اگر از طرفداران جاهای کویری و تاریخی باشید این مقاله راهنمای سفر به گرمسار یا کلی بگویم راهنمای سفر به سمنان را با شوق و ذوق میخوانید و در فصلهای خنک سال برنامهای برای سفر به جاهای دیدنی گرمسار را میچینید. اما اگر با رفتن به شهرهای کویری گارد دارید و خیلی از دیدن اینطور جاها هیجانزده نمیشوید از جایگاه کسی که تا حدی شبیه شماست میخواهم به توضیحات جاهای طبیعی و دیدنی های گرمسار نگاهی بیندازید و ببینید نظرتان درباره جاهای دیدنی سمنان و گرمسار چیست.
در این راهنمای سفر به گرمسار اول سراغ معرفی ویژگیهای این شهر میروم. گرمسار یکی از ۸ شهرستان و جاهای دیدنی سمنان است که در قدیم به آن خوار میگفتند و احتمالا نام خوار به این دلیل روی آن گذاشته شده که نسبت به مناطق نزدیکش در جایی پایینتر قرار دارد. جذابیت خیلی از جاهای دیدنی گرمسار به این است که کاملا بکر و حاصل پدیدههای طبیعی هستند و افسانههای جالبی درباره آنها گفته شده. در ادامه این راهنمای سفر به سمنان در مجله گردشگری علیبابا بهطور مفصل از دیدنی های گرمسار برایتان میگویم تا اگر زمانی خواستید به این منطقه سفر کنید راهوچاه همهچیز برایتان مشخص باشد.
جاهای دیدنی معروف گرمسار کجاست؟
بهترین هتلهای گرمسار کدام است؟
از گرمسار به کدام شهرها میتوان سفر کرد؟
بهترین راه دسترسی به گرمسار کدام است؟
مشخصات جغرافیایی گرمسار
در غربیترین نقطه استان سمنان، شهرستان گرمسار با مساحتی به اندازه ۱۰۶۸۶ کیلومتر مربع قرار گرفته است. قسمت شمال و غرب گرمسار به تهران نزدیک است؛ به طوری که از شمال به شهرستانهای دماوند و فیروزکوه و از غرب به پاکدشت میرسد.
قبل نگاهی به جاهای دیدنی گرمسار باید بدانید غرب گرمسار به استان قم و جنوب آن به یکی از شهرستانهای اصفهان به نام آران و بیدگل راه پیدا میکند و قسمت شمالی گرمسار با یکی از شهرستانهای قدیمی سمنان به اسم آرادان همسایه است.
اگر گرمسار را از فاصله خیلی دور با یک دوربین نگاه کنید، سه طرف آن را پر از رشتهکوه و یک طرف آن را کویری میبینید. گرمسار شامل منطقههایی به نام مرکزی و ایوانکی است و ریکان، قاطول و کردوان معروفترین روستاهای این شهرستان و از جاهای دیدنی گرمسار هستند. اگر پرفسور کردوانی، پدر کویرشناسی ایران را بشناسید احتمالا نام روستای کردوان برای شما آشناست.
اولین ساکنان گرمسار کسانی بودند که از ورامین، روستای دهنمک و مازندران پا به این شهر گذاشتند. رفتهرفته جمعیت گرمسار بیشتر و بیشتر شد تا جایی که آمار سال ۱۳۹۵ اعلام کرد جمعیت گرمسار ۴۸۶۷۲ نفر است.
ویژگی خاصی که درباره موقعیت مکانی جاهای دیدنی گرمسار وجود دارد این است که در مسیرهای مهم ریلی شرق به غرب و شمال مثل مسیر ریلی گرگان به مشهد قرار گرفته است. همچنین این شهر در جاده اصلی ترانزیتی شرق و غرب کشور و مسیر جادهای مشهد تهران هم به چشم میخورد.
لوکیشن گرمسار روی گوگل مپ
تاریخچه گرمسار
از زمان حکومت سامانیان، گرمسار شهری بوده که همیشه هر حکومتی دوست داشته مالک آن شود. در آن دوران قبل اینکه اصلا جاهای دیدنی گرمسار معلوم باشد، این شهر را با نام خوار میشناختند به همین خاطر من هم از این شهر در قسمت زیر با این نام یاد میکنم.
در زمان سامانیان فردی به نام ماکان کاکی به نبرد سامانیان میرود و خوار را به همراه چند شهر و ایالت دیگر از آنِ خود میکند. در زمان حکومت غزنویان و سلطنت سلطان مسعود تعداد زیادی از اهالی خوار یا همان گرمسار قربانی حمله فردی به نام طغرل بیک سلجوقی شدند و فوت کردند.
بعد از غزنویان نوبت به سلجوقیان رسید که تا زمان پادشاهی سلطان سنجر صاحب خوار شوند. در منابع تاریخی آمده ماجرای تصرف خوار در زمان حمله مغول به ایران هم بوده و لشگر چنگیزخان مغول به این شهر چشم داشتند. میگویند خیلی از جاهای دیدنی گرمسار در دوره مغول از بین رفته است.
در دوره قاجار خوار دیگر گرفتار حمله و تصرف نمیشود. آن زمان این منطقه حکم جانپناه برای سپاهیان آغامحمدخان قاجار را داشته تا از شر دشمنان درامان بمانند.
آبوهوا در سفر به گرمسار
حتی اگر از آبوهوای گرمسار هیچ چیزی ندانید خود اسم این شهرستان خیلی واضح به شما میگوید که این شهر آبوهوایی گرم دارد. برای دیدن جاهای دیدنی گرمسار باید بدانید میانگین دمای سالانه با عدد ۱۸ درجه سانتیگراد هم مثل نام این شهر نشان میدهد که بیشتر روزهای گرمسار، گرم است. خیلی کم پیش میآید که در گرمسار هوای سرد را حس کنید مگر اینکه چله زمستان به این شهر سفر کرده باشید.
بهترین زمان سفر به گرمسار
گرمای هوا در گرمسار شوخیبردار نیست مخصوصا اگر فصل تابستان باشد، دیگر از حد تحمل میگذرد و داغ میشود. با آمدن فصل بهار به خصوص ماههای فروردین و اردیبهشت میتوانید جدیتر برای سفر به جاهای دیدنی گرمسار فکر کنید چون گرمای هوا به حدی زیاد نیست که شما را کلافه کند و حتی ممکن است شانس بیاورید و هر از گاهی باد خنکی به سروصورتتان بخورد.
اگر در فصل زمستان به جاهای دیدنی گرمسار بروید بعید است سرمای خشک و شدید هوا بگذارد سفر بهتان خوش بگذرد.
اگر ریسک شلوغی و کمی بیشترشدن هزینههای خرید سوغات و اقامت را به جان میخرید، تعطیلات نوروز از نظر خوشآبوهوایی و زیبایی طبیعت هم زمان مناسبی برای رفتن به جاهای دیدنی گرمسار است.
حملونقل در گرمسار چطور است؟
برای سرزدن به جاهای دیدنی گرمسار میتوانید از تاکسیهای خطی و اینترنتی و اتوبوس استفاده کنید. مسیرهای رفتوآمد در گرمسار خیلی شلوغ و دور از هم نیستند بنابراین تاکسیها هزینه مناسبی دارند و زود شما را به مقصد میرسانند.
محدودیتهای سفر به گرمسار
در سفر به جاهای دیدنی گرمسار باید این موضوع را درنظر بگیرید که این شهر در بیشتر روزهای سال گرم است و هتلها و بازارهایی با امکانات لوکس و متنوع را ندارد.
مسیرهای دسترسی به گرمسار
رفتن به گرمسار برای بازدید از جاهای دیدنی گرمسار از شهرهای مختلف با ماشین شخصی، اتوبوس و قطار امکانپذیر است. اگر اولویتتان برای سفر به گرمسار امنیت و راحتی است، قطار بهترین وسیله برای رفتوآمد شماست.
– سفر به گرمسار با هواپیما
برای سفر به جاهای دیدنی گرمسار با هواپیما خیلی دستتان باز نیست چون این شهر فرودگاه ندارد و نزدیکترین فرودگاه به گرمسار، فرودگاه سمنان است که آن هم حدود ۱۲۰ کیلومتر یعنی تقریبا به اندازه ۲ ساعت فاصله دارد. ضمن اینکه سفر هوایی به سمنان هم از خیلی از شهرهای بزرگ مثل مشهد امکانپذیر نیست پس سفر به گرمسار با هواپیما عملا خیلی شدنی نیست.
– سفر به گرمسار با قطار
سفر به جاهای دیدنی گرمسار با قطار یک سفر بیدردسر و راحت و با هزینه مناسب را برایتان مهیا میکند. از شهرهایی مثل تهران و مشهد میتوانید با قطار به گرمسار بروید که از مشهد حدود ۹ و از تهران تا گرمسار حدود ۲ ساعت در راه هستید.
ایستگاه راهآهن گرمسار تا مرکز شهر حدود ۴ کیلومتر فاصله دارد و به گفته مسافرانش یک ایستگاه نه چندان بزرگ اما با امکانات کافی مثل سرویس بهداشتی، نمازخانه و سوپرمارکت است.
– سفر به گرمسار با اتوبوس
در این راهنمای سفر به گرمسار باید بگویم با اتوبوس از خیلی از شهرها میتوانید به گرمسار سفر کنید و محدودیت قطار را ندارد. قطعا سفر با اتوبوس به گرمسار امنیت و راحتی قطار را ندارد، اما بعضیها به دلیل هزینه مقرونبهصرفه و راحتپیداشدن بلیط، ترجیحشان برای دیدن جاهای دیدنی گرمسار این مدل سفر است.
اگر میخواهید در سفر به جاهای دیدنی گرمسار با اتوبوس بیشتر راحت باشید، مدلی از اتوبوسها را انتخاب کنید که VIP باشد. سفر به گرمسار با اتوبوس از تهران حدود ۲ و از اصفهان حدود ۶ ساعت طول میکشد.
از شیراز حدود ۱۲ ساعت، مشهد حدود ۱۰ و از بندرعباس حدود ۱۵ ساعت زمان لازم است تا به جاهای دیدنی گرمسار برسید. مسیرهای جادهای این شهرها به گرمسار سرسبزی خاصی مثل جاده شمال را ندارد اما امکانات رفاهی بین راهی مناسبی را برای مسافرها تدارک دیدهاند.
– سفر به گرمسار با خودرو شخصی
اگر برای مسافرت پشتفرماننشین هستید و میخواهید اختیار حرکت و ایستادن در مسیر جاهای دیدنی گرمسار دست خودتان باشد، سفر به گرمسار با ماشین گزینه مناسبی برای شماست. از تهران به گرمسار با ماشین در کمتر از ۲ ساعت هم میتوانید برسید و این مسیر از اصفهان حدود ۶-۵ ساعت طول میکشد.
مسیر رانندگی از مشهد حدود ۹ و از شیراز کمی بیشتر یعنی حدود ۱۰ ساعت تا رسیدن به گرمسار زمان میبرد. از بندرعباس تا گرمسار حتما بین راه استراحت کنید چون باید مسافتی طولانی در حد ۱۵ ساعت را رانندگی کنید.
– سفر به گرمسار از تهران
برای رفتن به گرمسار از تهران دو مسیر را باید طی کنید یک مسیر کوتاهتر است و اول آن را توضیح میدهم. در این مسیر باید از بزرگراه نواب صفوی به بزرگراه امامرضا بروید و بعد به سمت پاکدشت حرکت کنید. بعد از پاکدشت، ایوانکی را که طی کنید به گرمسار میرسید. این مسیر حدود ۱۱۴ کیلومتر است و ۱ ساعتونیم زمان میبرد.
مسیر دیگر برای دیدن جاهای دیدنی گرمسار از تهران به گرمسار طولانیتر و ۱۶۸ کیلومتر است. در این مسیر باید از بزرگراه نواب صفوی به آزادراه خلیج فارس بروید و بعد از بزرگراه رباطکریم حسنآباد به سمت آزادراه حرم تا حرم حرکت کنید تا به گرمسار برسید. مسیر تهران به گرمسار امکانات رفاهی مناسبی مثل سوپرمارکت، پمپ بنزین، نمازخانه و سرویس بهداشتی را دارد.
سفر از گرمسار به شهرهای نزدیک
بعد از اینکه به جاهای دیدنی گرمسار رفتید با طیکردن مسافتهای چندساعته و نه خیلی طولانی به شهرهای زیر هم سری بزنید.
– سفر به سمنان
با قطار، اتوبوس و ماشین به راحتی مسیر گرمسار به سمنان را طی یک ساعت و نیم میتوان طی کرد. در این مسیر از بزرگراهامامرضا و جاده دهنمک عبور میکنید تا به سمنان برسید. جاهای دیدنی سمنان مثل جاهای دیدنی گرمسار بیشتر حالوهوای تاریخی دارد و معروفترین آنها شامل دروازه ارگ، بازار سمنان و مسجد جامع است.
– سفر به دامغان
فاصله گرمسار تا دامغان برای بازدید از جاهای دیدنی گرمسار ۲۳۰ کیلومتر است و طیکردن آن با قطار، اتوبوس و ماشین بین ۲.۵ تا ۳ ساعت طول میکشد. آرادان، لاسجرد، سرخه و بزرگراه امامرضا مناطقی هستند که در مسیر گرمسار تا دامغان باید از آنها رد شوید.
در سفر به دامغان میتوانید انواع پستههای درجه یک و اعلا مثل پسته اکبری، احمدآقایی و کلهقوچی را بخرید و از جاذبههای گردشگری چشمهعلی، تپهحصار، غارشیربند، برج طغرل و دریاچه نمک دیدن کنید.
– سفر به شاهرود
با قطار، اتوبوس و ماشین حدود ۳ تا ۴ ساعت در راه هستید تا از جاهای دیدنی گرمسار به شاهرود برسید. آرادان، دهنمک، آزادراه گرمسار-سمنان، سرخه، سمنان و بزرگراه امامرضا مسیرهای پیش روی شما برای رسیدن به شاهرود هستند. شاهرود جاهای طبیعی زیبا و خوشآبوهوایی مثل جنگل ابر، پارک ملی خارتوران و چشمه هفترنگ مجن را برای دیدن و لذتبردن دارد.
– سفر به تهران
همین که ایوانکی، بزرگراه امامرضا، پاکدشت و بزرگراه نواب را رد کنید، طی یک ساعت و نیم از جاهای دیدنی گرمسار به تهران رسیدهاید. قطار، اتوبوس و ماشین شخصی راههای دسترسی به تهران از گرمسار هستند.
جاذبههای تاریخی گرمسار
سرزدن به جاهای دیدنی گرمسار از نوع تاریخیش این فرصت را به شما میدهد که از نزدیک زیروبم زندگی چند صد سال پیش مردم در گرمسار را ببینید. مثلا اینکه چگونه مردم در گرمسار اقامت میکردند یا برای رهاشدن از نگرانی کمآبی چه جاهایی را ساختند و در چه مناطقی به شکار حیوانات میرفتند.
– کاروانسرای قصر بهرام
اگر اهل گشتوگذار در بناهای تاریخی و قدیمی باشید شک ندارم کاروانسرای قصر بهرام با بنای سنگی، حیاط، ایوان و تالارش برای شما یکی از جاهای دیدنی گرمسار است.
در ۶۵ کیلومتری جاهای دیدنی گرمسار و محدوده پارک ملی کویر کاروانسرایی به نام قصر بهرام قرار گرفته که البته بعضی از باستانشناسان میگویند اینجا از همان روزهای اول ساختهشدنش و در دوره ساسانیان کاروانسرا نبوده و مکانی برای شاهبهرام ساسانی یا بهرام گور بوده تا بتواند در حوالی آن حیواناتی را شکار کند.
اگر بخواهید از تهران به کاروانسرای قصر بهرام بروید، باید از سمت ورامین به سمت جاهای دیدنی گرمسار حرکت کنید، جاهایی مثل چرمشهر، بندعلیخان، محیطبانی شکرآباد و مبارکیه را رد کنید تا به کاروانسرا برسید.
اگر از مسیر گرمسار به کاروانسرای قصر بهرام بروید، یک جاده تاریخی و ارزشمند به نام جاده خاکی سنگفرش پیش روی شماست که در زمانهای قدیم با زحمت دستانی پرتوان از زغال چوب، سنگ و ملات سنتی ساخته شده است.
قبل از آنکه سراغ توصیف ویژگیهای کاروانسرای قصر بهرام از جاهای دیدنی گرمسار بروم، این را بگویم که برای بازدید از این کاروانسرا باید از اداره محیط زیست سمنان مجوز بگیرید.
کاروانسرای قصر بهرام از جاهای دیدنی گرمسار با حالتی متقارن و به شکل مربعمستطیل از سنگ ساخته شده و دو در ورودی دارد. این بنا از دیدنی های گرمسار یک حیاط دلباز هم دارد که اطرافش با اتاقهای جمعوجور پر شده است. در قسمت غربی این حیاط تالاری با شاهنشین، طاقچه و ایوان دیده میشود و در زیر این تالار زیرزمین وجود دارد.
کاروانسرای قصر بهرام که به آن کاروانسرای شاهعباسی و رباط سیاهکوه هم میگویند در اردیبهشت سال ۱۳۵۴ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید و حالا با نام مهمانسرای پاسگاه شکاربانی در پارک ملی کویر کاربرد دارد.
آدرس کاروانسرای قصر بهرام
جنوب گرمسار، جنوب شرقی جوادآباد، شمال دریاچه نمک
لوکیشن کاروانسرای قصر بهرام روی گوگلمپ
– کاروانسرای شاه عباسی ده نمک
کاروانسرای شاه عباسی ده نمک از جاهای دیدنی گرمسار در زمان صفویان با حجره، اتاق، ایوان، شاهنشین و برج دیدهبانی ساخته شده و حالا شکلوشمایل یک مجموعه توریستی و اقامتی را به خودش گرفته است. فکرش را بکنید برای اقامت در گرمسار جایی باشید که یکی از آثار ملی ایران است و آدمهای دوران صفویه هم زمانی اینجا اتراق کردهاند.