استان کردستان یکی از زیباترین استانهای ایران است. جاذبه های طبیعی کردستان و هوای عالی، استان کردستان را به یکی از مقاصد ایدئال طبیعتگردی تبدیل کرده است. با ما در این مقاله علیبابا همراه باشید تا با جاذبههای طبیعی استان کردستان آشنا شویم..
درباره استان کردستان
استان کردستان یکی از استانهای غربی ایران است. کردستان میان کوههای سربهفلک کشیده زاگرس محصور شده است و این کوهها، به استان کردستان جلوهای خاص و متمایز بخشیدهاند.
اگر طبیعتگردی را دوست دارید و اکثر اوقات انتخابتان شمال ایران است، لازم است که توجهتان را به کردستان هم جلب کنیم. استانی که حداقل باید یک بار در طول عمرتان از آن بازدید کنید تا متوجه زیباییهای پنهانش شوید. وقت آن رسیده است که مقصد گردشگریتان را کمی تغییر دهید و مقاصد جدید را انتخاب کنید. با این کار هم طبیعت شمال نفسی تازه میکند و هم شما شهرهای دیگر ایران را دیدهاید و زیباییهایشان را کشف کردهاید. چه چیزی بهتر از این؟
در ادامه با ما همراه باشید تا زیباترین دیدنیهای طبیعی کردستان را با شما به اشتراک بگذاریم.
۱. دریاچه زریوار
دریاچه زریوار از معروفترین و زیباترین جاذبههای طبیعی استان کردستان است. این دریاچه زیبا که به تالاب آب شیرین هم شهرت دارد، در ۳ کیلومتری شهرستان مریوان قرار گرفته است.
این دریاچه در درهای سرسبز و زیبا قرار گرفته است که مملو از درختان و گیاهان است. گنجایش زریوار ۳۰میلیون مترمکعب است و بین ۳ تا ۶متر عمق دارد. افسانههای جذابی درباره دریاچه زریوار بین محلیها وجود دارد. معروفترین افسانه درباره زریوار، مدفون شدن شهری زیر این دریاچه است.
گونههای جانوری زیادی در دریاچه و اطراف آن زندگی میکنند. دریاچه زریوار زیستگاه انواع ماهیهای آب شیرین و چند نوع فیتوپلانکتون است. اطراف محیط دریاچه هم محل زندگی گراز، سگ آبی، روباه، خرگوش و گربه وحشی است. اکوسیستم دریاچه زریوار این منطقه را مستعد تبدیل شدن به یک تالاب بینالمللی کرده است.
برای رسیدن به دریاچه زریوار از سمت سنندج به مریوان حرکت کنید. بعد از طی ۱۲۵ کیلومتر به مریوان خواهید رسید. از شهرستان مریوان بهسمت غرب حرکت کنید و بعد از رسیدن به بلوار شهدا مسیر را مستقیم ادامه دهید تا به دریاچه برسید.
۲. اورامان
یکی دیگر از جذابیتهای کردستان که نباید از دست بدهید، منطقه اورامان است. اگر کردستان انگشتر باشد، اورامان نگین آن به حساب میآید. اورامان با روستاهای پلکانی زیبا و مناظر بکر طبیعیاش، جزو مناطق کمتر شناخته شده ایران است که اگر به درستی شناخته شود، سالانه لشکری از مسافران را به خود خواهد دید.
اورامان در شهرستان سروآباد و در جنوب شرقی مریوان قرار دارد. این منطقه مشرف به کوه تخت است و به اورامان تخت هم شهرت دارد. اورامان بستر روستاهای پلکانی است. به اورامان، منطقه هزارماسوله هم میگویند. روستاهای پلکانی اورامان بسیار زیبا و دیدنی است.
رودخانه پرآب و خروشان سیروان، روستای پالنگان و تفریحگاه دزلی و درکی از دیدنیهایی است که نباید در سفر به اورامان آنها را از دست بدهید.
برای رسیدن به منطقه اورامان راههای زیادی وجود دارد. اما اگر میخواهید از مریوان خودتان را به اورامان برسانید باید ۶۲ کیلومتر بهسمت جنوب شرقی شهر برانید تا به منطقه اورامان برسید.
۳. پارک آبیدر
پارک آبیدر، در سینهکش کوه آبیدر قرار گرفته است. آبیدر، نماد شهرستان سنندج است و معروفترین دیدنی این شهرستان محسوب میشود. آبیدر با چشمههای خروشان و پرآب خود از دیرباز تا امروز، از منابع اصلی تامین کننده آب آشامیدنی شهرستان سنندج بوده است.
با رفتن به منطقه گردشگری آبیدر، شانس این را خواهید داشت که شهر سنندج را زیرپای خودتان ببینید و از نمای زیبای این شهر از بالا لذت ببرید. پارک آبیدر در حاشیه شهرستان سنندج قرار گرفت است.
۴. کوه چهل چشمه
کوه چهل چشمه در شهرستان دیواندره قرار گرفته است. آبشارهای خروشان و مرتفع و رودهایی که از کوه منشا میگیرند به این کوه برفگیر، زیبایی خاصی بخشیدهاند. اگر دوست دارید در تابستان از گرمای هوا فرار کنید و خنکای هوا را تجربه کنید، حتما به چهل چشمه سر بزنید و از لذت خنکی آن سرشار شوید.
برای رسیدن به کوه چشمه میتوانید از جاده سقز به مریوان استفاده کنید. درمیانه مسیر به کوه چهل چشمه خواهید رسید.
۵. جاده هجیج-اورامان
در میانه مسیر روستای اورامان تخت، یکی از زیباترین و متفاوتترین جادههای کوهستانی ایران جا خوش کرده است. جاده هجیج اورامان با پیچ و خم خود یکی از معروفترین جادههای کردستان به حساب میآید. این جاده ۴۵ کیلومتر طول دارد و اورامان را به هجیج متصل میکند.
پیچهای تند این جاده هرچه که بالاتر میروید جذابتر میشود و وقتی به پایین و مسیری که طی کردید نگاه میکنید، منظره زیبای جاده زیرپایتان شما را حیرت زده خواهد کرد.
برای دیدن این جاده کوهستانی زیبا هم میتوانید از منطقه هجیج در کرمانشاه راه خودتان را آغاز کنید، هم میتوانید اورامان را مبدا خودتان قرار بدهید. درهرصورت تنها مسیری که این دو منطقه را بههم وصل میکند، جاده هجیج اورامان است.
۶. کوه آربابا
کوه آربابا واقع در شهرستان بانه، یکی دیگر از جاذبههای طبیعی استان کردستان است. این کوه ۲۲۲۰ متر ارتفاع دارد و یکی از تفرجگاههای اصلی مردم شهرستان بانه است. آربابا، بهعنوان نماد شهرستان بانه شناخته میشود.
اگر خواستید به دیدن کوه آربابا بروید، میتوانید از دوتفرجگاه اصلی کوه استفاده کنید. پارکهای جنگلی دوکانان و پیرمراد، از معروفترین پارکهای جنگلی کوه آربابا است.
کوه آربابا در جنوب شهرستان بانه واقع شده است.
۷. غار کرفتو در جاذبه های طبیعی کردستان
غار کرفتو یکی از مهمترین و قدیمیترین غارهای استان کردستان است. این غار در ۷ کیلومتری شمال غرب دیواندره و ۹۰ کیلومتری شهرستان سقز واقع شده است. مسیر رسیدن به غار کرفتو پلهای است و برای رسیدن به آن باید ۱۸۰ پله را طی کنید. درواقع غار کرفتو ۱۰۰ متر از سطح زمین ارتفاع دارد.
نمای پلکانی و طبقهای غار کرفتو آن را بسیار خاص و متمایز کرده است. این غار از لحاظ تاریخی ارزش بالایی دارد. وجود کتیبهای در یکی از ورودی غار تایید میکند که روزگارانی غار کرفتو محل زندگی سلوکیان بوده است. در کتیبه سردرد ورودی این غار نوشته است: اینجا محل زندگی هراکلس است. هرکس به آن وارد شود، در امان است.
نکته جالب درباره غار کرفتو جهت جغرافیایی قرار گرفتن است. وضعیت خاص غار در کوه باعث شده است که غار کرفتو در زمستان گرم و در تابستان سرد باشد. همین مسئله این غار را به پناهگاهی ایدئال برای اقوام باستانی تبدیل کرده است.
از جذابیتهای این غار هرچه بگوییم، حق مطلب ادا نخواهد شد. خلاصه کلام اینکه در سفر به کردستان حتما غار کرفتو و معماری شگفتانگیز آن را ببینید تا به جذاب بودن کردستان ایمان بیاورید.
۸. منطقه حفاظت شده عبدالرزاق
کردستان هرنوع جاذبه طبیعی که فکرش را بکنید در دل خود جا داده است. اگر به حیات وحش علاقه دارید، میتوانید از منطقه حفاظت شده عبدالرزاق بازدید کنید. منطقه حفاظت شده عبدالرزاق زیستگاه ۸۰گونه پرنده و ۱۷گونه پستاندار است.
این منطقه وسیع، ۴۳هزار و ۹۵۰ کیلومتر مساحت دارد و اکثر گونههای جانوری که در آن زندگی میکنند، از گونههای نادر جانوری ایران است. قوچ، عقاب طلایی، قرقی، کبک و لکلک، از جمله مهمترین گونههایی است که در منطقه حفاظت شده عبدالرزاق زندگی میکنند.
منطقه حفاظت شده عبدالرزاق درست کنار غار کرفتو قرار گرفته است. پس اگر به غار کرفتو رفتید، میتوانید از این منطقه هم بازدید کنید.
۹. آبشار گویله در جاذبه های طبیعی کردستان
بسیاری از جاذبههای دیدنی استان کردستان در شهرستان مریوان واقع شدهاند. نمونهاش آبشار زیبای گویله است. آبشار گویله در جاده مریوان به سقز قرار دارد و در کیلومتر بیست این جاده میتوان آبشار را پیدا کرد. ارتفاع آبشار گویله به ۵۰متر میرسد.
برای رسیدن به محل آبشار باید حدودا یک ساعت از کوه بالا بروید. البته مسیرتان مسیر صعبالعبوری نیست و کوهپیمایی شما بسیار سبک و آسان خواهد بود. پوشش گیاهی مسیر صعود به آبشار و مناظر زیبای اطراف، زیبایی آبشار گویله را چندین برابر کرده است.
۱۰. چشمه بابا گرگر از جاذبه های طبیعی کردستان
کردستان بهخاطر محصور شدن میان کوههای سربهفلک کشیده، میزبان چشمهها، آبشارها و رودخانههای زیادی است. یکی از مهمترین چشمههای معدنی کردستان، چشمه باباگرگر است که بهخاطر خواص متعدد معروف شده است.
چشمه باباگرگر در ۱۸ کیلومتری شمال شرقی شهرستان قروه قرار گرفته است. آب این چشمه در حوضچهای مدور جمع میشود و رنگ قرمز دارد. گاهی هم رنگ نارنجی یا زرد به خود میگیرد. علت رنگ خاص چشمه، کانیها و املاح موجود در آب است.
گفته میشود آب این چشمه برای بسیاری از بیماریهای استخوانی مفید است. یکی از دیدنیهای جالب کنار چشمه باباگرگر، سنگ اژدهاست. سنگ اژدها، گدازهای آتشفشانی است که شکل طبیعی آن شبیه به حیوانات ماقبل تاریخ استو
محلیها افسانههای زیادی برای این سنگ گفتهاند. یکی از مشهورترین نقلهای مربوط به این سنگ این است که در گذشتههای دور، اژدهایی قصد حمله به روستا داشت و به خواست خداوند به سنگ تبدیل شد. شما را نمیدانم، اما من که عاشق افسانهها و داستانهای فولکلور اقوام ایرانی هستم.
۱۱. دشت بیلو
بازهم مریوان و جاذبههای زیبای طبیعیاش. این بار میخواهیم از دشتی سرسبز به نام دشت بیلو حرف بزنیم. دشت بیلو در ۱۵ کیلومتری شهرستان مریوان قرار گرفته است و بهخاطر پوشش متنوع و زیبای گیاهیاش به شهرت رسیده است.
دشت بیلو محل زندگی لکلکها است و به همین خاطر شهرت زیادی بین مسافران و بازدیدکنندگان دارد.
۱۲. جنگلهای بانه در جاذبه های طبیعی کردستان
بانه جنگلهای متراکم و زیبایی دارد که میتواند دل هرگردشگر را ببرد. جنگلهای بلوط که پوشش گیاهی ویژه غرب ایران است، در بانه هم وجود دارد و مامن زندگی سنجابها است. این جنگلها جزو تفرجگاههای اهالی بانه در روزهای تعطیل است و اگر به بانه سفر کردید، حتما از جنگلهای اطراف آن دیدن کنید.
۱۳. کوه آوالان در جاذبه های طبیعی کردستان
کوه آوالان در۲۵ کیلومتری جنوب سنندج و در حومه کامیاران قرار دارد. این کوه بهخاطر پوشش گیاهی زیبا و درختان معطرش در مسیر صعود، یکی از محبوبترین مقصدهای صعود برای کوهنوردان به حساب میآید. آوالان در بهار دیدنیتر از هر فصل دیگر سال است.
آیا تابهحال به کردستان سفر کردهاید؟ از تجربیات سفرتان به کردستان با ما حرف بزنید.
منبع: علی بابا