دامغان یعنی نماد تمدن، نماد قدرت، یادگاری از ایران باستان! دامغان در دل خود سرگذشتی طولانی از تاریخ ایران را جای داده است. قدمبهقدم شهر دامغان پر است از آثار تاریخی که یادگارهایی از دوران پر فراز و نشیب ایران است. از مساجد باستانی گرفته تا برجها و قلعهها همگی مهمترین جاهای دیدنی دامغان در سفر به دامغان هستند که از ظهور و افول پادشاهان ایران و قدرتهای سیاسی سخن میگویند.
در ادامه با مجله گردشگری علیبابا به طور خلاصه داستانهای چند هزارساله دامغان را وررق میزنیم. در راهنمای سفر به دامغان کلی اطلاعات جالب درباره جاهای دیدنی دامغان و جاهای دیدنی سمنان پیش روی شما است.
جاهای دیدنی معروف دامغان کجاست؟
بهترین هتلهای دامغان کدام است؟
از دامغان به کدام شهرها میتوان سفر کرد؟
بهترین راه دسترسی به دامغان کدام است؟
مشخصات جغرافیایی دامغان
دامغان در استان سمنان، شمال شرق ایران قرار دارد. شهر باستانی دامغان به خاطر موقعیت جغرافیایی دو نوع آب و هوا دارد. این شهر از شمال به جنگل و کوه، و از جنوب به کویر میرسد. به همین دلیل قسمت شمالی دامغان آب و هوای معتدل و بارندگی دارد؛ اما قسمت جنوبی آن، دارای آّب و هوای کویری و خشک است.
شهرها و روستاهای مهم و معروف دامغان
سفر به دامغان در مسیر سفر تهران به مشهد که یکی از پرترددترین و اصلیترین مسیرهای ایران است قرار دارد. جاده تهران به مشهد، غرب و شرق ایران را به هم وصل میکند. به همین دلیل، هر روز قطارها و اتوبوسهای زیادی از مسیر دامغان عبور میکنند.
همچنین دسترسی به شمال کشور از دامغان بسیار راحت است. چون دامغان جادهای به ساری دارد که مسیر را برای مسافرانی که میخواهند به سمت شمال بروند نزدیک کرده است.
برای افرادی که میخواهند از دامغان به اصفهان بروند یک جاده از سمت جنوب دامغان وجود دارد. اما چون این جاده از دشت کویر عبور میکند در مقایسه با جادههای دیگر کمترددتر است.
جمعیت دامغان بر اساس آمار سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۵ حدودا ۵۹۱۰۶ نفر و ۲۳۴۱۹ خانوار بوده است.
چندتا از روستاهای مهم و معروف دامغان عبارت هستند از ورکیان، تویهدروار، کلا، صلحآباد، قوشه، صیدآباد، روستای عبدیان، امامزاده هفتنان، وامرزان، خوارزان، دروار، شامان، امام آباد، و روستای نمکه.
قبل سفر به دامغان خوب است بدانید این شهر در استان سمنان و در جنوب رشته کوه البرز و شمال دشت کویر قرار دارد. فاصله دامغان از تهران ۲۱۶ کیلومتر و در بین مسیر تهران به خراسان است. جالب است بدانید که شهر سمنان مرکز فضایی ایران است. به خاطر آب و هوای تمیز و موقعیت جغرافیایی، این شهر یکی جاهای مناسب برای تماشای آسمان شب است. به همین دلیل تورهای رصد آسمان دامغان در بین گردشگرها پرطرفداران زیادی دارد.
لوکیشن دامغان روی گوگل مپ
تاریخچه دامغان
دامغان یکی از قدیمیترین شهرهای ایران است که قدمت آن به دوره پارتها میرسد. نام شهر دامغان در طول تاریخ چند بار تغییر کرده است. این شهر در گذشته به زبان یونانی با نام هکاتم پولیس معروف بوده که معنی آن به زبان پارسی یعنی صددروازه. یونانیان به شهرهایی که بیشتر از ۴ دروازه داشتند «هکاتم» میگفتند. «پولیس» هم به زبان یونانی یعنی شهر.
سپس نام شهر توسط زرتشتیان به ده مغان تغییر کرد و در آخر تبدیل به دامغان شد. دامغان در تاریخ ایران مهمترین بخش ایالت قومس (از ایالتهای قدیمی ایران) محسوب میشود. استان سمنان امروزی همان سرزمین باستانی قومِس است.
این شهر پارتی در دوره اشکانیان (از ۲۰۰مین سال قبل از تقویم میلادی) با نام صددروازه پایتخت شناخته میشد. از آنجاییکه دامغان پایتخت اشکانیان بود، از لحاظ تاریخی بسیار مورد توجه است. آثار تاریخی دورههای مهم مثل هخامنشیان، اشکانیان، ساسانیان، قاجاریان و … منابع مهمی برای پژوهشهای باستانشناسی هستند.
در تابستان ۳۳۰ (قبل از میلاد) اسکندر مقدونی در این منطقه حضور داشت و با مرگ او امپراتوری سلوکیان قدرت را در دست گرفتند. سپس، قبیله پارتی در تاریخ ۲۳۸ قبلاز میلاد دامغان را فتح کردند و تبدیل به نخستین پایتخت اشکانیان شد. در دوران پس از اسلام نام شهر دامغان یا همان صددروازه به «شهر قومس» شهرت شهرت پیدا کرد.
آب و هوای دامغان
شهر دامغان در دامنههای جنوبی سلسله کوههای البرز قرار دارد و ارتفاع آن از شمال به جنوب کم میشود و به دشت کویر میرسد.آب و هوای دامغان به خاطر تاثیر بارندگی و وزش باد از سمت گرگان و مازندران در فصل تابستان معتدل و در فصل زمستان سرد است. اوایل فصل پاییز آب و هوای دامغان معتدل است؛ ولی کم کم از آبان ماه وزش باد شروع میشود و رو به سردی میرود.
در کل آب و هوای دامغان بیثبات است. در سفر به دامغان ممکن است صبح گرم و آفتابی باشد، ولی ظهر بارانی و خنک! حتی بعضی وقتها در یک روز ۴ فصل را تجربه میکنید! در فصل بهار آب و هوای دامغان معتدل است و کمی رو به خنکی میرود. این شهر تحت تاثیر بادهای غربی و بادهای کویری است. به همین دلیل بیشتر وقتها هوایی بادی دارد. بادهای غربی معمولاً مرطوب هستند و در ماههای سرد سال میوزند.
بادهای کویری بیشتر در ماههای گرم سال و از سمت مناطق کویری میوزند. وقتی این بادها در فصل تابستان به سمت دامغان میوزند، باعث افزایش درجه حرارت و خشکی هوا میشوند. در کل دامغان از جمله شهرهایی است که در فصل تابستان هوای خنکی دارد و با سفر به دامغان میتوانید حالوهوای تازهای را تجربه کنید.
بهترین زمان سفر به دامغان
بهترین زمان سفر به دامغان فصل بهار و اوایل پاییز است. البته قسمت شمالی دامغان به خاطر نزدیکی به رشته کوههای البرز هوایی خنک و معتدل دارد. به همین دلیل در فصل تابستان دامغان یکی از شهرهای خنک ایران محسوب میشود.
اما قسمت جنوبی دامغان به ناحیه کویری نزدیک است؛ و تابستانها به خاطر بادهای گرم و خشکی که از سمت کویر میوزد مناسب گردشگری نیست. به همین دلیل پیشنهاد میدهم در فصل بهار یا اوایل پاییز به قسمت جنوبی دامغان سفر کنید.
البته بهتر است بدانید که در تعطیلات نوروز، دامغان هم مثل شهرهای دیگر ایران خیلی شلوغ میشود. اگر به دنبال استراحت در جایی دنج و دور از شلوغی هستید، باید بعد از تمام شدن تعطیلات نوروز به دامغان سفر کنید.
مهر ماه بهترین زمان سفر به دامغان برای افراد فراری از شلوغی است. اوایل پاییز دامغان آب و هوای دلچسبی دارد. به خاطر شروع مدرسهها بهترین زمان برای استراحت و لذت بردن از دیدنیهای دامغان فصل پاییز. اگرچه آخر تابستان، یعنی شهریور دامغان هوای خوبی دارد، اما به خاطر اینکه تعطیلات تابستانی در حال تمام شدن است، شهر پر از گردشگر میشود.
به همین دلیل ماه شهریور برای افرادی که از شلوغی فراری هستند اصلا مناسب نیست.
حمل و نقل در دامغان چطور است؟
برای تردد در شهر دامغان باید از تاکسی و اتوبوس و یا خودرو شخصی استفاده کنید. دامغان شهر خلوتی است و ترافیک زیادی ندارد. این شهر مترو ندارد.
مسیرهای دسترسی به دامغان
برای سفر به دامغان راههای متعددی پیش رو دارید. انتخاب راحتترین روش سفر به دامغان بستگی به مبدا سفر و مسافت آن دارد. سفر به دامغان از تهران با قطار، اتوبوس و خودرو شخصی بهترین گزینهها هستند. دامغان فرودگاه ندارد، به همین دلیل، اگر مسافت شهر شما به دامغان نزدیک است بهتر است سفر زمینی را انتخاب کنید.
– سفر به دامغان با هواپیما
از هر شهری میخواهید به دامغان سفر کنید بهتر است بدانید هیچ ایرلاینی پرواز مستقیم به دامغان ندارد چون دامغان فرودگاه ندارد. اما اگر حوصله سفر زمینی به دامغان را ندارید باید بلیط هواپیما شاهرود یا بلیط هواپیما سمنان را رزرو کنید. نزدیکترین فرودگاهها به دامغان، فرودگاه سمنان و فرودگاه شاهرود هستند.
از شاهرود یا سمنان هم باید بلیط اتوبوس دامغان تهیه کنید. مسیر سمنان تا دامغان با اتوبوس ۱۱۳ کیلومتر است. حدود ۱ ساعت و نیم طول میکشد تا از سمنان به دامغان برسید. البته اگر مسیر سفر ترافیک نباشد. از فرودگاه شاهرود تا دامغان با اتوبوس حدود ۸۰ کیلومتر است و ۱ ساعت طول میکشد.
هزینه سفر به دامغان با هواپیما با توجه به مسافت از مبدا تا مقصد سفر، ایرلاینی که برای سفر به دامغان انتخاب میکنید و تاریخ سفر متغیر است. به همین دلیل بهتر است قیمت بلیط هواپیما و قیمت بلیط اتوبوس به دامغان را در سایت علیبابا ببینید.
– سفر به دامغان با قطار
سفر به دامغان با قطار از تهران ۵ ساعت طول میکشد. البته ممکن است با توجه به شرایط قطار، مدت توقف، وضعیت آب و هوا و مواردی مثل اینها سفر با قطار از تهران به دامغان کمتر یا بیشتر طول بکشد. قطارهایی که در مسیر ریلی تهران، اصفهان، مشهد و سمنان هستند از دامغان رد میشوند. برای سفر با قطار از اصفهان به دامغان باید بلیط قطار اصفهان مشهد را بگیرید و در ایستگاه سمنان یا شاهرود پیاده شوید.
راه آهن در سفر به دامغان
ایستگاه راه آهن دامغان یا همان ایستگاه قطار در سفر به دامغان در بلور بسیج و میدان راه آهن دامغان قرار دارد. این ایستگاه امکاناتی از قبیل بوفه، سرویس بهداشتی، نمازخانه و پارکینگ دارد. بازارچه دوشنبه بازار دامغان هم نزدیک ایستگاه قطار دامغان است. فاصله ایستگاه قطار تا مرکز شهر دامغان با خودرو حدود ۱۰ دقیقه است.
– سفر به دامغان با اتوبوس
سفر با اتوبوس به دامغان خوبیهای زیادی دارد. اول از همه اینکه اتوبوسهای مخصوص مسافربری سریع، راحت و امن هستند. وجود سیستمهای گرمایشی و سرمایشی مناسب، صندلی راحت و تلویزیون برای تماشای فیلم مسیر سفر را برایتان راحتتر میکند. از دیگر خوبیهای سفر به دامغان با اتوبوس این است که در مسیر میتوانید از تماشای مناظر بین راه لذت ببرید و حتی عکاسی کنید.
از لحاظ اقتصادی هم که دیگر لازم نیست بگویم سفر با اتوبوس ارزانترین روش است. همچنین، چون دامغان در جادهای پرتردد قرار دارد هر روز در ساعتهای مختلف بلیط اتوبوس به دامغان پیدا میشود. برای سفر به دامغان از هر کجای ایران میتوانید بلیط اتوبوس به دامغان را از علیبابا بخرید.
– سفر به دامغان با خودرو شخصی
سفر زمینی به دامغان هم فال است و هم تماشا! در مسیر میتوانید از تماشای مناظر طبیعی لذت ببرید و عکاسی کنید. حتی اگر عجله ندارید، پیشنهاد میکنم در شهرهای سر راهتان بمانید و سری هم به جاهای دیدنی دامغان بزنید. بالاخره جاده هم بخشی از سفر است!
سفر از تهران به دامغان با خودرو شخصی حدود ۴ تا ۵ ساعت طول میکشد. البته باید بگویم که مدت زمان سفر به دامغان با ماشین با توجه به سرعت حرکت، زمان توقف در مسیر و حجم ترافیک فرق دارد. در کل از تهران تا دامغان با ماشین ۳۵۰ کیلومتر راه دارید.
سفر از اصفهان به دامغان با خودرو شخصی حدود ۶۵۰ کیلومتر است. مدت زمان سفر با ماشین از اصفهان به دامغان بدون توقف و ترافیک بین ۷ تا ۸ ساعت طول میکشد.
برای سفر به دامغان با خودرو شخصی از شیراز راهی طولانی در پیش دارید. از شیراز به دامغان با ماشین حدود ۱۰۰۰ کیلومتر راه است که تقریبا ۱۲ ساعت طول میکشد. این مسیر از سمت میبد و اردکان یزد رد میشود. با این اوصاف بهتر است بیخیال سفر با خودرو شخصی از شیراز به دامغان شوید. اما اگر باز هم دوست دارید با ماشین خودتان سفر کنید، میتوانید در یکی از شهرهای بین راه شب را بمانید. از آنجاییکه یزد تقریبا وسط راه است، بهتر است که در هتلهای ارکان یزد و یا میبد یزد اقامت داشته باشید. برای رزرو هتل های یزد با قیمت مناسب میتوانید به سایت علیبابا مراجعه کنید.
سفر از مشهد به دامغان با خودرو شخصی حدود ۵۶۵ کیلومتر است و بدون توقف ۷ ساعت طول میکشد.
از بندر عباس برای سفر به دامغان با خودرو شخصی از نزدیکترین مسیر ۱۲۱۶ کیلومتر است. اگر بخواهیم بدون توقف و در نظر گرفتن ترافیک حساب کنیم، تقریبا ۱۴ ساعت راه دارید! پس بهتر است بدانید که مسیری طولانی و زمانبر در پیش دارید. برای افرادی که عجله دارند و یا حوصله سفر زمینی را ندارند، سفر با خودرو شخصی را پیشنهاد نمیکنم.
به هر حال میدانید که رانندگی خستهکننده است و ممکن است که حتی در مسیر خوابتان هم بگیرد. به همین دلیل بهتر است روشهای دیگر را برای سفر انتخاب کنید. یا میتوانید در یکی از شهرها در مسیر شب را بمانید و استراحت کنید. ولی خب در این صورت تعداد روزهای سفرتان بیشتر میشود.
مسیر سفر با ماشین شخصی از بندرعباس به دامغان به ترتیب از شهرهای زیر هستند:
سیرجان کرمان، شهربابک کرمان، انار کرمان، مهریز یزد، میبد یزد، اردکان یزد، چوپانان اصفهان، جندق اصفهان، و سمنان.
اگر وقت کافی برای گشتوگذار دارید میتوانید در برنامه سفرتان بازدید از شهرهای کرمان، یزد، اصفهان و سمنان را هم قرار دهید. ولی خب برای بازدید از جاهای دیدنی و گردشگری این شهرها وقت زیادی باید داشته باشید.
– سفر به دامغان از تهران
روشهای مختلفی برای سفر به دامغان از تهران دارید. برای سفر به دامغان از تهران با توجه به شرایطی که دارید، میتوانید با خودرو شخصی، اتوبوس، قطار و هواپیما سفر کنید.
البته برای سفر با هواپیما باید بگویم که دامغان فرودگاه ندارد و شما نمیتوانید پرواز مستقیم به دامغان بگیرید. به همین دلیل باید برای فرودگاه شاهرود یا سمنان بلیط هواپیما بگیرید. چون از تهران تا دامغان مسافت کوتاه است و معمولا همه سفر زمینی به دامغان را انتخاب میکنند.
سفر به دامغان از تهران با خودرو شخصی حدود ۴ تا ۵ ساعت طول میکشد. بهترین مسیر زمینی از تهران به دامغان جاده تهران به مشهد است. البته باید بگویم که مدت زمان سفر به دامغان با ماشین با توجه به سرعت حرکت، زمان توقف در مسیر و حجم ترافیک فرق دارد. در کل از تهران تا دامغان با ماشین ۳۵۰ کیلومتر راه دارید.
سفر از دامغان به شهرها و روستاهای نزدیک
سمنان کلی جاهای دیدنی طبیعی و تاریخی بینظیر دارد که بازدید از آنها تجربه سفری فراموش نشدنی را برایتان رقم میزند. به همین دلیل توصیه میکنم ابتدا راهنمای سفر به سمنان را کامل بخوانید و با جاهای دیدنی این شهر آشنا شوید. بعد لیستی از جاهایی که میخواهید ببینید تهیه کنید تا بتوانید به خوبی برای سفر برنامه ریزی کنید.
– سفر به گرمسار
برای سفر از دامغان به گرمسار بهترین روش سفر زمینی است. شما میتوانید بلیط اتوبوس دامغان به گرمسار را بگیرید و یا اینکه با خودرو شخصی به گرمسار بروید. از مزیت سفر با خودرو شخصی این است که در مسیر هر جایی دوست داشتید میتوانید توقف کنید. همچنین، وقتی به گرمسار رسیدید میتوانید به راحتی از جاهای دیدنی گرمسار بازدید کنید. مسافت جادهای دامغان گرمسار ۲۳۰ کیلومتر و حدود ۳ ساعت است.
سفر به گرمسار از دامغان با قطار حدود ۳ ساعت و نیم طول میکشد. برای اطلاع از قیمت بلیط قطار دامغان گرمسار میتوانید به سایت علیبابا مراجعه کنید.
سفر با هواپیما از دامغان به گرمسار امکانپذیر نیست چون این شهرها فرودگاه ندارند.
– سفر به سمنان
اگر میخواهید با خودرو از دامغان به سمنان سفر کنید ۱۱۵ کیلومتر و معادل ۱ ساعت و نیم راه دارید. در مسیر دامغان سمنان کلی جاذبههای تاریخی و طبیعی وجود دارند که مسیر را برایتان لذتبخشتر میکنند.
سفر به دامغان و از آنجا به سمنان با قطار حدود ۲ ساعت طول میکشد. برای اطلاع از قیمت بلیط قطار دامغان سمنان میتوانید به سایت علیبابا مراجعه کنید. اگر خودر شخصی ندارید، اتوبوسهای دامغان سمنان هم انتخاب خوبی برای سفر هستند.
سفر با هواپیما از دامغان به سمنان امکانپذیر نیست چون دامغان فرودگاه ندارد.
– سفر به شاهرود
سفر از دامغان به شاهرود ۱ ساعت طول میکشد. با توجه به مسافت نزدیک دامغان به شاهرود، سفر زمینی سریعتر است. چون معطلیهای ایستگاه قطار را ندارد. همچین، در سفر زمینی از دامغان به شاهرود میتوانید هر جا که جاذبه زیبایی دیدید توقف کنید.
در سفر به دامغان وقتی به شاهرود میرسید، داشتن وسیله نقلیه خیلی کمک میکند تا به راحتی و با خیال آسوده به بازدید از جاذبههای گردشگری شاهرود بروید. سفر با خودرو شخصی یا اتوبوس تقریبا ۴۵ دقیقه طول میکشد. مسافت زمینی دامغان تا شاهرود ۷۱ کیلومتر است.
– سفر به آرادان
سفر از دامغان به آرادان با خودرو شخصی ۲ ساعت و ۲۰ دقیقه و معادل با ۲۱۳ کیلومتر است.
جاهای دیدنی دامغان: جاذبههای تاریخی
اگر سفر به دامغان را برای بناهای تاریخی آن دوست دارید، این جاهای دیدنی را از دست ندهید. جاذبههایی از جنس قلعه و برگهای تاریخ که مات و مبهوتتان میکند.
– بنای تاریخی چشمه علی؛ میراث ارزشمند قارجارها
چشمه علی از جاهای دیدنی دامغان و یکی از پرطرفدارترین جاذبه های گردشگری طبیعی دامغان محسوب میشود. دو بنای باشکوه از دوران قاجار در کنار این چشمه ساخته شدهاند. بازدید از چشمه علی مثل این است که با یک تیر دو نشان بزنید. چون هم میتوانید از منظره دلنشین چشمه و درختان بید بلند قامت لذت ببرید، هم از دو بنای تاریخی مهم دیدن کنید.
چشمهعلی در سفر به دامغان از دوره قاجار به خاطر آب و هوای خوب و سرسبز بودنش خیلی مورد توجه پادشاهان بوده. به همین خاطر «آغامحمدخان» قاجار در دوران حکومتش دستور ساخت این بنا را میدهد.
بعد از «آغامحمدخان»، وقتی که «فتحعلی شاه» قاجار به حکومت میرسد دستور ساخت «بنای فتحعلی شاهی» را میدهد.
– مسجد تاریخانه یا مسجد چهل ستون
یکی از جاهای دیدنی دامغان مسجد تاریخانه است. تاریخانه که نام دیگر آن مسجد چهل ستون است، از قدیمیترین مساجد ایران است. قدمت تاریخانه به دوره ساسانیان میرسد. این اثر در تاریخ ۱۵ دی ۱۳۱۰ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
تاریخانه قبل از تسلط اعراب بر ایران، آتشکده بود و جایی مقدس و مهم برای مردم دامغان محسوب میشد. اما بعد از ورود اسلام به ایران، تاریخانه تغییر کاربری داد و به مسجد تبدیل شد. معماری بنا به سبک دوره ساسانیان است. این بنا چون ابتدا کاربری آتشکده داشته و محل نیایش بوده، «تاریخانه» نامیده میشد. تاریخانه به معنای «خانه خدا» است.
دلیل اینکه به «تاریخانه»، «چهل ستون» هم میگویند، وجود ستونهای متعدد در این بناست. تاریخانه ۲۶ ستون دایرهای با حدود ۶ متر ارتفاع از زمین تا پشت بام دارد. در سفر به دامغان بازدید از این بنای تاریخی از جاهای دیدنی دامغان را از دست ندهید.
– برج طغرل دامغان
برج طغرل دامغان بین روستای مهماندوست و روستای امام آباد قرار دارد. این بنا بیشتر با نام برج مهماندوست شناخته میشود. البته برخی از مردم محلی دامغان به آن برج معصومزاده هم میگویند.
برج مهماندوست در سفر به دامغان یکی از آثار ملی ایران است که در دوره سلجوقیان ساخته شده است. هنگام بازدید از برج طغرل دامغان میتوانید سری هم به تپه باستانی مهماندوست در قسمت جنوبی و قبرستان روستاهای مهماندوست در سمت شرقی برج بزنید. این برج شباهت زیادی به برج طغرل شهرری دارد و اهمیت آن بیشتر به خاطر داشتن طاقنما و مقرنس آجرکاری است.