
جادهها معمولا یک مسیر گذرا هستند که ما را از مبدا به مقصد میرسانند و خودشان هدف گردشگری نیستند. این جمله در رابطه با هر جادهای میتواند صدق کند، به جز جاده «اسالم به خلخال». این جاده شبیه هیچ مسیر دیگری نیست و خودش یک مقصد گردشگری تمامعیار است.
در جاده اسالم به خلخال شما برای خستگی درکردن ماشینتان را متوقف نمیکنید، بلکه با خیال راحت خاموشش میکنید و عجلهای هم برای رسیدن به مقصد ندارید. چرا که این مسیر، از هر مقصدی زیباتر است.
من قصد دارم در این مقاله از مجله گردشگری راستین گشت لیدر شما باشم و اطمینان دهم که در این سفر، لیدرتان از خود شما هم هیجانزدهتر و مشتاقتر است!
بهترین زمان سفر به جاده اسالم به خلخال چه وقت است؟
فاصله تهران تا جاده اسالم به خلخال چقدر است؟
مهمترین جاهای دیدنی مسیر اسالم به خلخال کجا هستند؟
جاده اسالم به خلخال کجاست؟
اسالم شهری در استان سرسبز گیلان و در واقع بخشی از شهرستان تالش است که مبدا زیبای ما به حساب میآید. دست آخر هم سفرمان به خلخال که شهری در جنوب اردبیل است، ختم میشود. مسیری خیالانگیز که مناظر بینظیرش کاری میکند تا عادتِ به ساعت نگاه کردن و کیلومتر شمردن در طول مسیر را فراموش کنیم.
جاده اسالم به خلخال حدود ۷۰ کیلومتر است. این یعنی طی مسیر آن چیزی حدود ۱:۳۰ ساعت زمان میبرد. مدت زمان کوتاهی که تحت تاثیر طبیعت بینظیرش، بسیار کمتر هم به چشممان خواهد آمد.
یکی از خوبیهای جاده اسالم به خلخال، تعداد زیاد تابلوهای راهنما است که در طول مسیر به آن برمیخوریم. این تابلوها کمک زیادی به پیدا کردن نقاط گردشگری بینراهی میکنند؛ جاهایی مانند روستای لاکه یا ناو که قطعا ارزش دیدن دارند.
اسالم به خلخال روی گوگل مپ
آبوهوا و طبیعت زیبای اسالم به خلخال
فرقی نمیکند کدام فصل راهی اسالم به خلخال میشوید؛ این جاده همیشه از سایر نقاط خنکتر و حتی میشود گفت سردتر است. در بهار که انتظار هوای معتدل و بارانهای بهاری را داریم، اسالم به خلخال بسیار خنک و معمولا پربارش و گاهی مهگرفته است. به همین دلیل اسالم به خلخال در تابستان بیشتر از هر فصل دیگری، میزبان گردشگران است. تصور تابستانی سرسبز که برخلاف سایر نقاط، خنک باشد بسیار شیرین و دلچسب است.
اما همین آبوهوای منطقه اسالم به خلخال اواخر پاییز و به طور ویژه در فصل زمستان، بسیار این جاده را خطرناک میکند. جاده اسالم به خلخال به طور کلی جادهای پرپیچوخم و متاسفانه بدون زیرساختهای لازم برای سفر ایمن است.
توصیهام به شما این است که تنها در آبوهوای معتدل به دیدن زیباییهای اسالم به خلخال بروید. اگرچه دلم میخواست تنها از زیباییهای کمنظیر این منطقه برایتان بگویم، اما واقعیت این است که امنیت رانندگی در این جاده پایین است و تا به حال تصادفها و از مسیر خارج شدنهای بسیاری کام هموطنانمان را تلخ کرده است. موضوعی که امیدواریم با توجه بیشتر به این جاده و رسیدگی به آن، هرچه زودتر خطرات را به حداقل رسانده و خیالمان را آسوده کند.
جاذبههای دیدنی اسالم به خلخال
تصور هزار و یک جاذبه فوقالعاده در اسالم به خلخال، جادهای که تنها ۷۰ کیلومتر طول دارد، کاری دشوار است؛ اما راستش را بخواهید این منطقه، قدمبهقدم جاذبه است و پای شما بیشتر از آنکه روی پدال گاز برود، باید ترمز کند و بایستد!
در این قسمت از معروفترین ایستگاههایی که نباید از دستشان بدهید برایتان خواهم گفت.
۱- جنگل تالش
خودمانیم، بارها نام جنگل را شنیدهایم اما جنگل واقعی را به چشم ندیدهایم! جنگلی که تنوع درختانش بیشمار باشد و هزارویک گونه حیوانی در آن زندگی کنند. اما از همین ابتدا حساب جنگل تالش را از سایر جنگلهایی که تا به امروز دیدهاید، جدا کنید. جنگل تالش در مسیر اسالم به خلخال قرار دارد و ۱۵۰ نوع درخت را در خود جا داده که ۳۶ گونه از آنها بومیاند و در جنگلهای مناطق دیگر دیده نمیشوند.
در جنگل تالش هم درختان میوه مانند گلابی، فندق، زردآلو و انجیر دیده میشود، هم درختان کمنظیری چون لهله خزر، شمشاد هیرکانی و آکاسیای ابریشمی. طبیعتا این تنوع در پوشش گیاهی، خانه منحصربهفردی برای حیوانات گوناگون میسازد. پس در این جنگل دیدن آهویی که میدود، بزی کوهی که میجهد و ببری که میدرد خیلی دور از ذهن نیست!
۲- پارک جنگلی گیسوم در جاده اسالم به خلخال
پارک جنگلی گیسوم در نوار مرزی استان گیلان قرار دارد و میشود گفت حسنِ ختام این استان است. پارک جنگلی با درختان سرسبز و بلندقامت که به زیبایی کنار جادهای که به دریای خزر میرسد قد علم کردهاند.
مسیر رویایی که به زیباترین حالت ممکن جنگل را به دریا متصل میکند، دلیلی کافی برای سر زدن به گیسوم است؛ با این حال تفریحات دریایی موجود در ساحل گیسوم قطعا از آن چیزهایی است که روی تصمیمتان میتواند اثر بگذارد و مصممترتان کند. تفریحات مهیجی مانند شاتل، پاراسل، قایقسواری، جت اسکی و… .
هنگام گذر از جاده پر درختی که مانند یک تونل سقف بالای سرتان را رنگ زده، حتما توقف کنید و قدری بیشتر فرصت تماشا به خودتان بدهید. اگر وارد جنگل شوید شانس چشیدن میوه از درختان ازگیل، انار، به، زردآلو و سیب را هم پیدا خواهید کرد.
پارک جنگلی گیسوم در مسیر اسالم به خلخال قرار دارد و لازم نیست خیلی از مسیر اصلی دور شوید. اما برای آسانتر شدن کار لوکیشن این پارک را برایتان میگذارم.
پارک جنگلی گیسوم روی گوگل مپ
۳– روستای ناو
روستاگردی یکی از بخشهای گردشگری است که همیشه طرفداران خاص خودش را دارد. در مسیر اسالم به خلخال هم روستاهای بکری وجود دارند که من را به شخصه هوایی میکنند و هوس اقامت در آنجا را به دلم میاندازند. آرزویی شیرین که هرچندوقت یک بار به سراغ خیلی از ماها میآید… .
روستای ناو یکی از محلیترین روستاهای این ناحیه است که هم طبیعت زیبا و دستنخوردهای دارد، هم در آن خبری از آبوهوای شرجی سواحل تالش نیست. بافت بومی خانهها هم دستبهدست دیگر زیباییهای روستای ناو داده است تا قابهای ماندگاری در خاطرتان بسازد. حالا کنار همه اینها هوای غالبا مهآلود هم تصور کنید.
راستی اگر قصد ماندن در روستای ناو را داشتید، هم میتوانید خانههای محلی که اجاره داده میشوند را رزرو کنید، هم گزینه در طبیعت و چادر مسافرتی ماندن وجود دارد. فقط اگر انتخابتان مورد دوم بود، بهتر است برای حفظ امنیتتان زیاد از روستا دور نشوید.
روستای ناو روی گوگل مپ
۴– آبشار دریابن
در ۱۲ کیلومتری مسیر اسالم به خلخال، در نزدیکی روستای «لاکه تاشون» جادهای فرعی وجود دارد که شما را به یک آبشار زیبای ۳۰ متری میرساند. البته ناگفته نماند برای رسیدن به این آبشار باید مسیری را طی کنید که ابتدای راهش آسفالت است، اما بعد خاکی میشود و نهایتا هم نیاز به حدود ۴۰-۳۰ دقیقه پیادهروی پیش میآید.
آبشار دریابن به آبشار ناو هم معروف است، پس اگر یکی از این دو اسم را شنیدید، گمان نکنید که از دو آبشار متفاوت صحبت میشود. یک پیشنهاد جذاب هم بهتان بدهم و بروم سراغ معرفی جاذبه بعدی؛ هنگام گذر از حوضچه پرورش ماهی که در بین راه به آن برمیخورید، چند ماهی تازه بخرید و کنار آبشار خود را مهمان ماهی کبابی کنید. تجربهای شیرین که تا مدتها طعمش زیر دندانتان خواهد ماند.
آبشار دریابن روی گوگل مپ
۵– ییلاق لرزره
ییلاقها همیشه از جذابترین و خیالانگیزترین بخشهای یک گردشگری هستند. ییلاقها همانطور که از اسمشان برمیآید، در فصول گرم مکان مناسبی برای وقت گذراندن در طبیعت هستند. در ییلاق لرزره خبری از دار و درخت نیست، در عوض دشت بزرگ و سبزرنگی که با گلهای رنگارنگ رنگولعاب بیشتری گرفته منتظر ماست.
ییلاق لرزره دقیقا میانه راه اسالم به خلخال قرار دارد و به جاده اصلی هم بسیار نزدیک است. میدانم آنقدر این مسیر پرجاذبه است که نمیدانید به سراغ کدامش بروید، اما ییلاق لرزره را نباید از دست داد.
اگر به فکر شب ماندن در این ییلاق هم هستید، خیالتان راحت! خانههایی با سقف شیروانی، چشماندازی که در کمتر جای دیگری گیرتان میآید و همچنین صدای جیرینگ جیرینگ زنگوله گوسفندان در ابتدای روز، چشم انتظارتان است. (در گوش شما هم این صدا پیچید یا فقط من شنیدمش؟…)
داشتن لوکیشین ییلاق لرزره کار را بسیار آسان میکند اما متاسفانه روی گوگل مپ آن را نتوانستم پیدا کنم. اگر راهی لرزره شدید، یک لوکیشن هم در قسمت کامنتها برایمان میگذارید؟ ممنونم.
۶– دریاچه سراگاه
درود به اسالم به خلخال و تمام جاذبههای تمامنشدنیاش! نوبتی هم باید، نوبت دریاچه سراگاه است. دریاچهای که در انعکاس آب زلالش، آسمان و جنگل را در آغوش گرفته. بیهیچ اغراق و بزرگنمایی این دریاچه حقیقتا زیباست!
در مسیر رسیدن به دریاچه سراگاه از میان شالیزارهای تالش گذر خواهید کرد که این یعنی حواستان حسابی درگیر است: چشمتان محو تماشا، گوشتان پر از آواز پرندگان، شامهتان پر از بوی برنج و کامتان شیرین از این آرامش خیال.
این دریاچه به «سه راه گاه» یا «سد خاکی» هم معروف است. یکی دیگر از چیزهای جالبی که در رابطه با این دریاچه میدانم، این است که این دریاچه کوچک، از طریق چشمههای جوشانی که در کف آن وجود دارد، پر میشود و همین باعث شفاف و زلال بودن آب سراگاه شده است.
اما این جالبترین چیزی نبود که در رابطه با این برکه گفتم! جالبتر اینجاست که بدانید این برکه یک ملک شخصی است که در آن پرورش ماهی انجام میشود و در واقع منبع درآمد بسیاری از اهالی روستای سراگاه است.
حالا که متوجه این موضوع شدید، احتمالا برایتان قابل درک خواهد بود که بگویم قایقسواری، آبتنی و همچنین ماهیگیری در این دریاچه ممنوع است. در میانه راه اسالم به خلخال، دریاچه سراگاه هم میتواند اقامتگاه خوبی برایتان باشد؛ چراکه هم امکان اجاره کلبه وجود دارد، هم کمپینگ.
دریاچه سراگاه روی گوگل مپ
۷– روستای ورگه سران
از اسالم به خلخال که راهی شویم، در استان اردبیل روستای کوچک و بکری به نام «روستای ورگه سران» وجود دارد. این روستا که در ۱۰ کیلومتری شمال سرعین واقع شده است، کمتر مورد بازدید گردشگران و مسافران قرار گرفته و همین موضوع باعث حفظ فضای بومی و محلی آن شده است.
این روستا سراسر جاذبه طبیعی منحصربهفرد است؛ پدیدههایی چون چشمههای متعدد، آبشار دیدنی، چمنزارهای آذین شده با گلها و گیاهان وحشی و همچنین تعداد زیادی غارهای طبیعی کوچک و بزرگ.
روستای ورگه سران روی دامنه سبلان قرار گرفته که برای دسترسی بهتر، لوکیشن آن را برایتان گذاشتهام.
روستای ورگه سران روی گوگل مپ
۸– دریاچه نئور
نزدیکی خلخال در استان اردبیل، دریاچهای در دل دره کوهستان باغرو جا خوش کرده است که «دریاچه نئور» نام دارد. نئور که در مسیر اسالم به خلخال قرار گرفته است، در واقع از پیوند دو دریاچه کوچک در فصل بهار به وجود میآید.
عمق این دریاچه حدود ۵ متر است و این یعنی برای شنا در آن باید یک شناگر حرفهای باشید.
خبر خوب این است که هر گونه ساختوساز در اطراف این دریاچه ممنوع بوده و محافظت جدی از محیط زیست این منطقه میشود. یکی از زیباییهایی که ممکن است شانس تماشایش را در نئور پیدا کنید، دیدن پرندگان مهاجری است که در ایامی از سال این دریاچه را به عنوان خانه موقت خود انتخاب میکنند.
اهل شکار حیوانات هستید؟ اگر نه، بسیار بیشتر از آشنایی با شما خوشحالم. اگر هم اهلش هستید، باید بگویم شکار پرندگان در دریاچه نئور ممنوع است و این موضوع تحت نظارت سازمان حفاظت از محیط زیست قرار دارد. خلاصه که زحمت حمل تفنگ به این منطقه را به خودتان ندهید.
ماهیگیری از آن تفریحات مجازی است که میتوانید کنار دریاچه نئور تجربه کنید. در سالهای گذشته شانس صید «قزلآلای هفت رنگ» هم وجود داشت، اما اخیرا باید به ماهی «سیم کپور» بسنده کرد.
در رابطه با طبیعت فوقالعاده دریاچه نئور هم هرچه بگویم کم است! «بکر» بهترین واژهای است که به ذهنم میرسد. زمین هموار کنار دریاچه بسیار برای اتراق و برپایی کمپ مناسب است. بهترین زمان سفر به نئور هم ، بهار و تابستان است. البته یادتان نرود بهار در این ناحیه تازه از اردیبهشت آغاز میشود و تا قبل از آن هنوز سرد است.
راستی این را هم بگویم و بعد لوکیشن را برایتان بگذارم؛ روستای عباسآباد که در نزدیکی این دریاچه است، امکانات رفاهی مطلوبی همچون هتل و رستوران را فراهم کرده که قطعا در حاشیه خود دریاچه وجود ندارد. پس در مواقع نیاز میتوانید سری به این روستا بزنید.
دریاچه نئور روی گوگل مپ
۹- گردنه الماس در جاده اسالم به خلخال
گردنه الماس همان گردنه حیران است؟ خیر، اینطور نیست. بر خلاف تصور ذهنی غالب افراد گردنه حیران در استان اردبیل قرار ندارد، بلکه در شهرستان آستارا و در استان گیلان واقع شده است. گردنه الماس اما مکانی متفاوت است که در میانه راه اسالم به خلخال به آن برمیخوریم.
گردنه الماس یکی از زیباترین ایستگاههای بینراهی جاده اسالم به خلخال است که گذرگاهی زینت شده به کلبههای ییلاقی بومی و دشتهای سبز است. چرای گوسفندان و اسبها هم از آن چیزایی است که این منظره را زندهتر میکند. در مسیر اسالم به خلخال سراپا باید چشم بود و یک دل سیر تماشا کرد.
گردنه الماس روی گوگل مپ
۱۰– دشت شقایق
اگر در ماه اردیبشت و خرداد راهی اسالم به خلخال شدید، دشت شقایق را به هیچ عنوان از دست ندهید! دشتی که شاید تصاویرش را بارها دیدهایم و حیرتزده پرسیدهایم: اینجا ایران است؟!
زیبایی این دشت آنقدر زیاد است که بهتر است به جای زحمت دادن به کلمات و جملات، با تصویر قدری برایتان روایت کنم:
دشت شقایق چنان دیدنی است که بیشتر از یک توقف کوتاه در آن وقت بگذرانید. پیشنهاد من تجربه گوشت کبابی تازه در این منطقه است. در حاشیه این دشت کلبههایی وجود دارند که مثل یک قصابی حاضر و آمادهاند تا گوشت تازه را به کباب خوشمزه تبدیل کنند و میزبان شما باشند. اگر هم اهل کباب نیستید، آش دوغ هم گزینه بینظیر دیگری است که حسابی مزه میدهد.
از آنجایی که در دشت شقایق پرورش زنبور هم انجام میشود، عسلهای مرغوب و باکیفیتی در این منطقه پیدا خواهید کرد که سوغاتی خوبی میتواند باشد.
دشت شقایق روی گوگل مپ
۱۱– ییلاق متش در جاده اسالم به خلخال
جهت یادآوری دوباره میگویم که مسیر اسالم به خلخال فقط ۷۰ کیلومتر است! اینکه چطور این همه زیبایی در مسیری به این کوتاهی جا شده را خدا میداند. ییلاق متش یکی دیگر از ییلاقهای این جاده پرمنظره است که خوشبختانه فرصت شبمانی و اقامت هم در آن وجود دارد.
کلبههایی که کاملا از حال و هوای خانههای شهری به دور هستند. ناگفته نماند که این متفاوت بودن هم سختی و شیرینی خاص خودش را دارد؛ به طور مثال در این کلبهها خبری از آب، برق و گاز نیست. اگرچه که آب از منبع، نور از ژنراتور و گاز هم از کپسول گاز تامین میشود.
با این حال ابرهایی که صبحها تا پشت در کلبه میآیند، زمین سبز زیر پاهایتان، هوایی سبک که نفستان را جا میآورد، مردمانی که با زبان شیرین تالشی به شما خوشآمد میگویند و… دست و دلتان را شل میکند تا حداقل یک شب را در ییلاق متش بمانید.
ییلاق متش روی گوگل مپ
۱۲– روستای خوجین
اگر دلتان میخواهد هم سرسبزی یکی از روستاهای اسالم به خلخال را ببینید، هم خیلی به دشواری نیفتید «روستای خوجین» که به «فییین» هم معروف است، میتواند مقصد خوبی برایتان باشد.
بافت روستای خوجین قدری امروزیتر است و میتواند اقامتگاه کمدردسرتری باشد. در نزدیکی این روستا یک تفرجگاه به نام «ازنو» وجود دارد که سراسر زیبایی است. از جاذبههای بسیار دیدنی همچون غارهای طبیعی، باغ، چشمه، دشت، کوه و… که همگی دور هم جمع شدهاند، نباید راحت گذشت.
گلخانه خوجین را داشت یادم میرفت! گلخانهای بزرگ که انواع گل و گیاه در آن پیدا میشود و بسیار تماشایی است.
این روستا سه زیارتگاه هم دارد که بودن در فضای ساده و معنوی آنها خالی از لطف نیست.
تفریحات جاده اسالم به خلخال
حالا که راهی جاده اسالم به خلخال شدهایم، چه کارهایی میتوانیم کنیم که در این تجربه سنگ تمام بگذاریم؟
۱- کوهنوردی
ناحیه اسالم به خلخال یکی از محبوبترین مناطق برای علاقهمندان به کوهنوری است که نیازی به مهارت زیاد هم ندارد. برای اینکه کوهنوری آسانتری هم داشته باشید، مسیر خلخال به اسالم بیشتر پیشنهاد میشود. این مسیر بیشتر سرپایینیهای با شیب متوسط است که قطعا سختی صعود به قله را ندارد.
۲- طبیعتگردی
گردش در طبیعت و کمپینگ از بهترین گزینههایی است که میتوانید در مسیر اسالم به خلخال به سراغش بروید. طبیعتگردی لزوما به معنای گشتوگذار در طبیعت نیست، بلکه شیوهای خاص از سفر به دامن طبیعت است که با احساس مسئولیت و صلح بیشتری همراه است. اگر خیلی اهل ورزش نیستید، طبیعتگردی در مقایسه با کوهنوری گزینه بهتری است.
۳– جنگلنوردی
از همین ابتدا بگویم جنگلنوردی با جنگلپیمایی متفاوت است. اگرچه که مسیر اسالم به خلخال برای هر دو تفریح بسیار مناسب است. اگر در کوهنوردی حرفهای هستید، جنگلنوردی میتواند بسیار برایتان خوشایند باشد، در غیر این صورت به سراغ جنگلپیمایی بروید و مطمئن باشید بسیار لذت خواهید برد.
۴– رانندگی در جاده اسالم به خلخال
وقتی حرف از جاده اسالم به خلخال میشود، رانندگی حداقل لذتی است که پیشرو دارید. البته این «حداقل» معنای معمول خود را ندارد، چون کمترین لذت این جاده هم خیلی زیاد است. مطمئنم اگر حتی یک بار تجربه رانندگی در مسیر اسالم به خلخال را داشته باشید، الان با سر حرف من را تایید کردهاید. غیر از این است؟
۵- دوچرخهسواری
دوچرخهسواری از آن تفریحات جذابی است که به خودی خود طرفداران زیادی دارد، حالا فرض کنید دوچرخهسواری اسالم به خلخال دیگر چقد دلچسب خواهد بود.
اگر دوست دارید این تجربه را به تجربیاتتان اضافه کنید، حتما با یک گروه راهبلد پا به جاده بگذارید. این را هم بگویم که تقریبا تمام راه خاکی است و آمادگی جسمانی، مهارت و البته سلامت دوچرخهتان را میطلبد.
۶- پیکنیک
بساط پیکنیک را
منبع: علی بابا