در جایجای ایران میتوان جاهای دیدنی و بکری را یافت که نظیر آن در هیچ کجای دنیا وجود ندارد. برای مثال اولسبلنگاه در استان گیلان یا جزیره بریس در نقطه صفر مرزی استان چابهار که هر کدام جاذبههای تماشایی خود را دارند و در نوع خود اغراق نباشد، بینظیراند. یکی دیگر از جاهای دیدنی و بکر ایران درفک است که اتفاقا در شمال ایران و استان زیبا و پر از جاذبههای تماشایی گیلان واقع شده است. درفک میتواند مقصد عالی برای سفری یک روزه به مقصد شمال ایران و یک کوهنوردی دلانگیز در رشته کوههای البرز باشد. اگر تاکنون اسم درفک به گوشتان نخورده و دوست دارید با یک جاذبه تماشایی و ناب در ارتفاعات شمال ایران آشنا شوید؛ کولهپشتی خود را بسته و در این سفر مجازی با مجله راستین گشت همراه شوید.
پیش درآمدی بر درفک
درفک در اصل نام قلهای در ارتفاع ۲۷۰۰ متر از سطح دریا در رشته کوه البرز مرکزی است که در استان گیلان، منطقه عمارلو، بخش خورگام شهرستان رودبار قرار دارد. درفک در گذشته یک آتشفشان بوده و این روزها دیگر خاموش شده و خبری از جنب و جوش مواد مذاب در آن نیست.
آنچه قله درفک را به مقصدی دنج و تماشایی تبدیل کرده و از سایر قلهها متمایز میکند، وجود دیوارهای با ارتفاع ۵۰۰ متر در بخش شمالی، غاری یخی و یخچال آن است. البته منطقه ییلاقی دامنه کوه، درختان و پوشش گیاهی بینظیر دامنه را نیز نمیتوان نادیده گرفت و از آنها گذشت. خلاصه باید گفت که مجموعهای از جاذبههای تماشایی در مسیر رسیدن به قله درفک قرار گرفتهاند تا تجربهای شیرین و متفاوت از کوهنوردی را درک کنید.
تلفظ صحیح درفک و معنای آن
دُرفَک تلفظ صحیح قله باصفای درفک است. طبق قولی درفک در اصل دالفک بوده که در گویش محلی دال به معنای عقاب و فک به معنای آشیانه است. طبق قولی دیگر درفک از قوم دربیک اقتباس شده که این قوم تیرهای از اقوام ساکن در حاشیه دریای کاسپین به شمار میرفتهاند.
و اما طبق نقل سوم درفک سرزمین مه و خورشید نام دارد. حال انتخاب با شماست که درفک را اقتباسی از قوم دربیک دانسته، سرزمین مه و خورشید بدانید یا آن را آشیانه عقاب معنا کنید.
درفک کجاست و چطور باید به آنجا رسید؟
همانطور که کمی قبلتر اشاره کردیم، درفک در حدود ۱۰۰ کیلومتری استان گیلان بین رودبار و سیاهکل در بالای دیلمان، عمارلو و خورگام واقع شده است. برای رسیدن به این منطقه از سمت استان گیلان، باید گیلان را به سمت دانشگاه گیلان و پارک جنگلی سراوان فاز دو ترک کرده و از آنجا در جوار رودخانه سفیدرود به سمت تنکابن، سپس سیاه دشتبن بروید. از همین مسیر میتوانیدراهی درفک شوید. مسیر دیگر هم اینکه قبل از رسیدن به پارک جنگلی سراوان فاز ۲ به سمت سیاهکل تغییر مسیر داده و از آنجا بهسمت دیلمان، سپس شاه شهیدان و از آنجا به درفک بروید.
فاصله مسیر دوم در حد ۱۵ کیلومتر بیشتر از مسیر اول است، اما تقریبا در هر دو مسیر متوسط ۳ تا ۳ ساعت و ۱۵ دقیقه با درفک فاصله خواهید داشت؛ چرا که مسیر هموار نیست و نمیتوانید با سرعت بالا حرکت کنید.
جاهای دیدنی درفک
در دل درفک چند جاذبه تماشایی وجود دارد که در ادامه به اختصار در مورد هر کدام برایتان توضیح خواهیم داد.
اطراف قله
اطراف قله ییلاقی، سرسبز و باصفاست. در اطراف قله هم دشت وجود دارد و هم جنگل، در واقع هم فال است و هم تماشا؛ اگر اهل جنگل باشید میتوانید سری به جنگلها بزنید، اگر عاشق دشت هستید زمان خود را در دشت سپری کرده و اگر از هر دو لذت میبرید، این امکان برایتان وجود دارد که همزمان هم از دشت و هم از جنگل نهایت استفاده و لذت را ببرید. منطقه اطراف قله جان میدهد برای چادر زدن و سپری کردن اوقات در دشت و جنگل! البته یادتان باشد برای این کار از محل سکونت محلیهای درفک دور نشده و مراقب باشید؛ چراکه در منطقه علاوهبر حیوانات اهلی، حیوانات وحشی نظیر خرس، شغال، روباه، گوزن، گرگ و پلنگ نیز زندگی میکنند.
اطراف قله علاوهبراینکه برای کمپ زدن مناسب است. این بخش اقامتگاههای بومگردی نیز دارد تا در صورت نیاز بتوانید چند روزی را در دشتهای اطراف قله درفک زندگی کنید.
یخچال درفک یا همان دهانه آتشفانی آن
یکی از جاهای دیدنی درفک یخچال یا کاسه آتشفشان آن است. این کاسه آتشفشانی در نزدیکی قله قرار گرفته و بزرگترین دهانه آتشفشانی ایران است؛ بهطوریکه طول آن ۲ هزار متر و عرض آن چیزی حدود ۷۰۰ متر است. در اطراف این دهانه چندین کلبه سنگی توسط دامداران این منطقه ساخته شده که در فصل بهار و تابستان برای استراحت از آنها استفاده میکنند. دهانه آتش فشانی درفک با دارا بودن پوشش گیاهی زیبا و دریاچهای کوچک محلی جذاب و تماشایی است.
غار درفک
غار درفک در گوشهای از یخچال درفک درست در پایین دیواره مجاور قله قرار دارد و برای دسترسی به آن باید تا نزدیکی قله پیش بروید. این غار ۱۰۰ متر طول دارد و از جمله غارهای یخی ایران است. دهانه غار بسیار تنگ و وارد شدن به آن تنها برای غارنوردان و یخنوردان حرفهای امکانپذیر است. بنابراین یا با غارنوردان حرفهای و تجهیزات وارد غار شده یا در غیراینصورت حتی فکر ورود به آن را نکنید؛ چراکه بسیار خطرناک بوده و عواقب جبرانناپذیری برایتان دربر خواهد داشت.
قله درفک
بالاخره به مهمترین و در واقع غایت دیدنیهای درفک یعنی قله آن رسیدیم. قله درفک زیباترین جای دیدنی این منطقه است. بر فراز قله که میایستید دشتی بزرگ با درختان سر به فلک کشیده که قامت خود را در پوشش مه پنهان کردهاند و آسمانی بیانتها پیش روی شما قرار دارد. چنین تابلوی بینظیری فقطوفقط قدرت خالق زیباییها را به تصویر میکشد که فقط باید ساعتها به تماشای آن نشسته و از تماشای آن لذت ببرید.
بعد از نمای خیرهکننده بالای قله، فضای تخت قله جایی است که باید ساعتها روی آن نشسته و از تماشای طبیعت لذت ببرید.
بهترین زمان سفر به درفک
با توجه به اینکه درفک منطقهای ییلاقی بهشمار میرود، بهترین زمان سفر به این مکان فصول گرم سال است. چراکه در فصول سرد سال معمولا دمای هوا به شدت کاهش پیدا کرده و درفک بیشتر اوقات میزبان برف و باران الهی خواهد بود. بنابراین اگر بخواهیم یک بازه زمانی برای سفر به این منطقه مشخص کنیم، باید ابتدای تابستان تا اول فصل پاییز را در نظر گرفت.
در فصل تابستان هوای درفک روحبخش و دلننااانانگیز است و خبری از گرمای تابستان نیست. در این فصل جان میدهد به دل طبیعت زده طبیعت گردی کنید، مدتی را در طبیعت کمپ بزنید و از کوهنوردی لذت ببرید.
در مقابل در اولین ماه از پاییز هوای منطقه رو به سردی رفته و باید لباس گرم همراه خود داشته باشید. این فصل برای کوهنوردی مناسب و ایمن نیست؛ چراکه ممکن است وضعیت جوی هوا تغییر کرده و بارش باران و رعد و برق رخ دهد. در عوض پاییز فرصت تماشای تابلویی پاییزی و رنگ پاشی طبیعت را به شما میدهد. در پاییز به دل جنگلها زده و فرشی نارنجی را نظاره کنید. پاییز درفک لحظاتی عاشقانه و تکرار نشدنی را برایتان رقم خواهد زد. این فصل فرصتی عالی است برای اینکه دست به دست یار داده و همزمان با تماشای عشوهگری برگهای زرد و نارنجی از عشق و عاشقی بگویید.
اقامت در درفک
برای اقامت در درفک سه گزینه پیش روی شما قرار دارد:
۱. اقامت در طبیعت
اقامت در طبیعت جذابترین و هیجانانگیزترین گزینه برای اقامت در درفک است. اگر اهل کمپینگ هستید، حتما چادر و تجهیزات کمپینگ را با خود برداشته و شبی را در دشت اطراف درفک سپری کنید. مطمئن باشید شبی خاطرهانگیز برایتان رقم خواهد خورد و حسابی لذت میبرید.
۲.اقامت در اقامتگاههای منطقه درفک
اگر خیلی با کمپ در طبیعت موافق نیستید و ترجیح میهید شب را در یک اتاق آرام و سنتی سپری کنید. اقامت در اقامتگاههای موجود در منطقه درفک یک گزینه عالی برای شماست. با اقامت در این اقامتگاهها هم زندگی سنتی را تجربه کرده و هم میتوانید ۲-۳ روزی در درفک اقامت داشته باشید؛ با اقامت در اقامتگاههای محلی هر روز صبح زود بیدار شده از فضای طنینانگیز صبح لذت ببرید و روزتان را با جیکجیک گنجشکان و آواز پرندگان شروع کنید.
۳. اقامت در مسافرخانه و هتلهای نزدیک به درفک
اقامت در مسافرخانهها و هتلهای نزدیک به درفک مهمترین مزیتی که دارد این است که این دست از اقامتگاهها امکانات کاملی را در اختیار شما قرار داده و تجربهای شبیه زندگی در منزل شخصیتان را در اختیارتان قرار میدهد. بنابراین اگر میانه خوبی با زندگی بدون امکانات در طبیعت ندارید، اقامت در هتلها و مسافرخانههای نزدیک به درفک بهترین گزینه برای شماست. شب را تا صبح در هتل یا مسافرخانه به سر برده و صبحها با اتومبیل شخصی به درفک بروید و از بودن در منطقه لذت ببرید.
توصیههای سفر
- مسیر دسترسی به قله درفک دارای پوشش جنگلی است. این پوشش جنگلی در فصول سرد سال مهگیر شده و حرکت در آن خطرناک است. بنابراین در فصول سرد سال از رفتن به قله کوه پرهیز کنید.
- به یاد داشته باشید که در جنگلهای این منطقه حیوانات وحشی نیز زندگی میکنند. در نتیجه موقع حرکت بین درختان بهصورت گروهی حرکت کرده و از حرکت تک نفره خودداری کنید.
- با توجه به اینکه در فصول سرد سال بهخصوص اواسط پاییز و زمستان بارندگی در این منطقه زیاد میشود و مسیرهای دسترسی بعضا خطرناک و حتی صعبالعبور میشود، حتیالاامکان از سفر خودداری کرده یا در صورت سفر وسایل ایمنی همچون زنجیر چرخ همراه داشته باشید.
- با توجه به اینکه منطقه درفک ییلاقی است و طبیعتا هوای آن سرد است، بهتر است حتی در فصول گرم سال نیز جهت احتیاط لباس گرم همراه خود داشته باشید.
- قبل از سفر به این منطقه شرایط جوی منطقه را بررسی کنید. منطقه درفک مثل بیشتر مناطق شمال در اکثر ماههای سال با بارش باران و برف روبهرو است. بنابراین بهتر است قبل از سفر از وضعیت آبوهوای درفک باخبر باشید تا بتوانید بهترین بهره را از مسافرت خود ببرید.
- چون مسیر دسترسی به درفک هموار نیست و در تاریکی دیدتان کاهش پیدا میکند، توصیه میشود طوری برنامهریزی کنید که قبل از تاریکی به درفک رسیده و آنجا مستقر شوید تا مجبور نباشد شب رانندگی کنید.
- برای حفظ زیباییها طبیعت و بکر ماندن آن از ریختن زبالههای خود در طبیعت یا آتش زدن آنها خودداری کنید؛ بلکه همه را در یک کیسه جمعآوری کرده و به سطل زباله منتقل کنید.
- اگر قصد برپا کردن آتش را دارید حتما در محلهایی که از قبل در آنها آتش روشن شده آتش روشن کنید تا از این طریق آسیبی به طبیعت وارد نشود. علاوهبراین حتما قبل از ترک محل از خاموش شدن آتش نیز مطمئن شوید تا مبادا خطر آتشسوزی جنگل و دشت را تهدید کند.
- سعی کنید برای روشن کردن آتش از ذغال استفاده کنید، اما اگر به هر دلیلی مجبور به استفاده از چوب درختان شدید، از چوبهای خشک استفاده کنید.
- بهتر است مایحتاج خود برای سفر از مواد خوراکی گرفته تا لوازم مورد نیازتان را از محل زندگی خود یا شهرهای بین راهی تهیه کنید. بهاینشکل خیالتان از بابت همهچیز راحت است و نگرانی از بابت نبودن مایحتاجتان در درفک وجود نخواهد داشت.
- اگر اهل عکاسی هستید، حتما تجهیزات عکاسی را همراه خود داشته باشید تا هم از محیط تصاویری به یادگار ثبت کرده و هم یک عکاسی در شب بینظیر را در منطقه تجربه کنید.
- برای شارژ گجتهای خود نظیر گوشی، تبلت و دوربین علاوهبر همراه داشتن شارژرهای آنها سعی کنید یک پاوربانک یا مبدل برق ۱۲ به ۲۲۰ همراه خود داشته باشید تا اگر به هر دلیلی به برق شهری دسترسی نداشتید، بتوانید باتری گجتهای خود را شارژ کرده و در طول سفر از آنها استفاده کنید.
- برای سفر به این منطقه توصیه میشود هر آنچه را لازم است، همراه خود ببرید. از سادهترین چیزها مثل آب مصرفی گرفته تا وسایل مورد نیاز مثل چادر مسافرتی، کیسه خواب، چراغ قوه، پیکنیک و… . همه را همراه خود داشته باشید تا سفری لذتبخش و بدون نگرانی از نداشتن امکانات مورد نیاز را تجربه کنید.
سخن پایانی
سفر به درفک را میتوان هم فال دانست و تماشا چراکه در این منطقه هم دشت و جنگل وجود دارد و هم قلهای که آن را فتح کنید. بنابراین اگر دوست دارید به منطقهای سفر کنید که همه چیز از دشت و جنگل زیبا و بکر تا قلهای سر به فلک کشیده و زیبا را در خود جای داده باشد. من سفر به درفک را به شما پیشنهاد خواهم داد.
اگر از سفر به درفک تجربهای دارید یا فکر میکنید چیزی به اشتباه ثبت شده یا از قلم جامانده است، آن را از بخش نظرات با ما و سایر کابران مجله راستین گشت درمیان بگذارید.
منبع: علی بابا