزار سال یعنی ۴۰۰ قرن!
آثار بهدستآمده نشان میدهد اقوامی از لولوبیان، عیلامیها و کامیها قبل از ورود مادها در لرستان خوش و خرم زندگی میکردند. تازه نشانهایی از تمدن ایلام آشور در کلماکره هم دیده شده. از اهمیت تاریخی لرستان همین بس که بعد از ایلام و خوزستان بهعنوان سومین ایالت هخامنشیها شناخته میشده.
آب و هوای لرستان
یکی از آن چیزهایی که ما ایرانیها همیشه به آن میبالیم، چهار فصل بودن ایران است. لرستان یکی از بهترین نمونههایی است که میتوان برای مثال زدن چهارفصل بودن ایران از آن استفاده کرد. جاذبه های گردشگری لرستان در شهرها و مناطق مختلف خودش راوی این داستان است. راهنمای سفر به لرستان خودش نشان میدهد که این استان از لحاظ آبوهوایی چه تنوع جذابی دارد.
من خودم باورم نمیشد چطور یک استان میتواند چهار فصل سال را همزمان داشته باشد؛ تا اینکه دیدم وقتی در قسمتهای شمالی استان برف و کولاک است، در قسمت جنوبی حین سفر به لرستان هوایی معتدل پادشاهی میکند. در یک کلام بگویم که لرستان دارای ۳ نوع آبوهوای مختلف است، سرد کوهستانی، معتدل مرکزی و گرم جنوبی.
لرستان سومین استان پُربارش کشور بعد از گیلان و مازندران است و به دلیل وجود رشته کوه زاگرس، خطهای کوهستانی محسوب میشود. بارش زیاد، منطقهای کوهستانی، کوههای بلند، آبوهوایی معتدل و انبوهی از درختان بلوط جاهای دیدنی لرستان را به عروسی تبدیل کرده که تازه موهایش را شانه کرده است.
بهترین زمان سفر به لرستان
لرستان آبوهوایی چهار فصل دارد، پس در هر فصلی از سال میتوانید به این استان سفر کرده و از جاذبه های گردشگری لرستان لذت ببرید. فقط باید منطقه گردشگری را با دقت انتخاب کنید. با توجه به اینکه آبوهوای غالب در این استان معتدل و سرد است، پیشنهاد میکنم در راهنمای سفر به لرستان، بهار، خصوصا اردیبهشت را انتخاب کنید.
فقط یادتان باشد که گردشگرهای دیگر هم مثل شما میخواهند در بهترین آبوهوا به دیدن زیباییها و جاهای دیدنی لرستان بروند، پس باید با شلوغی کنار بیایید. اگر مثل علاقهای به دیدن جاذبه های گردشگری لرستان در شلوغی و هیاهو ندارید، بهترین گزینه، تابستان است. لازم شد بگویم که قسمتهای جنوبی لرستان تقریبا جزو مناطق گرم است و شاید بتوان در فصل پاییز هم به این منطقه سفر کرد.
حمل و نقل در لرستان چطور است؟
چالش اصلی در سفر به لرستان، استفاده از وسایل حملونقل است. این استان فعلا مترو ندارد اما قرارگاه خاتمالانبیاء قراردادی بسته که شاید بتواند مونوریل را به این استان بیاورد. تصورش را بکنید راهنمای سفر به لرستان با وجود قطاری که از سطح زمین فاصله دارد و یک جورهایی میان هواست، چقدر جذاب میشود.
در بخشهای مختلف شهرهای مهم استان مثل خرمآباد، ایستگاههای اتوبوس راهاندازی شده و مسافرگیری دارد اما خب شاید بهتر باشد با تاکسی بروید تا زودتر به مقصد برسید. برای مناطق مهم و گردشگری استان و جاهای دیدنی لرستان خطوط تاکسی در نظر گرفته شده و میتوانید از آنها استفاده کنید.
اگر با خودروی شخصی برای سفر به لرستان و دیدن جاذبه های گردشگری آن بروید که تکلیف معلوم است. با مسیریاب خیلی راحت مسیر را پیدا میکنید. اما خب باید ترافیک در ساعات مختلف روز را هم در نظر بگیرید. اول صبح و عصرها، ترافیک کمی بیشتر از دیگر ساعتهای روز است. در ادامه بعضی از وسایل حملونقل مهم استان را به شما معرفی میکنم.
فرودگاه های لرستان
استان لرستان در حال حاضر فقط یک فرودگاه دارد که در شهر خرمآباد یعنی مرکز استان واقع شده.
– فرودگاه خرمآباد
فرودگاه خرمآباد هم مثل خود استان لرستان، داستانی تاریخی دارد. باند فرودگاه خرمآباد برای سفر به لرستان در اواسط سال ۱۳۳۲ و در جریان جنگ جهانی دوم توسط متفقین طراحی شد. این باند در جایی درست روبروی کمپ نظامی بدرآباد ساخته شد که مقر نیروهای نظامی شوروی سابق، آمریکا و انگلیس بود.
هدف اصلی از ساخت این باند فرودگاهی، پرواز هواپیماهای ملخی قدیمی بود. وقتی جنگ جهانی دوم بعد از سالها کشمش و به نتیجهای نرسیدن، تمام شد، نیروهای متفقین برای جابجایی نیروها و افسران نظامی خودشان از خرمآباد به تهران و برعکس استفاده کردند.
باند فرودگاه خرمآباد در برنامه سفر به لرستان تا مدتها همین کاربرد را داشت تا اینکه شرکت ملی نفت ایران و شرکت مخابرات لرستان، زمینهای اطراف فرودگاه را خریدند و با بازسازی و آسفالت کردن باند از آن برای پرواز هواپیماهای کوچک استفاده کردند.
در سال ۱۳۵۵ بود که عدهای از مسئولان شرکت نفت، مسئولیت فرودگاه خرمآباد را به سازمان هواپیمایی کشور واگذار کردند. از این به بعد داستان فرودگاه کمی عوض شد و رنگ و بوی یک فرودگاه واقعی را به خودش گرفت. اولین پرواز مسافری با ۶۰ نفر مسافر از این فرودگاه انجام شد و هیاهوی آدمها در گوش فرودگاه طنینانداز شد. در حال حاضر شرکتهای هواپیمایی ایران ایر، ماهان و تابان پروازهایی به این فرودگاه برای سفر به لرستان دارند.
آدرس فرودگاه خرمآباد: استان لرستان، شهر خرمآباد، فرودگاه خرمآباد
لوکیشن فرودگاه خرمآباد روی گوگل مپ
ترمینال های مسافربری لرستان
۷ پایانه مسافربری در شهرستانهای خرمآباد، بروجرد، الیگودرز، نورآباد، ازنا، کوهدشت و الشتر وجود دارد. بعضی از این ترمینالها، مسافربری و بعضی دیگر هم باربری هستند.
– پایانه مسافربری خرمآباد
عملیات ساخت ترمینال مسافربری خرمآباد در سال ۱۳۹۲ شروع شد. این ترمینال ۱۰ غرفه مسافری، ۱۰ غرفه فروشگاه، رستوران، کافیشاپ، اتاق انتظامات، اتاق مادر و کودک، سرویس بهداشتی و نمازخانه دارد. اگر هدف شما از خواندن این راهنمای سفر به لرستان انتخاب وسیلهای مناسب برای سفر است، اتوبوس انتخاب خوبی است چون از این پایانه به اکثر مناطق کشور، اتوبوس وجود دارد.
آدرس ترمینال مسافربری شرق خرمآباد
لرستان، خرمآباد، ابتدای بلوار آیتالله کمالوند (کرگانه)، پایانه خرمآباد
لوکیشن ترمینال شرق خرمآباد روی گوگلمپ
– ترمینال مسافربری الیگودرز
ترمینال مسافربری الیگودرز در برنامه سفر به لرستان در بخش شمال غربی این شهرستان قرار گرفته و هر روز حدود ۱۳۰۰ مسافر را به مقصد میرساند. این ترمینال ۳۰ اتوبوس، ۶۰ تاکسی و ۵۰ مینیبوس دارد که به شهرهای مختلف سفر میکنند. از مهمترین مقصدهای این ترمینال میتوانم به تهران، کرج، اصفهان، قم و قرچک اشاره کنم.
آدرس ترمینال مسافربری الیگودرز: لرستان، الیگودرز، به طرف میدان شهید فهمیده، اول جاده الیگودرز به ازنا، پایانه مسافربری الیگودرز
لوکیشن ترمینال مسافربری الیگودرز
– ترمینال مسافربری بروجرد
ترمینال مسافربری بروجرد در بخش شرقی شهر قرار گرفته و روزانه ۲۵۰۰ مسافر را به مقصد میرساند. این ترمینال ۶۵ اتوبوس، ۵۰ سواری و ۶۰ مینیبوس دارد که به شهرهای مختلف سفر میکنند. از مقاصد این ترمینال مسافربری میتوانم به پایانههای مختلف تهران، قم، کرج، شهررضا، اهواز، اصفهان، بوشهر، ماهشهر، آبادان، گناوه و اندیمشک اشاره کنم.
آدرس ترمینال مسافربری بروجرد: لرستان، بروجرد، بلوار امام، پایانه بروجرد
لوکیشن ترمینال مسافربری بروجرد روی گوگلمپ
ایستگاه راه آهن لرستان
این استان هم مثل خیلی از استانهای دیگر کشور، خط راهآهن مسافربری و باربری برای سفر به لرستان دارد. این خط راهآهن، ۱۱ ایستگاه به اسمهای تنگ هفت، کشور،ف چمسنگر، سپیددشت، بیشه، قارون، دورود، رودک، دربند، ازنا و مومنآباد دارد.
این خط راهآهن از مناطقی میگذرد که مناظری باورنکردنی دارند و همین موضوع هم باعث شده «قطار گردشگری لرستان» کارش را شروع کند. برنامه سفر به لرستان با این قطار گردشگری جالب است. قطار از ساعت ۵ صبح کارش را شروع میکند و در مسیرش از جاهای دیدنی لرستان میگذرد. ایستگاههای بین مسیر رویایی هستند و در هر ایستگاه کمی توقف میشود و در آخر هم مسافران در ساعت ۲۲ به آخرین ایستگاه میرسند.
محدودیتهای سفر به لرستان
در راهنمای سفر به لرستان مثل هر استان دیگری ممکن است محدودیتهایی دستوپای شما را ببندد. یکی از آنها موضوع حملونقل است. چون هنوز سامانه مترو در این استان راهاندازی نشده، بهترین روش حملونقل، کرایه ماشین، تاکسی یا اتوبوس است.
همانطور که گفتم، فعلا فقط یک فرودگاه آنهم در پایتخت لرستان وجود دارد، پس اگر نمیخواهید با اتوبوس، قطار یا ماشین شخصی سفر کنید و هدفتان زود رسیدن به مقصد است باید با هواپیما به خرمآباد رفته و از آنها به مقصد مورد نظرتان بروید.
لرستان امنیت قابلقبولی دارد و سعی شده برای گردشگران محیطی امن و آرام حین سفر به لرستان فراهم شود. در بخشهای اصلی شهرهای این استان میتوانید اقامتگاههای مناسبی پیدا کنید اما اگر قصد رفتن به روستای دورافتاده را دارید ممکن است کمی با مشکل مواجه شوید.
مسیرهای سفر به لرستان
آنکه اهل دل باشد و راهنمای سفر به لرستان را خوانده باشد خودش میداند بهترین مسیر سفر به این استان کدام است. بهطورکلی چند روش برای سفر وجود دارد که شامل هواپیما، قطار، اتوبوس، تاکسی و ماشین شخصی است. در این بخش از مقاله راهنمای سفر به لرستان میخواهم مسیرهای سفر را برایتان رو کنم.
– سفر به لرستان با هواپیما
سفر به لرستان با هواپیما بهترین گزینه برای کسانی است که میخواهند خیلی سریع به مقصد برسند. هر چند که مسیر رسیدن به این استان از شهرهای مختلف آنقدری قشنگ هست که سختی سفر با اتوبوس و ماشین را با جان بخرید. در حال حاضر تنها فرودگاه استان لرستان در شهر خرمآباد قرار دارد. پس هر جایی که میخواهید بروید باید اول وارد خرمآباد شده و از آنجا با اتوبوس یا تاکسی به مقصد اصلی بروید.
هواپیما کلا روش امنی برای سفر است اما خب بعدش چه؟ وقتی رسیدید خرمآباد باید با چه وسیلهای به مقصد بعدی بروید؟ برای حفظ امنیت خودتان هم که شده، اتوبوس یا تاکسی را انتخاب کنید.
از فرودگاه خرمآباد به فرودگاههای مهرآباد تهران، فرودگاه شهید هاشمی مشهد و فرودگاه خلیجفارس عسلویه پروازهای مختلف انجام میشود. این فرودگاه پروازهای خیلی کمی دارد و فقط ۳ شرکت هواپیمایی در آن فعالیت دارند. فاصله فرودگاه خرمآباد تا مرکز شهر حدود ۷ کیلومتر است و به همین دلیل هم خیلی سریع به جاذبه های گردشگری لرستان دسترسی پیدا میکنید.
– سفر به لرستان با قطار
اگر مثل من از صدای تقتق واگنهای قطار و بادی که در راهرو میپیچد و آن پیچوخم ریلها لذت میبرید، پس در راهنمای سفر به لرستان قطار را انتخاب کنید. در مقایسه با هواپیما، طبیعتا زمان بیشتری را در مسیر هستید اما در مقابل هزینه کمتری پرداخت میکنید.
قطار لرستان در شهرهای مختلفی ایستگاه داشته و در هر ایستگاه هم چند دقیقهای توقف میکند. اما نگویم از مسیری که پیچوخمش از بین کوهها و بلندیهای لرستان زیبا میگذرد. ایستگاههای قطار لرستان من را یاد فیلمهای انگلیسی قدیمی مثل شرلوکهلمز و خانم مارپل میاندازد که در قطاری تمیز از میان مسیری زیبا میگذشتند و ایستگاهها مثل رویا بودند. این رویای من در لرستان تحقق پیدا کرد چون توانستم سوار بر «قطار گردشگری لرستان» شوم.
یکی از مهمترین ایستگاههای قطار لرستان، ایستگاه قطار دورود است که در سال ۱۳۱۷ احداث شده و خط آهن لرستان را به خط آهن سراسری ایران وصل میکند. مسیرهای ایستگاه راهآهن دورود شامل مسیر مشهد و اهواز هستند.
– سفر به لرستان با اتوبوس
سفر با اتوبوس کمترین هزینه را در مقایسه با قطار و خصوصا هواپیما دارد. اما خب باید قبول کنید که مدت بیشتری در راه هستید. مدت زمان سفر بستگی به این دارد که از کدام استان قصد دیدن جاذبه های گردشگری لرستان را کردهاید. همانطوری در بخش معرفی پایانههای اتوبوسرانی لرستان گفتم، فعلا ۳ پایانه مسافری هست که از شهرهای مختلف خصوصا تهران و کرج و قم و اصفهان به سمت لرستان حرکت میکنند.
مسیر که خیلی قشنگ است و از هر شهری که عبور میکنید، زیباییها بیشتر میشود. مقصد لرستان است اما باید از مسیر هم لذت برد. سفر جادهای همیشه برای من جذاب بوده و هیجانم برای رسیدن به مقصد را بیشتر میکند.
– سفر به لرستان با ماشین شخصی
اگر دوست دارید با ماشین خودتان سفر کنید که خب از هر جای ایران که هستید مسیر برای رسیدن به لرستان وجود دارد. سفر به این روش سادهتر از اتوبوس است چون هر وقت خسته شدید یا جای زیبایی دیدید، میتوانید کنار بزنید و از طبیعت و هوای ناب لذت ببرید. در بین مسیر، رستوران و قهوهخانه هست و از بعضی مغازهها هم میتوانید خوراکی بخرید.
– سفر به لرستان از تهران
برای سفر به لرستان از تهران چند مسیر وجود دارد که هر کدامشان داستانی برای گفتن دارند. این مسیرها از تفاوت مسافتی زیادی با هم ندارند و علاوهبراین تقریبا به یک اندازه در راه هستید.
مسیر اول: مسیر اول از آزادراه خلیج فارس، بزرگراه قم-اراک، بزرگراه اراک-بروجرد-خرمآباد میگذرد و تقریبا کوتاهترین مسیر از تهران به لرستان است. طول مسیر اول ۴۸۷ کیلومتر بوده و حدود ۵ ساعت و ۴۱ دقیقه در راه هستید.
مسیر دوم: مسیر دوم سفر به لرستان از آزادراه شهید قاسم سلیمانی، بزرگراه قم-اراک و بزرگراه اراک-بروجرد-خرماباد میگذرد. طول مسیر دوم ۴۹۱ کیلومتر بوده و حدود ۵ ساعت و ۵۰ دقیقه در راه هستید.
مسیر سوم: مسیر سوم هم از آزادراه شهید سلیمانی میگذرد و تفاوتش با مسیر دوم این است که در ادامه مسیر وارد آزادراه ساوه-همدان شده و سپس وارد جاده همدان-قهاوند، بزرگراه همدان-ملایر، بزرگراه ملایر-بروجرد شده و در آخر هم به مسیر دوم میرسد. طول مسیر سوم ۵۴۹ کیلومتر بوده و حدود ۶ ساعت و ۳۳ دقیقه در راه هستید.
سفر از لرستان به شهرها و روستاهای نزدیک
فرض را بر این بگیریم که با هواپیما یا اتوبوس و یا چه بهتر با قطار به خرمآباد رسیدهاید، حالا وقت آن است که به شهرها و روستاهای نزدیک مرکز استان سری بزنید.
– سفر
منبع: علی بابا