بگذارید حدس بزنم! مدتی است دلتان هوای سفر کرده. تصمیم دارید یک تعطیلات حسابی در شهری ساحلی بگذرانید. مقصدتان سواحل ترکیه است. اما این وسط یک دوراهی به جانتان افتاده؛ کوش آداسی بهتر است یا آنتالیا؟
اگر وضعیت شما چیزی مشابه سناریو بالا است جای درستی آمدید. سفر، آن هم از نوع خارجی هزینه نسبتا زیادی دارد؛ پس کاملا حق دارید که از مقصدتان مطمئن شوید. حقیقت این است که جواب سوال «کوش آداسی بهتر است یا آنتالیا» برای همه یکسان نیست. قطعا روحیات و انتظارات شما با نفر بعدی که این مقاله را میخواند متفاوت است. به همین خاطر مبنا را بر مقایسه موضوعی گذاشتیم تا دقیقا بدانید در کوش آداسی یا آنتالیا چه چیزی در انتظارتان است. قول میدهیم تا پایان این مقاله، شهر درست خودتان را بهراحتی پیدا کرده باشید.
معرفی آنتالیا و کوش آداسی
قبل از اینکه به دل رقابت «کوش آداسی بهتره یا آنتالیا» بزنیم، بهتر است با دو تیم آشنا شویم! دانستن یک سری اطلاعات کلی، شاید ضروری نباشد اما هم در مرحله انتخاب و هم در حین سفر دید خوبی از آن منطقه به شما میدهد.
شرکت کنندهی شماره یک: آنتالیا
آنتالیا با حدود ۲.۵میلیون جمعیت، مرکز استان آنتالیا و از شهرهای محبوب و توریستی کشور ترکیه است. از نظر موقعیت، برای پیداکردن آنتالیا باید سمت جنوب غربی نقشه را بگردید. این شهر بزرگترین ساحل بینالمللی ترکیه است که به مدیترانهی زیبا متصل میشود. ۲۰ شهر مختلف دارد که معروفترین آنها آلانیا، کنی آلتی و کمر است. علت محبوبیت این مقصد توریستی را میتوان سواحل دلانگیز با انواع تفریحات آبی، امکانات رفاهی و هتلهای لوکس، جاذبههای طبیعی و تاریخی، مراکز خرید، بازارهای رنگارنگ و آبوهوای مناسب دانست. (راهنمای کامل را در مقاله جامع سفر به آنتالیا بخوانید)
شرکت کننده شماره دو: کوش آداسی
شهرستان کوش آداسی با ۶۲۶۳۷ نفر جمعیت (طبق سرشماری سال ۲۰۰۹) از توابع استان آیدین ترکیه است و در ۷۱کیلومتری آن قرار دارد. این بندر در دریای اژه قرار گرفته و یکی از ویژگیهای خاص آن، نزدیکبودن آن به جزیره یونانی ساموس است. از کوش آداسی سفرهای منظم دریایی به جزیره ساموس برقرار است و در صورت داشتن ویزا میتوانید سری هم به آنور آب بزنید! دلایل محبوبیت این مقصد توریستی سواحل شنی، بازیهای آبی، رستورانهای مختلف، بازارها و مراکز خرید، جنگلهای کاج و دیدنیهای تاریخی است. (برای اطلاعات کامل مقاله راهنمای سفر به کوش آداسی را بخوانید.)
کوش آداسی بهتر است یا آنتالیا
خب سوت مسابقه را بهصورت رسمی میزنیم و رقابت را شروع میکنیم. قرار است در هر تیتر یک موضوع کاربردی در سفر را مطرح کنیم و شرایط کوش آداسی و آنتالیا را در آن موضوع خاص بررسی کنیم. بهتر است از همان اول کار شروع کنیم و ببینیم اصلا چطور میشود به هر کدام از این دو شهر رسید.
چطور خودمان را به کوش آداسی یا آنتالیا برسانیم؟
در مقاله راهنمای سفر به ترکیه توضیح دادیم که برای سفر به این کشور نیازی به ویزا ندارید و فقط باید از مراکز پلیس ۱۰+ پاسپورت تهیه کنید. بعد از دریافت پاسپورت نوبت به رزرو بلیط میرسد. (ما در یک مقاله دیگر از مجله راستین گشت تمام کشورهای بدون ویزا برای ایرانیان را توضیح دادهایم)
آنتالیا: فرودگاه بینالمللی آنتالیا واقع در ۱۴کیلومتری شمال شرق این شهر، یکی از اصلیترین و پرترددترین فرودگاههای کشور ترکیه است. بعد از لغو پرواز مستقیم به آنتالیا توسط دولت ایران، امکان رسیدن به این فرودگاه با ایرلاینهای ایرانی وجودی ندارد. در این شرایط سه راه وجود دارد:
- یا باید با ایرلاینهای ترکیه خودتان را به فرودگاه بینالمللی آنتالیا برسانید. که در این صورت چیزی حدود ۱ میلیون در هر مسیر رفت و برگشت به هزینه پروازتان اضافه میشود.
- یا میتوانید بلیط فرودگاههای نزدیک مثل فرودگاه اسپارتا در ۱۴۰کیلومتری آنتالیا، و فرودگاه دنیزلی در فاصله ۱۷۴کیلومتری را تهیه کنید.
- و راه آخر اینکه یک توقف در فرودگاه استانبول داشته باشید و بعد از آن با پرواز استانبول-آنتالیا خودتان را به مقصد برسانید.( البته قرار نیست خودتان کاری کنید و بلیط جداگانه تهیه کنید. در راستین گشت توقف در استانبول هم جزو بلیط نهایی آنتالیا حساب شده است)
اگر محدودیت هزینه ندارید روش اول و سوم سادهتر است. اما اگر دلتان سفر کمهزینهتری میخواهد میتوانید بعد از ۳ ساعت پرواز، ۳ ساعت هم به صورت زمینی از اسپارتا تا آنتالیا را در جادهای زیبا بگذرانید.
کوش آداسی: از آنجایی که کوش آداسی فرودگاهی ندارد ما برای اینکه خیالمان از چم و خم رسیدن به کوش آداسی راحت شود یک مقاله جداگانه برایتان تهیه کردیم. بهطور خلاصه سادهترین راه رفتن به کوش آداسی، پرواز به فرودگاه عدنان ازمیر است که در ۹۵کیلومتری شهر قرار دارد. بعد از رسیدن به ازمیر میتوانید با ترانسفر هتل، تاکسی، اتوبوس، قطار یا حتی کشتیهای مسافربری خودتان را به کوشآداسی برسانید. رسیدن به مرکز شهر کوش آداسی طبق وسیله نقلیهای که انتخاب میکنید حدود ۱ تا ۲ ساعت و پرواز تهران-ازمیر حدود ۳ ساعت طول میکشد.
هتلهای آنتالیا بهتره یا کوش آداسی
هر دوی این شهر از مناطق توریستی است که طبیعتا هتلهای متعددی برای رزرو دارند. اما اگر بخواهیم دقیقتر نظر بدهیم در آنتالیا هتلهای لوکستر با خدمات رفاهی بیشتری پیدا میکنید. در عوض هتلهای کوش آداسی قیمت مناسبتری دارند.
آنتالیا: این شهر هتلهای معرکهای دارد که حتی دلتان نمیخواهد پایتان را از هتل بیرون بگذارید! اکثر هتلها استاندارد بالایی دارند و از ارائه امکانات کم نذاشتهاند. با توجه به بودجه و منطقهای که برای اقامت درنظر گرفتید میتوانید هتل دلخواهتان را به آسانی رزرو کنید. بهترین هتلهای آنتالیا مثل آکرا، کلون پلازا، اورنج کانلی، سو اند آکوا لند و لارا از قیمت ۸۰۰ هزار تومان به بالا و هتلهای دو ستاره با هزینه متوسط ۴۰۰ هزار تومان قابل رزرو هستند. اگر روی امکانات و تمیزی محل اقامت حساس نیستید سوئیتها و اقامتگاهایی در شهر با قیمت بسیار کمتر نیز وجود دارند.
کوش آداسی: برای انتخاب هتل در کوش آداسی دستتان کاملا باز است. چه هتل لوکس ۵ ستاره بخواهید و چه اقامتگاهی ارزان، گزینههای زیادی برایتان وجود دارد. برترین هتلها پاین بی، سی لایت، آکوا فانتزی، رامادا، کاریزما و… است که با چیزی حدود ۵۰۰ هزار تومان برای یک شب میتوانید اتاقی دونفره رزرو کنید. اگر فقط اتاقی ساده برای استراحت میخواهید با تقریبا ۲۰۰ هزار تومان میتوانید اتاقی دونفره در یک هتل ۲ ستاره داشته باشید.
مقایسه آب و هوا و بهترین زمان سفر
آنتالیا و کوش آداسی آنقدری از هم دور نیستند که اقلیم چندان متفاوتی داشته باشند. اما بههرحال جزئیاتی در میانگین دما و بارندگی وجود دارد که بد نیست با شرایط هر شهر جداگانه آشنا شویم.
- آنتالیا: هوای آنتالیا معتدل و مدیترانهای و در اکثر روزهای سال (حدود ۳۰۰ روز) گرم است. تابستانها طولانی است و سرما و یخبندان در زمستان به ندرت اتفاق میافتد. دمای این شهر در تابستان بین ۳۰ تا ۳۵ درجه، در زمستان بین ۹ تا ۱۵ درجه و در سال بهصورت میانگین ۱۸.۷ درجه است. بخاطر بارشهای زمستانی توصیه میکنیم سفرتان را به اواخر پاییز تا فروردین موکول نکنید. بهترین زمان سفر به آنتالیا اواخر فروردین تا اواسط آبان است.
- کوش آداسی: به هوای معتدل کوش آداسی کمی رطوبت هم اضافه شده است. در طول تابستان رطوبت هوا حدود ۴۰% است. درست مثل آنتالیا، این شهر در اکثر سال آقتابی است و در زمستانها احتمال بارندگی دارد. اگر تحمل گرما ندارید بهتر است بدانید که گرمترین ماهها در کوش آداسی تیر و مرداد با میانگین دمای ۳۲ درجه هستند. برای سرماییها اواخر آذر تا اواخر اسفند خطرناک است که هم بارندگی و هم دمای پایین دارد. مابقی سال (که میشود از فروردین تا اواخر خرداد + اواخر شهریور تا آذر) همه چیز آرام و معتدل و آفتابی است و میتوانید مطمئن باشید که قرار است حسابی خوش بگذرانید.
در سفر شلوغی را دوست دارید یا آرامش؟
این موضوع از آن موارد کاملا سلیقهای است که به روحیات و انتظارات شما بستگی دارد. عدهای وقتی در کنار مردم و جمعیت هستند انرژی میگیرند و بعضی دیگر به دنبال فضایی خلوت برای آرامش هستند. پیشنهاد ما برای هر دسته به این صورت است:
- آنتالیا: همان اول کار که درباره اطلاعات کلی و جمعیت صحبت کردیم جواب تا حدی لو رفت! آنتالیا مرکز استان است، شهر بزرگتری است و جمعیت و توریست بیشتری دارد. پس اگر دلتان شلوغی و هیجان میخواهد آنتالیا انتخاب درستتری برای شماست، بخصوص در فصل تابستان!
- کوش آداسی: این شهر به تازگی توجه گردشگران را جلب کرده و هنوز بهاندازه آنتالیا معروف نیست. در نتیجه علاوه بر جمعیت، توریست کمتری هم دارد. اگر از هیاهو و شلوغی فراری هستید و دلتان شهری آرامتر برای تعطیلات میخواهد کوش آداسی را انتخاب کنید.
سواحل آنتالیا بهتره یا کوش آداسی؟
جاذبهی اصلی هر دو شهر سواحل و تفریحات آبی است. پس خوب است درباره بهترین سواحل و تفریحات آبی در آنتالیا و کوش آداسی بدانیم.
- آنتالیا: سواحل آنتالیا آنقدر متنوع و جذاب است که یک تنه نقش پررنگی در جذب توریست ترکیه دارند. در اینجا سواحل تمیز و آبهای شفاف تمام قضیه نیستند! انواع ورزشهای دریایی مثل موج سواری، جت اسکی، غواصی، اسکی روی آب، قایقرانی، انواع کافهها و رستورانها، سالنهای اسپا و ماساژ، جشنواره قلعه شنی و صدها امکانات دیگر برای گردشگران درنظر گرفته شده است.بهترین ساحلهای آنتالیا: لارا، کنی آلتی، پاتارا، کمر، بلک، چیرالی و… است. در مقایسه با کوش آداسی، سواحل آنتالیا امکانات تفریحی-ورزشی بیشتری دارد.
- کوشی آداسی: بیشتر سواحل آنتالیا صخرهای و شنی، و سواحل کوش آداسی طلایی و کاملا ماسهای هستند.سواحل طلایی، آب شفاف و کریستالی، کافهها، کشتیهای کنار بندر، تفریحات آبی و فضایی ایدهآل برای آفتاب گرفتن چیزی است که در کوش آداسی انتظارتان را میکشد! صنعت اصلی این شهر، گردشگری حاصل از همین سواحل زیبا است و قطعا توجه گردشگران به این منطقه بیدلیل نبوده. بهترین سواحل کوش آداسی ساحل مرکزی، لانگ بیچ، لیدیز بیچ، ساحل الماس، سیلور سند، کوستور، ساحل بهشت و ساحل عشق هستند.
کدام شهر آثار تاریخی غنیتری دارد؟
شاید بعد از چندین روز گشتن در سواحل، دلتان بخواهد جاذبههای گردشگری دیگری تجربه کنید. خوشبختانه دو شهر آنتالیا و کوش آداسی از نظر تاریخی غنی است و تا دلتان بخواهد میتوانید به تماشای شگفتیهای تاریخ بشینید.
- آنتالیا: اگر علاقمند به تمدنهای باستانی هستید میتوانید آثار بهجامانده از آنها را در شهر قدیمی فاسلیس (منطقه چام یواا)، شهر میا (واقع در شهر دمره)، شهر باستانی لیسیان (منطقه دالیان)، آمفی تئاتر آسپندوس (منطقه باستانی سریک) تماشا کنید. علاوه بر این شهرهای خرابه باشکوه، بازدید از کلیسای سنت نیکولاس-یادگاری امپراطوری بیزانس- هم خالی از لطف نیست. بخصوص که مقبره اسقف اعظم ارتدوکس یعنی همان بابانوئل معروف در همین کلیسا است. گنجینههای تاریخی آنتالیا به همین موارد خلاصه نمیشود و درصورت تمایل میتوانید سری به موزه باستانشناسی، خانه و موزه آتاتورک، برج هیدیرلیک و… بزنید. برای توضیحات کامل به مقاله بهترین جاهای دیدنی آنتالیا مراجعه کنید.
- کوش آداسی: فکر نکنید کوش آداسی از نظر تاریخی چیزی کم دارد! شهر باستانی پرینه یک روزی حوالی ۳۰۰ سال پیش از میلاد، در دوران اوج خودش بوده و تکاپوی بازرگانی در این بندرگاه جریان داشته است. بعد از سقوط، شهر خالی از سکنه شده و امروز شما میتوانید در ۴۰کیلومتری جنوب کوش آداسی بقایا و آمفی تئاتر ۶۵۰۰ نفری آن را مشاهده کنید. شهر میلتوس و دیدایما هم از شهرهای باستانی است که یک جورهایی تختجمشید کوش آداسی به حساب میآیند! غار کاجارا، شبه جزیره دیلک، افه سوس، میلتوس و… هم از آن فضاهایی است که اگر فرصت دارید حتما برای بازدید از آنها برنامهریزی کنید. اطلاعات بیشتر را در مقاله بهترین جاهای دیدنی کوش آداسی بخوانید.
جاذبههای طبیعی کوش آداسی یا آنتالیا؟
شاید طبیعتگرد باشید و بخواهید دیدن طبیعتِ منطقهای جدید را به برنامه سفرتان اضافه کنید. کوش آداسی و آنتالیا علاوه بر دریا و ساحل، مناطق بکر دیگری هم برای کشف دارند. اگر بخواهیم مقایسه کنیم باید بگوئیم که کوش آداسی از نظر طبیعی بکرتر و زیباتر است. هر چه باشد آنتالیا شهر بزرگی است و آثار زندگی شهری در آن قویتر است.
- آنتالیا: برای چشیدن طعم طبیعت آنتالیا بازدید از آبشار دودن (۱۴کیلومتری شمال شرقی آنتالیا)، آبشار کورشونلو (۲۴کیلومتری آنتالیا)، رودخانه و آبشار ماناوگات، اسکی در ارتفاعات ساکلینکت را در برنامه خود قرار دهید. جالب است بدانید که یکی از نمادهای طبیعی آنتالیا درخت پالم یا نخل است که از درختان ویژه مناطق مدیترانهای به شمار میرود. برای قدمزدن زیر سایه این درختان میتوانید در طول خط ساحلی آنتالیا به دنبالشان باشید.
- کوش آداسی: اگر به ۱۰کیلومتری شرق کوش آداسی بروید به روستای کرازلی میرسید. زیبایی طبیعی این روستا واقعا مسحور کننده است. باغها و تاکستانها در میان خانههای سفید، زندگی ساده روستایی، رستوران و کافههای دلپذیر، محصولات ارگانیک و محلی کشاورزان همه از جاذبههای این روستاست. پاموک قلعه با تراورتنهای سفید پلکانی، جزیرهی دنج و آرام کبوتر، پارک ملی پنینشولا با حیوانات نادر و… از دیگر جذابیتهای طبیعت کوش آداسی است.
خرید در آنتالیا بهتر است یا کوش آداسی؟
تعارف که نداریم خریدکردن یکی از لذتبخشترین قسمتهای سفر است! بهخصوص اگر شهر مقصد، مراکز خرید متنوع و سوغاتیهای خوشمزه داشته باشد. آنتالیا و کوشآداسی هر دو مراکز خرید مختلفی از لوکس و برند تا محلی و سنتی دارند.
- آنتالیا: در آنتالیا مراکز خرید بزرگتر و برندهای مشهورتری را پیدا میکنید. Migros mall، Terra city، deepo و mall of antalya از بهترین و بزرگترین مالهای آنتالیاست. در این مراکز میتوانید از برندهای مشهور جهانی و ترکی خرید کنید. برای قیمتهای پایینتر بهتر است سری به بازارهای محلی مثل آنتالیا بازار، بازار محلی کالجی، شنبه بازار آنتالیا (در لارا) و بازار قدیم استانبول بزنید. در این مناطق میتوانید انواع لباس، ظروف، صنایعدستی، پارچه و مواد خوراکی را با قیمتی ارزانتر تهیه کنید. اطلاعات بیشتر را در مقاله راهنمای خرید در آنتالیا بخوانید.
- کوش آداسی: شاید تمام برندهای مشهور در کوش آداسی پیدا نشود اما در عوض قیمتها نسبت به آنتالیا مناسبتر است. اگر خرید در بازارهای شیک و مدرن را ترجیح میدهد مرکز خرید اسکلا نووا، سوکه، آکدوگان و ای وی ام عرضه کننده برندهای معتبر است. اما اگر اهل کشف بازارهای سنتی هستید در بازار بزرگ کوس آداسی با بیش از ۴۰۰۰ مغازه، بازار شرق و بازارچههای محلی، هم فرهنگ و سبک زندگی را تماشا کنید و هم یک خرید ارزان قیمت داشته باشید. جزئیات و آدرس بهترین مراکز خرید را در مقاله راهنمای خرید در کوش آداسی بخوانید.
حمل و نقل عمومی در آنتالیا و کوش آداسی
معمولا گردشگران به دلیل آشنانبودن با سیستم حمل و نقل عمومی، از تاکسی استفاده میکنند. کرایه تاکسی در اکثر شهرهای ترکیه بالاست و این هزینه، مخارج سفر را تا درصد چشمگیری بالا میبرد. پس بهتر است با امکانات حمل و نقل آنتالیا و کوش آداسی آشنا شویم.
- آنتالیا: آنتالیا به دلیل مرکز استان بودن، نسبت به کوش آداسی گزینههای بیشتری برای حمل و نقل عمومی دارد. شما برای گشتوگذار در شهر میتوانید از اتوبوسهای عمومی، واگنهای برقی، کشتی و دلموش استفاده کنید. ما قبلا از سیر تا پیاز حمل و نقل آنتالیا را در مقالهای برایتان توضیح دادیم که توصیه میکنیم برای اطلاعات کامل سری به این مقاله بزنید.
- کوش آداسی: در این شهر دلنشین، دلموش و اتوبوس ۲ راه حمل و نقل داخل شهری است. دلموشها ایستگاه مشخصی ندارند اما هر جا که بخواهید میتوانید پیاده شوید. سیستم اتوبوسرانی نیز نقاط مختلف شهر را پوشش میدهد و هزینه خیلی بهتری نسبت به تاکسی دارد. علاوه بر این دو روش در کوش آداسی میتوانید از طریق کشتیهای کنار ساحل به جزایر کوچک اطراف بروید و از گشت در دریای مدیترانه لذت ببرید.
هزینه سفر به کوش آداسی و آنتالیا
وقتش رسیده هر آنچه تاکنون گفتیم را جمعبندی کنیم تا ببینیم هزینه کدام شهر بیشتر است. البته هدفمان از این بخش بررسی خرجهای روزانه و جاری در سفر است. بخش خرید بلیط و رزرو هتل در هر سفری اجتناب ناپذیر است که درباره این دو مورد در ابتدای مقاله صحبت کردیم. (یک روش بهصرفه برای کاهش هزینه بلیط و هتل، رزرو تور است. تورهای متنوع کوش آداسی و آنتالیا را میتوانید در راستین گشت بررسی کنید.)
آنتالیا: هزینه روزانه شامل سه بخش اصلی غذا، حمل و نقل، ورودی اماکن و تفریحات میشود. خرید را وارد هزینهها نمیکنیم، چون کاملا بستگی به خودتان دارد.
- صرف غذا در رستورانی معمولی هزینه چندانی از شما نمیگیرد. اگر غذای فستفودی میل کنید، هزینه یک چیزبرگر متوسط از غذای رستورانی هم ارزانتر میشود. برای انتخاب بهترین رستوران، مقاله بهترین رستورانهای آنتالیا کمکتان میکند)
- در بخش حملونقل، همانطور که گفته بودیم رفتوآمد با تاکسی هزینه بالایی دارد. این هزینه برای خطوط تاکسی است و تاکسی دربست هزینه بیشتری دارد. تراموا برای رفت و آمد گزینه بهتری است. برای استفاده از اتوبوس هم میتوانید یک آنتالیا کارت تهیه کنید و آن را به میزان استفاده شارژ کنید. راهنمای کامل را در مقاله همه چیز درباره حمل و نقل آنتالیا بخوانید.
- هزینه بخش تفریحات هم توسط خودتان قابل برنامهریزی و کنترل است. ورودی پارکهای آبی و سایر جاهای تفریحی یکی از بیشترین هزینههایی است که باید پرداخت کنید. آکوالند، دلفین لند، پیست اسکی ساکلیکنت، آثار تاریخی مثل موزه باستان شناسی آنتالیا، غواصی در مدیترانه، کشتی سواری و آفرود تنها بعضی از این تفریحات هستند.
کوش آداسی: تقریبا میتوان گفت که مخارج در ۲ شهر توریستی کوش آداسی و آنتالیا تفاوت چندانی با هم ندارند. برای بررسی بیشتر، هزینهی معمول در کوش آداسی را هم بررسی کنیم:
- برای هزینههای خوردوخوراک بهتر است دنبال یک وعده غذا در رستورانی ساده باشید تا رستوران متوسط! اگر دلتان فستفود بخواهد، میتوانید در شعب مک دونالد غذا میل کنید.
- در بخش حملونقل درست مانند آنتالیا استفاده از تاکسی توصیه نمیشود. برای استفاده از اتوبوس میتوانید بلیطهای تک سفره تهیه کنید.
- برای رفتن به جاذبههای اطراف میتوانید طبق بودجه خودتان برنامهریزی کنید. بازدید از پاموک قلعه با تورهای رفتوبرگشت داخل شهر ارزانتر است.