جنگل لفور بخشی از جنگلهای چند میلیون ساله هیرکانی شمال ایران است که برای طبیعتگردها از اولین مقاصد طبیعتگردی است. آبشارهای مختلفی که در دل این جنگل هستند، مثل آبشار گزو، پلنگدره، هفت آبشار، آبشار آهکی اسکلیم و… کنار طبیعت سبز، موسیقی طبیعت و آبوهوای مطبوع آن ترکیب فوقالعادهای برای سفر، کمپینگ و تمدد آرامش و اعصاب به شما میدهند.
علاوهبر همه این جاذبهها شما میتوانید در این جنگل تفریحات مختلفی مثل جنگلنوردی، کمپینگ، عکاسی و… را تجربه کنید. با این همه زیبایی و جذابیت، وقتش رسیده با جنگل لفور مازندران بیشتر آشنا شوید.
مسیر جنگل لفور از تهران چطور است؟
آبوهوای جنگل لفور چگونه است؟
بهترین فصل برای سفر به جنگل لفور چه فصلی است؟
چرا جنگل لفور به این اسم شناخته میشود؟
لفور یا لپور به معنای دو لب دو رودخانه است؛ یعنی نقطهای که دو رودخانه بههم میرسند. از آنجایی که در این جنگل شمال ایران رودهای کوچک و بزرگ مختلفی وجود دارد که انشعابات زیادی هم دارند، این جنگل را به نام جنگل لفور میشناسند.
ویژگیهای جنگل لفور را بشناسید
درحالحاضر این جنگل حدود ۸ هکتار مساحت دارد و روستاهای زیادی از جمله امیرکلا، درازکلا، سیدکلا، کالیکلا و.. در محدوده این جنگل قرار دارند.
جنگل لفور حدود ۴۰میلیون سال قدمت دارد و از قدیمیترین بخشهای جنگلهای هیرکانی این منطقه است. این جنگل بخاطر گونههای گیاهی و جانوری مختلف که سالهاست در این منطقه وجود دارند، به زیستگاه این گونهها تبدیل شده است.
به عبارت دیگر بعضی از گونههای گیاهی جنگل لفور سوادکوه بومی ایران و بسیار ارزشمند هستند. خیلی از این گونههای گیاهی جز در این منطقه در هیچ جای دیگر دنیا نمیرویند.
در روستاهای جنگل لفور، آثار تاریخی و قدیمی بسیار زیادی مثل قالبهای سنگی، خمرههای غذایی و… دیده میشوند که زیبایی این جنگل بیشتر به رخ بیننده میکشد و فضایی مرموز و جادویی به این جنگل میدهند.
جنگل لفور از گذشته تاکنون
همانطور که گفتم جنگل لفور بخشی از جنگلهای ۴۰میلیون ساله هیرکانی است. به همین دلیل باید بگویم قدمت این جنگل چندین میلیون سال است. این جنگل سرسبز که ریههای شمال کشور هستند، در طول سالها توانسته بارها خودش را بعد از آتشسوزی یا حمله حشرات مختلف بازسازی کند.
با این حال نمیتوان منکر این واقعیت شد که مساحت کلی جنگل لفور از سالهای گذشته تاکنون کوچکتر شده و به مراقبت و نگهداری همه ما نیاز دارد.
شرایط آبوهوایی جنگل لفور چطور است؟
آبوهوای جنگل لفور به دلیل موقعیت جغرافیایی خاصش معمولا خنک یا سرد با بارشهای زیاد است. در بهار احتمال بارندگی در این جنگل خیلی زیادتر است. در این فصل معمولا آبشارها جان میگیرند و پر آبتر میشوند. در فصل تابستان که هوا گرم و شرجی میشود، جنگلنوردی کمی سخت است؛ اما در آخر میتوانید به آبشارها برسید و با آب کمی خودتان را خنک کنید.
هرچند پاییزها وزمستانهای جنگل لفور با هزاران رنگ خیلی زیباست و مناظر دیدنی میسازد؛ اما در صورتی که سفرگرد حرفهای نیستید و طبیعت را به خوبی نمیشناسید در این فصلها به جنگل سفر نکنید. چون در زمستان و پاییز احتمال بارش برف و باران وجود دارد و ممکن است مشکلاتی را در جنگلنوردی برای شما به وجود آورد.
زمینهای لغزنده، بارشهای بیموقع و تفاوت چهره جنگل لفور در این فصلها احتمال گمشدن در مسیر و به بیراههرفتن را بیشتر میکند.
پوشش گیاهی و جانوری جنگل لفور چیست؟
بیایید اول سراغ پوشش گیاهی برویم؛ گفتیم که جنگل لفور قسمتی از جنگلهای هیرکانی است. در این جنگل گیاهانی با برگهای پهن دیده میشود که بومی ایران هستند؛ مثل درختان انجیلی. در کل حدود ۸۰ گونه گیاهی در جنگل لفور وجود دارد که بعضی از آنها درختان ممرز، لیکی، راش و انواع درختچههای سیب، پسته وحشی، گلابی، انار و.. هستند.
ممکن است بین این همه درختان میوه، درختانی با میوههای سمی هم پیدا شود. اگر نسبت به گیاهان شناخت کافی ندارید، در سفر به جنگل لفور از خیر خوردن میوههای جنگلی بگذرید.
گونههای جانوری این جنگل هم شغال، گراز، گرگ، خرس قهوهای، روباه و انواع پرندگان هستند؛ حشرات و جانوران کوچک هم دیگر همه جا پیدا میشود. یکی از نگرانیهای جنگلنوردی در فصل سرما حیوانات درنده گرسنه در جنگل هستند.
دریاچه لفور پنهان در دل جنگل سبز هیرکانی
جالب است بدانید دریاچه لفور،دریاچهای است که از نتیجه عمل انسانها به وجود آمده است. در سالهای آخر دوره پهلوی قرار بود سدی مخزنی با هدف تامین آب شرب منطقه روی رودخانه بابلسر ساخته شود. بعد از انقلاب ساخت این سد دو دهه فراموش شد؛ اما برنامه ساخت بینتیجه نماند و سد لفور در سال ۱۳۷۴ در منطقه لفور ساخته شد.
نام سد لفور در ابتدا سد صالحی مازندرانی بود. بعدها به سد البرز و بعد به سد لفور معروف شد؛ اما هنوز هم نام رسمی آن، سد صالحی مازندرانی است. سد لفور از مواد طبیعی و سنگریزه ساخته شده است و همین باعث میشود آلودگی کمتری ایجاد کند.
با ساخت این سد نزدیک نقطه برخورد سه رود کارسنگ، اسکلیم و آذررود، دریاچه لفور در دهستانی به همین نام به وجود آمد. آب روستاهای شهرهای بابل، بابلسر، قائمشهر، جویبار، امیرکلا، خزرشهر و فریدونکنار از این دریاچه تامین میشود.
حجم کل مخزن دریاچه لفور ۱۴۲میلیون مترمکعب و حجم مفید آن ۱۲۲میلیون مترمکعب است.
ماهیهای دریاچه لفور
دریاچه لفور ماهیهای معروف، خوشمزه و رنگارنگی دارد که خیلیها را برای ماهیگیری به این دریاچه میکشاند. ماهی زردپر، سرخ باله و ماهی سفید رودخانهای از معروفترین ماهیهای این دریاچه هستند.
شنا در دریاچه لفور ممکن است؟
بهتر است فکر شنا در دریاچه لفور را از سرتان بیرون کنید؛ چون اگر اتفاقی برای شما بیفتد، هیچ غریق نجاتی نیست که به شما کمک کند. نکته دیگری که شنا در دریاچه لفور را مناسب نمیکند، ماهیهایی ساکن دریاچه هستند؛ چون شاید زندگی آنها هم به خطر بیفتد. اگر مشتاق شنا هستید، میتوانید رودها و آبشارهای نزدیک جنگل لفور را امتحان کنید.
حسوحال تجربه جنگلنوردی در جنگل لفور
اگر دوست دارید پیادهروی در سرزمین عجایب را تجربه کنید، به جنگل لفور مازندران بروید. رنگ بنفش و سبز درختان انجیلی به شما حس حضور در سرزمین عجایب را میدهد. منظره پر از رنگ جنگل لفور، صدای دلنواز پرندگان و رقص آب آبشارها همگی به شما احساس آرامش شگفتانگیزی میدهد که ذهنتان را از درگیریهای روزانه و آلودگیهای شهر خالی میکند.
خاک نرم چند میلیون ساله که با هر قدم زیر پایتان کمی فرو میرود، بوی شرجی هوا و عطر تند گیاهان مختلف که گاهی نفسهای عمیق را سخت میکند، صدای حشرات مختلف که شاید خیلی از آن صداها را تاکنون نشنیده باشید و سبزی و طراوت جنگل که به هر سمت نگاه کنید، پیداست. همهوهمه باعث شده جنگلنوردی در دل جنگل لفور یک تجربه تازه برای هر طبیعتگردی باشد.
تفریحات رایج در جوار جنگل لفور و دریاچه لفور
سفر با تفریح همیشه خاطرهانگیزتر است و تجربه لذتبخشتری برایتان همراه دارد. در جنگل و دریاچه لفور تفریحاتی وجود دارد که تجربه آنها باعث میشود هیچوقت این سفر را فراموش نکنید.
ماهیگیری در دریاچه لفور
اگر به ماهیگیری علاقه دارید و میخواهید صفر تا صد غذای سفر را خودتان تهیه کنید، جای خوبی را برای سفر انتخاب کردهاید. دریاچه لفور و سد سنبل رود، بهترین مکانها برای ماهیگیری است. پشت سد لفور و سد سنبل رود ماهیهای معروف و خوشمزهای وجود دارد.
میتوانید هم تفریح جدیدی را تجربه کنید هم مقدمات شامتان را فراهم کنید؛ فقط فراموش نکنید حتما مواد و تجهیزات پختوپز را با خود بیاورید تا کم و کاستی نداشته باشید.
جنگلنوردی در جنگل لفور
طبیعتگردی و جنگلنوردی تجربهای است که در هیچ شهربازی یا منطقه مدرنی پیدا نمیکنید. هوای پاک، شناخت گیاهان و جانوران بزرگ و کوچک، جاذبههای طبیعی، سکوت و تفکر و حس فوقالعاده طبیعت همگی دلایلی هستند که جنگلگردی را دلانگیز میکند.
پیادهروی و گشتوگذار
پیادهروی از آن دسته تفریحاتی است که هم فال است و هم تماشا. جنگل لفور و زیبایی بیپایانش پیادهروی را برای شما لذتبخش میکند؛ به شرطی که فراموش نکنید با کفش و لباس مناسب و در صورت نیاز با عصای پیادهروی راهی این جنگل بهشتی شوید.
عکاسی در جنگل لفور
عکاسی یکی از تفریحات پرطرفدار است که هم خاطرات را ثبت میکند و هم خلاقیت و زیبایی را نشان میدهد. جنگل لفور سوادکوه یکی از زیباترین انتخابها برای عکاسی است. کلبههای جنگلی، طبیعت هزار رنگ درختان و جانوران، آسمان پیدا از میان شاخههای درهمتنیده درختان، آبشارها و جاذبههای دیدنی اطراف جنگل میتوانند سوژههای فوقالعادهای برای عکاسی باشند.
شکمگردی در رستورانهای لفور
هرچند بعضی گردشگران دوست دارند خودشان در طبیعت آشپزی کنند، اما خیلیها هم هستند که رستورانها را با آن غذاهای محلی پرادویه ترجیح میدهند. رستورانها و غذاخوریهایی هرچند انگشتشمار در نزدیکی جنگل لفور قرار دارند که در میتوانید غذاهای محلی شمالی را در آنجا امتحان کنید.
رستوران ماهی لفور که به سمت جنگل هم چشمانداز دارد، محیط آرام و دلنشینی دارد. شما میتوانید غذاهای محلی شمالی با عطر سیر و سبزیجات وحشی جنگلی را در این رستوران بچشید.. رستوران شاه کلا هم یکی از بهترین غذاخوریها نزدیک جنگل لفور است که انواع غذاهای محلی را در منوی خود دارند.
امکانات رفاهی اطراف جنگل لفور
تا جایی که من متوجه شدم سرویسهای بهداشتی تنها امکان رفاهی هستند که در جنگل پیدا میشوند. کنارههای جنگل لفور میتوانید اتاقکهایی را پیدا کنید که به عنوان سرویس بهداشتی ساخته شده است.
البته در نظر داشته باشید منطقه جنگلی آذررود امکانات مختلفی مانند سرویس بهداشتی و آلاچیق دارد؛ با وجود منظره زیبای این منطقه و این امکانات مکان مناسبی برای چادر زدن و شب ماندن است.
دشواریها خطرات احتمالی در سفر به جنگل لفور
جنگل لفور گونههای جانوری خطرناکی دارد؛ پس بهتر است حین بازدید مراقب خود باشید. خرس، روباه، شغل و گرگ نمونهای از حیوانات وحشی جنگل هستند. برای ماندن در شب و حین طی مسیر حتما حواستان به اطراف باشد.
ممکن است بخاطر یک لحظه حواسپرتی یا نشناختن مسیر در جنگل گم شوید؛ اما نگران نباشید، جیپیاس جنگلی و نشانهگذاری در مسیر راههایی هستند که کمک میکنند راه را گم نکنید. برای احتیاط بیشتر با کسی که مسیر را میشناسد به جنگل لفور بروید.
مسیر دشوار، مشکل دیگر پیش روی شماست؛ مسیر در راه شیبدار و سنگلاخی است که کار شما را کمی سخت میکند. برای گذشتن از رودخانه و آبشارها هم به تجهیزاتی نیاز دارید که شما را سالم از این مناطق عبور دهد.
منبع: علی بابا