رمزگشایی از موزه هفت تنان شیراز

موزه هفت تنان شیراز تقریباً در ورودی شهر قرار دارد. به عبارت بهتر، همین که به شهر زیبای بهارنارنج‌ها وارد می‌شوید، در بلوار هفت‌تنان با باغ-موزه جذابی مواجه خواهید شد که با میزبانی از ۷ مقبره، به نامِ مرموزِ هفت تنان معروف است.

این باغ از چند قرن قبل زندیه قدمت دارد و بنای کم‌نظیر درون آن -که حالا به‌عنوان موزه استفاده می‌شود- از دوران کریم خان زند یادگار مانده است. بد نیست بدانید که تا همین چند سال قبل، موزه هفت تنان شیراز برو-بیای آنچنانی نداشت و به‌عنوان خانقاه دراویش مورد استفاده قرار می‌گرفت؛ اما خوشبختانه اکنون پس از احیا و بازسازی، در میان مردم محبوبیت دارد و به موزه سنگ و کاشی شهرت پیدا کرده‌است. 

این‌که چرا کریم‌ خان زند این بنا را ساخته و به‌ چه منظوری استفاده می‌شده، تا امروز دقیقاً مشخص نیست؛ اما ماجرایی که از همه بیشتر نقل محفل‌هاست، می‌گوید که کریم‌ خان در اندیشه‌ی احداث بنایی هم‌تراز دیوانخانه بود تا کنجکاوی عوام‌الناس را پیرامون ساختمان‌های حکومتی از میان بردارد! آن‌طور که پیداست، ظاهراً در آن ایام فقط افراد خاصی اجازه‌ی ورود به دیوانخانه را داشتند. پس عمارت هفت تنان را برپا کرد و نتیجه همین شد که می‌بینید!

به شما پیشنهاد می‌کنیم برای رمزگشایی از این باغ اسرارآمیز، در ادامه‌ی این مطلب با معرفی موزه هفت تنان شیراز در کنار ما باشید.

تور شیراز با راستین گشت خوبه! 

معماری موزه هفت تنان شیراز

موزه هفت تنان شیراز

اگر تمام دیدنی‌های شیراز را کنار بگذاریم، عمارت باغ هفت تنان -به‌تنهایی- از معماری ایرانی آبرو می‌خرد! اولین قابی که در لحظه‌ی ورود به باغ خودنمایی می‌کند، حوض بزرگ و چشم‌نوازی‌ست که در میان درختان زیبای سرو و نارنج جا خوش کرده است؛ این درختان نزدیک ۲۰۰ سال از عمرشان می‌گذرد و هنوز هم -راست‌قامت و استوار- به بازدیدکنندگان خوش‌آمد می‌گویند. 

در بخش شمالی موزه و طبقه دوم بنا، ایوان وسیعی با دو ستون سنگی و سقف چوبی ساخته شده که ستون‌هایش را با نقاشی‌های زیبا و مفهومی رنگ روغن تزئین کرده‌اند. همچنین کاشی‌های قرمز رنگ و سنگ‌های مرمر لیمویی، به سطح زیرین ایوان چهره‌ای رویایی بخشیده‌اند. اما آن‌چه که بیش از همه از چشمان مشتاق میهمانان موزه دلبری می‌کند، طاقچه‌های بالایی این ایوان هستند که بدون‌شک شاهکار تزیینات این مکان به‌حساب می‌آیند. 

آن‌طرف در قسمت جنوبی عمارت، باغچه سرسبز و پُردرختی به‌چشم می‌خورد که دیوار زیبایش با طاق نماهای آجری پوشانده شده و گویی در اصالت نظیر ندارد.

 لازم است اشاره کنیم که اگرچه موزه هفت تنان شیراز در مقایسه با باغ‌های مشهور این شهر بسیار کوچک‌تر است، اما از زیبایی و لطافت چیزی کم ندارد و هم‌پای آ‌نها چشم‌نواز و تماشایی‌ست.

درباره‌ی هفت تنان

«گفته‌اند این هفت‌تن از اولیا بودند. مردم در طلب باران و استجابت دعا در این مکان روند». / فارسنامه ناصری

شاید مهم‌ترین دلیل اهمیت موزه هفت تنان شیراز ، به هفت قطعه سنگ مرموز برمی‌گردد که به‌ اعتقاد مردم، عارفان بی‌نام‌ونشانی را در دل خود جای داده‌اند. 

این سنگ‌ها که در دوران زندیه از این باغ سردرآوردند، همگی اندازه و شکل یکسانی دارند و پایین‌تر از حوض جلوی ساختمان و لابلای درختان قرار گرفته‌اند: شش سنگِ قبر به‌موازاتِ هم در یک ردیف و هفتمی {تک و تنها} در پایینِ قبرِ ششم!

طبق روایت‌های قدیمی، این هفت عارفِ عزلت گزیده مدت‌ها قبل در این مکان عبادت می‌کردند و ریاضت می‌کشیدند؛ هر زمان که یکی از آنها به دیدار خدا می‌شتافت، الباقی مراسم کفن و دفنش را انجام می‌دادند. این روند تا آنجا ادامه یافت که نوبت به آخرین نفر رسید. وقتی هفتمین عارف از مرگ خود آگاه شد، به غسال شهر خبر داد و گفت: “قبلاً ما هفت نفر بودیم. اما حالا من تنها ماندم و شش نفرمان یکی‌ یکی عالم فانی را بدرود گفته و به دیدار معبود شتافتند؛ اکنون که نوبت مرگ من هم فرا رسیده، صدایت زدم تا اعلام کنم، قبرم را در پایین پای ششمین نفر حفر کرده‌ام. پس مرا غسل بده و همان‌جا دفن کن”.

این باغ را به دلیلِ وجود همین هفت قبر، به هفت تنان می‌شناسند؛ معروف است که کریم خان زند، شخصاً روی مزار هر کدام‌شان یک سنگ بزرگ -بدون هیچ کتیبه‌ و نشانه‌ای- کار گذاشته است. بد نیست بدانید در گویش عامیانه بومی‌های شیراز، این موزه به نام باغ هفت تن هم شناخته می‌شود.

نگاهی به نقاشی‌های موزه هفت تنان شیراز

نقاشی‌های موزه هفت تنان شیراز

یکی از جذاب‌ترین بخش‌های این باغ-موزه تاریخی، نقاشی‌های دیواری روی ایوان تالار عمارت هستند که در نوع خود شاهکار هنری محسوب می‌شوند. لازم به‌ذکر است که این آثار با تکنیک رنگ روغن روی گچ، احتمالاً توسط «آقا صادق» نقاش توانا و هنرمند دوران زندیه خلق شده‌اند.

در ادامه‌ی مطلب این نقاشی‌های جذاب را بررسی می‌کنیم:

نقاشی درویش جوان

از آنجا که هیچ‌کدام از آثار تاریخی موزه هفت تنان شیراز کتیبه یا نوشته‌ای ندارند، تمام مباحث پیرامون آن‌ها حاصل گمانه‌زنی است. اولین نقاشی دیواری این مکان، درویشی را به تصویر کشیده که به اعتقاد برخی می‌تواند سعدی یا حافظ باشد. بعضی دیگر هم قویاً اعتقاد دارند که نقش روی دیوار، بلاشک شاه عباس کبیر است! 

البته ادعای دسته‌ی دوم چندان هم بی‌دلیل نیست و به قصه‌های مردم کوچه و بازار برمی‌گردد. طبق این روایات، شاه عباس در دوران سلطنتش، مانند یک درویش لباس می‌پوشید و شخصاً به کمک فقرا می‌رفت. شاید هم این پادشاه سلسله‌ی صفوی با حضور بی‌واسطه در میان مردم، از نیازهای جامعه آگاه می‌شد و در زمامداری‌اش از آن‌ها استفاده می‌کرد. درهر صورت، عده‌ای سرسختانه باور دارند که درویشِ مذکور، همان شاه عباس خودمان است!

اما جدای از قصه‌سازی‌های مردم، به‌نظر می‌آید هنرمند قصد داشته که سیر و سلوک درویشانه را به تصویر بکشد. اگر کمی در نقاشی دقیق شویم، درمی‌یابیم درویشِ جوان در حالی‌که یک بوق را بر شانه‌هایش حمل می‌کند، با یک دست چُماق گرفته و دستِ دیگر را به‌طرفِ کشکولِ درویشی دراز کرده‌است. گویا مُراد از این نقاشی، روایت آیین درویشان است که ابتدا باید قیل و قالِ جهان درون (بوق) را خاموش کنند، سپس بر قدرت (چماق) چشم بپوشند تا در نهایت به کشکول برسند و ردای درویشی بر تن کنند.

نقاشی قربانی کردن اسماعیل(ع)

نقاشی قربانی کردن اسماعیل(ع)

تصویر بعدی روی دیوار تالار موزه هفت تنان شیراز ، صحنه‌ی قربانی کردن حضرت اسماعیل (ع) به‌دستان حضرت ابراهیم (ع) را روایت می‌کند. 

برخلاف اثر قبلی، مقصود هنرمند از ترسیم این نقاشی کاملاً روشن است! در راه رسیدن به حضرت حق باید از همه‌چیز بگذریم و مانند ابراهیم (ع) از دستور خدا اطاعت کنیم.

نقاشی شیخ صنعان و دختر ترسا

ماجرای دلدادگی «شیخ صنعان» به‌حدی شیرین و پندآموز است که نمی‌توان از خیر روایت کردنش گذشت! بد نیست بدانید که شیخ صنعان و دختر ترسا، طولانی‌ترین حکایت کتاب «منطق الطیر» اثر «عطار نیشابوری» است.

صنعان، یک «پیر» صاحب معرفت و مُرادِ مردم دوران خود بود. او نزدیک به پنجاه سال در کعبه زندگی کرد و مریدان و ارادتمندان اطراف او، از فرط ریاضت و عبادت، لحظه‌ای آسودگی نداشتند. شیخ صنعان هم هیچ سنّتی را از قلم نمی‌انداخت و بی‌حد و اندازه، نماز و روزه به‌جا می‌آورد. او پنجاه بار به حج رفته و در معنویت و کمال به مقام کرامت رسیده بود.

تا این‌که شیخ برای چند شب پشت‌‌هم، خواب عجیبی می‌بیند. در این خواب، صنعانِ پرهیزکار، در روم اقامت گزیده و بر یک بت سجده می‌کند! برای رمزگشایی از این رویای مرموز، او به‌همراهی مریدانش راهی روم می‌شود. اما در آنجا پس از ملاقات دختری ترسا (مسیحی) ، بر او دل می‌بازد و یک‌دل نه صد دل عاشق می‌شود! 

پس از آن‌که بیش از یک ماه به عجز و لابه گذشت، دختر برای صنعان چهار شرط می‌گذارد تا با انجام آنها به وصال برسد؛ این شروط شامل سجده بر بُت، قرآن سوزاندن، شرب خمر و رهایی از ایمان بود.

اما شیخ…!

شیخ در اجابت شروط دختر ترسا، کم نمی‌گذارد و به‌مدت یکسال هم برای او خوکبانی می‌کند. پس از آنکه مریدان ناامید از بازگشت صنعان به دیار خود بازمی‌گردند، یکی از آنها که اتفاقا در سفر هم همراه او نبود، به روم می‌رود و برای بازگرداندن صنعان، چهل روز به دعا و راز و نیاز با خدا می‌نشیند. تا این‌که حضرت محمد (ص) در خواب او ظاهر می‌شود و بازگشت شیخ را بشارت می‌دهد.

این روایت البته پایان خوشی دارد؛ شیخ بالاخره از قید عشق دختر رهایی می‌یابد و این مرتبه نوبت دختر ترساست که خواب ببیند! در رویای دختر، نور آفتاب بر او بانگ می‌زند که «با شیخ روان شو»! پس دختر به دیار صنعان می‌شتافد و پس از مسلمان شدن، دل در گروی عشق صنعان می‌بندد.

در نقاشی‌ دیواری موزه هفت تنان شیراز ، شیخ صنعان را می‌بینیم که در جمع مریدان‌اش با چشمانی وهم‌آلود به دختر ترسا نگاه می‌کند. نقاشی بیانگر این مطلب است که برای طی کردن درجات بالای سلوک معنوی، هرگز نباید گول زهد و تقوا را بخوریم، شیطان همیشه در کمین است!

نقاشی شبانی موسی(ع)

نقاشی شبانی موسی(ع)

این نقاشی زیبا حضرت موسی (ع) را در حال شبانی از گوسفندان نمایش می‌دهد. هدف این تصویر هم مانند قبلی‌ها، انتقال مفهوم سلوک درویشی به مخاطب است. درواقع هنرمند می‌خواهد بگوید که حضرت موسی قبل و بعد از پیامبری چوپانی می‌کرد. او برگزیده و مورد عنایت پروردگار بود ولی هرگز برای خودش چیزی از او نخواست. نقاش در اینجا تاکید دارد که ساده زیستی یک اصل لازم برای درویشی است.

نقاشی درویش 

آخرین نقاشی دیواری تالار موزه هفت تنان شیراز ، -به‌ اعتقاد بسیاری- همان جوانِ تصویر اول است که با کشکول و تبرزین و محاسن سفیدش به پختگی رسیده است. تبرزین در این‌جا به‌عنوان نمادی از جدایی حق و باطل مطرح می‌شود و کشکول درویشی این نقاشی، دقیقا همانی است که در تصویر اول بر روی درخت قرار دارد.

ناگفته نماند این آثار هنری ارزشمند در سال‌های ۱۳۳۶ و ۱۳۳۷ خورشیدی با دستان توانمند «محمدباقر جهان میری» مرمت شد تا نقش ماندگارشان به ما برسد. البته جلوه‌های هنری موزه به همین نقاشی‌های دیواری تالار محدود نیست و تقریباً تمام در و دیوار ایوان، به گل‌وبوته و نقش‌ونگارهای ظریف و رنگارنگ مزین شده‌است.

موزه کاشی و سنگ شیراز

موزه کاشی و سنگ شیراز

مدت زمانی‌ است که مدیران و مسئولین شهری، این مکان را به موزه سنگ و کاشی تبدیل کرده‌اند. از همین رو شما می‌توانید در موزه هفت تنان شیراز ، گنجینه‌ گران‌بهایی از سنگ‌های عتیقه را که به سده‌های سوم تا یازدهم هجری قمری تعلق دارند، مشاهده کنید.

به‌خاطر داشته باشید که این سنگ‌های تماشایی با انواع خطوط سنتی و تاریخی مانند کوفی، ثلث، نستعلیق دیوانی و … تزئین شده‌اند و تماشای آن‌ها خالی از لطف نیست. همچنین سنگ‌های جذابی از پاسارگاد، تخت جمشید، تابوت‌های سنگی ماقبل تاریخ، مقبره‌های باستانی و … در این موزه در معرض نمایش قرار گرفته‌اند.

نشانی و مسیرهای دسترسی به موزه هفت تنان شیراز

نشانی: استان فارس | شهر شیراز | بلوار هفت تنان | روبه‌روی چهل مقام

دسترسی با وسایل نقلیه عمومی

اتوبوس: سوار اتوبوس‌هایی بشوید که از بلوار هفت تنان عبور می‌کنند. سپس در ایستگاه مسجد پیاده شوید و تا موزه هفت تنان اندکی قدم بزنید.

مترو: نزدیک‌ترین ایستگاه مترو تا این جاذبه، سه کیلومتر فاصله دارد. شما باید در ایستگاه میدان ولیعصر از قطار پیاده شوید و تا موزه هفت تنان شیراز تاکسی بگیرید.

تاکسی: خوشبختانه شهر شیراز خطوط تاکسی‌رانی مناسبی دارد و ماشین‌های خطی و گذری زیادی در این شهر فعال هستند. شما باید تاکسی‌هایی را سوار شوید که از بلوار هفت تنان عبور می‌کنند. علاوه‌بر این برای سهولت بیشتر، تاکسی‌های اینترنتی و تلفنی همیشه در دسترس شما هستند. 

موزه هفت تنان شیراز

اطلاعات مورد نیاز

ساعات بازدید از موزه: شما می‌توانید در شش ماه اول سال، هر روز از 8:30 صبح تا 6عصر از موزه هفت تنان شیراز بازدید کنید.

هزینه بلیت ورودی: اتباع ایرانی 4,000 تومان | اتباع خارجی 30,000 تومان

دیدنی های اطراف موزه هفت تنان شیراز

آرامگاه خواجوی کرمانی | فاصله: 2 کیلومتر 

باغ جهان نما | فاصله: 2.3 کیلومتر

ارگ کریم‌خان | فاصله: 3.6 کیلومتر

خانه زینت الملک | فاصله: 6 کیلومتر

کلام آخر:

در این گزارش یکی از جذابیت‌های دیدنی شیراز را بررسی کردیم و اندکی در موزه هفت تنان شیراز قدیم زدیم.

 توصیه می‌کنیم برای تماشای زیبایی‌های معماری ایرانی و نقاشی‌های کم‌نظیر این باغ رویایی، حتما از موزه-باغ هفت تنان بازدید کنید.

باغ هفت تنان شیراز؛ یادگاری چندین‌ و چند ساله از کریم‌خان زند

تا حرف شیراز و باغ هفت تنان به میان آید، گنجینه‌های بسیاری به صف می‌ایستند. اگر شیرازی نباشید و بخواهید در طول یک سفر به شیراز از همه جاهای دیدنی شیراز بازدید کنید، حقیقتش را بگویم یک ماهی را باید زیر آسمان شیراز زندگی کنید تا تک‌تک زیبارویان دیار فارس را ببینید. یکی از مهم‌ترین جاذبه های تاریخی شیراز که باید به دیدار آن بروید، باغ‌موزه سنگ شیراز است.

هنگامی که درباره باغ تکیه هفت تن با مردم این شهر باب گفت‌وگو را آغاز کردم، به علاقه و احترام مردم بومی نسبت به باغ‌موزه هفت تنان پی بردم. در زمان این جاذبه‌گردی از اتفاقات شگفت‌انگیز دیگری هم مطلع شدم که علاقه‌مندم با یک‌به‌یک شما عزیزان در میان بگذارم. با یک تاریخ‌گردی از مجله گردشگری راستین گشت با من همراه باشید تا برای آشنایی با باغ‌موزه هفت تن به زمان سلطنت کریم‌خان زند سفر کنیم.

باغ هفت تنان کجاست؟
استان فارس، شیراز، انتهای بلوار هفت تنان، قسمت شمال آرامگاه حافظیه، روبه‌روی چهل مقام، باغ هفت تنان
مسیر دسترسی به باغ هفت تنان چطور است؟
با استفاده از تاکسی‌ها و اتوبوس‌های درون شهری می‌توانید به باغ هفت تن برسید. اگر با اتومبیل شخصی قصد رفتن به موزه سنگ شیراز دارید، مسیر دسترسی به صورت کامل در مطلب گفته شده است.
نام دیگر باغ هفت تنان شیراز چیست؟
از دیگر نام‌های این جاذبه، می‌توان به باغ موزه هفت تنان، عمارت هفت تن، باغ موزه سنگ و باغ تکیه هفت تنان اشاره کرد.

نگاهی به گذشته باغ هفت تنان

باغ‌موزه هفت تنان یکی از قدیمیان شیرازی‌نشین شناخته می‌شود که اکثر کوچک‌ و بزرگ شیرازی‌ها این باغ را می‌شناسند. باغ‌موزه در دوره پیش از زندیه و عمارت موجود در آن در زمان کریم‌خان زند توسط دستان زبردست و توانمند معماران ایرانی متولد شده‌ است. این عمارت خوش‌سیمای ایرانی حدود ۳۳۸۸ مترمربع مساحت و ۹۸۸ مترمربع زیربنا دارد. این سازه یکی از باشکوه‌ترین معماری‌هایی است که در زمان سلطنت کریم‌خان زند ساخته شد.

نگاهی به گذشته باغ هفت تناناین باغ تا همین چند سال پیش، محل عبادتگاه درویش‌ها و مرتاضان بود و اکنون این خانقاه به موزه سنگ امروزی تغییر کاربری داده است. علاقه و ارادت خاص شیرازی‌ها نسبت به باغ هفت تنان مربوط به چند سال اخیر نیست، بلکه این قصه سر درازی دارد!

از روزگاران گذشته تا به‌ امروز، مردم بومی برای برآورده‌شدن دعاهایشان و طلب بارش باران به باغ هفت تنان می‌روند؛ گویی باور دارند، این باغ اجابت خواسته‌هایشان را از ایزد منان درخواست می‌کند. هر زمان به این باغ‌موزه رفتید، شما هم برای اجابت دعاهایتان دست به دامن هفت تنان شوید؛ خدا را چه دیدید، شاید پروردگار دست رد به سینه باغ هفت تنان نزد و نیت قلبی شما را برآورده‌کرد.

وجه تسمیه باغ تکیه هفت تنان

اگر اولین بار است که اسم باغ‌موزه هفت تنان به گوشتان می‌خورد، شک ندارم کنکجاو هستید، علت نام‌گذاری این باغ به هفت تنان را بدانید. مقصود از هفت تنان به‌خاطر وجود هفت قبری است که در این باغ آرام گرفته‌اند؛ این هفت مقبره متعلق به هفت تن از عارفان مشهور ایرانی است که در دامنه کوه چهل مقام به خاک سپرده شدند.

وجه تسمیه باغ تکیه هفت تنانکریم‌خان که احترام خاصی برای بزرگان آرامیده در این منطقه قائل بود، به دستور وی روی هرکدام از قبرها، سنگ بزرگی قرار داد شد، ولی به‌دلیل گمنام‌بودن آن‌ها، سنگ قبرهایشان بدون نام و کتیبه ماند. سنگ‌ها ابعاد ۳۶۰ در ۷۸ سانتی‌متری دارد و هیچ نوشته‌ای روی سنگ‌ها هک نشده است؛ سنگ‌ها اندازه و ظاهر کاملا یکسانی دارند و ۶ مقبره از هفت تن در یک ردیف و به موازات یکدیگر قرار گرفته‌اند و مقبره هفتم درست پایین قبر ششم قرار دارد.

اکنون با گذشت یک عمر، روزبه‌روز به ارزش و ابهت این مقبرها اضافه می‌شود، تا جایی که این محوطه از پربازدیدترین قسمت‌های دیدنی باغ‌موزه به شمار می‌آید.

چرا به باغ هفت تنان موزه سنگ گفته می‌شود؟

این باغ از زمانی که زیر نظر سازمان میراث فرهنگی رفت به موزه سنگ نام‌گذاری شد. در موزه سنگ نمونه‌هایی ارزشمند و کمیاب از کتیبه‌های باستانی و سنگ‌های تاریخی نگهداری می‌شود. این سنگ‌نبشته‌ها متعلق به قرن‌های ۳ تا ۱۱ هجری قمری هستند و از قدیمی‌ترین آثار موجود در موزه سنگ شیراز به حساب می‌آید.

چرا به باغ هفت تنان موزه سنگ گفته می‌شود؟خطوط نوشته شده روی کتیبه‌ها و سنگ‌های تاریخی از نوع نستعلیق، کوفی، نسخ، ثلث و توقیع است. موزه سنگ فقط به چند کتیبه محدود نمی‌شود و اگر به آن جا بروید، چشمانتان با دیدن سنگ‌هایی از پاسارگارد، تخت‌جمشید، تابوت‌های سنگی به‌جامانده از قبل  اسلام، خانه زینت‌الملوک، سنگ قبرهای باستانی و آثار سنگ از دوره ساسانی تا دوره قاجار شکوفا می‌شود.

از موزه سنگ به‌سادگی عبور نکنید و هنگام بازدید از هر یک از آثار به اعماق تاریخ فرو بروید. این را هم بگویم، من جای شما باشم هنگام ترک این باغ‌موزه، با خودم هزارویک عکس به خانه می‌برم. پس اگر دست به عکاسی‌تان خوب است تا جایی که چشم یاری کند، بسی سوژه‌های زیبا و تاریخی در باغ‌موزه هفت تنان وجود دارد.

چرا به باغ هفت تنان موزه سنگ گفته می‌شود؟نگاهی به باغ هفت تنان شیراز

قسمت دلخواه من هنگام تاریخ‌گردی، کاوش و بررسی بنا از دید معماری است. مطمئنم، شما هم به این بخش از جاذبه‌گردی علاقه‌مندید، پس بدون وقت معطلی عینک معمارشناسی را به چشمان خود می‌زنیم. هنگامی که به داخل باغ هفت تن بروید، درختان سرسبز چند صد ساله‌ای از انواع سرو، کاج و نارنج را می‌بینید که از بزرگان شیرازی محسوب می‎‌شوند. کمی که جلوتر بروید، بوی خوش بهارنارنج مشامتان را پر می‌کند.

نگاهی به باغ هفت تنان شیرازاز درخت‌های باغ که دل بکنید، می‌توانید از طریق دو مسیر سنگ‌ریزه خودتان را به ساختمان اصلی برسانید. در طول این مسیرها، همه دیوارها با طاق‌نماهای آجری تزیین شده‌ است و درون آن‌ها جایگاهی مخصوص برای قرارگرفتن سنگ‌ها و کتیبه‌های تاریخی تعبیه شده است. همچنین تعدادی صندلی در این مسیرها گذاشته شده که هم می‌توانید کمی استراحت کنید و هم یک دل سیر به تماشای سنگ‌های تاریخی روی دیوار بنشینید. مسیر منتهی به باغ را در پیش بگیرید تا به عمارت بزرگ هفت تنان برسید؛ شرط می‌بندم با دیدن این عمارت عطر بوی بهارنارنج را به دست فراموشی سپرده و وجودتان سراپا هیجان می‌شود.

نگاهی به باغ هفت تنان شیرازدرست روبه‌روی بنای باغ وجود یک حوض بزرگ آبی فیروزه‌ای نگاه‌ها را معطوف به خودش می‌کند. همان حوض‌های معروف داستان‌ها یا همانی که خاطرات کودکی بسیاری از ما به آن گره خورده است. پیشنهاد می‌کنم برای زنده‌کردن خاطرات کودکی، عکسی به یادگار با عمارت و حوض خوش‌رنگش ثبت کنید.

آن‌قدر محو قشنگی‌های باغ شدم که نزدیک بود وجود کتیبه‌های تاریخی گذاشته شده در این قسمت را از یاد ببرم. در کنار حوض و روبه‌روبری عمارت، کتیبه‌ها و سنگ‌نبشته‌های بزرگی بر روی جایگاه‌های مخصوص گذاشته شده‌ است که تماشای آن‌ها هر گردشگری را مدهوش به ابهتشان می‌کند.

نگاهی به باغ هفت تنان شیرازمعماری زیبا و بی‌عیب‌ونقص باغ تکیه هفت تن

تماشای بنا با همه تزیینات دلربایش خبر از معماری اصیل ایرانی می‌دهد. این عمارت به دو قسمت تقسیم می‌شود که هرکدام دنیایی از هنر و جلال سرزمین ایرانیان را در خودش جای داده است. چیزی که بیشتر از همه زیبایی‌ و ابهتش بازدیدکنندگان را حیرت‌زده می‌کند، دو ستون قامت‌بلند عمارت است. تنها زمانی به عظمت این ستون‌ها پی خواهید برد که در کنار آن‌ها بایستید. از دیگر عناصر بناهای تاریخی، پنجره‌های طاق‌دار بزرگ است که نظیر آن در بیشتر نقاط عمارت دیده می‌شود.

معماری زیبا و بی‌عیب‌ونقص باغ تکیه هفت تناین پنجره‌ها با استفاده از چوب در اندازه و شکل‌های مختلف ساخته شده‌ است. فضای بالایی این طاق‌ها با هنر دست معماران دوره زندیه، به زیباترین شکل ممکن کاشی‌کاری و آجرکاری شده است. بزرگ‌ترین پنجره عمارت که تقریبا روبه‌روی حوض قرار گرفته، جلوه‌ای بسیار خیره‌کننده دارد. به‌خصوص هنگام شب‌ با روشن‌شدن نورپرازی‌های باغ، زیبایی عمارت و پنجره‌ها دوچندان می‌شود.

پنج طرح معروف دیوارهای ایوان تالار باغ

در قسمت شمالی طبقه دوم، یک تالار بسیار بزرگ با دو ستون سنگی دیده می‌شود. اگر با استفاده از پله‌ها به ایوان بروید، چندین ثانیه مات‌ومبهوت شکوه و نقاشی‌های روی دیوار خواهید ماند. معماری اصیل ایرانی را در جای‌جای ایوان به وضوح می‌توان دید. بر روی دو ستون با استفاده از رنگ روغن نقاشی‌های با مفهمومی ترسیم‌شده است؛ باتوجه‌به ارتفاع زیاد ستون‌ها و کم‌رنگ‌شدن این آثار بر اثر گذشت زمان، نقاشی‌ها به وضوح دیده نمی‌شوند.

روی طاقچه‌های ایوان، طرح پنج مجلس دیده می‌شود؛ این آثار به جای مانده از مجرب‌ترین نقاش‌های دوران زندیه، آقا صادق بوده که با زیبایی تمام‌وکمال توسط وی ترسیم‌شده است. در دو طرف تالار، اتاق‌های بسیار بزرگی وجود دارد که تماشای آن‌ها خالی از لطف نیست. جالب است بدانید، نقاشی‌های روی دیوار در بین سال‌های ۱۳۳۶ و ۱۳۳۷ توسط نقاش محمد باقرجهانمیری مرمت و تعمیر شده است.

درویش

از آثار ترسیم‌شده روی دیوارها، می‌توانم به نقش درویش اشاره کنم. در این تصویر یک درویش پیر را می‌بینید که کلاهی سفید بر روی موهای سفیدش دارد. چهره نسبتا غمگین درویش درحالی‌که یک تبرزین در دستانش است، جلب توجه می‌کند.

درویشصحنه قربانی اسماعیل

داستان امتحان حضرت ابراهیم با قربانی‌کردن فرزندش به دستور خداوند را همه شنیده‌ایم. جالب است بدانید، یکی از این پنج طرح مربوط به همین ماجراست. اوج هنر و خلاقیت آقا صادق را در ترسیم این واقعه روی دیوار باغ تکیه هفت تنان می‌توان دید. در این تصویر حضرت ابراهیم درحالی‌که شمشیر در دست دارد، مصصم به قربانی‌کردن فرزندش، اسماعیل است که فرشته‌ وحی ابراهیم را از تصمیم خداوند باخبر می‌کند.

صحنه قربانی اسماعیلشیخ صنعان و دختر ترسا

داستان معروف شیخ صنعان و دختر ترسا شاید به گوشتان خورده باشد. در ایوان یکی از نقاشی‌های روی دیوار باغ هفت تنان شیراز، روایت عشق افسانه‌ای شیخ صنعان به دختر ترسا را به تصویر می‌کشد. در این نقاشی شیخ توسط مریدانش احاطه شده و نگاه‌های شیخ صنعان و ترسا به سوی یکدیگر خیره است.

باغ هفت تنان راستین گشتحضرت موسی

در اثر هنری بعدی، جوانی را می‌بینید که لباسی سفید بر تن دارد. این شخص که توسط هاله نورانی احاطه شده، تعدادی گوسفند در کنارش قرار دارد. این نقاشی روایت چوپانی حضرت موسی را به نمایش می‌گذارد.

شاه عباس

آخرین نقاشی متعلق به شاه عباس صفوی است. شاه عباس از شاهانی بود که با پوشیدن لباس‌ درویش به قصد کمک یا آگاهی از خواسته‌های مردم در میان آنان حضور پیدا می‌کرد. تصویر به جای مانده روی دیوار باغ‌موزه هفت تنان شیراز، هم خبر از این رویداد می‌دهد.

شاه عباسعمارت کلاه فرنگی باغ

بعد از بازدید باغ تکیه هفت تنان حتما به عمارت کلاه‌فرنگی شیراز سری بزنید. این عمارت یکی از قدیمی‌ترین و مهم ‌ترین جاذبه‌ های تاریخی شیراز به حساب می‌آید که در نزدیکی باغ هفت تنان قرار دارد. اگر بگویم، عمارت کلاه‌فرنگی ده‌ها اسم دارد، دروغ نگفته‌ام؛ از اسم‌های کلاه‌فرنگی می‌‌توانم به باغ‌موزه، باغ‌ نظر، باغ شاهزاده، عمارت چهارفصل، آرامگاه وکیل، باغ حکومتی و عمارت هشت‌ضلعی اشاره کنم.

این عمارت در باغ نظر به دستور کریم‌خان زند بنا شد و از آن برای پذیرایی و میهمانی از بزرگان، سفیران خارجی، برگزاری مراسم‌های رسمی و دیگر مناسبت‌های مهم استفاده می‌شد. اکنون با گذشت سال‌های طولانی هنوز که هنوز است، سبک متفاوت و چشمگیر معماری عمارت کلاه‌فرنگی شیراز از عمده دلایلی به شمار می‌آید که گردشگران را به باغ نظر می‌کشاند.

عمارت کلاه فرنگی باغعمارت باغ نظر به‌صورت هشت‌ضلعی بنا گردید و با سبک آرایش خانه‌های آن دوران با کاشی‌کاری مزین شده است. چه کسی فکرش را می‌کرد، کریم‌خان در عمارتی که خودش دستور ساخت آن را داد، نتوانست آرام بگیرد! کریم‌خان زند بنا بر وصیتی که کرده بود، بعد از فوتش در قسمت شاه‌نشین شرقی عمارت به خواب ابدی فرو رفت.

پس از روی‌کارآمدن آغامحمدخان قاجار، به‌خاطر کینه‌‎ای که از کریم‌خان در دل داشت، دستور نبش قبر کریم‌خان زند را صادر کرد و استخوان‌هایش را به کاخ گلستان انتقال دادند. در دوره رضاشاه، مجدد آرامگاه کریم‌خان زند نبش قبر شد و استخوان‌های شاه زندیه را دوباره به عمارت کلاه فرنگی منتقل کردند تا پس از این کِشمَکِش‌ها کریم‌خان به آرامش ابدی دست پیدا کند.

 آدرس عمارت کلاه فرنگی شیراز

شیراز، خیابان زند، بین بازار وکیل و ارگ کریم‌خان

عمارت باغ نظر شیراز روی گوگل مپ

بقعه چهل تنان

در دو قدمی باغ هفت تنان شیراز یک قبرستان تاریخی در دل باغی سرسبز و زیبا قرار گرفته است. ماجرای بقعه چهل تنان از جایی شروع می‌شود که در دوران زندیه، ۴۰ تن درویش در این باغ زندگی می‌کردند. این درویش‌ها تا زمانی که در قید حیات بودند، شب و روزشان با عبادت می‌گذشت. جالب است بدانید، هر موقع یکی از این چهل تن فوت می‌کرد، درویش دیگری کالبد مرحوم را در ضلع شرقی باغ خاک می‌کرد.

بقعه چهل تناناین اتفاق تا زمانی ادامه داشت تا همه چهل تن از دنیا رفتند. بعد از گذشت سال‌ها در سال ۱۲۲۰ هجری شمسی به دستور حاکم وقت شیراز، معتمدالدوله فرهاد میرزا ۴۰ سنگ قبر با اندازه و شکل یکسان ساخته شد و روی مزار آن‌ها قرار گرفت. این سنگ قبرها بدون هیچ نوشته‌ای است و علت این موضوع می‌تواند به‌خاطر گمنام‌بودن این چهل تن باشد.

بقعه چهل تنان جدا از یک جاذبه تاریخی دارای یک فضای تفریحی لذت‌بخش و چشم‌نواز است. درختان سربه‌فلک‌کشیده و خوش‌رنگ‌وروی باغ همچون زمرد زیر نور خورشید می‌درخشند.

آدرس بقعه چهل تنان شیراز

شیراز، جنوب بلوار هفت تنان، شرق باغ جهان‌نما، باغ چهل مقام

بقعه چهل مقام شیراز روی گوگل مپ

بهترین زمان بازدید از باغ تکیه هفت تنان

آب‌وهوای خوب شیراز بر هیچ کس پوشیده نیست! هر فصل از سال را برای سفر به شیراز انتخاب کنید، باور داشته باشید، هرکدام در نوع بهترین خودش است. از برف‌وباران شیراز در زمستان برایتان بگویم یا فصل بهار خنک‌اش را؟ این شهر ازجمله شهرهایی به شمار می‌آید که تابستانش مانند شهرهای جنوبی آتیشین نیست، بلکه مسافرت در تابستان هم انتخاب خوبی است.

اما اگر می‌خواهید بهترین شیراز را از نزدیک ببینید و لمس کنید، هنگام عید یا فصل بهار رهسپار فارس شوید. بازدید از باغ هفت تن در زمان بهار عطروبوی دیگری دارد، نه از سردی هوا قندیل می‌بینید و نه از گرما غر می‌زنید (اگر خیلی گرمایی باشید)!

باغ‌گردی در فصل پاییز از بهترین کارهایی است که می‌توانید انجام دهید و کجا بهتر از باغ‌موزه هفت تنان. از نظر من، با آمدن پاییز لذت بازدید از باغ‌موزه سنگ شیراز بی‌نهایت می‌شود؛ اگر هوای نسبتا سرد شیراز در این فصل را فاکتور بگیرم، زیبایی این باغ با درختان نارنجی‌رنگش دوچندان می‌شود.

ساعت بازدید از باغ‌موزه هفت تنان

باغ تکیه هفت تنان شیراز همه روزهای هفته به‌جز روزهای دوشنبه و ایام تعطیلات رسمی (شامل روزهای اعیاد نیست) از ساعت ۸ الی ۱۳:۳۰ و ۱۴ الی ۱۸ باز است. ساعت بازدید از این جاذبه گران‌قدر کاملا به وقت شما بستگی دارد، ولی به‌طورکلی به‌دلیل شمار زیاد آثار تاریخی و تماشای عمارت هفت تن با همه زیبایی‌های پیرامونش بیش از یک ساعت زمان می‌طلبد.

ساعت بازدید از باغ موزه هفت تنانباغ هفت تنان کجاست؟

اگر از سمت بزرگ‌راه شیراز-پارسه به شیراز می‌روید، بعد از عبور از دروازه‌قرآن، بلوار هفت تنان را ادامه دهید تا به انتهای این بلوار برسید. درصورتی‌که محدوده دروازه‌قرآن شیراز یا بلوار هفت تنان را بلد نیستید؟ از مردم بومی یا با استفاده از جی‌پی‌اس خودتان را به باغ عمارت هفت تنان برسانید.

باغ هفت تنان کجاست؟انتخاب دیگری هم پیش روی شما قرار دارد. اگر حال‌ و حوصله رانندگی یا آدرس پیداکردن ندارید، با استفاده از تاکسی در کمترین زمان به باغ تکیه هفت تنان بروید. خوشبختانه در نزدیکی باغ‌موزه ایستگاه اتوبوس وجود دارد؛ توصیه می‌کنم از هر نقطه که قصد آمدن به هفت تنان را دارید، ابتدا از درست‌بودن مسیر مطمئن شوید. بعد از اینکه به ایستگاه هفت تنان رسیدید، با پیاده‌روی چند دقیقه‌ای با کمترین هزینه به موزه سنگ شیراز خواهید رسید.

آدرس باغ‌موزه هفت تنان شیراز

استان فارس، شیراز، انتهای بلوار هفت تنان، قسمت شمال آرامگاه حافظیه، روبه‌روی چهل مقام، باغ هفت تنان

باغ‌موزه هفت تنان روی گوگل مپ

به‌ثبت‌رسیده در آثار ملی ایران

گوهر ارزشمندی چون باغ عمارت هفت تنان ارزش بارها دیدن را دارد. این باغ‌موزه به وقت ۱۵دی‌ماه۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی کشور جای گرفته است. باشد در یک روزی از روزهای خوش‌آب‌وهوای شیراز به قصد دیدار با عمارت هفت تنان راهی شیراز شوید. خوش‌حال می‌شوم بعد از رفتن به باغ هفت تن شیراز، از حال‌وهوای این باغ‌موزه برای من و همراهان راستین گشت صحبت کنید.

منبع: علی بابا

نوشته های مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید

سبد خرید شما خالی است.

ورود به سایت