شاید چیزی از شهر مقدس نشنیده باشید؛ اما شک ندارم چیزهای زیادی از شهر اردبیل شنیدهاید. شاید بپرسید اردبیل چه ربطی به شهر مقدس دارد؟ اردبیل، اردویل یا آرتاویل، نامی اَوِستایی به معنای «شهر مقدس» است. چمدان ببندید، ذوقتان برای بازدید از جاهای دیدنی اردبیل را حفظ کنید و در راهنمای سفر به اردبیل با من در مجله گردشگری علیبابا همراه باشید تا زیر و بم شهر مقدس را برایتان رو کنم.
از اهمیت گردشگری اردبیل هم هر چقدر بگویم، کم گفتم. جاذبه های گردشگری اردبیل خیلی وقت است که مورد توجه همه قرار دارد. از وقتی که شیخ صفیالدین اردبیلی سلسله صفویه را پایگذاری کرد، اردبیل هم شهر مهمتری شد و از همان موقع حسابی مورد توجه پادشاهان صفوی و مردم قرار گرفته است.
جاهای دیدنی اردبیل کجاست؟
بهترین هتلهای اردبیل کدام است؟
از اردبیل به کدام شهرها میتوان سفر کرد؟
بهترین راه دسترسی به اردبیل کدام است؟
مشخصات جغرافیایی اردبیل
شهر اردبیل در میان دشت اردبیل و کوههای تالش و سبلان قرار دارد و حدود ۱۵۰۰ متر از سطح دریا فاصله گرفته است. اردبیل تقریبا ۷۰ کیلومتر مربع مساحت و نزدیک ۶۰۰ هزار نفر جمعیت دارد.
همانطور که قبلتر هم گفتم اردبیل در شمال غرب ایران است؛ اما خوب میشود بدانید استان اردبیل بخشی از فلات مثلثی شکل ایران در شرق فلات آذربایجان است که بیشتر از ۳/۲ آن را منطق کوهستانی تشکیل میدهند. به همین دلیل در سفر به اردبیل آبوهوای سردی را تجربه خواهید کرد.
در شهر اردبیل شما دسترسی خوبی به دیدنی های اردبیل و مراکز مختلف درمانی، دولتی و اجتماعی دارید؛ اگر با ماشین شخصی نمیروید نیاز نیست خیلی نگران حمل و نقل یا دسترسی به جاهای دیدنی اردبیل باشید. کمی جلوتر در این راهنمای سفر به اردبیل دقیق به شما میگویم وضعیت حمل و نقل این شهر باستانی در چه وضعیتی قرار دارد.
شهر اردبیل از شمال به مشگین شهر، از شرق به نمین، از غرب به سرعین و نیر و از جنوب به شهرستان کوثر میرسد. از آنجایی که شهر اردبیل با استان گیلان هم مرز است، رفت و آمد هم بین گیلان و اردبیل راحت میشود.
اردبیل کجاست؟
قبل سفر به اردبیل میتوانید موقعیت آن را روی نقشه ببینید.
لوکیشن اردبیل روی گوگل مپ
نقشه اردبیل
شهر اردبیل شش محله اصلی دارد که به نام محلات ششگانه شناخته میشوند؛ بقیه محلهها، وابسته به این شش محله اصلی هستند. البته خود این محلات ششگانه هم به دو دسته «محلات حیدری» و «محلات نعمتی» تقسیم میشوند که هر کدام سه محله اصلی در خود جای دادهاند.
محلات نعمتی از سه محله اصلی عالی قاپو (دروازه یا زنجیر)، سرچشمه یا چشمه باشی و گازران یا اونچی میدان تشکیل شده است و محلات حیدری از سه محله اصلی پیر عبدالملک، طوی یا طاوار و اوچ دکان تشکیل میشود.
در ادامه فهرست تمام روستاهای وابسته به این شش روستا را برایتان نوشتم. اگر خواستید محلهای را پیدا کنید، از این لیست در راهنمای سفر به اردبیل استفاده کنید و محله اصلی آن را یاد بگیرید تا در پیدا کردن روستا کارتان راحتتر باشد.
محلات نعمتی
منطقه نعمتی محلههای کوچک و بزرگ مختلفی دارد که در اینجا به آنها اشاره میکنم.
– عالی قاپو (دروازه یا زنجیر)
محلههای معجز، باغمیشه، زینال، رجایی، سلیمان شاه، میرزا بخشعلی، غریبان، ملا هادی، حافظ، کرداحمد، طالقانی، آرازعلی (ارس)، ملا باشی، کارشناسان، کشاورز، سعدی، علیه و منصوریان.
– سرچشمه یا چشمه باشی
محلههای روستاهای معمار، تازه شهر، حسین آباد، اصغریه، رقیه، ولیعصر، معجز یا جلیل شاه، یساول، فاطمیه یا دروازه مشکین، اجیرلو، رقیه، خیرال، دروازه آستارا، راه انزاب، ایمان قلی، حافظیه، حاجی قهرمان و محمدیه.
– گازران یا اونچی میدان
محلههای ائمه، قنبلان یا تازه میدان، عباسیه، اکبریه، خاتمالنبیین، صاحب الزمان، امام حسن عسکری، امام صادق، امام سجاد، آقا کاظم، زینبیه، چراغعلی، قاجاریه و قاسمیه.
محلات حیدری
منطقه حیدری هم به بخشهای کوچکتری تقسیم شده و محلههای زیادی دارد که در ادامه آنها را نام بردهام.
– پیر عبدالملک
محلههای جمعه مسجد، نمهلر، کوچه علی، فانتازیا، حسین علی، فرهنگیان، پردیس، سید آباد، پیر شمسالدین، عبدالله شاه، شاهد، صادقیه، کمد سازی، ژاندارمری، زرناس، صادقیه، رسالت، دانش آباد، پیرزرگر، احمدیه، انزاب و حسن آباد.
– طوی یا طاوار
محلههای سبلان ۲، شام اسبی، نواب صفوی یا قره دینک، داشچیلار، توپچیلار، آزادی، والی، تازه آباد یا ججین، امام خمینی، قدس و کوچه اسلامی یا شاه باغی.
– اوچ دکان
محلههای یعقوبیه، سلطان آباد، ابراهیم آباد، علی آباد، هاشم آباد، بهار آباد، یوسف آباد، جمشید آباد، پیرمادر، آبروان، مقدس، ایثار، راه نیار، سبلان، کاشانی، بعثت، رقیه، عباس آباد، نیار، صفا، ابوطالب، ولیعصر، سادات و جعفریه.
نقشه گردشگری اردبیل
با وجود این راهنمای سفر به اردبیل تا حد زیادی نیاز به نقشههای مختلف و مقالات دیگر ندارید؛ اما اگر دوست داشتید به شهرهای سرراهتان هم سری بزنید، مقالات دیگر مجله راستین گشت را هم بخوانید. از هر جای ایران که سفر را آغاز کنید و به اردبیل برسید، از یکی از سه شهر گیلان، آذربایجان شرقی یا زنجان رد میشوید. اگر زمینی سفر میکنید حتما سری به جاهای دیدنی سر راهتان هم بزنید و حسابی خوش بگذرانید.
سفر به اردبیل به خاطر نزدیکی به گیلان یک تیر و دو نشان است؛ پس میتوانید چند وقتی را هم در گیلان، کنار دریای فراموشنشدنی خزر بگذرانید. همچنین پیشنهاد میکنم اگر وقت داشتید حتما سری به آذربایجان شرقی و زنجان که نزدیک اردبیل هستند سری بزنید؛ هر گوشه این استانها پر از زیباییهای بهیادماندنی است.
تاریخچه اردبیل
رسیدیم به بحث شیرین تاریخ. همانطور که قبلتر هم گفتم، اردبیل از نظر تاریخی اهمیت بالایی دارد و جزو مهمترین شهرهای باستانی کشورمان ایران بهشمار میرود؛ پس منطقی است که تاریخچه درخشانی داشته باشد. اگر به تاریخ علاقهمند هستید، تا آخر این بخش را با دقت بخوانید.
باستانشناسی و تحقیق درباره گذشته همیشه ادامه دارد و این روند قطع نمیشود. در اردبیل هم کارشناسان و متخصصان مشغول کار هستند و به چیزهای جدیدی هم رسیدهاند. کشفهای تازه درباره تاریخ اردبیل نشان میدهد اردبیل تاریخی ۴۰ ساله دارد؛ همچنین این شهر تمدنی ۳ هزار ساله در حاشیه جاده ابریشم دارد.
سفر به اردبیل جذاب است. چون این شهر در گذشته استراحتگاه و گذرگاه کاروانهای تجاری و نظامی بوده که همین قضیه باعث شد کاروانسراهای زیادی در اردبیل ساخته شود. وقتی کاروانهای تجاری مدام از شهری رد شوند، منطقی است که آن شهر رونق اقتصادی خوبی پیدا کمد؛ این موضوع در مورد اردبیل هم صدق میکند.
پیشنهاد میکنم در حین بازدید از جاهای دیدنی اردبیل حتما بعضی از کاروانسراهای این شهر را در لیست دیدنی های اردبیل بگذارید؛ مثل کاروانسرای سنگی صائین، کاروانسرای شاه عباسی یا کاروانسرای قانلی بولاغ.
اردبیل در زمان حکومت بنی امیه مرکز حکومت آذربایجان و در زمان بنی عباس مرکز قیام بابک خرمدین بوده است. البته اشتباه نکنید، بابک خرمدین کارگردان را نمیگویم؛ این بابک خرمدین رهبر اصلی قیام مردم علیه خلافت عباسی بود. ما در راهنمای سفر به اردبیل با کارگردانان کاری نداریم.
همانطور که قبلا هم گفتم با شروع حکومت صفویه اردبیل هم رشد کرد. در واقع اردبیل در زمان صفویان به اوج اعتبار و عظمت خوئ رسید؛ اما متاسفانه همیشه این وضعیت پابرجا نبود. بعد از کنار رفتن صفویه از تخت حکومت، اردبیل هم رونق و اهمیت خود را از دست داد؛ مخصوصا وقتی که نادرشاه قاجار روی کار بود و روسیه وارد ایران شده بود.
خیلی از مؤلفان دوره اسلامی، بنای شهر اردبیل را مدیون فیروز، پادشاه ساسانی میدانند و مینویسند که اردبیل به دستور این پادشاه ساخته شده است؛ فروسی هم در شاهنامه، اردبیل را به پیروز ساسانی نسبت میدهد.
البته نمیتوان گفت این کاملا درست است؛ چرا؟ چون فیروز در سال ۴۵۹ میلادی به سلطنت رسید؛ اما حدود ۳۵ سال قبل از این تاریخ، بهرام پنجم از راه اردبیل استفاده کرد و خود را به آمل و گرگان رساند؛ پس ممکن است اردبیل آن زمان هم آباد بوده باشد.
از دیگر اتفاقات مهم این شهر که جایش نباید در راهنمای سفر به اردبیل خالی باشد، نازل شدن کتاب یسنا است. در قرن ششم قبل از میلاد زرتشت، پیامبر بزرگ ایران، ظهور کرد و با توجه به روایت اوستا، کتاب یسنا بالای کوه سبلان بر او نازل شده است؛ یسنا یا یسنه، یکی از مهمترین کتابهای اوستا است.
شهر اردبیل به قفقاز، گرجستان و ارمنستان نزدیک است؛ به همین دلیل این شهر در جنگها، مخصوصا جنگهای ایران و روس، اهمیت خاصی داشت. اتفاق تلختر از جنگ برای اردبیل هم سال ۲۷۲ شمسی افتاد. این شهر به دلیل زمین لرزه کاملا ویران شد و حدود ۱۵۰ هزار نفر از ساکنان آن کشته شدند.
در نهایت باید بگویم اردبیل در شمالغربی ایران و از قدیم مورد توجه مردم بوده است؛ حتی پادشاهان و اطرافیانشان هم، با وجود مسائل کشوری، از دیدنی های اردبیل غافل نمیشدند و هر چند وقت یکبار به این شهر باستانی سری میزدند. پیشنهاد میکنم اگر برای سفر به اردبیل دو دل هستید، حتما تا آخر مقاله را بخوانید تا دست و دلتان برای این شهر بلرزد.
اردبیل اسمهای دیگری هم دارد؟
بیایید قبل سفر به اردبیل تکلیف اسامی این شهر را برای خودمان روشن کنیم. شاید در سفرتان بشنوید که مردم از «اَردویل»، «آردویل» یا «آرداویل» بهجای اسم «اردبیل» استفاده میکنند. این اسمها همگی درست و به معنای شهر ارته هستند.
حالا فلسفه شهر ارته چیست؟ «ارته»، در باور ایرانیان باستان، قانون نظم و آفرینش قبل از آیین زردشتی است و همچنین، «ارد» یا «ارته» از ایزدان زرتشتی است که پاسدار عدالت است. ویل هم در زبان پهلوی و تالشی به معنای شهر است. دانستن این اطلاعات شاید باعث شود در سفر به اردبیل با دید دیگری به این شهر نگاه کنید.
پس داستان شهر مقدس چیست؟ خود واژه اردبیل یک کلمه ایرانی است که ریشه در اوستایی دارد. اردبیل از دو واژه آرتا و ویل تشکیل شده است، یعنی آرتاویل؛ اما در فارسی میانه «آرتا» تبدیل به «ارد» شده است، پس میشود اردبیل. «ارد» یا «آرتا» به معنای مقدس و «ویل»، به معنی شهر است.
آب و هوای اردبیل
همانطور که بالاتر در این راهنمای سفر به اردبیل گفتم، اردبیل هوایی سرد و کوهستانی دارد و شهری سردسیر است؛ البته با توجه به تنوع آب و هوایی در این منطقه، میزان دما در نواحی مختلف اردبیل متفاوت است. در کل، استان اردبیل چهار اقلیم دارد که شامل مدیترانهای گرم، مدیترانهای معتدل، کوهستانی سرد و معتدل میشود.
مناطق جنوبی اردبیل زمستانهای سرد و پر از برف، و تابستانهای معتدل دارد؛ هر چه بیشتر به سمت شمال برویم هم دما بیشتر میشود. گرمترین مناطق اردبیل، نواحی پست در دره رودخانه ارس و دشت مغان و سردترین مناطق، ارتفاعات سبلان است. میانگین هوا هم در سفر به اردبیل در سال بین ۷.۹ تا ۱۵.۲ درجه سانتی گراد است.
البته که میدانیم در زمانهای مختلف، دما هم تغییر میکند و هیچوقت ثابت نیست؛ پس پیشنهاد میکنم قبل از شروع سفرتان به اردبیل، از طریق هواشناسی هوای روزهای سفرتان را چک کنید.
بهترین زمان سفر به اردبیل
بهترین زمان سفر به اردبیل از اواخر اردیبهشت تا اواخر تابستان است. در این زمان هوای اردبیل در بهترین حالت خود قرار دارد و شما را گرفتار برف، لیزی جادهها یا سرمای زیاد هوا نمیکند. همانطور که بالاتر گفتم، اردبیل شهری سردسیر است؛ در زمستان هم معمولا برفهای شدیدی میبارد.
پس پیشنهاد من به شما در این راهنمای سفر به اردبیل فصلهای گرم سال برای سفر است. اگر خیلی مشتاق سفر به اردبیل در زمستان هستید و بهنظرتان جاهای دیدنی اردبیل در زمستان حال و هوای دیگری دارد، حتما تجهیزات کافی و مناسب همراه خودتان ببرید.
حمل و نقل در اردبیل چطور است؟
مثل تمام شهرهای بزرگ، اردبیل هم سیستم حملونقل خوبی دارد که بهراحتی میتوانید از آنها استفاده کنید. برای جابجایی میتوانید از تاکسی و اتوبوس استفاده کنید. اگر هم نیاز به تاکسی دربست داشتید، تاکسیهای اینترنتی در خدمت شما هستند. اگر میخواهید مراعات جیبتان را کنید، از تاکسیهای خطی استفاده کنید؛ این نوع تاکسی همیشه ارزانتر از تاکسی اینترنتی است. اگر هم دنبال راه ارزانتری هستید، سراغ اتوبوس بروید.
– ایستگاههای اتوبوس اردبیل
همانطور که گفتم اردبیل اتوبوس هم دارد و میتوانید از آنها استفاده کنید. برای پیدا کردن نشانی دقیق ایستگاههای اتوبوس از نقشه استفاده کنید تا به مشکل نخورید. در هر محله چند ایستگاه اتوبوس وجود دارد که دسترسی آن برای همه مردم راحت باشد. برای اینکه راهنمای سفر به اردبیل تا جای ممکن خلاصه و مختصر باشد، نتوانستم آدرس تمامی ایسگاهها را برایتان بنویسم.
– تاکسی و کرایه خودرو در اردبیل
سازمان تاکسیرانی در سفر به اردبیل خیلی وقت است که مشغول به کار است؛ این سازمان تا سال ۱۳۹۲ حدود ۳۵۰۰ دستگاه تاکسی داشت که شامل تقریبا ۱۱۰۰ تاکسی خطی، ۲۳۰۰ تاکسی گردشی و ۱۰۰ ون و تاکسی ویژه داشت. نیازی نیست نگران وجود تاکسی باشید، اردبیل هنوز هم خطوط تاکسیرانی منظمی دارد و همیشه میتوانید تاکسی پیدا کنید.
– وضعیت و طرح ترافیک در اردبیل
از آنجا که در اردبیل باران و برف زیاد میبارد، رانندهها مجبور هستند در سفر به اردبیل آرام حرکت کنند. گرفتگی و لغزندگی جادهها ممکن است باعث ترافیک در سطح شهر و جادههای اطراف شود. بیشترین ترافیکی که ممکن است در اردبیل ببینید مربوط به فصل تابستان است.
چراکه تابستان همه سفر میکنند و برف و بارانی هم نیست که جاده را ببندد یا آن را لغزنده کند. اگر دوست ندارید زیاد در ترافیک بمانید و میخواهید وقتی به اردبیل بروید که آنجا تا حدودی خلوت باشد، قبل از سفرتان وضعیت و طرح ترافیک اردبیل را بررسی کنید.
– مسیرهای اصلی تردد در اردبیل
بلوار بسیج، اصلیترین بلوار شهر اردبیل است. این بلوار هفت میدان بسیج، کشاورز، وحدت، سینا، فاطمیون، علی سرباز و ایثار را به هم متصل میکند. رود بالیقو درست از وسط شهر عبور میکند؛ به دلیل وجود این رود، چند پل هم در اردبیل وجود دارد که یکی از معروفترین آنها، پل هفت چشمه است. این مطلب از راهنمای سفر به اردبیل را که بهخاطر سپردید، نگاه کوتاهی که به نقشه شهر اردبیل بیاندازید نقشه را از بر میشوید.
محدودیتهای سفر به اردبیل
مهمترین محدودیت سفر برای شما سرماست. ۵ تا ۸ ماه از سال در اردبیل بارندگی و سرما است؛ بنابراین سفرها به اردبیل لغو میشود یا خودتان مجبورید لغو کنید. اگر برف و باران زیاد باشد، پروازهای سفر به اردبیل کنسل میشوند و ماشینها هم قید رفتن در سرما، یخبندان و ترافیک به وجود آمده توسط برف را میزنند.
اگر هم با ماشین خودتان میخواهید سفر به اردبیل را شروع کنید، باید خیلی احتیاط داشته باشید. حتما وسایل ایمنی برای خود و خودرو و لوازم بهداشتی را همراه خودتان ببرید. چند دست لباس گرم برای تمام اعضای خانواده و جعبه کمکهای اولیه هم حتما در لوازمتان باشد.
مسیرهای مختلف برای سفر به اردبیل
در این بخش از راهنمای سفر به اردبیل سراغ مسیرهای مختلف برای سفر میرویم. شاید برایتان سوال باشد اردبیل خطوط هوایی هم دارد؟ اتوبوس یا قطار چطور؟ خب من اینجام تا این مسئله را هم برایتان حل کنم و بگویم سفر با هر کدام از این وسایل نقلیه چطور است.
– سفر به اردبیل با هواپیما
برای سفر به اردبیل اول از همه سراغ وسیله نقلیه محبوب بیشتر مسافران، یعنی هواپیما میروم. طبق تحقیقات محققین، هواپیما امنترین و سریعترین وسیله نقلیه برای سفر است. فرودگاه اردبیل در فاصله ۱۱ کیلومتری شمال شرق شهر اردبیل به مساحت حدودا هزار هکتار قرار دارد. این فرودگاه در سال ۱۳۷۰ افتتاح شد و حالا هفتهای حدود ۶۰ پرواز در مسیر تهران اردبیل و ۸ پرواز در مسیر مشهد اردبیل دارد.
آخرین آپدیتی که درباره پروازهای فرودگاه اردبیل دیدم مربوط به همین دو شهر تهران و مشهد بود. پس بهعنوان نویسنده راهنمای سفر به اردبیل پیشنهاد میکنم اگر از مشهد یا تهران میخواهید به اردبیل سفر کنید ، از خطوط هوایی استفاده کنید تا هم سریع و راحت به مقصد برسید و هم مناظر زیبایی را که فقط از هواپیما میشود دید را ببینید و لذت ببرید.
لوکیشن فرودگاه اردبیل روی گوگل مپ
– سفر به اردبیل با قطار
شاید راجع به ریل راهآهن در اردبیل شنیده باشید. بله، تقریبا درست شنیدید؛ اما قطار در اردبیل هنوز قابل دسترس نیست، به همین دلیل نمیتوانم چیز زیادی از آن در راهنمای سفر به اردبیل بگویم. پروژه ساخت راهآهن اردبیل-میانه از جنوب استان اردبیل، خیلی وقت است که شروع به کار کرده؛ اما متاسفانه کار آن تکمیل نشده است.
این پروژه یکی از سختترین پروژههای کاری وزارت راه و ترابری است؛ پس تعجبی ندارد که ساخت آن این همه طول بکشد. البته دیگر به آخرهای کار رسیدهاند و احتمالا در همین سال، افتتاح شود.
لوکیشن ایستگاه راه آهن اردبیل روی گوگل مپ
– سفر به اردبیل با اتوبوس
خوشبختانه اردبیل سازمان اتوبوسرانی خوبی دارد. ترمینال اردبیل، بزرگترین پایانه مسافربری استان اردبیل است. این ترمینال به همه مراکز استانها و شهرستانهای استان اردبیل راه دارد و بیشتر از ۱۲ شرکت مسافربری در این خطوط کار میکنند. بسیاری از اتوبوسها از شرایط خوبی برخوردار است و در بین راه هم برای غذا و نماز توقف میکنند تا شما استراحتی کنید و غذایی بخورید.
لوکیشن ترمینال اتوبوس اردبیل روی گوگل مپ
– سفر به اردبیل با ماشین شخصی
سفر با ماشین شخصی هم که مشخصترین گزینه ممکن است و لازم نیست خیلی در راهنمای سفر به اردبیل درباره آن صحبت کنم که خودتان بهتر میدانید. راحتی ماشین شخصی واقعا با هیچ چیزی قابل مقایسه نیست.
اگر دوست دارید با ماشین شخصی به اردبیل بروید، وقت را هدر ندهید و همین حالا برنامه سفر بچینید. باز هم یادآوری میکنم وسایل ایمنی و بهداشتی را حتما همراه داشته باشید و ترجیحا در زمستان سفر نکنید.
– سفر به اردبیل از تهران
شاید شما هم از آن دسته باشید که از تهران به اردبیل میروید. اول از همه باید بدانید که فاصله زمینی تهران تا اردبیل حدود ۵۰۰-۶۰۰ کیلومتر است. برای رسیدن به اردبیل از تهران، احتمالا از شهرهای کرج، قزوین، زنجان یا گیلان عبور خواهید کرد؛ پیشنهاد میکنم علاوه بر جاهای دیدنی اردبیل، سری هم به جاهای دیدنی سر راهتان هم بزنید.
اولین مسیر پیشنهادی من برای سفر به اردبیل مسیر زنجان است. در این مسیر از زنجان عبور میکنید و به اردبیل میرسید. دومین راه، راه قزوین و شهرهای شمالی است؛ در این مسیر از تهران به قزوین و از قزوین به سمت گیلان بروید، بعد از آن هم میتوانید به اردبیل برسید.
طبق گفته نقشه، برای سفر به اردبیل از زنجان سریعتر میرسید؛ اما باز بستگی دارد از کجای تهران سفر را شروع کردهاید و سر راه به چه مکانهایی میخواهید سر بزنید. اگر دوست دارید سری هم به دریا بزنید و از جاهای دیدنی گیلان بازدید کنید بعد به سراغ دیدنی های اردبیل بروید، راه دوم خوراک خودتان است. اگر هم مسیر زنجان را ترجیح میدهید یا دوست دارید سریعتر به مقصد برسید، از راه اول استفاده کنید و حالش را ببرید.
سفر از اردبیل به شهرها و روستاهای نزدیک
وقت آن است در راهنمای سفر به اردبیل ببینیم به کدام شهرها و روستاهای نزدیک اردبیل دسترسی داریم. پیشنهاد میکنم در نقشه هم نگاهی به این شهرها و روستاها بیاندازید تا اگر خواستید به آنجا بروید، راحتتر مسیرتان را پیدا کنید.
– سفر به سرعین
از اردبیل تا سرعین حدود ۳۰ کیلومتر و ۲۰ دقیقه با ماشین فاصله است. سرعین یکی از شهرهای گردشگری استان اردبیل است که به چشمههای آب گرم معدنی شهرت دارد. اگر به سرعین رفتید، حتما سری هم به چشمههای آبگرم آن بزنید تا جانی تازه کنید و حسابی سرحال شوید.
– سفر به خلخال
از اردبیل تا خلخال ۱۱۲ کیلومتر راه است که تقریبا یک ساعت و ۲۰ دقیقه زمان از شما میگیرد؛ اما مطمئن باشید در سفر به اردبیل این زمان گذاشتن میارزد و قرار است شهری پر از جاذبههای طبیعی را ببینید. غارها، چشمههای آبگرم، آبشارها و باغهای این شهر بسیار چشمگیر و دلنشین هستند.